Idézet: Samott - Dátum: 2006. szept. 16., szombat - 18:09
Számoljunk 600 ezer minimálbéressel. Ezt a 600 ezer embert csak egyetlen dolog köti össze, mégpedig az, hogy minimálbéren tartja őket számon az apeh, de tudni kell, hogy nagyon nem homogén ez a réteg:
1. 200 ezren valóban minimálbéren tengődnek (sok esetben állami alkalmazottak!!!)
2. 100 ezren a minimálbér mellé egyéb juttatást is kapnak feketén (ha visznek számlát a munkaadójuknak), legyen mondjuk 80 ezer a jövedelmük
3. 100 ezer evás vállalkozó, aki a minimálbér utáni tébé mellett a bruttó bevétel 15 (ezután 25) százalékát befizeti az államnak.
4. 100 ezer vállalkozó, aki csak minimálbér utáni tébét vesz ki kivétként (fizetésként), az életviteléhez szükséges többi pénzt pedig a vállalkozásból szedi ki (pl. cégautót használ magáncélra stb).
5. 100 ezer vállalkozó, aki valóban minimálbért vesz fel havonta, viszont év végén kialakul egy mérlege: vagy nyereséges vagy veszteséges. Ha nyereséges, akkor kapásból 20% nyereségadó, majd osztalékkivét, ami - nem tudom pontosan - további 20-25% és bizonyos esetekben tébé is.
Ezt az öt kategóriát, hogy tudnád lefedni jogszabályokkal?
Ezzel együtt tudom én, hogy minden vállalkozó csal, de ebből azért nem fog nettó pénzt látni az állam, mert verseny van, és ennek megfelelően folyamatosan "árazódnak" a vállalási árak. Ha valmilyen csoda folytán meg tudná szorongatni az állam a vállalkozókat, akkor elementáris erővel próbálnának árat emelni, akinek nem sikerül, az tönkremegy.
Szerkesztette: Miki2 2006. 09. 16. 20:13 -kor

Súgó
A téma zárva.