- = Tuningolás kezdőknek # II. = -
Elküldve: 2006. 06. 16. 19:12
Én voltam balfék. de nagyon.
A RAM-nál benne van az SPD-ben, hogy milyen időzítésekkel képes menni.
Pl: 133MHz: 2.0-2-2-6
166MHz: 2.5-3-3-7
200MHz: 3.0-3-3-8
És sajnos átállítottam manuálra, de az időzitéseket meg hagytam 2.0-2-2-6-on.
Amint lerontottam az időzítéseket a 3.0-3-3-8-ra, nem fagyott le a gép, és mehetett a húzás.
Az már más kérdés, hogy a 2.4GHz-hez emelnem kellett a Vcore-t, 1.5V-ról 1.55V-ra, ekkor már teljes terhelésen 15 percig bírta. Aztán ujraindul a gép.
Hőmérsékletek ekkor: Alaplap: 41 fok, CPU: 45 fok, HDD: 35 fok.
Most nem tudom, hogy merre tovább, ugyanis tovább már nem merem emelni a Vcore-t, esetleg visszább kellene venni az FSB-t. Hogy ne induljon ujra, terhelés alatt negyedóra után...
Elküldve: 2006. 06. 19. 17:04
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2006. jún. 16., péntek - 10:25
HT miltiplert kell keresni, de ahhoz elő kéne venni az alaplap leírását, ha nem találsz benne ilyet akkor sajnos van egy antituningos alaplapod, amivel nem tudunk mit kezdeni.
Elnézek a Gigabytos topicba, mert elvileg találtam HT link voltage control beállítási lehetőséget, de hát feszt. nem szeretnék adni neki
Elküldve: 2006. 06. 19. 18:11
A szorzót lehet állítani az alábbiak szerint 1;1,5;2;2,5;3;4;5;Auto
Viszont ha 1X-stől eltérő szorzónál akartam húzni a procit, akkor meg sem nyekkent
Viszont így megy 240-es FSB-val a processzor, viszont a HT órajel is csak 240-en.
Ez nagy gond, vagy ne foglalkozzak vele, vagy mitévő legyek?
Elküldve: 2006. 06. 19. 19:53
Visszaraktam a Gigabyte gyári tuningprgramját, az easytune-t. És megnéztem 235MHz-es FSB-nél az Everest 940MHz-et ír ki HT frekvenciának (a gyári 800, már azt is megnéztem). Szóval 4X-es szorzót használ.
Akkor az miért van, hogy a windowsos tuningprogrammal megy a dolog, BIOS-ból ugyanolyan beállításokkal pedig nem
Elküldve: 2006. 06. 20. 06:50
Idézet: - Jim74 - - Dátum: 2006. jún. 19., hétfő - 20:53
Visszaraktam a Gigabyte gyári tuningprgramját, az easytune-t. És megnéztem 235MHz-es FSB-nél az Everest 940MHz-et ír ki HT frekvenciának (a gyári 800, már azt is megnéztem). Szóval 4X-es szorzót használ.
Akkor az miért van, hogy a windowsos tuningprogrammal megy a dolog, BIOS-ból ugyanolyan beállításokkal pedig nem
Próbálj meg egy bios update-et. Amúgy a 939-et a64-eken az alap HT freki 1000, a 754-eken 800Mhz nem mintha számítana a különbség bármit is.
Szóval manual kéne 3 vagy 4-es HT szorzót adni, de hogy azt miért nem akarja az igazságot az érthetetlen, talán a bios segít.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2006. 06. 20. 17:07
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2006. jún. 20., kedd - 7:50
Szóval manual kéne 3 vagy 4-es HT szorzót adni, de hogy azt miért nem akarja az igazságot az érthetetlen, talán a bios segít.
Elvileg a legújabb BIOS van benne, viszont én úgy tudom, hogy az nforce4-4X chipset HT órajele 800MHz. Te sorry, ha tévedek
Elküldve: 2006. 06. 21. 07:01
Idézet: - Jim74 - - Dátum: 2006. jún. 20., kedd - 18:07
Hú ez valami eco nf4-es chipset?
Ilyen nforce4-4x-ről még nem is hallottam előzőleg, ez esetben igazad van, mert ez nem a rendes nf4, ultra és sli közül való, hanem valami olcsóbb változat és így már érthető a 4x-es ht szorzó.
