HWSW Informatikai Kerekasztal: Courier kérdések - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Courier kérdések

#1 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 24. 19:13

Sziasztok! :)

Igaz, van néhány Courier topik már, de amiket találtam, eléggé messze állnak a kérdéseimtől, nem akartam azokat összerondítani, így gondoltam nyitok egy újat, remélem nem bántok ezzel senkit.

Nos, következő a szitu: Adott egy cég, két telephellyel, egyik telephelyen Debian Sarge Postfix és Courier-IMAP, továbbá WEBMail mail szerverrel. Windowsos munkaállomásokkal, mindkét telephelyen, egyre inkább Mozilla Thunderbird mail klienssel, ugyanis hosszabb távon kiderült, hogy a Microsoft Outlookjai nem igazán alkalmasak erre, a nem (teljesen)  szabványos IMAP kezelése végett. Minden megy is rendben, azonban használat során előjött néhány probléma, ezekről szeretnék érdeklődni.

Első problémát le is írtam, erre kérdeznék rá, hátha tud valaki megoldást a dologra. Történetesen a Microsoft Outlook, Outlook Express hosszabb távú használata során érdekes jelenségek fordultak elő. Előfordul, hogy Outlook indításakor azonnal "A kiszolgáló határidő túllépés miatt váratlanul megszakította a kapcsolatot...." hibaüzenet fogad. Ez úgy random a gépeken, a kliensek teljes újraindítása, majd Outlookba belépése tudja csak feloldani a problémát. Ez még hagyján, előfordul azonban az is, hogy újonnan érkező levél már "áthúzva" jön meg, tartalma pedig valami olyasmi, hogy "időközben a levél tartalma már törölve lett a szerverről, ezért az nem jeleníthető meg..." Ha WebMail-ből ránézek, teljesen rendben van a levél. Emellett még ha automatikus levél "letöltögetésre" van állítva az Outlook, akkor néha hangot ad, kis borítékkal az óra mellé a tálcán, hogy jött levelem. No persze nem jött. Aztán van olyan, hogy csak boríték van, hang nélkül és fordítva. Emellett ha jön egy levél, sokszor ennek többszörösét mutatja (Beérkezett üzenetek mappanév mögött zárójelben).
Eddigi olvasataim szerint ez mind betudható a Microsoft nem szabványos IMAP kezelésének. Nem tudom, mit gondoltok erről, tényleg így van? Emellett kipróbáltam még a Cyrus-IMAP-et is, tapasztalatok Outlookokkal ugyanez volt. Majdnem nekiláttam még az UW-IMAP-nek is, mikor kiderült, hogy az viszont a hagyományos mbox formátumban tárol levelet, ami a mai internet sávszélességekkel, csatolmány méretekkel, kollégák levelezési szokásaival együtt nem nagon használható hosszútávon :( Számomra a linuxos IMAP-ek elfogytak, itt lenne egy kérdés: tudtok-e ezen kívül esetleg más IMAP kiszolgálót még javasolni? Tudtok-e olyan linuxos IMAP kiszolgálót, mely képes korrektül együttműködni a Microsoft Outlook-okkal?

Másik kérdés, egyelőre eltekintve a fentebbi problémától.
Néhány kolléga modemmel, notebookról, másik telephelyi gépek szintén interneten keresztül érik el a mail szervert. Gond az, főleg Mozilla Thunderbird alatt látványos, hogy amikor valaki neten keresztül (és nem a helyi hálón) küld e-mailt, nagyobb csatolmány esetén látszik leginkább, valójában kétszer küldi el. Értem ezalatt azt, hogy úgy van beállítva minden kliens, hogy az "elküldött elemeket" is a kiszolgáló mappájában tárolja, azaz minden felhasználónak van egy "Sent" mappája, aholva az elküldöttei kerülnek. Mozillából való küldéskor egyszer végigfut a "progress bar", akkor elküldi a címzettnek a levelet. Majd azonnal még egyszer végigfut a folyamatjelző, ekkor ugyanis - feltételezésem szerint - elmenti a "Sent" mappába. Magyarán az a gond, hogy ha írnak egy levelet, az a szerver oldali mentés miatt két lépcsőben zajlik le. Szerintem nagy marhaság, hiszen ha már egyszer ott volt a szerveren a levél, két megás csatolt PDF dokumentummal, akkor minek megint elküldeni a kliensről ugyanezt "mentésre"? Egy modemmel, két mega csatolmány, valljuk be, nem néhány másodperc :(

