HWSW Informatikai Kerekasztal: Államháztartástan II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (103 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Államháztartástan II. Értékeld a témát: -----

#141 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 11. 09. 23:58

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. nov. 10., csütörtök - 0:29

És akkor mi van? Felejtsd már el ezeket a kiadási oldal / bevételi oldal dumákat! Ezekhez már csak a Bokros és Petschnig korosztálya ragaszkodik görcsösen. Szegény Bokros egyre hevesebben támadja a kormányt, mert veszélybe került a nimbusza. Ki a fasz fogja interjúvolni fél év múlva? Nem veszed észre, hogy miközben mindenki támadja Fletót balról-középről-jobbról, EU-ból, mégis teljes a bizalom a befektetők részirűl?
Amikor júniusban elkezdték a 100 lépést a családi pótlék megduplázásával, 100%-ig biztos voltam abban, hogy a költségvetési és adótörvények elfogadásakor ki fog törni a balhé. Nos, nem tört ki. Mi ebből a tanulság? Alkalmazkodni kell az új viszonyokhoz. Új közgazdaságtant ír Fletó - ezt most halál komolyan gondolom.

Nem tudom, én nem értek hozzá.
Én csak arra gondolok, hogy a belső fogyasztás felpörgette gazdasági növekedés nem egészséges, mivel nincs mögötte tényleges fejlődés. Az emberek többet akarnak fogyasztani, de ennek csak az az eredménye, hogy többet termelnek. Ami persze jó egyfelelől, mert munkahelyeket teremt, de recesszióval ez a belső fogyasztás visszaesik, és ezek az emberek újra elveszítik az állásukat. Ráadásul a belső fogyasztás felpörgése és visszaesése között szerintem igen rövid idő fog eltellni, ami megintcsak nem túl hasznos.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#142 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 10. 00:54

Idézet: bbence - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 23:58

Nem tudom, én nem értek hozzá.
Én csak arra gondolok, hogy a belső fogyasztás felpörgette gazdasági növekedés nem egészséges, mivel nincs mögötte tényleges fejlődés. Az emberek többet akarnak fogyasztani, de ennek csak az az eredménye, hogy többet termelnek. Ami persze jó egyfelelől, mert munkahelyeket teremt, de recesszióval ez a belső fogyasztás visszaesik, és ezek az emberek újra elveszítik az állásukat. Ráadásul a belső fogyasztás felpörgése és visszaesése között szerintem igen rövid idő fog eltellni, ami megintcsak nem túl hasznos.

Nem, mert ez sokkal gyengébb hatás, mint FIDESZ-féle elkötelezett protekcionista hozzáállás és a 310 forintos dollár / 280 forintos euró védőhálója 4-5 éve.

Nem mindegy, hogy honnan fakad ez: csökkenő vagy növekvő költségvetésből, ez a lényeg.

#143 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 10. 16:30

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 11:43

Na ez is  :omg:

Ahelyett, hogy levinné 4%-ra a kamatot, baromságokat pofázik.

hat az lenne csak a bukordulo! Greenspan epp most tornazza fel 5% korulre a FED alapkamatat :)
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#144 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 10. 16:32

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 19:00

Mondom én, hogy van valami az euró körül....

semmi komoly. :) megindult a harc ateren hogy az uj 10 tagallam mindenfele erofeszites nelkul bevezethesse az euro-t :)

#145 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 10. 16:36

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 23:29

Új közgazdaságtant ír Fletó - ezt most halál komolyan gondolom.

nos kina kavarta meg a szart. 2 ut lehetseges emiatt:

a) angolszasz modell: fogyasztasi hitel alapu gazdasagi novekedes az allam es a lakossag kronikus eladosodasa kozepette
b) fiskalis szigor: ekkor viszont no a munkanelkuliseg es az alacsonyabb jovedelmu retegek szivnak - ami a parizsi gettolazadsokhoz hasono dolgokra vezet.

#146 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 10. 16:42

Idézet: bbence - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 23:58

de nincs mas lehetoseg - a vilag termelokapacitasainak 60%-a kinaban. a fehernemud kinai, a ruhad kinai, a szamitogeped kinai, az autod alkatreszeinek is 30-80%-a kinai. kina olyan tokeszegeny modon is tud produktivan termelni amit te mar nem vallalsz be, vagyis hogy a jelen jovedelmed hatodaert dolgozz. kina egyfelol rohadt olcson termel es mindezek mellett meg felvasarolja a nyujtott fogyasztasi hiteleket is. Ezek a fejukbe vettek, hogy kicsinalnak minket es barhogy rugkapalunk - nincs menekves :(

erdemes beleolvasnotok egy jobaratom blogjaba: http://kristalygomb....ot.com/atom.xml

Szerkesztette: SFIJ 2005. 11. 10. 16:43 -kor

#147 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 10. 16:42

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. nov. 10., csütörtök - 16:36

a) angolszasz modell: fogyasztasi hitel alapu gazdasagi novekedes az allam es a lakossag kronikus eladosodasa kozepette
b) fiskalis szigor: ekkor viszont no a munkanelkuliseg es az alacsonyabb jovedelmu retegek szivnak - ami a parizsi gettolazadsokhoz hasono dolgokra vezet.

