Szerkesztette: woland_y2k 2008. 05. 22. 22:02 -kor
- = Tuningolás kezdőknek # II. = -
Elküldve: 2008. 05. 22. 22:26
Elküldve: 2008. 05. 22. 22:38
Ahogy elnézem, most 3-4 fokkal hűvösebbek a dolgok egy kis UT2004 után is.
Na majd az elülső ventivel már csak jobb lesz.
Elküldve: 2008. 05. 22. 22:43
Idézet: Breakbeat - Dátum: 2008. máj. 22., csütörtök - 22:26
Előre mehet egy nyolcas is, megnéztem, így majd talán holnap be tudok szerelni oda egy másikat.
Szívesen!
Elküldve: 2008. 05. 23. 06:56
Idézet: woland_y2k - Dátum: 2008. máj. 16., péntek - 9:50
A C1E meg EIST azok energiatakarékossági funkciók, ha stabilan megy a gép ezeket be lehet kapcsolni és akkor üresjáraton visszaveszi a proci órajelét és a vcore-t.
Azt kéne megnézni, hogy menni a vcore terhelve, mert számolni kell némi vdroppal. Ezen érték alapján a proci feszét talán érdemes lenne egy kicsit a minusz irányába eltolni, hogy üresen se legyen több 1,35V-nál. Alapórajelen is jól lehet ezeket tuningolni, valamiért a te lapod nagyon óvatos a stabilitás érdekében és úgy tűnik túlfeszel.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2008. 05. 23. 06:58
Idézet: CAC - Dátum: 2008. máj. 22., csütörtök - 9:06
sebgutkopf:
Köszi a válaszokat!
Az előző felállásból megmaradt CoolerMaster Hyper TX-em tökéletesen megbírkózik a feladattal. A 4x-es HT miatt gondolom a chipsetet nem érinti a dolog. Az a-datákat meg felváltotta két Geil, amin már vannak bordák. Igaz 1.8 helyett sajna gyárilag 2 V-n üzemelnek, de ők is szépen bírják a 890 körüli mhz-t.
yeffy:
Köszi!
Még lehet, hogy eljátszok majd a ddr2 időzítésekkel, aztán hátradőlhetek elégedetten. Mondjuk most olvastam a várható intel árcsökenésről, azokban meg kicsivel több a tuningpotenciál...miért vagyok én amd fan? :confused:
Én is amd fan vagyok mégis intel rendszerem van. A fanságnak is van határa nálam, ha ez a jobb akkor ezt veszem akármilyen fan vagyok.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2008. 05. 23. 07:01
Idézet: Breakbeat - Dátum: 2008. máj. 22., csütörtök - 22:49
Amúgy a kifele fújás már egy haverom eszében is megfordult, hogy egy próbát megér, szóval az lesz.
Mindig a meleg levegő házból való eltávolítására kell a nagyobb energiát fektetni. A friss levegő valahol úgyis be fog jutni a házba. Ha nem teszel be előre befelé szívót, akkor sem vesztessz sokat, az a fontos, hogy hátul kifelé menjen.
A mostani felállásodban valószínűleg össze vissza kavarog a meleg levegő a házadon belül és nem tud kimenni, azt se csodálnám, ha melegebb lenne mint korábban volt.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2008. 05. 23. 07:48
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2008. máj. 23., péntek - 6:56
Azt kéne megnézni, hogy menni a vcore terhelve, mert számolni kell némi vdroppal. Ezen érték alapján a proci feszét talán érdemes lenne egy kicsit a minusz irányába eltolni, hogy üresen se legyen több 1,35V-nál. Alapórajelen is jól lehet ezeket tuningolni, valamiért a te lapod nagyon óvatos a stabilitás érdekében és úgy tűnik túlfeszel.
Megtaláltam azt a funkciot ami a feszt kezeli (Spread Spectrum), ezeket mind disable-re állítottam, így már nem piszkálja a feszt, ha hozzányúlok az fsb-hez. 1110 FSB alatt 1,296-1,344 között ingadozott a fesz CPU-Z szerint, biosban tartotta az 1,328 as értéket és az átlag is ez volt, ha terheltem. Viszont 1110 FSB után 1120 FSB következett, ezen már elsem indult valamiért, lehet, hogy az volt a baj, hogy a CPU VTT vlotot 16%-ra állítottam?