Így picit mélyebbre kutakodtam a /etc/courier/imapd konfig fájlban és találtam a végén egy részt, mely eléggé érdekesnek tűnik, de sajna annyira nem beszélem jól az angolt, ill. hátha valakinek van erről tapasztalata, tehát:

##NAME: OUTBOX:0
#
# The next set of options deal with the "Outbox" enhancement.
# Uncomment the following setting to create a special folder, named
# INBOX.Outbox
#
# OUTBOX=.Outbox

##NAME: SENDMAIL:0
#
# If OUTBOX is defined, mail can be sent via the IMAP connection by copying
# a message to the INBOX.Outbox folder.  For all practical matters,
# INBOX.Outbox looks and behaves just like any other IMAP folder.  If this
# folder doesn't exist it must be created by the IMAP mail client, just
# like any other IMAP folder.  The kicker: any message copied or moved to
# this folder is will be E-mailed by the Courier-IMAP server, by running
# the SENDMAIL program.  Therefore, messages copied or moved to this
# folder must be well-formed RFC-2822 messages, with the recipient list
# specified in the To:, Cc:, and Bcc: headers.  Courier-IMAP relies on
# SENDMAIL to read the recipient list from these headers (and delete the Bcc:
# header) by running the command "$SENDMAIL -oi -t -f $SENDER", with the
# message piped on standard input.  $SENDER will be the return address
# of the message, which is set by the authentication module.
#
# DO NOT MODIFY SENDMAIL, below, unless you know what you're doing.
#

SENDMAIL=/usr/sbin/sendmail 

Én ebből olyasmit veszek ki, hogy ha az OUTBOX:0-át OUTBOX:1-re állítom, akkor automatikusan létrejön egy Outbox mappa minden IMAP-et használó felhasználó mail mappái között, illetve ha IMAP-pel küldöm a levelet (??!??!) - ("...mail can be sent via the IMAP connection..."), akkor mintha ebbe a mappába küldéskor automatikusan lementődne a mail.
Ezt jól gondolom, jól értelmezem? Használja ezt valamelyikőtök?

Illetve egy bonus kérdés az utóbbihoz: jelenleg default minden felhasználómnak valami ilyesmi a könyvár felépítése:
/home/username/Maildir, ebben van cur, sent, tmp alkönyvtár, ill. itt vannak a "Sent" és "Drafts" könyvtárai.
Jelenleg a "Sent" könyvtárba kerülnek az elküldöttek úgy, hogy a mail kliensnek meg van adva: az elküldött üzeneteket itt helyezze el. Ez van jelenleg élesben. Szerintetek átállítható menet közben a dolog valahogy úgy, hogy leállítom az összes kliensen a "Sent" mappába való mentést, majd konzol szinten átmásolom az összes "Sent" mappában levő levelet (fájlt) az újonnan, elképzeléseim szerint létrejött "Outbox" nevű mappába?

Lenne még egy kérdésem :)
Hogyan lehetne azt megoldani, hogy a rendszer automatikusan egy könyvtárral "lejjebb" tegye a beérkezett leveleket? A helyzet ugyanis a lentebb "felvázolt" könyvtárstruktúra:

Kép

Mind a WEBmail, mind a levelező kliensek ezt úgy jelenítik meg, hogy a Beérkezett üzenetek mappába kerülnek a "Sent" és a "Drafts" mappák, valamint a felhasználó által legfelső szintre készített saját mappái is. Mozillában valahogy így:

Kép

Eléggé zavaró az, hogy az "Elküldött elemek" és a "Piszkozatok" mappa a "Beérkezett üzenetek" mappában vannak...  :confused: :reklamacio:

Kérdésem az lenne tehát, megoldható lehet-e valahogy az, hogy egy könyvtárral "lejjebb" kerüljenek a beérkező levelek, azaz már maga a Courier oda tegye őket, illetve a levelező kliensek látni fogják-e itt, kezelik-e majd rendesen, mint beérkezett levél az ide érkező leveleket?
Jól gondolom-e, hogy ha csinálok pl. egy "Beerkezett" könyvtárat, majd a /etc/courier/imapd fájl ezen részét átalakítom:

##NAME: MAILDIRPATH:0
#
# MAILDIRPATH - directory name of the maildir directory.
#
MAILDIRPATH=Maildir 

Valahogy így: MAILDIRPATH=Maildir/Beerkezett , akkor ez így teszi a dolgát? vagy (Maildir.Beerkezett ??)