Az a) variáció kipróbálva, nem túl meggyőző. A b) variáció fájdalmas, de a következményekkel ne túlozzunk! Aki a c)-t megtalálja, mint annak idején Keynes, na az megint történelmet ír.

#148 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 10. 16:44

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. nov. 10., csütörtök - 16:42

Az a) variáció kipróbálva, nem túl meggyőző. A b) variáció fájdalmas, de a következményekkel ne túlozzunk! Aki a c)-t megtalálja, mint annak idején Keynes, na az megint történelmet ír.

csak a pontositas kedveert: keynes az (a)-t talata meg :) (b) ugyben nem tulozok. most voltam svedorszagban: 1-2 even belul ott is eselyes egy parizshoz hasonlo dolog. 3 ev alatt annyit pottyant az eletszinvonal a vikingeknel, hogy csak dobbenek...

Szerkesztette: SFIJ 2005. 11. 10. 16:47 -kor

#149 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 10. 17:02

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. nov. 10., csütörtök - 16:44

csak a pontositas kedveert: keynes az (a)-t talata meg :) (b) ugyben nem tulozok. most voltam svedorszagban: 1-2 even belul ott is eselyes egy parizshoz hasonlo dolog. 3 ev alatt annyit pottyant az eletszinvonal a vikingeknel, hogy csak dobbenek...

Még pontosabban: nem mindegy, mikor alkalmazod Keynes találmányát. Amikor kitalálta, nagyon jó volt. Az ezredfordulón már nem az.

A svédek tudtommal építik újra felfelé, amit elkezdtek lebontani.

#150 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 08:09

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 11:43

Ahelyett, hogy levinné 4%-ra a kamatot, baromságokat pofázik.

Az a kamat most egyelőre maradjon szépen ott, ahol van. A HUF árfolyama most azért ilyen izgága, mert tényleg szabadon lebeg, hosszú hónapok óta először. Akkor hadd árazza be magát, és majd meglátjuk, mennyi is az annyi. Ha hosszú távon sem gyöngül, akkor jöhet a következő negyedszázalék.

Idézet: bbence - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 22:03

Igen, csak éppen ez a fajta adócsökkentés nem éppen a belső fogyasztás vezérelte növekedés irányába hat? Abba az irányba, amit annyira ostoroztunk OV-ékkel kapcsolatban?

De igen. Emiatt magával hoz néhány olyan kényszert, amire nagyon-nagyon figyelni kell majd a jövőben. Elfogadható, hogy ezt az adócsökkentést most főleg az állampolgárok kapták, de a következőnek már mindenképpen a vállalatokat kell érintenie: emelett érdemes (viszonylag) magasan hagyni az alapkamatot és felkészülni a kereskedelmi mérleg romlására, valamelyest növervő inflációra ( a rövid távú közvetlen inflációcsökkentő hatás után.). Szerencse, hogy pillanatnyilag a HUF irányt vett a gyengé(de)bb vizek felé: ez egyfajta természetes féket jelent.

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. nov. 10., csütörtök - 0:54

Nem, mert ez sokkal gyengébb hatás, mint FIDESZ-féle elkötelezett protekcionista hozzáállás és a 310 forintos dollár / 280 forintos euró védőhálója 4-5 éve.

Nem mindegy, hogy honnan fakad ez: csökkenő vagy növekvő költségvetésből, ez a lényeg.

Azért még jól jönne mellé egy kis protekcionalizmus ;)

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. nov. 10., csütörtök - 16:36

Kína csak annyi bizonyított be, hogy a szabad piac az az bizony szabad piac, az 'áru' meg akár egy nemzet is lehet, termelésével és valutájával együtt... Most minket az bánt, hogy kezdünk rájönni: az infláció az bizony ezen a piacon is infláció...

