HWSW Informatikai Kerekasztal: - = Tuningolás kezdőknek # II. = - - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (79 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

- = Tuningolás kezdőknek # II. = - Értékeld a témát: -----

#1001 Felhasználó inaktív   JACKAL89 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 02. 13:38

Idézet: JACKAL89 - Dátum: 2008. febr. 1., péntek - 12:19

Sziasztok. Tegnap neki álltam a procit húzni a clockgen progival. Kezdésnek 130mhz-et húztam, teszteltem utána több mindennel, játék, progik.  A procim egy AMD Athlon 64 3800+. Az adatok a következők, a progi azt írja hogy CPU 2536,80 FSB 211,41 a RAM is ennyi, AGP 211,40, PCI pedig 105,70. a szorzó pedig a CPU-Z szerint 12x. A hűtéssel, pedig egyáltalán nincs gondom, a proci feszültségén nem állítottam. A kérdésem, habár már sok helyen olvastam ehhez hasonlókat, azért én is megkérdem, most van olyan dolog, amit rosszul csináltam, vagy van valami, amit át kell állítani, vagy bármi??? A választ, a segítséget nagyon köszönöm!

Annyival egészíteném ki magam, hogy azóta már tudom, hogy agp-t illetve a PCI-t fixálni kell, de a memóriával kapcsolatban tanácstalan vagyok, várom a segítséget! Köszi!

#1002 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 04. 07:32

Idézet: zorroka - Dátum: 2008. jan. 25., péntek - 20:43

Köszi a választ!

A legnagyobb problémám az, hogy a RAM-ok és a chipset frekije nincs szinkronban.
Memory frequency alatt ezt tudom állítani: by SPD (def), 50-200%, Auto
Hogyan vegyem feljebb? Mit állítsak? Hiába állítottam a %-ot nem ment feljebb, ugyanakkor a chipset freki meg 133 MHz-en ment (ld. fenn). Hogyan lehetséges ez?

Először szeretném a RAM-okat szinkronba hozni, nem értem, miért nem mennek 200MHz-en. Alaplap támogatja, RAM-ok is, procit elvileg fel tudom húzni, mégse megy. Részleteket ld. fenn. Cipset 133 MHz-en, a DIMM 3-ban levő RAM pedig kétféle frekin 166 és 200-on ketyeg. A két 256-os RAM nem egyforma gyártótól van, mármint CPU-Z szerint (a boltban úgy adták).

Elvileg azoknak a %-oknak kéne a ram órajelét befolyásoljiuk. Ha szinkronban mennének, akkor a ram is 133-on menne a chipsettel együtt. Olyan lehetőséged nincsen, hogy ram 100% és az fsb:dram ratio pedig 1:1, vagy 4:4 stb... ilyesmi legyen, akkor szinkronban menne és akkor fsb-t is tudnál növelni valamennyit.
My photos

#1003 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 04. 07:36

Idézet: JACKAL89 - Dátum: 2008. febr. 2., szombat - 14:38

Annyival egészíteném ki magam, hogy azóta már tudom, hogy agp-t illetve a PCI-t fixálni kell, de a memóriával kapcsolatban tanácstalan vagyok, várom a segítséget! Köszi!

Ez egy 754-es lap/proci?

Ha igen, akkor az nem fog 2800Mhz-eket menni. A rammal max annyit lehet tenni, hogy kézzel beállítod, hogy szinkronban legyen az fsb-vel, valamint az időzítéseket is többnyire jobb kézzel belőni az automatika helyett, valamint a ram feszét a gyártó oldalán megadott értékre állítani, így nem lesz se túl, se alulfeszelve, ezzel biztosítod, hogy amit ígérnek azon stabilan menjen és ne legyenek rejtélyes kékhalálok.
My photos

#1004 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 06. 06:41

barátnőmnél próbálom picit húzni a procit (2,4 P4), viszont az alaplap nem sok pci osztót ismer, így 109-es fsb-nél 36mhz a pci freki.
rég tuningoltam már hasonló gépet, de emléxem hogy nagyon magas pci frekit nem nagyon szerették az IDE vinyók. kb meddig mehetek el gond nélkül?
133 körül persze lenne következő osztó, de azt meg nem bírja a proci (feszt emelni nem lehet)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#1005 Felhasználó inaktív   Selleck 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 06. 15:26

Sziasztok!