Hát nem lett rövid, remélem tudtok segíteni, minden javaslat, segítség, ötlet, észrevétel nagyon jó jönne!

Köszi előre is:
Mono

:respect:
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#2 Felhasználó inaktív   Vendor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 24. 21:40

huh sokat irtal :) nemtom jolemlexem-e de a courier bizony igy kezeli az imap maildir foldereket, hogy minden az inboxon belul van... ezen nemlehet valtoztatni.

az outbox meg ha jolremlik az smtp kivaltasara van. ami oda bekerul azt kimegy. (soha nemhasznaltam.)
a kuldesnel nalam ugy megy, hogy elkuldi, es azutan menti a sent mappaba. (nincs 2x kuldes)
amit feltettem couriert hasznaljuk oe-vel, outlook 2002(xp), +2003-al, meg tb-vel is. az userek eddig nem panaszkodtak.  :think:

Szerkesztette: Vendor 2005. 10. 24. 21:57 -kor

Vendor         O
            ______
Arkanoid   (|====|)

#3 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 25. 08:32

Idézet: Vendor - Dátum: 2005. okt. 24., hétfő - 21:40

huh sokat irtal :) nemtom jolemlexem-e de a courier bizony igy kezeli az imap maildir foldereket, hogy minden az inboxon belul van... ezen nemlehet valtoztatni.

Hi, köszi a gyors választ! :respect:

Ez nem hangzik túl jól, de még nyomozgatok akkor ez ügyben, olyan valaki kellene, aki tutira tudja ezt :)

Idézet

az outbox meg ha jolremlik az smtp kivaltasara van. ami oda bekerul azt kimegy. (soha nemhasznaltam.)

hát....  :think: ez hogy :confused: Tudtommal van egy Courier-MTA (ez SMTP), nem használom. Van Courier-maildrop (tudtommal ez a lokális kézbesítő, de nem biztos, SMTP-re - szerintem - nem alkalmas. Eddigi ismereteim szerint pedig IMAP küldésre nem alkalmas protokoll...

Idézet

a kuldesnel nalam ugy megy, hogy elkuldi, es azutan menti a sent mappaba. (nincs 2x kuldes)

Elviekben nálam is így megy, Outlook-ban nem annyira látványos, Mozilla Thunderbird alatt viszont igen. Gyakorlatilag a mail kliens kétszer küldi a levelet küldéskor, egyszer amikor a címzettnek küldi, utána pedig azonnal indulva még egyszer - szerintem ekkor mentődik el az elküldött elemek mappába. Nagyobb csatolmánnyal, vagy lassabb kapcsolattal (nem 100MBit-es belső hálón, Thunderbirddel egyértelműen kijön ez a gond :(
Ti nem használjátok kintről :confused: Ill. ti csak Outlook-kal használjátok :confused:

Idézet

amit feltettem couriert hasznaljuk oe-vel, outlook 2002(xp), +2003-al, meg tb-vel is. az userek eddig nem panaszkodtak.  :think:

Talán a legsűrűbben előforduló gondot nem írtam, nálunk Outlook Express esetében gyakorlatilag napi probléma, hogy össze-vissza jelzi a beérkezett üzenetek mennyiségét. Ha jön egy levél, egyre többnek jelzi, holott egy jött. Egy idő után teljesen elcsúszik ez a dolog, van mikor már kilens új levelet mutat három beérkezett levélre. Outlook Express kilép-visszalép, minden ok, kezdődik elölről a dolog. Ez több gépről, egyaránt "működő" gond.

