HWSW Informatikai Kerekasztal: - = Tuningolás kezdőknek # II. = - - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (79 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

- = Tuningolás kezdőknek # II. = - Értékeld a témát: -----

#701 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 06. 14:53

Idézet: yeffy - Dátum: 2007. márc. 6., kedd - 15:38

Én leginkább sebgutkopftól kérdeznék, mivel oly sokat segített már tuningügyben, csak a postám már telítődik... :D  :D
Az a szitum, h amikor +vettem a gépet, az a64es procira bekapcsoltam a C&Q-t és szépen ha nem volt használva a gép le is vette 1 GHZel az órajelet. Ha húztam az fsb-n akkor is. Most viszont hiába be van kapcsolva, kb. 3 hete nem veszi le. Ha minden defaults-on van, akkor sem.
Mit gondolsz, gondoltok, mi le7 a baj? Én teljesen tanácstalan vaok...  :confused:  :think:

1. A cnq csak akkor működik, ha a proci szorzója alap, ha már változtattál rajta akkor nem megy.
2. biosban engedélyezni kell
3. telepítve legyen a driver (amd oldaláról letölthető)
4. win alatt legalább minimális energiagazdálkodás legyen beállítva ha asztali gépen van akkor sem megy a cnq.
My photos

#702 Felhasználó inaktív   saca3 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 06. 15:36

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2007. márc. 6., kedd - 8:48

A cpu z megmondja milyen az fsb ram órajel aránya. Az everestből az alaplap/chipsetnél tudod kiolvasni mennyin megy a ram ott elvileg fsb órajelet és a ram valódi és ddr-es effektív órajelét is kiírja.

hmm
Memory:
frequency: 200.4 MHz

spd:pc2 6400 (400 Mhz)

ezt irja ki a cpu-z  :think:

akkor ez most menyin megy?
P5W DH Deluxe  CPU:E6600 Core 2 duo,  3* 250.GB SATA hdd, GAINWARD  8800GTX vivo, 2*1024.RAM 800MHZ. TAGAN 480W-Tap, logitech mx5000 bill, eger mx1000,  samsung 940bf

#703 Felhasználó inaktív   yeffy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 07. 10:19

Idézet

. A cnq csak akkor működik, ha a proci szorzója alap, ha már változtattál rajta akkor nem megy.
2. biosban engedélyezni kell
3. telepítve legyen a driver (amd oldaláról letölthető)
4. win alatt legalább minimális energiagazdálkodás legyen beállítva ha asztali gépen van akkor sem megy a cnq.

AHa értem. Szóval a szorzót állítsam auto-ra? mert most 10*esen van, de az auto is az, aszittem ez ne makadály. mind1.
Emellet nem fogok tudni tuningolni?
köszi
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, AMD Athlon64 X2 5000+ @3150 MHz alapfeszen, GEIL Ultra 4096 MB DDR2 800 CL4 KIT, Sapphire AMD Radeon HD4830 Dual Slot Fansink (700/1000), SonyNEC Optiarc AD7200S, Hitachi 320GB 16 MB SATA2, Gigabyte Superb 460W, Gigabyte GZ-X2 Black.

..:: Üdv néktek, fiaim! :D ::..

#704 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 07. 14:22

Idézet: yeffy - Dátum: 2007. márc. 7., szerda - 11:19

AHa értem. Szóval a szorzót állítsam auto-ra? mert most 10*esen van, de az auto is az, aszittem ez ne makadály. mind1.
Emellet nem fogok tudni tuningolni?
köszi

Kézzel beállíthatod a default szorzót, megy a tuning is vele az nem gond, csak ne állíts be attól eltérőt.
My photos

#705 Felhasználó inaktív   yeffy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 07. 16:50

ok thx Everything, majd ha van vmi akkor írok! tehát akkor a szorzót hagyjam auto-n, de attól a memovisszaosztás és az fsb- húzás me7? rem nem gond h ilyenekkel fárasztalak! :D

yeffy
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, AMD Athlon64 X2 5000+ @3150 MHz alapfeszen, GEIL Ultra 4096 MB DDR2 800 CL4 KIT, Sapphire AMD Radeon HD4830 Dual Slot Fansink (700/1000), SonyNEC Optiarc AD7200S, Hitachi 320GB 16 MB SATA2, Gigabyte Superb 460W, Gigabyte GZ-X2 Black.

..:: Üdv néktek, fiaim! :D ::..