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. nov. 10., csütörtök - 16:42

de nincs mas lehetoseg - a vilag termelokapacitasainak 60%-a kinaban. a fehernemud kinai, a ruhad kinai, a szamitogeped kinai, az autod alkatreszeinek is 30-80%-a kinai. kina olyan tokeszegeny modon is tud produktivan termelni amit te mar nem vallalsz be, vagyis hogy a jelen jovedelmed hatodaert dolgozz. kina egyfelol rohadt olcson termel es mindezek mellett meg felvasarolja a nyujtott fogyasztasi hiteleket is. Ezek a fejukbe vettek, hogy kicsinalnak minket es barhogy rugkapalunk - nincs menekves :(

Ha inflálódunk (nem csak mi: az egész nyugat), az bizony csak magunknak köszönhető... Ne' már, hogy a világ elmaradott kétharmada legyen a hibás, mert folyamatosan túlértékeljük magunkat.
Elköltöztem :-)

#151 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 09:52

Hümm-hümm... Nézegetem a múlt heti híreket.

Brutálisan alacson infláció: jövőre még alacsonyabb, inflációhoz képest igen erős növekedéssel (ráadásul a PM és az MNB is ugyanazt jósolja): hajszál híján pozitívba csapó októberi hiány: ipari termelés durva növekedése: javuló külker-mérleg... Akad téma épp elég :)

#152 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 10:40

Idézet: Rive - Dátum: 2005. nov. 14., hétfő - 9:52

Hümm-hümm... Nézegetem a múlt heti híreket.

Brutálisan alacson infláció: jövőre még alacsonyabb, inflációhoz képest igen erős növekedéssel (ráadásul a PM és az MNB is ugyanazt jósolja): hajszál híján pozitívba csapó októberi hiány: ipari termelés durva növekedése: javuló külker-mérleg... Akad téma épp elég :)

Az miert van, hogy ev vegen szinte mindig igy alakul a hiany? Valahogy az ev harmadanal-felenel mar megvolt az idei evre tervezett, es mar akkor is ezzel erveltek, hogy az ev vegen mar nem nagyon fog noni... hogy csinaljak ezt?

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#153 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 10:56

Idézet: Samott - Dátum: 2005. nov. 14., hétfő - 10:40

... hogy csinaljak ezt?

Nem 'tom, de szinte mindenkit idegesít ;)

Amúgy részben tudom. Egyrészt jól lefogyasztották bizonyos államilag finanszírozott intézmények költségvetését, így azok költségeiket jobbára az év elejére időzítik: később kifogynak. Emellé a költségvetés egy csomó kifizetendő tételt görget maga előtt évről évre: ezek is mind az év elejét terhelik. A másik oldalról az év utolsó hónapjaiban nől a kereskedelmi forgalom -> bizonyos ágazatokból több a bevétel.

Viszont nagyon jó lenne, ha végre tennének ez ellen valamit.

#154 Felhasználó inaktív   Dzsano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 12:52

Idézet

Viszont nagyon jó lenne, ha végre tennének ez ellen valamit.

Jövőre szavazás lesz. Akkor tudsz tenni valamit.
Asztalravissza!

#155 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 12:54

Idézet: Dzsano - Dátum: 2005. nov. 14., hétfő - 12:52

Jövőre szavazás lesz. Akkor tudsz tenni valamit.

Ez nem ezen mulik... 15 eve igy mukodik a koltsegvetes... leszamitva a valasztasi evet, mert akkor az elozo tarsasagra mutogatva meg lehet barmit tenni.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#156 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 13:14

Idézet: Samott - Dátum: 2005. nov. 14., hétfő - 12:54

Ez nem ezen mulik... 15 eve igy mukodik a koltsegvetes... leszamitva a valasztasi evet, mert akkor az elozo tarsasagra mutogatva meg lehet barmit tenni.

Samott

Így van. Naivitás azt hinni, hogy egy másik garnitúra tisztább eszközökkel játszik, mint a mindenkori. Legalábbis itthon. Na de már megint a mezsgyére tévedtem, abba is hagyom.

#157 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 13:19

Azért ne feledkezzünk meg a 4400 mrd forint hitelfelvételről sem!
Ez az összeg szinte teljes mértékben fedezte az elmúlt és az elkövetkező időszak életszínvonal-növekedését.

Orbán is felvehette volna, nem tette. Aki hülye, haljon meg. Vagy lehet, hogy fel akarta venni, de őt nem támogatta volna a nemzetközi pénzpiac? Istenem, egyéni szocproblem
Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#158 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 13:24

Ilyen környezetben jó lenne, ha lemondana Járai, és a helyét felváltaná egy sztahanovista bankróprésgép-kezelő. Hátha szemet húnyna a bankközi piac felette. Ha igen, akkor rövid időn belül utolérnénk Ausztriát, netán még onnan járnának ide burcsázni.

#159 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 13:27

Úgy látom, nem csak a zIndexnél van épp megkattanós nap :D

#160 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 14:45

Idézet: Rive - Dátum: 2005. nov. 14., hétfő - 13:27

Úgy látom, nem csak a zIndexnél van épp megkattanós nap :D

Ja, most esett le:

KATT  :D

Téma megosztása:

• (103 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.