#4 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 25. 08:48

Egyébként valami ilyesmire való utalást találtam a Courier oldalán is:

Idézet

Outlook Express
Even when you tell it not to use "subscriptions", Outlook Express still sends spurious Subscribe/Unsubscribe commands, which forced me to implement a stub for those function.

OE also persistent problems updating the number of unread messages in each folder, or visually highlighting new messages in the folder. Perhaps I'm not familiar with OE. It's possible that there might be a bug in Courier-IMAP too, but neither Pine, nor Communicator, exhibit these symptoms.

There have been reports that OE 5.0 does not work at all due to the fact that the silly thing expects to see UID as the first parameter in the response to a FETCH.

No, I am not going to add spaghetti code to push UID to the front of the structured response to a FETCH. Ask Microsoft to actually read the RFCs before implementing them.

Furcsállom, hogy nálatok ez nem jött elő... :confused:

#5 Felhasználó inaktív   DannY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 06. 23:46

Bocsi Mono, remélem nem bánod, hogy itt (is) kérdezek. Előbb létrehoztál egy courier-topicot, mint én ;)

Tehát:

Nem tudom mi lehet/hol lehet beállítani az imap admin felhasználónevét, jelszavát.

Kerestem a courier oldalán, levlistában, google-val, de nem találom...    :rolleyes:

Valaki tudja?

Egyébként azért kellene, mert írok egy php-s programot, aminek le kellene tudni kérdeznie egy domain alatti összes mailfiók kvótáját. Nyilván akkor megy, ha egy-egy fiók adatait megadva akarom ezt csinálni.

Köszi!

#6 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 07. 14:41

Idézet: DannY - Dátum: 2005. nov. 6., vasárnap - 23:46

Bocsi Mono, remélem nem bánod, hogy itt (is) kérdezek. Előbb létrehoztál egy courier-topicot, mint én ;)

Tehát:

Nem tudom mi lehet/hol lehet beállítani az imap admin felhasználónevét, jelszavát.

Kerestem a courier oldalán, levlistában, google-val, de nem találom...    :rolleyes:

Valaki tudja?

Egyébként azért kellene, mert írok egy php-s programot, aminek le kellene tudni kérdeznie egy domain alatti összes mailfiók kvótáját. Nyilván akkor megy, ha egy-egy fiók adatait megadva akarom ezt csinálni.

Köszi!

Nem, miért bánnám :think: :eek
Sok kérés lehet Courierből :)

Igazat megvallva én csak egy helyen találkoztam ilyennel, a courier-webadmin alatt. Ha azt is telepítem, akkor konfigurálásnál kér hozzá jelszót, amivel a WEB-es felületen lehet matatni a Courier beállításait. Hogy máshova máshogyan is használná ezt, arról nincs tudomásom sajna :(

#7 Felhasználó inaktív   DannY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 10. 07:42

Sajnos én sem találom még a beállítás lehetőségét sem...

Azért köszi, kutakodok...

:rolleyes:

#8 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 10. 09:02

Idézet: DannY - Dátum: 2005. nov. 10., csütörtök - 7:42

Sajnos én sem találom még a beállítás lehetőségét sem...

Azért köszi, kutakodok...

Te, nem tudom. Amit én beállításként találtam, az a courier-webadmin feltelepítése után (nyilván kell hozzá egy Apache is) a http://localhost/courierwebadmin-ként jelent meg.

#9 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 15:28

Üdv.!

Én Courier-imap-ot akarok beállítani ldap-os auth-tal.
Próbálkoztam, de valami miatt nem akar menni. A syslog-ban ennyi van:

Jan  3 15:06:32 Lenny imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.1.127], userna
Jan  3 15:06:32 Lenny imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.1.127], passwo
Jan  3 15:06:32 Lenny imaplogin: authdaemon: starting client module
Jan  3 15:06:32 Lenny imaplogin: authdaemon: REJECT
Jan  3 15:06:37 Lenny imaplogin: LOGIN FAILED, ip=[::ffff:192.168.1.127]
Jan  3 15:06:44 Lenny imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.1.127], comman
Jan  3 15:06:44 Lenny imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.1.127], userna
Jan  3 15:06:44 Lenny imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.1.127], passwo
Jan  3 15:06:44 Lenny imaplogin: authdaemon: starting client module
Jan  3 15:06:44 Lenny imaplogin: authdaemon: REJECT
Jan  3 15:06:49 Lenny imaplogin: LOGIN FAILED, ip=[::ffff:192.168.1.127]
Jan  3 15:06:52 Lenny imaplogin: DISCONNECTED, ip=[::ffff:192.168.1.127], time=8
Jan  3 15:06:58 Lenny imaplogin: Connection, ip=[::ffff:192.168.1.127]
Jan  3 15:06:58 Lenny imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.1.127], comman
Jan  3 15:06:58 Lenny imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.1.127], comman
Jan  3 15:06:58 Lenny imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.1.127], userna
Jan  3 15:06:58 Lenny imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.1.127], passwo
Jan  3 15:06:58 Lenny imaplogin: authdaemon: starting client module
Jan  3 15:06:58 Lenny imaplogin: authdaemon: REJECT
Jan  3 15:07:03 Lenny imaplogin: LOGIN FAILED, ip=[::ffff:192.168.1.127]
Jan  3 15:17:01 Lenny /USR/SBIN/CRON[2314]: (root) CMD ( run-parts --report /e
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#10 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 17. 22:15

Még mindíg a courier-LDAP párossal szenvedek.
Tudnak valaki egy működő konfigot  küldeni? Vagy link-et aholrendesen leírnak minden opciót?
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)

#11 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 18. 07:56

Idézet: Lenny - Dátum: 2006. jan. 17., kedd - 22:15

Még mindíg a courier-LDAP párossal szenvedek.
Tudnak valaki egy működő konfigot  küldeni? Vagy link-et aholrendesen leírnak minden opciót?

Azt hittem te használsz google-t  :D

Idézet

Hi again,

I found the error:

----- snipplet /usr/lib/courier/authlib/authdaemond ----------
[...]
AUTHDAEMOND=authdaemond.plain

if test -x $DIR/authdaemond.ldap
then
        AUTHDAEMOND=authdaemond.ldap
fi

if test -x $DIR/authdaemond.mysql
then
       AUTHDAEMOND=authdaemond.mysql
fi
[...]
-----------------------------------------------------

This script starts only the LAST available authdaemon ... in my case ALWAYS
mysql ... dunno why Debian is confugured like that ...
I commented ou the mysql lines - and now it works.

Jah, itt az egész LINK
:offtopic: Cserébe jöhet a squid megoldás a másik topicban :)

Szerkesztette: 1soproni 2006. 01. 18. 07:58 -kor

Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#12 Felhasználó inaktív   athila 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 18. 10:46

OFF
En meg csak azt nem ertem, mi ez a mizaria az imap korul?
Tudom, izlesek es pofonok de sztem ugy szar ahogy van. pop3+smtp eccerubb, megszokottab, jobbat meg nem sikerult kitalani, pedig kellene ami kivaltana, de az nem az imap lesz...
Es bocsi a flame-ert :)
Kizárt dolog, mert nem tudom!

#13 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 18. 11:02

#14 Felhasználó inaktív   DannY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 18. 11:23

Idézet: athila - Dátum: 2006. jan. 18., szerda - 11:46

OFF
Tudom, izlesek es pofonok de sztem ugy szar ahogy van. pop3+smtp eccerubb, megszokottab, jobbat meg nem sikerult kitalani, pedig kellene ami kivaltana, de az nem az imap lesz...

Egyszerű.

Webmail-hez IMAP kell... Sok helyen pedig kell a webmail.

Szerkesztette: DannY 2006. 01. 18. 11:26 -kor

#15 Felhasználó inaktív   athila 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 18. 11:28

Mar miert kellene hozza imap?
Siman elmegy pop3-al is.

#16 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 18. 11:36

Idézet: athila - Dátum: 2006. jan. 18., szerda - 10:46

OFF

Miért lenne szar?
Van egy kis cég (20-30 fő) és ott a kimenő, bemenő leveleket kell mentened.Akkor mit csinálsz?
Sokkal egyszerűbb egy központi szerveren tárolni, menteni és imap-pal csatlakozni, mint POP3-mal letölteni a kliensre. Kimenő leveleket, hogy mented?
És mi van, ha a kliensen elfogyott a hely? Vagy pl. egy gépet többen használnak? Akkor mindenki levelezése letöltődik a kliensre és akár több giga adat tárolódik feleslegesen?

