Igaz, van néhány Courier topik már, de amiket találtam, eléggé messze állnak a kérdéseimtől, nem akartam azokat összerondítani, így gondoltam nyitok egy újat, remélem nem bántok ezzel senkit.
Nos, következő a szitu: Adott egy cég, két telephellyel, egyik telephelyen Debian Sarge Postfix és Courier-IMAP, továbbá WEBMail mail szerverrel. Windowsos munkaállomásokkal, mindkét telephelyen, egyre inkább Mozilla Thunderbird mail klienssel, ugyanis hosszabb távon kiderült, hogy a Microsoft Outlookjai nem igazán alkalmasak erre, a nem (teljesen) szabványos IMAP kezelése végett. Minden megy is rendben, azonban használat során előjött néhány probléma, ezekről szeretnék érdeklődni.
Első problémát le is írtam, erre kérdeznék rá, hátha tud valaki megoldást a dologra. Történetesen a Microsoft Outlook, Outlook Express hosszabb távú használata során érdekes jelenségek fordultak elő. Előfordul, hogy Outlook indításakor azonnal "A kiszolgáló határidő túllépés miatt váratlanul megszakította a kapcsolatot...." hibaüzenet fogad. Ez úgy random a gépeken, a kliensek teljes újraindítása, majd Outlookba belépése tudja csak feloldani a problémát. Ez még hagyján, előfordul azonban az is, hogy újonnan érkező levél már "áthúzva" jön meg, tartalma pedig valami olyasmi, hogy "időközben a levél tartalma már törölve lett a szerverről, ezért az nem jeleníthető meg..." Ha WebMail-ből ránézek, teljesen rendben van a levél. Emellett még ha automatikus levél "letöltögetésre" van állítva az Outlook, akkor néha hangot ad, kis borítékkal az óra mellé a tálcán, hogy jött levelem. No persze nem jött. Aztán van olyan, hogy csak boríték van, hang nélkül és fordítva. Emellett ha jön egy levél, sokszor ennek többszörösét mutatja (Beérkezett üzenetek mappanév mögött zárójelben).
Eddigi olvasataim szerint ez mind betudható a Microsoft nem szabványos IMAP kezelésének. Nem tudom, mit gondoltok erről, tényleg így van? Emellett kipróbáltam még a Cyrus-IMAP-et is, tapasztalatok Outlookokkal ugyanez volt. Majdnem nekiláttam még az UW-IMAP-nek is, mikor kiderült, hogy az viszont a hagyományos mbox formátumban tárol levelet, ami a mai internet sávszélességekkel, csatolmány méretekkel, kollégák levelezési szokásaival együtt nem nagon használható hosszútávon

Másik kérdés, egyelőre eltekintve a fentebbi problémától.
Néhány kolléga modemmel, notebookról, másik telephelyi gépek szintén interneten keresztül érik el a mail szervert. Gond az, főleg Mozilla Thunderbird alatt látványos, hogy amikor valaki neten keresztül (és nem a helyi hálón) küld e-mailt, nagyobb csatolmány esetén látszik leginkább, valójában kétszer küldi el. Értem ezalatt azt, hogy úgy van beállítva minden kliens, hogy az "elküldött elemeket" is a kiszolgáló mappájában tárolja, azaz minden felhasználónak van egy "Sent" mappája, aholva az elküldöttei kerülnek. Mozillából való küldéskor egyszer végigfut a "progress bar", akkor elküldi a címzettnek a levelet. Majd azonnal még egyszer végigfut a folyamatjelző, ekkor ugyanis - feltételezésem szerint - elmenti a "Sent" mappába. Magyarán az a gond, hogy ha írnak egy levelet, az a szerver oldali mentés miatt két lépcsőben zajlik le. Szerintem nagy marhaság, hiszen ha már egyszer ott volt a szerveren a levél, két megás csatolt PDF dokumentummal, akkor minek megint elküldeni a kliensről ugyanezt "mentésre"? Egy modemmel, két mega csatolmány, valljuk be, nem néhány másodperc