#706 Felhasználó inaktív   Tinca 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 10. 12:49

Ez a konfig:

Alaplap: ABIT KN9
Processzor: AMD Athlon 64 3200+  AM2
Memória: 2xGeil 512Mb DDR2 800Mhz (5-5-5-18)

Az olvasottak alapján odáig jutottam, hogy alapfeszenl fokozatosan felvittem FSB-t 240-re, miközben ramokat 533-ra (266-ra) állítottam, HT-t 3x-ra. Nyilván 400-on így meg se mukkan. Itt viszont elakadtam. Everest 800-ra, 533-ra és 400-ra ír késleltetési értékeket, ez azt jelenti, 667-en ne is próbáljam járatni? Mert így tökéletesen feleslegesek ezek a memóriák, bár a késleltetést visszavehetem. A memóriák 400-on nem bírják a tuningot, bár 205-ös FSB-vel nincs semmi gond.
Mivel érdemes még próbálkozni?

PCIe 100-ra fixálása van a biosban, PCI viszont nincs. Remélem bízhatok abban, hogy akkor az 33-on marad :confused:
Tinca tinca: Szerényen háttérbe szorul ... holott előnyös tulajdonságai miatt  a mainál nagyobb megbecsülést érdemelne. (Pénzes - Tölg)

#707 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 12. 07:33

Idézet: Tinca - Dátum: 2007. márc. 10., szombat - 13:49

Ez a konfig:

Alaplap: ABIT KN9
Processzor: AMD Athlon 64 3200+  AM2
Memória: 2xGeil 512Mb DDR2 800Mhz (5-5-5-18)

Az olvasottak alapján odáig jutottam, hogy alapfeszenl fokozatosan felvittem FSB-t 240-re, miközben ramokat 533-ra (266-ra) állítottam, HT-t 3x-ra. Nyilván 400-on így meg se mukkan. Itt viszont elakadtam. Everest 800-ra, 533-ra és 400-ra ír késleltetési értékeket, ez azt jelenti, 667-en ne is próbáljam járatni? Mert így tökéletesen feleslegesek ezek a memóriák, bár a késleltetést visszavehetem. A memóriák 400-on nem bírják a tuningot, bár 205-ös FSB-vel nincs semmi gond.
Mivel érdemes még próbálkozni?

PCIe 100-ra fixálása van a biosban, PCI viszont nincs. Remélem bízhatok abban, hogy akkor az 33-on marad :confused:

Biztosan járatható a ram 667-re állítva is. Arra azért figyelj, hogy amikor az fsb-t emeled, akkor a ram is megy vele. Továbbá azt se felejtsd, hogy amd-nél a proci órajele kerül osztásra egy egyész számmal a ram órajelének generálásához. 667-esetén a te procid, ha minden igaz akkor 6-al osztja a proci órajelét és azt duplázod ddr2-höz, ha jól írom :)
Abból biztosan nem lesz baj, ha alacsonyabb ram órajelhez kicsit roszabb késleltetéseket adsz, tehát először a tuning során menjél csak az 5-5-5-18-al aztán, amikor már tetszik a ram és proci órajele, majd akkor lehet próbálkozni kicsit jobb időzítésekkel (4-4-4-12 alá viszont ne menjél az már veszélyes lehet a ddr2-nek).
My photos

#708 Felhasználó inaktív   Tinca 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 14. 17:59

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2007. márc. 12., hétfő - 8:33

Biztosan járatható a ram 667-re állítva is. Arra azért figyelj, hogy amikor az fsb-t emeled, akkor a ram is megy vele. Továbbá azt se felejtsd, hogy amd-nél a proci órajele kerül osztásra egy egyész számmal a ram órajelének generálásához. 667-esetén a te procid, ha minden igaz akkor 6-al osztja a proci órajelét és azt duplázod ddr2-höz, ha jól írom :)
Abból biztosan nem lesz baj, ha alacsonyabb ram órajelhez kicsit roszabb késleltetéseket adsz, tehát először a tuning során menjél csak az 5-5-5-18-al aztán, amikor már tetszik a ram és proci órajele, majd akkor lehet próbálkozni kicsit jobb időzítésekkel (4-4-4-12 alá viszont ne menjél az már veszélyes lehet a ddr2-nek).