Szerkesztette: Lenny 2006. 01. 18. 11:37 -kor

#17 Felhasználó inaktív   athila 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 18. 11:49

Nem kell a kliensnek letorolni a kiszolgalorol az uzeneteket, igy megmaradnak ott is.
A kimeno leveleket miert kellene 2x tarolni? Minden kliens elmenti a sajat outbox-aba, miafaxert kellene ezt meg a szerveren is?
Lehet bennem van a hiba de SEMMI ertelmet nem latom, plane 20-30 fos cegeknel.
300-400 fo folott mar erdemes elgondolkodni hasonlo megoldason, nalunk is pl. Novell Groupwise van: sokat tud, megcsinal mindent, kavet foz stb, de utalom mint a szart, egyszeruen hasznalhatatlan.
Ki is forwardolom onnan levelekt a pop3-as mailboxomba, felevente meg letorlom az ott elmentett leveleket, mert tullepem a kvotamat, ami pop3-nal persze nincs es ha elfogyna a vinyomon a hely, akkor letorlom, kimentem stb.

Abszolut semmi ertelme.

#18 Felhasználó inaktív   DannY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 18. 11:52

Idézet: athila - Dátum: 2006. jan. 18., szerda - 12:28

Mar miert kellene hozza imap?
Siman elmegy pop3-al is.

:offtopic:

Igen, közben rájöttem, hogy nem csak IMAP-pal megy. Csak kicsit kómás voltam.
Egyébként szerintem sem szar az IMAP, bizonyos helyzetekben jobban használható.

#19 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 18. 11:55

Idézet: athila - Dátum: 2006. jan. 18., szerda - 11:49

Nem kell a kliensnek letorolni a kiszolgalorol az uzeneteket, igy megmaradnak ott is.
A kimeno leveleket miert kellene 2x tarolni? Minden kliens elmenti a sajat outbox-aba, miafaxert kellene ezt meg a szerveren is?
Lehet bennem van a hiba de SEMMI ertelmet nem latom, plane 20-30 fos cegeknel.
300-400 fo folott mar erdemes elgondolkodni hasonlo megoldason, nalunk is pl. Novell Groupwise van: sokat tud, megcsinal mindent, kavet foz stb, de utalom mint a szart, egyszeruen hasznalhatatlan.
Ki is forwardolom onnan levelekt a pop3-as mailboxomba, felevente meg letorlom az ott elmentett leveleket, mert tullepem a kvotamat, ami pop3-nal persze nincs es ha elfogyna a vinyomon a hely, akkor letorlom, kimentem stb.

Abszolut semmi ertelme.

Ok.
Mi van akkor ha egy kliens elszáll? Akkor ugyan a serveren a bejövő levelek megvannak, de a kimenőknek annyi. Átülök egy másik géphez. Ugyan a bejövő leveleket letöltöm, de a kimenőkkel mi van?
Vagy ha bejövő levelezésemet több mappába osztom szét?

Mi van akkor, ha egy gépet többen használnak? Pl. 4-en. akkor 4 ember levelezése van a gépen?

#20 Felhasználó inaktív   athila 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 18. 12:06

Ez igaz, akkor annyiszor van a vinyon.
De. :)
3-4 eves levelezesem  max 2-3 GB. Ugy, hogy napi atlag 500-1000 emailt kapok, szerencsere mostansag lecsokkent ugy 100-ra...

40 GB-os vinyot mar elvetve talal az ember, csak nagyobbat. Ceg vegyen vinyot.

Egyetlen elonye az IMAP-nak, hogy ha elszall a klines vinyoja, akkor elvesztek az emailjei...
A user igy jart :)

Ez az elony hatrany is, minel tobb user, annal tobb hattertar kell a szerverbe.

Olyan internetszolgaltatot pl. lattal mar, aki IMAP-ot ad a usereinek? A vilag vincsesztere nem lenne eleg :) (talan ha megveszik mondjuk a seagate-et) :D

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó