HWSW Informatikai Kerekasztal: Intel Xeon - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (57 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Intel Xeon Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 11. 09. 20:23

Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 19:58

miért próbálsz a számba adni dolgokat? kérdezted ha szerver, miért nem 4-utas. mondtam mert a 2-utas az eladások dereka.

hol hivatkoztam én azokra az eredményekre? a specfprate skálázódását taglaltam, mert azt hittem, kérdezel, nem pedig kötekedni akarsz nekiállni.

úgy egyébként computation node-okról, klaszterekről hallottál már? azokat milyen gépekből is építik többnyire? ja hogy kétutasokból.

bocsanat, de ne egeszen ertem, hogy mit is adtam en a szadba, amit Te nem mondtal. en arra hivatkoztam, miszerint szerinted azert erdemes az 1-2 utas szervereket vizsgalni, mert itt van a legnagyobb forgalom:

Idézet

a szerverek között az 1-2 utas (foglalatos) gépek viszik a volumen derekát, mivel a négyutas gépek árszínvonala már egy lépcsővel felettük van, ráadásul a legtöbb üzleti igényre, pláne a kétmagos processzorokkal, elegendő egy kétutas gép

logikus erv, el is fogadtam.

tovabba arra hivatkoztam, hogy szerinted hiba ezt a szegmenst WS software-ekkel tesztelni, mint peldaul rendereles:

Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 8., kedd - 21:01

itt is bepróbálkoztak renderelésekkel, ahol kaptak is egy alkalmazáson belül scene-nként, és szoftverről szoftverre változó eredményeket (kurva okosak lettünk tőle), de valójában a szerverpiac érdekel mindenkit.

amivel azonban mar nem tudok egyeterteni. ahogy Te is emlitetted a grid-eket, en is irtam a renderfarmokrol, es persze, hogy tudom, hogy ezek 2 utas gepekbol epulnek tobbnyire. (kisokrozessel nincs gondom, de azert buta muveletlennek sem kene nezni az embert..) AZAZ: ha a LINPACK teszt ertelmes, akkor a renderelo tesztek is azok! nem?

kotekedni nem allt szandekomban. en (es szamomra ugy tunik masok is itt ebben a forumban) csak azt a kerdest kivanom koruljarni, hogy mivel erdemes tesztelni, es melyik tesztet fogadhatjuk el ertelmesnek. en ugy latom, hogy ha all az az erved (marpedig jo erv), hogy az eladasok nagyresze 1-2 utas szerverekbol all, akkor szerintem olyan eszkozokkel kene tesztelni, ami ebben a piaci szegmensben relevans. a HPC specifikus tesztek szerintem nem ilyenek, es szerinted a renderelo tesztek sem azok. (mindketto inkabb grid-et feltetelez.) a SPEC tesztek relevansak ebben a piaci szegmensben? (nem tudom, ezert kerdezem!)

ellenben en ugy latom, hogy ezek a "tesztek" nem igazan bovelkednek azokban az alkalmazasokban, amik ebben a piaci szegmensben fontosak lennenek. ezt probaltam jelezni, nem kotekedni.

Idézet

ha a szerző egy megjegyzése, meglátása ilyen hatással van rád, akkor vigyázz, horoszkópot ne olvass.
  :respect: eddig sem olvastam oket, ezek utan tanacsodat megfogadva, sem fogom!

Idézet

azt a mondást ismered, hogy: amit szabad jupiternek, nem szabad a kisökörnek?

tippelni tan meg a kisokornek is szabad, nem?  :)

#22 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 09. 21:57

Special, a "2005. nov. 8., kedd - 21:55" hozzászólásomat tegnap időhiányban borítékoltad, de ma nem akarsz rá válaszolni? Különösen az AMD-s szerver géppel kapcsolatos részre vagyok kíváncsi, mert nem tudod ki és mit értett félre anno.