Oké, köszi. 2400-on 667-re állítva végülis pont 400-on van hajtva a ram (ha jól számolom :) ), ez nekem meg is felel. Procinak még nem fűtötem be, csak 3dmirkót próbáltam - igaz a procit nem fogja megizzasztani-, de még nem fagyott, túlzott hőmérsékletemelkedést sem tapasztaltam, szóval jó ez így. Talán késleltetést kellene bizergálni, viszont Tcl-t nem látok biosban :confused: (a többi megvan), hogy hívhatják még a cas latencyt :think: Vagy mondjak le róla? Keletkezhet hiba a modulokban ennek állítása miatt?
Tinca tinca: Szerényen háttérbe szorul ... holott előnyös tulajdonságai miatt  a mainál nagyobb megbecsülést érdemelne. (Pénzes - Tölg)

#709 Felhasználó inaktív   vatom 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 14. 23:15

VIA chipkészletes lapban S754 Sempront szeretnék tuningolni WinXP alól. BIOSban nincs erre lehetőség. Milyen szoftvert ajánlotok hozzá?

#710 Felhasználó inaktív   Mekré 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 16. 13:55

Halihó

Adott a configom:
AN8 -Ultra
A64 3000+
2*512 Corsair DDR400Mhz(a memóriákra rátettem ilyen...memcsibordákat)
Vga 7950 GT

Nos a cpu-t, vga-t, hdd-t (de ez most annyira nem érdekes) vízhűtéssel hűtöm, melegedés szerencsére kizárva, az alapapi FET chipek melegedhetnek, de a biztonság kedvéért beszereltem egy 12cm-s hűtőt alacsony fordulatszámon, hogy friss levegő is menjen be.

Rátérek a lényegre :)
Tuningolni szeretnék, jó ideig nem akarok gépet fejleszteni, (max cpu-t, de az is odébb van).

Eddig nagyvonalakban átsuhantam a Tuningolás keződknek I és II topicot :) (nagyvonalakban!)

szóval összegzem.

Ha tuningolni akarok kell egy jó hűtés, egy pár jó ram, tuningolható cpu, és egy adag szerencse.
A menete olyasmi lenne, hogy a memórán az időzítést vegyem kicsit lejebb (lazítok az időzítésen :D ezt így olvastam anno:D) azaz levettem 333-ra a memórát (kérdés...)
Az FSB-t ezek után kell állítani, óvatosan, ha kell akkor pici feszkót ráadni.
Ügyelve arra hogy a HT ne lépje tól nagyon az 1000-et, de ne is csökkenjen.

Belekezdtem a tuningba, egyelőre stabil.
Bár az is igaz, hogy az FSB 225-ön van még "csak".
A HT-t most már levedtem 4-re, és így 901-en van.
A memória 375-ön ketyeg.

Kérdés:
Elég a memóriának ha 333-ra leveszem, vagy az időzítésein is "lazítsak"? (Gondolok itt a CL, RAS, RCD stb--re)

Ellenőrizni a főfokot Everestel mérem, a procit szintén ezzel tesztelem, és a CPU Z-vel szedem ki az eredményeket. PCI-e , agp, pci-t nem bütyköltem, azt olvastam nem is kell.

ui.:
Van ez a DRAM:FSB opció ami most nalam a CPU/5 -ön van. Ehhez mikor kell nyúlni? :p

Eddig jól csinálom?  :rolleyes:

Szerkesztette: Mekré 2007. 03. 16. 13:59 -kor

#711 Felhasználó inaktív   Mekré 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 16. 15:55

Hali

Kérdésem lenne de előtte leírom hol jár a tuning...
FSB: 260
HT: 1040 (4* szorzó)
CPU: 2340 Mhz
Mem: 431 Mhz
Ez olyan 30%-s tuning.
Eddig még feszt nem adtam rá, itt az ideje? Avagy azt csak akkor kell adni, ha már nem stabil a tuning, és ezzel normalizálódik a rendszer?

Nos, eddig stabil, (persze az idő rövidsége miatt csak everesttel, cpu Z, és CPU burn in-el teszteltem)s ahogyan olvastam a memcsikről azt írtátok, hogy 440ig általában engedig magukat húzni.

A cél a 2500Mhz azaz olyan 40% , de itt már óvatosan próbálom , hiszen a HT már közel sem 1000-en lenne, mert ha 4->1120, ha meg 3 lenne a szorzó akkor csak 840. Itt szerintem (!) még mindig a 4-es szorzóra billeg a mérleg nyelve mert ez van az 1000-hez közelebb.

Kérdés:
A memóra 333-ra van állítva és 40% tuning mellet ez 466-on pörögne.
Tegyük fel a memóriát még lejebb "lazítom" :) azaz 266-ra -> ez 40% tuningnal "csak" 372Mhz. Ez ilyen egyszerü lenne, vagy ez nem így müxik? :)

A Vga-t majd powerstrippel szeretném meghúzni...vagy van erre jobb progi?