Elküldve: 2008. 06. 06. 12:33
Q6600 2.4ghz-jara szeretnek rakni meg egy keveset, gyari hutovel megoldhato?
Elküldve: 2008. 06. 09. 06:35
Idézet: Cellular - Dátum: 2008. jún. 6., péntek - 13:33
Q6600 2.4ghz-jara szeretnek rakni meg egy keveset, gyari hutovel megoldhato?
Valamelyik alaplap gyártó az progit a tuninghoz, de szerintem a többség mind máig inkább a biosban oldja meg a tuningot. Ott több mindent lehet és finomabban állítani.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2008. 06. 09. 06:39
Idézet: woland_y2k - Dátum: 2008. máj. 23., péntek - 8:48
Jól látom, hogy Nvidia chipes lapod van?
Ez egy nehezítő tényező. Egyrészt sajnos az intel alá való nv chipek sajnos közel sem bírnak olyan magas fsb-t mint az intel sajátjai. A VTT-t szerintem vedd vissza alapra és keresd meg azt a feszt, amivel a chipsetnek, vagy ha van olyan, akkor külön az fsb-nek lehet adni (ilyet is láttam már, hogy külön van). Ez némileg segíthet a lapnak. Viszont NV-s lapnál sajnos elég valószerűtlen, hogy eléred az 1600-as (400) fsb-t, sőt korábban soknál még az 1333 (333) is gond volt.
Szóval, ha a ram hajtása már nem gond, akkor valamivel a chipet kell ösztökélni, hogy bírja kicsit tovább.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2008. 06. 10. 17:04
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2008. jún. 9., hétfő - 6:39
Ez egy nehezítő tényező. Egyrészt sajnos az intel alá való nv chipek sajnos közel sem bírnak olyan magas fsb-t mint az intel sajátjai. A VTT-t szerintem vedd vissza alapra és keresd meg azt a feszt, amivel a chipsetnek, vagy ha van olyan, akkor külön az fsb-nek lehet adni (ilyet is láttam már, hogy külön van). Ez némileg segíthet a lapnak. Viszont NV-s lapnál sajnos elég valószerűtlen, hogy eléred az 1600-as (400) fsb-t, sőt korábban soknál még az 1333 (333) is gond volt.
Szóval, ha a ram hajtása már nem gond, akkor valamivel a chipet kell ösztökélni, hogy bírja kicsit tovább.
Hát sajnos jól belenyultam ezzel a lappal. 1110-es fsb felett be sem bootol, ráadásul a vistát is kinyirtam a sok memória állítással és az utána való cmos clearral. A vista külön meghajtön tárolja a boot könyvtárat (ebben van egy memtest.exe is) és a sok cmos clear miatt hiába volt minden defaulton nem indult el a vista, ráadásul újra sem lehetett telepíteni még formázás után sem. Xp fölment, látom a satas vinyon van a könyvtár, lehuztam a satas vinyot vista, újra feltesz, satas vinyo visszarak és így lett jó. Úgyhogy mostmár akkor húzom csak, ha lesz egy intel chipsetes lapom. De vista alatt akkor sem.
Elküldve: 2008. 06. 11. 06:54
Idézet: woland_y2k - Dátum: 2008. jún. 10., kedd - 18:04
A vista ne zavarjon a tuningban, nekem vista 64 ultimate van fent és vígan szaladgál a lapom 400-as (1600) fsb-vel még a régi jó 965-ös chipset, ráadásul nekem raid tömbön van a vista.
Nem tudom az NV mikor fogja túltenni magát azon, hogy a lapjainak alig emelhető az órajele. Így nem lehet velük rendesen tuningolni hiába a sok opció, ha a chip nem megy tovább
Pedig elárulom nem szivesen vettem intel-es lapot. Az NV-nek a raid vezérlése sokkal sokkal jobb, máig visszasírom. Jóval rugalmasabban lehet létrehozni, helyreállítani tömböket. Míg az intel féle raid egy szopás
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2008. 06. 12. 10:26
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2008. jún. 11., szerda - 6:54
Nem tudom az NV mikor fogja túltenni magát azon, hogy a lapjainak alig emelhető az órajele. Így nem lehet velük rendesen tuningolni hiába a sok opció, ha a chip nem megy tovább
Pedig elárulom nem szivesen vettem intel-es lapot. Az NV-nek a raid vezérlése sokkal sokkal jobb, máig visszasírom. Jóval rugalmasabban lehet létrehozni, helyreállítani tömböket. Míg az intel féle raid egy szopás
Nem is volt semmi gond a vistával (sp1, angol) kb. 6-7 cmos clearig, utána viszont nem bootolt és amig a satas vinyo csatlakoztatva volt a bott könyvtárral, addig újratelepülni sem akart. Az nv chipsetek meg nemcsak a raid miatt jók, hanem az sli támogatás miatt is (főleg az új 790i-sek). Én sem szívesen vennék most lapot intel chipsettel, pedig alatta biztos jobban menne a tuning, főleg ha a 790-es hibáit nézzük (tuningnál hibás adatokat ír a merevlemezre).
Elküldve: 2008. 06. 15. 00:10
Mivel nekem régebben a proci (Sempron 2400+) FSBjének 200 Mhzre való állítása nem volt túl sikeres, így megnéztem, hogy bírja a 195öt. Látszólag teljesen jó minden, nem fagy semmi hosszabb nyúzás után sem, és sokat is gyorsultak a játékok, viszont egy fura dolgot észrevettem. A Windows asztalon, és egyes ablakoknál úgy tűnik, hogy az egér egy picit akadozik, és kifejezetten a biztonsági központ ablakában. Az egerem egy USB-s Logitech BT58. Úgy látszik, hogy az FSB és az USB között valami összefüggés lehet, vagy pontosan mi lehet a gond?
Elküldve: 2008. 06. 16. 06:26
Idézet: Breakbeat - Dátum: 2008. jún. 15., vasárnap - 1:10
Mivel nekem régebben a proci (Sempron 2400+) FSBjének 200 Mhzre való állítása nem volt túl sikeres, így megnéztem, hogy bírja a 195öt. Látszólag teljesen jó minden, nem fagy semmi hosszabb nyúzás után sem, és sokat is gyorsultak a játékok, viszont egy fura dolgot észrevettem. A Windows asztalon, és egyes ablakoknál úgy tűnik, hogy az egér egy picit akadozik, és kifejezetten a biztonsági központ ablakában. Az egerem egy USB-s Logitech BT58. Úgy látszik, hogy az FSB és az USB között valami összefüggés lehet, vagy pontosan mi lehet a gond?
Fixáltad a pci busz órajelét 33 Mhz-ben?
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2008. 06. 16. 10:46
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2008. jún. 16., hétfő - 6:26
Ha jól tudom, alapból fixálva van, hiszen NF2es lap, és azok tudtom szerint fixálják.
szerk.:mellesleg nincs is erre vonatkozó opció a biosban.
Szerkesztette: Breakbeat 2008. 06. 16. 10:58 -kor
Elküldve: 2008. 06. 24. 06:51
Idézet: Breakbeat - Dátum: 2008. jún. 16., hétfő - 11:46
szerk.:mellesleg nincs is erre vonatkozó opció a biosban.
igen tudja az NF2, de be lehet/kell állítani. Ha az agp van akkor az 66.
Végső esetben egy pici kakaó az NB-nek még segíthet.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2008. 06. 24. 07:29
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2008. jún. 24., kedd - 6:51
Végső esetben egy pici kakaó az NB-nek még segíthet.
Amúgy rossz volt az az usb csati, ahová be volt dugva az egér, mert tuning nélkül is művelt néha érdekes dolgokat. Bedugtam az egeret egy másik usb csatiba (ahova régen volt bedugva, amikor néztem a 200as fsb-t), és tegnap megnéztem újra, hogy mit művel tuninggal, de így most már úgy tűnt, hogy nem akadozott. Amúgy van a biosomban egy olyan opció, hogy ,,cpu interface", aminek van egy optimal, és aggressive lehetősége. Az optimal jelenti az ideális cpu/fsb paramétereket, az aggressive pedig a tuningoltat a bios magyarázata szerint. Eddig hagytam optimalon, de esetleg nem kéne aggresivere állítani?
Szerkesztette: Breakbeat 2008. 06. 24. 08:28 -kor

Súgó
A téma zárva.