Ez esetben viszont a tuningnál célszerű lenne 3x szorzót beállítani, hogy a 800mhz közelében maradjál. Esetleg a biosban van olyan lehetőséged, hogy a chipset illetve a ht-nak a feszültségét lehet állítani, mert az segíthet némileg a tuningpotenciál normalizálásában.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2006. 06. 21. 10:59
Nem tudom hgy jó helyen járok-e, de lenne egy érdekes kérdésem. a DFI alaplapomon a NF4-es chip eléggé melegedik, és a kicsi venti rajta mindig 5000-6000 fordulaton forog. Ezt leszámítva a házamnak olyan jó a hűtése és a szellőzése, hogy a vinyó még ilyen hőségben is csak 28-30 fokos, a proci meg passzív hűtéssel elmegy ha nincs a gépen nagy terhelés. 35 foknál kapcsoltatom be a proci ventijét.
Na szóval az északi híd hűtőjét kéne lecserélnem valami csendesebb és jobb hűtőre. De a gondom az az, hogy az X1900-as kártyám bazi nagy és teljesen a chipsetig elér. így semmi esélyem egy nagyobb hűtőt venni a chipsetre. Mit lehetne ilyenkor csinálnom?
Vagy megoldható az, hogy az X1900at belerakom a másik PCI-E-be? megy az abban is?
Most pl CPU temp: 31 fok és a venti áll, az NF4 temp meg 48 fok, és a venti 6000en forog. ez a gondom
Üdv, Bajszi
Elküldve: 2006. 06. 21. 17:09
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2006. jún. 21., szerda - 8:01
Ilyen nforce4-4x-ről még nem is hallottam előzőleg, ez esetben igazad van, mert ez nem a rendes nf4, ultra és sli közül való, hanem valami olcsóbb változat és így már érthető a 4x-es ht szorzó.
Ez esetben viszont a tuningnál célszerű lenne 3x szorzót beállítani, hogy a 800mhz közelében maradjál. Esetleg a biosban van olyan lehetőséged, hogy a chipset illetve a ht-nak a feszültségét lehet állítani, mert az segíthet némileg a tuningpotenciál normalizálásában.
HT Core-t tutira lehet állítani
De mondom az a legérdekesebb, hogy a GB gyári tuningszoftverével kb 230 MHz-ig lehet húzni, azaz a HT órajel 920 (Everest is ezt írja ki). Úgyhogy nem értem miért nem akarja az igazságot...
DE azért köszi a segítséget
Elküldve: 2006. 06. 22. 07:15
Idézet: bajsz - Dátum: 2006. jún. 21., szerda - 11:59
Nem tudom hgy jó helyen járok-e, de lenne egy érdekes kérdésem. a DFI alaplapomon a NF4-es chip eléggé melegedik, és a kicsi venti rajta mindig 5000-6000 fordulaton forog. Ezt leszámítva a házamnak olyan jó a hűtése és a szellőzése, hogy a vinyó még ilyen hőségben is csak 28-30 fokos, a proci meg passzív hűtéssel elmegy ha nincs a gépen nagy terhelés. 35 foknál kapcsoltatom be a proci ventijét.
Na szóval az északi híd hűtőjét kéne lecserélnem valami csendesebb és jobb hűtőre. De a gondom az az, hogy az X1900-as kártyám bazi nagy és teljesen a chipsetig elér. így semmi esélyem egy nagyobb hűtőt venni a chipsetre. Mit lehetne ilyenkor csinálnom?
Vagy megoldható az, hogy az X1900at belerakom a másik PCI-E-be? megy az abban is?
Most pl CPU temp: 31 fok és a venti áll, az NF4 temp meg 48 fok, és a venti 6000en forog. ez a gondom
Üdv, Bajszi
Első körben javaslom, hogy a gyári chipsethűtőt szedd le, pasztázd fel újra és tedd vissza. A gyári pasztázás és felszerelés gyakran meglehetősen hanyag, mivel futószalag munka. Ha ez nem oldja meg a gondodat akkor viszont gyanús, hogy a radír gátolja a rendes hűtésben a ventit, mert teszem azt eleve oda melegít.
