Idézet: smithi19 - Dátum: 2008. dec. 10., szerda - 21:21
Sziasztok!
Van egy kis gondom, és remélem, hogy ti tudtok nekem segíteni.
Konfig:
Alalplap: Gigabyte EP35C-DS3R
Proci: Core2Duo E4600 2,4 Ghz 2Mb chache
Ram: 2x1 Giga DDR3 1333 MHz KM
Az a gondom, hogy hiába vettem DDR3-as ramokat, az Everest akkor is csak 800 Mhz-nek mutatja. Aztán rájöttem, hogy a procim miatt van, mert 800 Mhz az FSB-je. Megpróbáltam a túlhajtást a következő módon:
A proci szorzóját 12-ről levettem 7-re, viszont az FSB-t 200-ról 333-ra kellett emelnem, hogy ténylegesen elérjem az 1333 Mhz-t. Na most minden jól ment, nem indult újra a gépem, és most már az everest is azt mutatja, amit eredetileg is kellene neki. De meddig bírja így a gép? Az FSB túlhajtásom 67%-os volt!!!
Elővigyázatosságból visszaállítottam, de kérném a véleményeteket, hogy mi tévő legyek, hogy rendesen kihasználhassam a ramjaimat?:
Előre is köszi!!!
Két gondolatom lenne atémához:
1. az alaplapod hivatalosan támogatja az 1333-as fsb-t tehát miatta nem kell aggódnod. (hozzáteszem nekem még a régi 965-ös chipsetem van ami elvileg 1066-ig hivatalos mégis 1600-as fsb-n dolgozik gond nélkül).
A procinak mondhatni tök mindegy, hogyan áll elő az ő órajele. Régen voltak ugyan olyan procik, amik nem szerették a magas fsb-t, ami azt jelenette, hogy egyszerűen nem indult el a gép. Ezek nyomán kialakult egy fsb limit teória, ami vagy igaz vagy nem. Lényeg, ha megy a proci, akkor tök mindegy mennyi az fsb és a szorzó a külső órajel a lényeg.
2. kicsit furcsálom a dolgot, hogy egy ddr3-as lap esetében csak 1:1-es ram fsb arány van. Intelnél (core i7 előttiek) nem a procitól függ a memó órajele, azt a chipset kezeli. Nem biztos, de szerintem illene lenni a lap biosában olyan beállításnak ahol a ram órajelét meg tudod határozni. Az más kérdés, hogy ennek az ég világon semmi értelme. Ugyanis minek jár a ram 1333-on, ha a procihoz csak 800 Mhz-es buszon jut el az adat. Akkor már jobban jár a felhasználó, ha 800-on megy az egész és rövidebb késleltetésekkel hajtja a ramot.
Akár van ilyen akár nincs, a magasabb fsb miatt az 1-es verzió szerinti beállításokkal gyorsabb lesz a géped a nagyobb nb - proci közötti sávszél miatt.