Ha nem válaszolsz, akkor berakok egy Inquirer-es cikket bosszúból! :D

Szerkesztette: hvuk 2005. 11. 09. 21:58 -kor

Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#23 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 11. 10. 19:16

Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 20:23

bocsanat, de ne egeszen ertem, hogy mit is adtam en a szadba, amit Te nem mondtal. en arra hivatkoztam, miszerint szerinted azert erdemes az 1-2 utas szervereket vizsgalni, mert itt van a legnagyobb forgalom:

Könyörgöm, hol mondtam én ezt? Vagy én nem tudok fogalmazni, vagy neked vannak szövegértési problémáid. Ráadásul választás sincs, ha a Bensley-t vitatjuk.

Idézet

logikus erv, el is fogadtam.

tovabba arra hivatkoztam, hogy szerinted hiba ezt a szegmenst WS software-ekkel tesztelni, mint peldaul rendereles:

amivel azonban mar nem tudok egyeterteni. ahogy Te is emlitetted a grid-eket, en is irtam a renderfarmokrol, es persze, hogy tudom, hogy ezek 2 utas gepekbol epulnek tobbnyire. (kisokrozessel nincs gondom, de azert buta muveletlennek sem kene nezni az embert..) AZAZ: ha a LINPACK teszt ertelmes, akkor a renderelo tesztek is azok! nem?

több baj van:

-- nagy szakadék van a ws és szerverek között. a farmokon futó rendergépeket nem nevezhetjük igazán ws-eknek, se a rajtuk futó szoftvereket. a bensley nem ws platform, a teljesítménye sem ugyanaz, mint a most nem tudom milyen kódnevűnek.
-- a  production WS szoftverek és a szerver/HPTC-szoftverek közötti teljesítménykarakterisztika jellemzően sehogyse korrelál, mivel teljesen más utasítás- és adatmintázatot mutatnak. az első nagy számú utasításokkal dolgozik például, sokszor dinamikusan, utóbbi kevés műveletet végez intenzíven, és ezeknek a műveleteknek (ws. vs. server) sincs sok közük egymáshoz (vektor, fp és integer keverten, míg a másik oldalon egy-egy területen jellemző összetétel, sokszor szinte csak int vagy fp).
-- a production WS szoftverek éppen az utasítások változatássága miatt egymással sem korrelálnak igazán, amint az látható számtalan tesztben is. sőt a szoftver önmagára sem reflektál jól.

konklúzió: multimédiás, render és hasonló szoftverek (mégha azok számításai áttölthetőek node-okra) bemérése nem triviális feladat. tájékozódásnak jó egy-egy ilyen teszt, de ha komolyan akar vásárolni magának gépet, akkor a legjobb, ha maga állít össze tesztet, a cégnél alkalmazott szoftverekkel, lehetőség szerint éles feladaton kipróbálva, hogy teljesítenek a tesztre kért gépek. szervereknél is ez a helyzet, itt annyiban látom másnak a helyzetet, hogy jobban becsülhetőek a dolgok, biztosabban lehet mozogni.

off: a kisökrös modnásnak semmi köze nem volt a feltételezett szakértelmedhez.

Idézet

kotekedni nem allt szandekomban. en (es szamomra ugy tunik masok is itt ebben a forumban) csak azt a kerdest kivanom koruljarni, hogy mivel erdemes tesztelni, es melyik tesztet fogadhatjuk el ertelmesnek. en ugy latom, hogy ha all az az erved (marpedig jo erv), hogy az eladasok nagyresze 1-2 utas szerverekbol all, akkor szerintem olyan eszkozokkel kene tesztelni, ami ebben a piaci szegmensben relevans. a HPC specifikus tesztek szerintem nem ilyenek, es szerinted a renderelo tesztek sem azok. (mindketto inkabb grid-et feltetelez.) a SPEC tesztek relevansak ebben a piaci szegmensben? (nem tudom, ezert kerdezem!)

minden tesztet helyén kell kezelni. hacsak nem éppen azt a szoftvert használod úgy, ahogyan letesztelik, akkor a legalaposabb is csak korlátozottan releváns a te felhasználási területedre. gondolom érthető, hogy ha a teljesítménynek tucatnyi független változója van, amelyek kombinációi adják ki a végeredményt, akkor nem jellemezhető 1-1 számmal, sem kettővel vagy hárommal.