#712 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 07:41

Idézet: vatom - Dátum: 2007. márc. 15., csütörtök - 0:15

VIA chipkészletes lapban S754 Sempront szeretnék tuningolni WinXP alól. BIOSban nincs erre lehetőség. Milyen szoftvert ajánlotok hozzá?

Ha a lap gyártója nem támogatja ezen funkciót a biosban nem valószínű, hogy készített volna igazán jó sof-ot tuning progit. Ez nem a chipset hibája, mert tuningolni via-val is lehet inkább a lap gyártója spórolt (nem vettél elég jól feszlerelt lapot). Álatlálban keresgélve lehet találni egy-egy ilyen tuninig progit, de ezek működésének minőségéről nincs információm és példát sem tudok olyanra, ami kezeli a via chipeket.
My photos

#713 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 07:45

Idézet: Mekré - Dátum: 2007. márc. 16., péntek - 16:55

Eddig még feszt nem adtam rá, itt az ideje? Avagy azt csak akkor kell adni, ha már nem stabil a tuning, és ezzel normalizálódik a rendszer?

Amíg nincs gond a stabilitással addig fölösleges a procit többlet fesszel és hőmérséklettel terhelni, tehát igen csak akkor kell adni, ha ezzel stabilizálni akarsz.
My photos

#714 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 07:51

Idézet: Mekré - Dátum: 2007. márc. 16., péntek - 16:55

A cél a 2500Mhz azaz olyan 40% , de itt már óvatosan próbálom , hiszen a HT már közel sem 1000-en lenne, mert ha 4->1120, ha meg 3 lenne a szorzó akkor csak 840. Itt szerintem (!) még mindig a 4-es szorzóra billeg a mérleg nyelve mert ez van az 1000-hez közelebb.

Kérdés:
A memóra 333-ra van állítva és 40% tuning mellet ez 466-on pörögne.
Tegyük fel a memóriát még lejebb "lazítom" :) azaz 266-ra -> ez 40% tuningnal "csak" 372Mhz. Ez ilyen egyszerü lenne, vagy ez nem így müxik? :)

A Vga-t majd powerstrippel szeretném meghúzni...vagy van erre jobb progi?

Amíg az a célod, hogy a procinál tutira meglegyen a 2500 addig minden egyéb korlátozó tényezőt "kapcsolj ki". Tehát addig nyugodtan vedd vissza a ramot 266-ra és a HT szorzót 3x-ra. Ha megvan az áhított órajeled majd próbálgathatod visszaállítani gyorsabbra a ramot és ht-t, bár a 831-et HT valószínűleg nem egy igazi korlát, akár maradhatna is 3x-oson.
Amikor végeztél a procival, a ramnak viszont ha már corsaire illene vinnie a 466-ot később, hogy milyen időzítésekkel majd kiderül. A név alapján ezektől jobb teljesítmény várna el az ember. Nem tudom én egyszer már nagyon nagyot csalódtam ebben a márkában, bár akár egy gyengébb eresztés és nem szeretem az alaplaptot ram párosítás is lehetett. Lényeg, hogy nekem xms pro 500Mhz-es ram páros baszott 500-on menni A64-ben, de ebből nem kell általánosítani.

Amikor már ilyen 270-es fsb környkén jársz már korlát lehet a chipset is, tehát lehet, hogy annak is kell ici pici többlet feszt adni.
My photos

#715 Felhasználó inaktív   Mekré 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 13:53

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2007. márc. 19., hétfő - 8:51

Amikor már ilyen 270-es fsb környkén jársz már korlát lehet a chipset is, tehát lehet, hogy annak is kell ici pici többlet feszt adni.

Szia

Hát látszik hogy nem ma kezdted :) 260-ig tartott a stabil állapot, mert 270-en már kék halállal jelzett a windows. Ekkor kislányos ijedségemben viszavettem 260-ra, meg éppen ekkor ütöttek éjfélt szóval eltettem magam a későbbiekre... (a fesz. emelése talán meg oldaná a problémát...)

Thx a helpet.

ui.:
várjunk! :)
A chipset azért lehet korlát, mert az a gyakori max órajel, vagy a melegedés vet gátat a tuningnak?
(ezt egy blokkal ki tudnám küszöbölni, ám feleslegesen én sem szórnám a pénzt chipset+Fet blokokkra, bár tudom hogy a puding próbája az evés...próba ..)