Tudtommal, ha sli lapod van és csak 1 vga megy benne akkor sem mindegy melyikbe teszed, de ebben nem vagyok biztos.
Biosban nem lehet állítani a chipset venti fordulatszabályozását hőmérséklet függően?
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2006. 06. 22. 07:17
Idézet: - Jim74 - - Dátum: 2006. jún. 21., szerda - 18:09
De mondom az a legérdekesebb, hogy a GB gyári tuningszoftverével kb 230 MHz-ig lehet húzni, azaz a HT órajel 920 (Everest is ezt írja ki). Úgyhogy nem értem miért nem akarja az igazságot...
DE azért köszi a segítséget
Télleg ez kiesett a fejebő, hogy volt-e róla szó: a ramot visszaosztottad már?
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2006. 06. 22. 09:51
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2006. jún. 22., csütörtök - 6:15
Tudtommal, ha sli lapod van és csak 1 vga megy benne akkor sem mindegy melyikbe teszed, de ebben nem vagyok biztos.
Biosban nem lehet állítani a chipset venti fordulatszabályozását hőmérséklet függően?
Igen az újrapasztázást pont most mondta egyik ismerősöm is, azt majd megcsinálom.
Mi ez a radít, amit említettél?
SLI lapom van, kipróbáltam már a másikban is, és ment frankón a vga, csak utána jöttem rá, hogy ez sem a legjobb megoldás. Mert mellette csak 2 db PCI van, de azok meg kellenek a Tv-tunernek meg a WLAN antennának. Így nem fér oda sem a vga-m. Lehet hogy kéne vennem külső tv-tunert.
A Chipset fordulatszabályzóját lehet biosban állitani, de finomabban lehet állitani az alaplapom egyik felügyeleti progijával. de ha 7000en forog, akkor sem hül le jobban, leszabályozni meg nem akarom, mert nem szeretem ha meleg a cucc.
Elküldve: 2006. 06. 22. 13:14
Idézet: bajsz - Dátum: 2006. jún. 22., csütörtök - 10:51
Mi ez a radít, amit említettél?
SLI lapom van, kipróbáltam már a másikban is, és ment frankón a vga, csak utána jöttem rá, hogy ez sem a legjobb megoldás. Mert mellette csak 2 db PCI van, de azok meg kellenek a Tv-tunernek meg a WLAN antennának. Így nem fér oda sem a vga-m. Lehet hogy kéne vennem külső tv-tunert.
A Chipset fordulatszabályzóját lehet biosban állitani, de finomabban lehet állitani az alaplapom egyik felügyeleti progijával. de ha 7000en forog, akkor sem hül le jobban, leszabályozni meg nem akarom, mert nem szeretem ha meleg a cucc.
Radír = radeon
Külső tv tunert itt a fórumon nem szokták ajánlani, mert az sosem ad olyan minőségű képet mint a belső, ami közvetlenül a pci sínre csatlakozik, míg a külső usb-n keresztül jóval később és nehezebben fér hozzá a rendszer erőforrásokhoz.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2006. 06. 22. 13:29
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2006. jún. 22., csütörtök - 12:14
Külső tv tunert itt a fórumon nem szokták ajánlani, mert az sosem ad olyan minőségű képet mint a belső, ami közvetlenül a pci sínre csatlakozik, míg a külső usb-n keresztül jóval később és nehezebben fér hozzá a rendszer erőforrásokhoz.
Akkor a radírom egy X1900GT, és köszi a tanácsot, hogy maradjak a belső tunernél, jobban szeretem, csak hát kéne a hely...
most ki kéne valamit majd találni az NF4-re, lehet hogy házi modding lesz
Elküldve: 2006. 06. 22. 16:02
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2006. jún. 22., csütörtök - 8:17
Igen azt visszaosztottam:
Ami működőképes beállításnak tűnt BIOS-ban:
CPU: 11 X 240MHz
HT: 1X-es szorzó
RAM: 2 / 1,83-as visszaosztás=438MHz
CPU core: 1,45V
Elküldve: 2006. 06. 22. 19:28
A problémám a nagy hőségben az lenne, hogyan tudnám visszavenni a hőmérsékletét valahogy a videokarinak és az alaplapi chipsetnek. A munkahelyemen jó sok gép megy álló nap, kihasználtságuk minimális, (3d pl. totál nincs használva, de attól még elég erős 3d-s kártyák vannak bennük). Valahogy le szeretném hűteni őket. A procikhoz cpu cool már van, de nem tudom, létezik-e hasonló a videokártyákhoz, vagy netán valamivel teljesen kikapcsolni a 3d megjelenítésért felelős részeket (mind ati és nvidia platformon), illetőleg a chipsetek sem hinném, hogy teljesen kihasználtak, ott is jól jönne, ha a felesleges max. üzem helyett inkább csak akkor kapcsolnának feljebb, ha szükség van rájuk.