a spec tesztek abban különböznek a legtöbb szaglap által összetákoltaktól, hogy iparágigal széles körben elfogadott, ellenőrzött módja a gépek összevetésének. bár ott is általában a kumulált speccpu értékkel tüznelnek a vitázó felek, de érdemes kielemzni, egy-egy szám mögött milyen részeredmények húzódnak meg (amelyeket természetesen tovább lehetne pl. időben bontani).  így a spec tesztek "kötelezőek", ha valaki szakmailag komolyan akarja vetetni magát.

a hpc tesztek a klaszterek miatt relevánsak, márészt ezt le kellene ellenőrizni, de jól reflektálnak a nagyobb SMP-gépek várható teljesítményére, ugyanis a futási idő nagy része a processzoron belül marad, intenzív lebegőpontos számításokkal.

a top500 alapján a szuperszámítógépek közel 61 %-a volt klaszter ez év nyarán, és az arány évek óta növekszik.

még valami: szerintem az irwindale-hez/paxville-hez képest való gyorsulás érdekesebb, mint az opteronhoz viszonyított teljesítmény, pont a fentebb részletezett okok miatt. abból nagyjából sejteni lehet, hogy mi várható a bensley-től a mostani xeon dobozokhoz képest.

Szerkesztette: special 2005. 11. 10. 19:28 -kor

#24 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 10. 20:40

Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 16:30

http://www.2cpu.com/review.php?id=110

eleg furcsa, hogy 3.2-es processzorokrol szolnak az "estimated" hirek, mikozben a fenti linken ket napja van 3.46-os(!) teszt(!). ebben egyebkent a 3.46-osrol mondjak a 130W-ot, ami a meresekbol ki is jon (2x20W=40W kulonbseg a 3.8-as Nacona 110W-jahoz kepest.)

Visszatérve erre: az FB-DIMM-nek is többet kellene fogyasztania jóval, a buszrendszer is többet eszik, ahogyan a chipset is, a memóriavezérlő. Pontos számaim nincsenek persze, de vegyük ezeket is figyelembe.

#25 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 10. 20:54

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 21:57

Ha nem válaszolsz, akkor berakok egy Inquirer-es cikket bosszúból! :D

:tooth:

#26 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 11. 16:33

Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 10., csütörtök - 20:16

Vagy én nem tudok fogalmazni, vagy neked vannak szövegértési problémáid.

az az igazsag, hogy a toled idezett resz mar egy valasz az en altalam feltett kerdesre. igy mar az is lehet, hogy ott kezdett szetcsuszni, hogy melyikunk mirol is beszel, hiszen en a valaszod ele a sajat kerdesem ertelmezeset is beleveszem, mig nalad ez nem feltetlenul van igy. no de mindegy, vegulis az teny, hogy itt errol a 2 utas rendszerrol beszelunk.

Idézet

-- nagy szakadék van a ws és szerverek között. a farmokon futó rendergépeket nem nevezhetjük igazán ws-eknek, se a rajtuk futó szoftvereket.

nos egyfelol persze 100%-osan igazad van, miszerint egy adott geprol ha tudjuk, hogy milyen rendszerkomponensek vannak benne, es milyen programokat futtatnak rajta, akkor barki itt a forumon konnyeden megmondja, hogy azt WS-nek, vagy szervernek nevezzuk-e. no de itt meg csak a hardware-rol beszelunk!! es ott mar nagyon elkezdodik a kavaras..
a multkor off-ban linkelt iwill amd alaplap peldaul WorkStation alaplapnak van besorolva a gyarto szerint, mikozben kulon figyeltek ra, hogy 1U magas hazba lehessen epiteni. lehet, hogy az en kepzeloerom gyenge, de 1U magas WS-t csak ugy tudok elkepzelni, ha az egy cluster-nek keszul.. vagy mi a fene akkor ez??

a WS egyertelmu meghatarozasaval -- szamomra legalabbis ugy tunik -- egyebkent a nagy gyartok sem tudnak jol megbirkozni:
http://www1.us.dell.com/content/products/c...s=04&l=en&s=bsd
http://www.hp.com/wo.../pws/index.html
mind a dell, mind a hp arul NOTEBOOKOT, mint WS..  :think:

amikor a multkor irtad a cikket az AMD WS piaci helyzeterol, akkor Te tudtad, hogy abban notebook-ok is szerepelnek? mert ugye ott nem a retail, hanem csak a nagy gyartok arui szerepeltek (gondolom, bar a cikked ezt, ha jol emleksze, nem jelezte). (mellesleg mar a szerverpiaci elemzeseknel is zavar, hogy raretail nincs benne, bar elfogadom, hogy ott ez sokkal kisebb befolyasolo tenyezo. no de a WS-nel??)

Idézet

konklúzió: multimédiás, render és hasonló szoftverek (mégha azok számításai áttölthetőek node-okra) bemérése nem triviális feladat.

reszben igazad van (bar ez esetben minden alkalmazasra szinte a LINPACK-on kivul el lehetne mondani, hogy egyedi meres szuksegeltetik), reszben azert pont a rendering az, ami masszivan parhuzamosithato, azaz nagyon is jol becsulheto egy cluster mukodese egy node mukodesebol! es az itt felmerult nehany tesztben Te pont olyan alkalmazasokrol mondtal verdiktet, amiket -- tudomasom szerint -- design studiok altal felepitett kisebb renderelofarmokon hasznalnak.

igy, ha nem is minden multimedias alkalmazasra, de a tipikus renderfarmokra pont ugyanaz igaz, amit a HPC-rol is irsz:

Idézet

a hpc tesztek a klaszterek miatt relevánsak, márészt ezt le kellene ellenőrizni, de jól reflektálnak a nagyobb SMP-gépek várható teljesítményére, ugyanis a futási idő nagy része a processzoron belül marad, intenzív lebegőpontos számításokkal.

tovabba irtad, hogy WS-nel (nem cluster, hanem hagyomanyos) nincs ertelme az AMD-hez hasonlitani, mert az AMD nagyon kis szeletet birtokol. nos azon kivul, hogy ez a nagy gepgyartokra igaz, meg azok is (a dell kivetelevel persze) arulnak AMD-s configokat, sot, kifejezetten ketutas DC konfigokat. (HP-t lasd feljebb; IBM: http://www-03.ibm.com/servers/intellistati...ro/compare.html
a Sun-rol gondolom nem szukseges ezt bizonyitani..) igy tehat meg akkor is erdekes egy ilyen osszehasonlitas, ha MEG nincs jelen a piacon. nem gondolod?

Idézet

a top500 alapján a szuperszámítógépek közel 61 %-a volt klaszter ez év nyarán, és az arány évek óta növekszik.
egy apro pontositas: 2004 juniusaig novekedett (2003nov: 42% 2004jun: 58%), azota gyakorlatilag stagnal!

ezt a kettot viszont tenyleg nem ertem. meg tudnad magyarazni, hogy miert nem WS platform a bensley, es miert nem erdekes az opteronhoz valo viszonya:

Idézet

a bensley nem ws platform, a teljesítménye sem ugyanaz, mint a most nem tudom milyen kódnevűnek.
[...]
még valami: szerintem az irwindale-hez/paxville-hez képest való gyorsulás érdekesebb, mint az opteronhoz viszonyított teljesítmény, pont a fentebb részletezett okok miatt. abból nagyjából sejteni lehet, hogy mi várható a bensley-től a mostani xeon dobozokhoz képest.

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#27 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 15:11

Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 16:33

amikor a multkor irtad a cikket az AMD WS piaci helyzeterol, akkor Te tudtad, hogy abban notebook-ok is szerepelnek? mert ugye ott nem a retail, hanem csak a nagy gyartok arui szerepeltek (gondolom, bar a cikked ezt, ha jol emleksze, nem jelezte). (mellesleg mar a szerverpiaci elemzeseknel is zavar, hogy raretail nincs benne, bar elfogadom, hogy ott ez sokkal kisebb befolyasolo tenyezo. no de a WS-nel??)

reszben igazad van (bar ez esetben minden alkalmazasra szinte a LINPACK-on kivul el lehetne mondani, hogy egyedi meres szuksegeltetik), reszben azert pont a rendering az, ami masszivan parhuzamosithato, azaz nagyon is jol becsulheto egy cluster mukodese egy node mukodesebol! es az itt felmerult nehany tesztben Te pont olyan alkalmazasokrol mondtal verdiktet, amiket -- tudomasom szerint -- design studiok altal felepitett kisebb renderelofarmokon hasznalnak.

