Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2006. jún. 23., péntek - 5:48
Ati esetében az ati tray tool a barátod. Azzal tetszőleges órajelet állíthatsz be a vga-nak és automatikusan tudja állítani 2d és 3d között az órajeleket. Ezt használom én is és amikor a vga-m 2d-ben mélyen a default órajelek alatt jár, míg 3d-be váltáskor megemeli a szintén általam megadott magasabb értékekre. Ezt még kiegészítni, hogy ennek megfelelően tudja a ventillátorokat is szabályozni a vga-n.
Nvidia-nál nem tudom, hogy mi tudja ugyanezt, de szerintem ott is kell lennie valami hasonlónak.
Az alaplapi chipsettel nem tudsz mit csinálni ott csak a ventit (ha aktív) tudod szabályozni. Feltételezve egy irodai gépet, ami többnyire márkás gyártó által összeszerelt (pl.: Dell) aligha vannak a biosban feszültség csökkentésre, vagy vönelésre alkalmas beállítások.
Nem, egyáltalán nem irodai gép, sőt, szűkebb értelemben nem is nevezhetnénk gépnek, mivel nincsenek házba szerelve, hanem az alkatrészek egy habszivacson nyugszanak. HW elemek tesztelésére használjuk őket, épp ezért kell a könnyű hozzáférhetőség miatt így, darabokban állnia.
Az ati tray az tényleg be is jött, találtam már nvidia tray progit is, bár abban úgy tűnik, nincs ilyen lehetőség.
Fearnet: jó lenne tudni, mit takar a régi megadta magát kifejezés. Mert ha működés közben leállt a hűtő, akkor van rá esélyed, hogy vele együtt halt a proci is. A socket a hűtők felhelyezésénél arra oda kell figyelni, hogy a hűtő a rögzítő lábon hosszában tud mozogni, tehát elképzelhető, hogy sikerült úgy felraknod, hogy a hűtő sarka picit rálóg a műanyag proci foglalatra. Ilyenkor vagy el sem indulnak, vagy lefagynak, stb. a gépek.
A lesarkazás védőkből két fajta is létezik, arra oda kell figyelni, mert nem mindegy, melyiket használod. A régi típus picivel magasabb az újnál, ám ez pont elég ahhoz, hogy a hűtő a lesarkazás védőn feküdjön fel, ne pedig a proci magon. Sőt, fel lehet a védőt rakni fordítva is, ami szintén nem tesz jót a gépnek.
A lesarkazott proci pedig az esetek jó részében elindul (ezt a munkahelyi tesztelésekből tudom), csak fagyni fog, vagy bármi más hülyeséget csinál (sőt, intelnél tapasztaltuk, hogy sokszor 1-1 láb hiánya is még atomstabil procit eredményez). Egyébként el lehet mondani az új amdkről, hogy, bár a socket a-ból még elég sok visszajött hibásan, addig az athlon 64-ből szinte semmi. A vicc, hogy az intelnél viszont picit növekedett a meghibásodási arány (ami igen régóta, úgy 800-1000Mhz tája óta szinte 0 volt), így most nagyjából ugyanakkora eséllyel mennek tönkre, tehát az amd nagyon jól feljött.