Így picit mélyebbre kutakodtam a /etc/courier/imapd konfig fájlban és találtam a végén egy részt, mely eléggé érdekesnek tűnik, de sajna annyira nem beszélem jól az angolt, ill. hátha valakinek van erről tapasztalata, tehát:
##NAME: OUTBOX:0 # # The next set of options deal with the "Outbox" enhancement. # Uncomment the following setting to create a special folder, named # INBOX.Outbox # # OUTBOX=.Outbox ##NAME: SENDMAIL:0 # # If OUTBOX is defined, mail can be sent via the IMAP connection by copying # a message to the INBOX.Outbox folder. For all practical matters, # INBOX.Outbox looks and behaves just like any other IMAP folder. If this # folder doesn't exist it must be created by the IMAP mail client, just # like any other IMAP folder. The kicker: any message copied or moved to # this folder is will be E-mailed by the Courier-IMAP server, by running # the SENDMAIL program. Therefore, messages copied or moved to this # folder must be well-formed RFC-2822 messages, with the recipient list # specified in the To:, Cc:, and Bcc: headers. Courier-IMAP relies on # SENDMAIL to read the recipient list from these headers (and delete the Bcc: # header) by running the command "$SENDMAIL -oi -t -f $SENDER", with the # message piped on standard input. $SENDER will be the return address # of the message, which is set by the authentication module. # # DO NOT MODIFY SENDMAIL, below, unless you know what you're doing. # SENDMAIL=/usr/sbin/sendmail
Én ebből olyasmit veszek ki, hogy ha az OUTBOX:0-át OUTBOX:1-re állítom, akkor automatikusan létrejön egy Outbox mappa minden IMAP-et használó felhasználó mail mappái között, illetve ha IMAP-pel küldöm a levelet (??!??!) - ("...mail can be sent via the IMAP connection..."), akkor mintha ebbe a mappába küldéskor automatikusan lementődne a mail.
Ezt jól gondolom, jól értelmezem? Használja ezt valamelyikőtök?
Illetve egy bonus kérdés az utóbbihoz: jelenleg default minden felhasználómnak valami ilyesmi a könyvár felépítése:
/home/username/Maildir, ebben van cur, sent, tmp alkönyvtár, ill. itt vannak a "Sent" és "Drafts" könyvtárai.
Jelenleg a "Sent" könyvtárba kerülnek az elküldöttek úgy, hogy a mail kliensnek meg van adva: az elküldött üzeneteket itt helyezze el. Ez van jelenleg élesben. Szerintetek átállítható menet közben a dolog valahogy úgy, hogy leállítom az összes kliensen a "Sent" mappába való mentést, majd konzol szinten átmásolom az összes "Sent" mappában levő levelet (fájlt) az újonnan, elképzeléseim szerint létrejött "Outbox" nevű mappába?
Lenne még egy kérdésem

Hogyan lehetne azt megoldani, hogy a rendszer automatikusan egy könyvtárral "lejjebb" tegye a beérkezett leveleket? A helyzet ugyanis a lentebb "felvázolt" könyvtárstruktúra:

Mind a WEBmail, mind a levelező kliensek ezt úgy jelenítik meg, hogy a Beérkezett üzenetek mappába kerülnek a "Sent" és a "Drafts" mappák, valamint a felhasználó által legfelső szintre készített saját mappái is. Mozillában valahogy így:

Eléggé zavaró az, hogy az "Elküldött elemek" és a "Piszkozatok" mappa a "Beérkezett üzenetek" mappában vannak... :confused:

Kérdésem az lenne tehát, megoldható lehet-e valahogy az, hogy egy könyvtárral "lejjebb" kerüljenek a beérkező levelek, azaz már maga a Courier oda tegye őket, illetve a levelező kliensek látni fogják-e itt, kezelik-e majd rendesen, mint beérkezett levél az ide érkező leveleket?
Jól gondolom-e, hogy ha csinálok pl. egy "Beerkezett" könyvtárat, majd a /etc/courier/imapd fájl ezen részét átalakítom:
##NAME: MAILDIRPATH:0 # # MAILDIRPATH - directory name of the maildir directory. # MAILDIRPATH=Maildir
Valahogy így: MAILDIRPATH=Maildir/Beerkezett , akkor ez így teszi a dolgát? vagy (Maildir.Beerkezett ??)
Hát nem lett rövid, remélem tudtok segíteni, minden javaslat, segítség, ötlet, észrevétel nagyon jó jönne!
Köszi előre is:
Mono