Igen, a WS fogalmába belefér a notebook, hiszen ma már megfelelően nagyteljesítményű note-ok vannak, legyen szó processzorról, vagy videokártyáról. Persze nem mindenre megfelelő, de nagyon sokmindenre (development, CAD/CAM, 3D render).

A statisztikákat mindig fenntartással kell kezelni, ugyanis mérési hiba mindig van, pláne ha a metodika elnagyolt. Ez főleg a szétdarabolódott, szükreimportos piacokon gond. Ugyanakkor a ló túloldalára sem tanácsos esni, miszerint ignorálni a felméréseket.

Idézet

igy, ha nem is minden multimedias alkalmazasra, de a tipikus renderfarmokra pont ugyanaz igaz, amit a HPC-rol is irsz:

Az a baj, hogy én a multimédiás, renderszoftvereknél átlagosan sokkal nagyobb szórást látok, mint a HPTC appoknál, ezt mutatják a rendertesztek: egy szoftveren belül is az adott scene-en múlik, hogy melyik architektúra hogyan teljesít.

Idézet

tovabba irtad, hogy WS-nel (nem cluster, hanem hagyomanyos) nincs ertelme az AMD-hez hasonlitani, mert az AMD nagyon kis szeletet birtokol. nos azon kivul, hogy ez a nagy gepgyartokra igaz, meg azok is (a dell kivetelevel persze) arulnak AMD-s configokat, sot, kifejezetten ketutas DC konfigokat. (HP-t lasd feljebb; IBM: http://www-03.ibm.com/servers/intellistati...ro/compare.html
a Sun-rol gondolom nem szukseges ezt bizonyitani..) igy tehat meg akkor is erdekes egy ilyen osszehasonlitas, ha MEG nincs jelen a piacon. nem gondolod?

az még a paxville-ra vonatkozott, ha jól emlékszem, és piaci értelemben, technikailag persze, hogy van, még ha ezért korlátozottabban is (hiszen a kettő nem különül el, nem független). ott mindössze annyira gondoltam, hogy a paxville viszonylag rövid, kevesebb mint féléves életciklusa, valamint az AMD alacsony jelenléte ezekben a csatornákban együttesen rendkívül letompítja a teljesítménybeli különbségek piaci átrendező hatását. ráadásul ha folyamatában nézed, akkor a paxville egy javulás így is, az AMD pedig gyengébb Xeonok ellen ért el 2%-ot abban a statisztikában.

Idézet

ezt a kettot viszont tenyleg nem ertem. meg tudnad magyarazni, hogy miert nem WS platform a bensley, es miert nem erdekes az opteronhoz valo viszonya:

A Bensley szerverplatform, az új kétutas WS-platform más chipsetre épül, amely többek között tartalmaz egy ún. snoop filtering képességet, ami pozitívan hat a teljesítményre elméletben. Más chipset, más késleltetések, más képességek.  Közelíteni persze Bensley-vel is lehet, viszont megintcsak helyén kell értékelni az eredményeket.

A második dolog amitt, amiről egészen eddig beszéltünk, ti. a teljesítmény egy rengeteg változóra épülő output, amely változók szoftverről szoftverre, és szoftveren belül is az idő függvényében alakulnak. Ha tetszik, akkor egy kurvasokváltozós függvény.

namost ha neked vannak valamilyen dobozaid a szerverszobában, és ismered a teljesítményüket a felhasználási területükön, akkor arra a területre jobban reflektál egy azonos mikroarchitetkúrájú processzorhoz képest való gyorsulás hasonló alkalamzások alatt, mint egy tök más infrastruktúrával és mikroarchitektúrával rendelkező.

helyes szerepjáték:
"Nekem Irwindale gépeim vannak. Azokhoz képest x %-kal gyorulst a Dempsey/Bensley y területen. Ígéretes".

téves:
"Nézd már az Opteron gyorsabb, olyat veszünk."

helyes:
"Nézd már az Opteront, be kéne mérnünk".