Szerkesztette: Mekré 2007. 03. 19. 13:57 -kor

#716 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 20. 13:15

Idézet: Mekré - Dátum: 2007. márc. 19., hétfő - 14:53

ui.:
várjunk! :)
A chipset azért lehet korlát, mert az a gyakori max órajel, vagy a melegedés vet gátat a tuningnak?
(ezt egy blokkal ki tudnám küszöbölni, ám feleslegesen én sem szórnám a pénzt chipset+Fet blokokkra, bár tudom hogy a puding próbája az evés...próba ..)

A chipset azért korlát, mert amikor az fsb-t emeled akkor a chipset órajelét növeled valójában és a 260-nál már a chipsetet is 30%-al túlhajtottad. Akár a rendes procinál egy ideig megy a tuning alapfeszen utána már itt is kell a többlet fesz, hogy tovább bírja a tuningot.
Jobb hűtés csak akkor kell rá, ha nagyon melegedne.
My photos

#717 Felhasználó inaktív   MamaSaid 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 23. 13:00

Sziasztok!

Adott az alábbi konfig és szeretnék némi teljesítmény többletet. Hogyan fogjak hozzá? Milyen esélyeim vannak?

MSI K8N Neo4 FI, AMD Athlon 64 X2 4200+(939), 2x1Gb Corsair 3200

Korábban képben voltam, de már olyan régen tuningoltam, hogy a felére sem emlékszem már.  :think:
Mother always says, Sharing is Good

#718 Felhasználó inaktív   petyus_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 23. 15:18

Sziasztok!

most vettem új gépet (konfig aláírásban), ezt szeretném kicsit tuningolni. Az E4300-nak ugye 200-as FSB-je van, ezt feljebb vittem egyelőre 266-ra, így az alaplapnak/ramnak simán bírnia kell. A Windows be is töltött, de pár perc net után megadta magát. Próbáltam hogy feljebb vittem a Vcore-t 1,35-re, akkor sem lett jobb. most sikerült kifonom egy teljesen antituning-példányt, vagy tehetek esetleg valamit?

A másik meg, a videókártya tuningjával is próbálkoztam, AtiTools-sal, rámentem hogy find max GPU, el is kezdte keresni, megtalálta 680 környékén, elkezdte a Heat-test-et, és újraindult a gép. Eredeti ASUS hűtés van rajta, és úgy van beállítva, hogy 70 fok felett 100%-on pörögjön, és nem is ment fel 70-re mikor újraindult... Valami ötlet?

#719 Felhasználó inaktív   curly 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 24. 07:43

kérek egy kis segitségeet.........
nah adott egy asus k8n lap, (s754) (Newcastle , Everest irja ) amd athlon 64 2800+ @1800 Mhz ezt huztam 3000+ @2000Mhz
memória visszaosztva 333 Mhz @400mhz , FSB 250 , szorzó 8x
ha az fsb-t 251re rakom már nem indul a gép..........
mit csináljak????

Szerkesztette: curly 2007. 03. 24. 07:52 -kor

Asus P5B Premium // Intel E5200 // Geil 2x1024 DDR2 800 Mhz // OCZ Stealth X Stream 500w
Sapphire HD3850 512 Mb DDR3 // Samsung Spinpoint 200 Gb & 320 Gb // Samsung Writemaster

#720 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 26. 06:21

Idézet: petyus_ - Dátum: 2007. márc. 23., péntek - 16:18

Sziasztok!

most vettem új gépet (konfig aláírásban), ezt szeretném kicsit tuningolni. Az E4300-nak ugye 200-as FSB-je van, ezt feljebb vittem egyelőre 266-ra, így az alaplapnak/ramnak simán bírnia kell. A Windows be is töltött, de pár perc net után megadta magát. Próbáltam hogy feljebb vittem a Vcore-t 1,35-re, akkor sem lett jobb. most sikerült kifonom egy teljesen antituning-példányt, vagy tehetek esetleg valamit?

A másik meg, a videókártya tuningjával is próbálkoztam, AtiTools-sal, rámentem hogy find max GPU, el is kezdte keresni, megtalálta 680 környékén, elkezdte a Heat-test-et, és újraindult a gép. Eredeti ASUS hűtés van rajta, és úgy van beállítva, hogy 70 fok felett 100%-on pörögjön, és nem is ment fel 70-re mikor újraindult... Valami ötlet?

Ezen tuning próbálkozásaid közben mennyin mentek a ramok? Biosban mit állítottál be nekik, illetve visszaellenőrízve mit mutat mondjuk egy everest, vagy cpuZ?
My photos

Téma megosztása:

• (79 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.