Idézet: yooccoo - Dátum: 2006. jan. 17., kedd - 18:27
ööööö....
az elmúlt két hétben átnyálaztam némileg ezt a topicot és a procisat és úgy gondoltam, értem, miről is beszéltek :Đ
a mai nap során viszont rá kellett jönnöm, hogy tévedtem

annyi lenne a kérdésem, hogy valaki gyorsan össze tudná foglalni nekem, hogy mire jó a HT, az fsb szorzó, az fsb meg a ramsebesség?

mert az általan eltanult dolgok a valóságban mintha messzebb állnának tőlem, mint Makó Jeruzsálemtől :Đ
ha rossz topicba írtam, akkor irányítsatok át
köszi előre is
...
Nem igaz, hogy egy ilyen lámának kéne válaszolnia, mint én.

Igen, rossz topikba írtál, de nincs alapfogalmas topik az alaplapos/processzoros szekcióban, sem itt.

HT: Hyper Threading, több műveletet futtathat együtt a processzor valós időben. Intel fícsör, 3,06GHz-es Northwood magos procitól kezdődően.
FSB, FSB szorzó. Az FSB a 'Front Side Bus', elülső órajel angolul, gyak. belső órajel. Erről beszélünk igazából, amikor bármilyen külső, felszorzott órajelet mondunk (pl. 800-as vagy 1066-os efesbé). A proci belső órajele FSB, a memóriáé is FSB. Jellemzően pl. egy 2500+ Barton magos AMD procinak 166MHz, a külső órajele 333MHz. Egy 2,4GHz-es Northwood 'C' magos procinak 200MHz, a külső pedig 800MHz.

(Jól kössön bele valaki, plíz.
![:]](https://forum.hwsw.hu/public/style_emoticons/default/gonosz.gif)
)
Az 'FSB szorzó'? Amennyivel ez a belső órajel érték felszorzódik; processzornál annyival, amennyi a gyári szoró (Intel nem mobilnál fix, AMD lockos Bartonoktól fix, A64 lejjebb állítható). Így jön ki valamilyen effektív órajel, amit méréssel hasonlítunk másokhoz és nem feltétlenül állnak meg semmiféle teljesítmény magyarázatot. Pl. AMD A64 Venice magos, állítható szorzójú 10x260MHz procit hasonlítva egy 8,5*305MHz procihoz, más mért eredményeket kapunk szinte minden programban, főleg, ha mellette a memória órajele lejjebb van. Sokváltozós függvény a tuning, de ez nem válasz már.
RAM sebesség? Amilyen sebességen a memória megy. Manapság DDR és DDR2 memóriákról beszélünk. DDR=Double Data Rate (dupla adatsűrűség). Szóval a DDR FSB-je 200MHz, gyak. 400MHz-nek szólítjuk.
Mindezen fogalmak egyébként a tuning kérdése szempontjából sokat jelentenek.