Elküldve: 2006. 06. 23. 06:42
Idézet: - Jim74 - - Dátum: 2006. jún. 22., csütörtök - 17:02
Ami működőképes beállításnak tűnt BIOS-ban:
CPU: 11 X 240MHz
HT: 1X-es szorzó
RAM: 2 / 1,83-as visszaosztás=438MHz
CPU core: 1,45V
Ez az 1x ht azért elég gáz.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2006. 06. 23. 06:48
Idézet: keeper2 - Dátum: 2006. jún. 22., csütörtök - 20:28
A problémám a nagy hőségben az lenne, hogyan tudnám visszavenni a hőmérsékletét valahogy a videokarinak és az alaplapi chipsetnek. A munkahelyemen jó sok gép megy álló nap, kihasználtságuk minimális, (3d pl. totál nincs használva, de attól még elég erős 3d-s kártyák vannak bennük). Valahogy le szeretném hűteni őket. A procikhoz cpu cool már van, de nem tudom, létezik-e hasonló a videokártyákhoz, vagy netán valamivel teljesen kikapcsolni a 3d megjelenítésért felelős részeket (mind ati és nvidia platformon), illetőleg a chipsetek sem hinném, hogy teljesen kihasználtak, ott is jól jönne, ha a felesleges max. üzem helyett inkább csak akkor kapcsolnának feljebb, ha szükség van rájuk.
Ati esetében az ati tray tool a barátod. Azzal tetszőleges órajelet állíthatsz be a vga-nak és automatikusan tudja állítani 2d és 3d között az órajeleket. Ezt használom én is és amikor a vga-m 2d-ben mélyen a default órajelek alatt jár, míg 3d-be váltáskor megemeli a szintén általam megadott magasabb értékekre. Ezt még kiegészítni, hogy ennek megfelelően tudja a ventillátorokat is szabályozni a vga-n.
Nvidia-nál nem tudom, hogy mi tudja ugyanezt, de szerintem ott is kell lennie valami hasonlónak.
Az alaplapi chipsettel nem tudsz mit csinálni ott csak a ventit (ha aktív) tudod szabályozni. Feltételezve egy irodai gépet, ami többnyire márkás gyártó által összeszerelt (pl.: Dell) aligha vannak a biosban feszültség csökkentésre, vagy vönelésre alkalmas beállítások.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2006. 06. 23. 13:11
Szeretnek egy roppant egyszeru problemara valaszt talalni...
De mivel teljesen kezdo vagyok ez nekem nem nagyon megy. :Đ
Szituacio: Megaldott az Isten egy Gv-3d1-xl -el nem is olyan reg.
Problem : Mivel ez a kari valami hihetetlen hangos ventivel probalja magat hidegen tartani (ami 55 fok normalba, terheles alatt mar 60 felett van,de volt mar 74 fokon is...) le szeretnem cserelni. Csak azt akarom tudni hogy letezik e olyan huto megoldas ami raferne erre a videokartyara.. Legszivesebben vizhutes mellett valasztanek, de ha az nem lehetseges barmi johet..
Mellesleg a videokarin ket grafikus processzor talalhato, vegulis, ez a lenyeg.
http://www.gigabyte.com.tw/Products/VGA/Pr...?ProductID=1241
Koszi
Bocsi a ekezetek miatt
Elküldve: 2006. 06. 23. 16:16
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2006. jún. 23., péntek - 7:42
Hát ez van :confused:
Majd ha lesz zseton, akkor váltok lapot meg procit valami 2 magosra. Bár, ha az AMD nem csökkenti drasztikusan az árait, akkor kénytelen leszek feladni sokéva AMD hűségemet...

Súgó
A téma zárva.