#28 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 15:41

Te Special, szólhatnál Ytse-nek (asszem ő írta a supercomputeres cikket), hogy van benne egy nagyon komoly hiba. Ezt írja:

Idézet

A szuperszámítógépes vilgban látványosan tör előre az Intel x86, a listán szereplő rendszerek közül 206-ot 32 bites Intel processzorok működtetnek, további 81-et pedig 64 bites kiterjesztésekkel ellátott 32 bites Intel chipek.

Sem a teljesítményben, sem a darabszámban nem törnek elő, sőt visszaszorulnak! 2005 júniusában 46.8% volt a teljesítmény- és 66.6% volt a darabszám részesedése, míg most (a 64 bites procikkal együtt) 35% és 57.4% volt rendre. Azaz mindkét részesedés 10 százalékpontot esett szűk fél év alatt!
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#29 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 16:10

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 14., hétfő - 16:41

Sem a teljesítményben, sem a darabszámban nem törnek elő, sőt visszaszorulnak! 2005 júniusában 46.8% volt a teljesítmény- és 66.6% volt a darabszám részesedése, míg most (a 64 bites procikkal együtt) 35% és 57.4% volt rendre. Azaz mindkét részesedés 10 százalékpontot esett szűk fél év alatt!

a cikk allitasa igaz!!

mind a 2005 juniusi, mind a mostani top500-ban darabra pontosan 333 inteles gep volt.
csakhogy az Itanium alapu rendszerek darabszama ebbol 79-rol 46-ra csokkent, igy az x86-os intel processzorok aranya folyamatosan no. voila!  :p

szep peldaja annak, hogy lehet negativ hirbol pozitivat csinalni. szvsz.  :omg:

Szerkesztette: bogdan 2005. 11. 14. 16:12 -kor

#30 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 16:21

Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 14., hétfő - 16:10

a cikk allitasa igaz!!

mind a 2005 juniusi, mind a mostani top500-ban darabra pontosan 333 inteles gep volt.
csakhogy az Itanium alapu rendszerek darabszama ebbol 79-rol 46-ra csokkent, igy az x86-os intel processzorok aranya folyamatosan no. voila!  :p

Valóban. :eek: Ezt jól benéztem. Érdekes, hogy a júniusi grafikonon még nem volt külön Itaniumos cikkely. Ezt mellesleg láttam is, de valahogy mégis figyelmen kívül hagytam.

Viszont akkor elmondhatjuk, hogy az Intel X86-os rendszerek az Itanium rendszerek kárára nőnek.  ;)

#31 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 16:59

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 14., hétfő - 17:21

Viszont akkor elmondhatjuk, hogy az Intel X86-os rendszerek az Itanium rendszerek kárára nőnek.  ;)

szo szerint ezt akartam volna en is beirni, de azutan megis meggondoltam magam: vegulis teljesen mas szegmens minden szempontbol, igy ezt a kettot igy osszehozni szerintem tuleroltetett.

talan a valoban helyes allitas az lehetne, hogy az x86 mint architektura tor elore renduletlenul. ami viszont pont a mellett nagyon eros allitas, hogy az Itanium meg csuszik vissza. igy, ha itt is ez a trend, akkor mi lesz a 2-3 eve beigert "5-10 ev mulva az epic lesopri az x86-ot" allitassal? (by special) na jo, ennek mar valoban nem itt a helye. max annyibol, hogy szerintem az AMD eloretoreset nem az Itaniumnak, hanem a Xeonnak (including Conroe es tarsai) kell(ene) visszavernie!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#32 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 17:51

Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 14., hétfő - 16:10

a cikk allitasa igaz!!

nezd amig a dolog csaladban marad, addig oke. egyebkent intelkenek hagyon az arcara fagyott a mosoly, mikor meg kellett csinalnia az EMT64-es P4-et meg XEON-t mert nagyon jol tudta, hogy ezzel az itanium alatt vagja a fat. A tervezett kozos itanium/xeon busz pont arrol szolt (vegulis nem valosult meg) hogy a xeonosokat atcsabitsa az itaniumhoz. mivel az AMD nyomja a 64 bites szerverprocikat, az intelnek nincs mit tennie, erositeni kell a 64 bites XEONok frontjan es ezzel in-house eletveszelyes ellenfelet teremtve az itaniumnak.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#33 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 17:52

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 14., hétfő - 16:21

khmm... lexebb orom a karorom :Đ

#34 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 17:54

Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 14., hétfő - 16:59

szo szerint ezt akartam volna en is beirni, de azutan megis meggondoltam magam: vegulis teljesen mas szegmens minden szempontbol, igy ezt a kettot igy osszehozni szerintem tuleroltetett.

talan a valoban helyes allitas az lehetne, hogy az x86 mint architektura tor elore renduletlenul. ami viszont pont a mellett nagyon eros allitas, hogy az Itanium meg csuszik vissza. 

mas szegmens - jo kerdes meddig. ha meg tobbet kapaszkonak az IA32 derivativ eromuvek felfele a szamarletran akkor elgyun a one ISA rule them all ahogy Ruiz is felirta az iden februari slide-jaira.. :)

ha itt is ez a trend, akkor mi lesz a 2-3 eve beigert "5-10 ev mulva az epic lesopri az x86-ot" allitassal? (by special) 

semmi. special kenytelen lesz allitasait atfogalmazni. :Đ

Szerkesztette: SFIJ 2005. 11. 14. 18:11 -kor

#35 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 18:16

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. nov. 14., hétfő - 18:51

egyebkent intelkenek hagyon az arcara fagyott a mosoly, mikor meg kellett csinalnia az EMT64-es P4-et meg XEON-t mert nagyon jol tudta, hogy ezzel az itanium alatt vagja a fat. [...] mivel az AMD nyomja a 64 bites szerverprocikat, az intelnek nincs mit tennie, erositeni kell a 64 bites XEONok frontjan es ezzel in-house eletveszelyes ellenfelet teremtve az itaniumnak.

no igen, amikor nehany hete atolvastam az Itanium topicot, nem veletlenul jegyeztem meg ezt a hozzaszolast:

Idézet: special - Dátum: 2003. okt. 9., csütörtök - 10:27

Sarkítva a dolgokat: mit számít, hogy ma mennyit bukik rajta az Intel, mikor ez az ára annak, hogy letarolja a jövőben a 64 bites piacot? 5-10 év múlva milyen 64 bites processzorokkal lesz elárasztva a piac? Sun US, IBM Power vagy AMD akármi? Utóbbinak van csak hangyányi esélye erre.

erdekes (tortenelmi szempontbol persze), hogy most eppen az EMT64 (azaz az amd64 intel altal licenszelve) hengerli le a piacot, raadasul nem 5-10, hanem 2 :eek: even belul!!

es felre ne ertsetek, nem special-t tamadom, hogy milyen butasagokat irt volna le, hiszen a forumon senki sem tudott igazan ellentmondani. (T2k es Elric fuzott gyenge remenyeket az opteronhoz...) arrol nem is beszelve, hogy mindenki szerver es max WS piacrol beszelt a 64 bit kapcsan. ugy tunik, megiscsak az gyozott, hogy az AMD64 desktopon is eloretort...

#36 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 23:22

Szuperszámítógép szempontból szerinterm nem más szegmens, hiszen mindegyikből ugyanúgy szuperszámítógép lesz. Vagy szerinted a 4. helyezett Altix, az 5. helyezett Infiniband Dell (Xeon EM64T) és a 6. helyen végzett Cray XT3 nem ugyanabban a szegmensben versenyeznek?

Mellesleg a TOP10-be elég sok processzor került be (PowerPC, Power5, Itanium, Xeon, NEC, Opteron), de közülük csak a Power széria és az Opteron van két TOP 10 gépben is (az összevont Power széria összesen 5 gépben van).

#37 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 23:23

Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 14., hétfő - 18:16

es felre ne ertsetek, nem special-t tamadom, hogy milyen butasagokat irt volna le, hiszen a forumon senki sem tudott igazan ellentmondani. (T2k es Elric fuzott gyenge remenyeket az opteronhoz...) arrol nem is beszelve, hogy mindenki szerver es max WS piacrol beszelt a 64 bit kapcsan. ugy tunik, megiscsak az gyozott, hogy az AMD64 desktopon is eloretort...