Bocs, hogy nem igazán a témához kapcsolódik, de segítségre lenne szükségem.
Szóval ventilátor fordulatszám-szabályozás céljából szeretnék beszerezni egy előlapi panelt (led kijelzőset), de minden bolt listáját végiginéztem már, és mintha mát nem létezne ilyen.Szerintem tudjátok, mi ez a valami.Néztem már Enermaxban, Zalmanban, Aerocoolban stb.Hol tudnék ilyesmire rálelni?

A segítséget előre is köszönöm!

#1006 Felhasználó inaktív   Selleck 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 06. 18:11

Közben már találtam!!!

#1007 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 08:29

Idézet: WiZARD - Dátum: 2008. febr. 6., szerda - 7:41

barátnőmnél próbálom picit húzni a procit (2,4 P4), viszont az alaplap nem sok pci osztót ismer, így 109-es fsb-nél 36mhz a pci freki.
rég tuningoltam már hasonló gépet, de emléxem hogy nagyon magas pci frekit nem nagyon szerették az IDE vinyók. kb meddig mehetek el gond nélkül?
133 körül persze lenne következő osztó, de azt meg nem bírja a proci (feszt emelni nem lehet)

Ha jól emlékszem olyan 35-ig biztonságos volt. Utána már van némi rizikó.
My photos

#1008 Felhasználó inaktív   pojzon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 25. 17:07

Sziasztok!

Egy olyan gyors kérdésem lenne, hogy szerintetek egy C2D 8200-as proci esetén és 4Gb ram mellett melyik felállás jobb a következő két eset közül?

1. proci 445-ös fsb-vel 3570-en megy a ramok meg 1069-el.
2. proci 475-ös fsb-vel 3800-on de a ramok csak 950-en mennek.

mert sajna az alaplap szorzói (fsb/ddr) csak ilyen szélsőséges beállítást engednek, ennél csak jóval 1100 felett tudnám hajtani a ramokat.

Köszi előre is a segítséget!

#1009 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 26. 08:04

Idézet: pojzon - Dátum: 2008. febr. 25., hétfő - 18:07

Sziasztok!

Egy olyan gyors kérdésem lenne, hogy szerintetek egy C2D 8200-as proci esetén és 4Gb ram mellett melyik felállás jobb a következő két eset közül?

1. proci 445-ös fsb-vel 3570-en megy a ramok meg 1069-el.
2. proci 475-ös fsb-vel 3800-on de a ramok csak 950-en mennek.

mert sajna az alaplap szorzói (fsb/ddr) csak ilyen szélsőséges beállítást engednek, ennél csak jóval 1100 felett tudnám hajtani a ramokat.

Köszi előre is a segítséget!

Az fsb és ram sávszél optimális kihasználását figyelembe véve intelnél mindig a szinkron ram hajtás a praktikus, ráadásul ott a proci is gyorsabban megy.

Én a 2-es verziót használnám.

Számokban az 1-es verzióban a proci és nb közti sávszélesség 14,2 Gb/s, míg a ramok ezen az órajelen 17,1 Gb/s-t tudnak, ezen az órajelen dual channel esetén. Asszem elég világos, hogy szép és jó a nagy memó sávszélesség csak éppen mindek, ha ebből a proci 14,2-nél többet nem tud használni és ebben a 14,2-ben benne kell lennie a többi periféria felé való kommunikáció is (hdd, vga, stb...).

A magasabb fsb eleve nagyobb sávszélességet jelent, amit a proci és az egész rendszer teljesítménye meghálál.

A második szinkron esetén pedig a proci - nb és nb - ram sávsélesség azonos.
My photos

#1010 Felhasználó inaktív   pojzon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 26. 10:00

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2008. febr. 26., kedd - 8:04

Az fsb és ram sávszél optimális kihasználását figyelembe véve intelnél mindig a szinkron ram hajtás a praktikus, ráadásul ott a proci is gyorsabban megy.