Áruld már el, hogy te ki vagy! Mert azt ne akard bemesélni, hogy visszaolvastál! :D

Szerkesztette: hvuk 2005. 11. 14. 23:24 -kor

#38 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 23:48

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. nov. 14., hétfő - 17:54

semmi. special kenytelen lesz allitasait atfogalmazni. :Đ

Mielőtt élve eltemettek, azért megkérhetlek titeket, mutassátok meg, hogy én hol mondtam ilyet?

Legtávolabbi emlékeim szerint mikor hvukkal játszottunk futurológust, akkor én olyan 2015-re tettem, mire az IA-64-ből _lehet_ hogy lesz valami desktopon/pc-n. Továbbá olyanra emlékszem, hogy a CSI beköszöntével az alacsony kategóriában ár/teljesítményben is jobb lesz az x86-nál. Ezeket a tippeket most is tartom, mint tipp, elképzelés.

Ilyen rule them all dumát az Intelnél sem gondolnak 1998-99 óta legkésőbb. Igen, a koncepcionális szakaszban Bob Colwell chief architect elmondása szerint _lehetségesnek_ tartották, hogy az IA-64 belátható időn belül majd felváltja az IA-32-t. Azóta megszületett a NetBurst, az AMD64, 3D gyorsítóchipek irdatlan fejlődése (ws piac és lebegőpontos teljesítmény), ekkor már látszott, hogy marad sokáig annak, aminek szánták: RISC replacement. Aztán kidurrant dotkom lufi, és világgazdasági és IT pangás/recesszió ízlés szerint, és ide érkezett meg egy brand new ISA 2001-ben, de komolyan vehető kereskedelmi szereplésről 2002 előtt nem beszélhetünk. Azóta a 4 legnagyobb UNIX-szállíótó közül 2 támogatja (HP, Fujitsu), HP-UX alá több mint 5000 app van, az IPF-szerverek forgalma pedig idén megközelíti a Power vagy a SPARC felét kb. Féléves késéssel (nem tudom melyik barom találta ki, hogy 2004-ben kellett volna megjelennie, mikor akkor tape-outolt és ült ált szilíciumra először) jön a Montecito, igen komoly fejlesztésekkel minden téren, és beleül a HP, a Fujitsu, az SGI and co. igencsak izmosított infrastruktúráiba. Tessék megkeresni, hogy a Superdome, Integrity  milyen fejlesztéseken megy át platformszinten: többszörösére növekvő sávszélességek, csökkenő késleltetések, több memória támogatása, fejlesztett RAS.

Faszán xeonos post lett.

#39 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 15. 00:43

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 15., kedd - 0:23

Áruld már el, hogy te ki vagy! Mert azt ne akard bemesélni, hogy visszaolvastál! :D

:respect: megtisztelo, hogy nagy oregnek nezel, de sajnos el kell keseritselek. tenyleg visszaolvastam a 4 aktualis topikot nemreg. reszben bolcsesz vagyok, talan ez megmagyarazza?  :think: a kiemelesedhez meg: ha odamesz a pontos idezetemhez, es megnezed, hogy Ti, az akkori aktiv szereplok mit reagaltatok ra, akkor ez derul ki. nem egy ordongosseg, hidd el! :p

(na jo, regebben 1-2 eve, read-only uzemmodban vagyok.. de a tenyen ez nem valtoztat.)

udv: a kisokor  :)

Szerkesztette: bogdan 2005. 11. 15. 00:50 -kor

#40 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 15. 00:47

Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 15., kedd - 0:48

Mielőtt élve eltemettek, azért megkérhetlek titeket, mutassátok meg, hogy én hol mondtam ilyet?

Legtávolabbi emlékeim szerint mikor hvukkal játszottunk futurológust, akkor én olyan 2015-re tettem, mire az IA-64-ből _lehet_ hogy lesz valami desktopon/pc-n.

ott van feljebb az idezet: 2003 oktober. en legalabbis azt igy ertelmeztem, de ugy tunik masok is. ha nem ezt jelenti, amit mi "beleertunk", akkor mit? es jeleztem, hogy nem temetni jottem Cezart! :) de komolyan kerdezem, hogy ha nem ezt, akkor mit jelentett. tenyleg erdekel!

Szerkesztette: bogdan 2005. 11. 15. 00:48 -kor

Téma megosztása:

• (57 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.