Én a 2-es verziót használnám.

Számokban az 1-es verzióban a proci és nb közti sávszélesség 14,2 Gb/s, míg a ramok ezen az órajelen 17,1 Gb/s-t tudnak, ezen az órajelen dual channel esetén. Asszem elég világos, hogy szép és jó a nagy memó sávszélesség csak éppen mindek, ha ebből a proci 14,2-nél többet nem tud használni és ebben a 14,2-ben benne kell lennie a többi periféria felé való kommunikáció is (hdd, vga, stb...).

A magasabb fsb eleve nagyobb sávszélességet jelent, amit a proci és az egész rendszer teljesítménye meghálál.

A második szinkron esetén pedig a proci - nb és nb - ram sávsélesség azonos.

Köszi a választ első körben. :)  :respect:

Tehát, ha jól értem a gondolatmenetedet, akkor annak ellenére, hogy az everest a második esetben "csak" 8400 körüli olvasással jellemezte az átvitelt jobban járok még akkor is ha az első esetben 9100 körüli ez az értek.

Mert eddig azt hittem hogy az a jó feltétlen ha ez az érték minnél magasabb.

Már csak az nem világos, hogy amióta a 45nm-es proci dolgozik a gépben miért van az, hogy a memria olvas kisebb értéket mutat mint az írás. És ez a 2. beállítás esetében még inkább kiütközik, mert ott pl a mérés szerint a fenti olvasás mellett 10k-s írást tudott produkáli, míg az első esetben 9100-as olvasás mellett csak 9400-as írás jön ki, ami kicsit fura..Ez a 6750-es procival nem így volt, mármint az olvasás mindig is több volt mint az írás.

#1011 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 27. 07:51

Idézet: pojzon - Dátum: 2008. febr. 26., kedd - 11:00

Köszi a választ első körben. :)  :respect:

Tehát, ha jól értem a gondolatmenetedet, akkor annak ellenére, hogy az everest a második esetben "csak" 8400 körüli olvasással jellemezte az átvitelt jobban járok még akkor is ha az első esetben 9100 körüli ez az értek.

Mert eddig azt hittem hogy az a jó feltétlen ha ez az érték minnél magasabb.

Már csak az nem világos, hogy amióta a 45nm-es proci dolgozik a gépben miért van az, hogy a memria olvas kisebb értéket mutat mint az írás. És ez a 2. beállítás esetében még inkább kiütközik, mert ott pl a mérés szerint a fenti olvasás mellett 10k-s írást tudott produkáli, míg az első esetben 9100-as olvasás mellett csak 9400-as írás jön ki, ami kicsit fura..Ez a 6750-es procival nem így volt, mármint az olvasás mindig is több volt mint az írás.

Az everest mint szintetikus teszt folyamatos adatolvasást és írást végez, ami azért nem teljesen a valóságot szimulálja, de egy átlalános erőviszonyt illetve sávszél kihasználásra mindenképpen jó.
Egy ilyen teszt egy idealizált állapot. Amikor valósan terheled a rendszert, akkor nem csak a memóriaelérésre használja a rendszer az fsb-t a proci felé, hanem több periféria (vga, hdd, usb, minden, ami a procival kommunikál) és akkor máris olvad a nagyobb ram órajel előnye. Míg a magasabb fsb és és magasabbp roci órajelből mindenképpen tudsz profitálni. Esetleg próbálkozhatsz az alacsonyabb ram órajel esetén az időzítések optimalizálsával, hogy a késleltetésed minnél kisebb legyen.

Abban nem vagyok biztos, hogy milyen az adatbehívási protokoll a penryn esetében, de azt tudom, hogy a nagyobb L2 cache miatt ennek a procinak nagyobb a cache késletetése mint a korábbi modellek esetén volt, így az adatbehívás (ram olvasás) késleltetése is megnőtt. Viszont cserébe van 6MB L2-d, ami összességében mégis többet hoz mint a veszteség a késleltetésen.
My photos

#1012 Felhasználó inaktív   pojzon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 21:30

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2008. febr. 27., szerda - 7:51

Az everest mint szintetikus teszt folyamatos adatolvasást és írást végez, ami azért nem teljesen a valóságot szimulálja, de egy átlalános erőviszonyt illetve sávszél kihasználásra mindenképpen jó.
Egy ilyen teszt egy idealizált állapot. Amikor valósan terheled a rendszert, akkor nem csak a memóriaelérésre használja a rendszer az fsb-t a proci felé, hanem több periféria (vga, hdd, usb, minden, ami a procival kommunikál) és akkor máris olvad a nagyobb ram órajel előnye. Míg a magasabb fsb és és magasabbp roci órajelből mindenképpen tudsz profitálni. Esetleg próbálkozhatsz az alacsonyabb ram órajel esetén az időzítések optimalizálsával, hogy a késleltetésed minnél kisebb legyen.

Abban nem vagyok biztos, hogy milyen az adatbehívási protokoll a penryn esetében, de azt tudom, hogy a nagyobb L2 cache miatt ennek a procinak nagyobb a cache késletetése mint a korábbi modellek esetén volt, így az adatbehívás (ram olvasás) késleltetése is megnőtt. Viszont cserébe van 6MB L2-d, ami összességében mégis többet hoz mint a veszteség a késleltetésen.

Értem és köszi a kimerítő választ!  :respect:

Sajna úgy fest a dolog, hogy a 2. megoldás nem nagyon járható út csak akkor ha szana széjjel feszelem a dolgokat, ami nem éppen van ínyemre. Mert sajna azokkal a fesz beállításokkal nem megy teljesen stabilan a gép, így inkább maradok az első megoldásnál, így legalább nem kell sok fesz plszba az alkatrészeknek.

#1013 Felhasználó inaktív   Gravobsky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 07. 02:02

Sziasztok! :respect:
Minap beszereztem az aláirásomban lévő configot , szeretném egy kicsit felhúzni.
Segitséget kérnék ... kell valamit állitgatni a bioson kivül ? Ha hól tudom a gpu tuninghoz fog kölleni rivatuner vagymi ... Légyszi írjátok le hogy hogy néz ki egy cpu/vga tuning. Nem vagyok teljesen  :lama: csak ilyet még nem naon csináltam. A cpu-n mint látjátok egy ac freezer van , a gpu-n a gyári sapphire hűtés. Azt vágom hogy zsákbamacska hogy mit lehet kihozni (bizonyos kereteken belül). Arra is várnék véleményt , hogy ki meddig húzná (stabilitás a fő szempont).
Bocsi ha pont 2 oldallal ezelőtt volt ugyanez , lusta voltam :rolleyes:
THANKS + BIG UP  :respect:

Szerkesztette: Gravobsky 2008. 03. 07. 02:03 -kor

IntelE5200+CoolerMasterHyperTX2/GigabyteP35C-DS3R/GeilUltra 3Gb/XFXHD4830/SeagateBarracuda 80+160+500/PioneerDVR-216/EnermaxModu82+ 425W/CoolerMasterSileo/GeniusSlimstar/GigabyteM7800/Samsung223BW
Xbox360

#1014 Felhasználó inaktív   Gravobsky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 07. 02:07

Izé ... M0 steppinges az cpu :D
IntelE5200+CoolerMasterHyperTX2/GigabyteP35C-DS3R/GeilUltra 3Gb/XFXHD4830/SeagateBarracuda 80+160+500/PioneerDVR-216/EnermaxModu82+ 425W/CoolerMasterSileo/GeniusSlimstar/GigabyteM7800/Samsung223BW
Xbox360

#1015 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 07. 08:34

Idézet: Gravobsky - Dátum: 2008. márc. 7., péntek - 3:02

Sziasztok! :respect:
Minap beszereztem az aláirásomban lévő configot , szeretném egy kicsit felhúzni.
Segitséget kérnék ... kell valamit állitgatni a bioson kivül ? Ha hól tudom a gpu tuninghoz fog kölleni rivatuner vagymi ... Légyszi írjátok le hogy hogy néz ki egy cpu/vga tuning. Nem vagyok teljesen  :lama: csak ilyet még nem naon csináltam. A cpu-n mint látjátok egy ac freezer van , a gpu-n a gyári sapphire hűtés. Azt vágom hogy zsákbamacska hogy mit lehet kihozni (bizonyos kereteken belül). Arra is várnék véleményt , hogy ki meddig húzná (stabilitás a fő szempont).
Bocsi ha pont 2 oldallal ezelőtt volt ugyanez , lusta voltam :rolleyes:
THANKS + BIG UP  :respect:

Biosból mindent el tudsz intézni a tuninghoz. A szokásos dolgokra kell figyelni. Feszek, ram órajel osztása, fsb..

NV karikban viszont most nem vagyok otthon, hogy mivel szokás huzigálni manapság. Régen én még a coolbits patch-et használtam.
My photos

#1016 Felhasználó inaktív   Gravobsky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 10. 04:50

Csak lassan de biztosan ...
A CPU (Intel E2160) 3GHz-ez vígan muzsikál :reszeg:  (333x9) alapfeszen (1,26v nem állitottam).
Lassan elkezdem piszkálgatni a ramokat. Fog az menni +fesz nélkül vajon? :think: 
Xbox360

#1017 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 10. 07:20

Idézet: Gravobsky - Dátum: 2008. márc. 10., hétfő - 5:50

Csak lassan de biztosan ...
A CPU (Intel E2160) 3GHz-ez vígan muzsikál :reszeg:  (333x9) alapfeszen (1,26v nem állitottam).
Lassan elkezdem piszkálgatni a ramokat. Fog az menni +fesz nélkül vajon? :think: 

Mehet ez a proci még tovább is. Micel ez az olcsóbb vonal kevesebb L2-vel ezért kevésbé melegszik és talán feszelni sem kell annyira.
Ramnak nagy valószínűséggel kell adni többet 1,9 vagy 2V elég, ha jobb ddr2 ramod van adhatsz neki 2,1V-ot is.
My photos

#1018 Felhasználó inaktív   Gravobsky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 10. 13:28

A feszültségekkel még nem akartam játszadozni , kiváncsi voltam alapfeszen mit tud.

Most ebben állapodtunk meg a biossal:
Cpu  ->  3Ghz (333x9)  1,2625v
Ramok ->  833Mhz (4-4-4-12)  1,95v

Procinál 3,2ghz ramoknál meg 1000mhz van megcélozva , drukkoljatok :D
1000Mhz-et milyen időzitéssel illik ?
Xbox360

#1019 Felhasználó inaktív   cs0nt1ka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 10. 22:48

Idézet: Gravobsky - Dátum: 2008. márc. 10., hétfő - 14:28

A feszültségekkel még nem akartam játszadozni , kiváncsi voltam alapfeszen mit tud.

Most ebben állapodtunk meg a biossal:
Cpu  ->  3Ghz (333x9)  1,2625v
Ramok ->  833Mhz (4-4-4-12)  1,95v

Procinál 3,2ghz ramoknál meg 1000mhz van megcélozva , drukkoljatok :D
1000Mhz-et milyen időzitéssel illik ?

A Geil Ultra ramjaid szinte biztos, hogy nem lesznek stabilak 1000Mhz-n CL4-ben, ezért inkább majd próbáld meg 5-5-5-18-as időzítésekkel.
| Pentium Dual Core e2140 @2800Mhz | Gigabyte P35 DS3 | 2*1Gb Kingmax Mars DDR2 1066 | Sapphire HD3850 256MB | FSP350-60GLC | WD Caviar SE16 500GB SATA | WD Caviar 120GB PATA | Pioneer DVR-212D | Genius keyboard | Logitech MX 518 mouse+Steelpad QCK | Sony SDM-S53 15"LCD | YESICO Gladiator PC case |

#1020 Felhasználó inaktív   Gravobsky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 10. 23:46

Danke !  :respect:
Xbox360

Téma megosztása:

• (79 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.