HWSW Informatikai Kerekasztal: "Keményebb" zenéket is hallgatóknak... (II) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

"Keményebb" zenéket is hallgatóknak... (II) ...múlt és jelen Értékeld a témát: -----

#1671 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 01. 17. 16:48

Idézet: _Mike_ - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 23:46

Ez majd nem fog... Evanescence-kópia  :mad:

Hááát ... az elég érdekes ...

... tekintettel arra, hogy a Within Temptation 1996-ban állt össze, 1997-ben már nagylemezt adott ki, s nem mellesleg gótikus metált játszik; miközben az Evanescence 1998 környékén alakult meg, s komolyan csak 2003-ban kezdte meg ténykedését, és alternatív rock zene az a műfaj, amely jellemzi őket. 

Bár kétségtelen tény, hogy az Evanescence is merít más műfajokból, de ha már a "ki koppint kit?" kérdéskörnél tartunk, akkor inkább az lehet igaz, hogy rájuk is hatott a Within Temptation.  :)
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#1672 Felhasználó inaktív   _Mike_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 03:08

Idézet: Piftuka - Dátum: 2007. jan. 17., szerda - 16:48

Hááát ... az elég érdekes ...

... tekintettel arra, hogy a Within Temptation 1996-ban állt össze, 1997-ben már nagylemezt adott ki, s nem mellesleg gótikus metált játszik; miközben az Evanescence 1998 környékén alakult meg, s komolyan csak 2003-ban kezdte meg ténykedését, és alternatív rock zene az a műfaj, amely jellemzi őket. 

Bár kétségtelen tény, hogy az Evanescence is merít más műfajokból, de ha már a "ki koppint kit?" kérdéskörnél tartunk, akkor inkább az lehet igaz, hogy rájuk is hatott a Within Temptation.  :)

Főleg tekintettel arra, hogy az Enter albumon még igencsak volt hörgés. Amit nagyon hiányolok a magam részéről az újabb WT albumokról...  :reklamacio:
Gigabyte GA-MA790X-UD3P - AMD PhenomII X4 955BE - 4x2 GB Kingmax DDR2 1066 MHz - WD 1 TB + 2x500 GB@RAID0 - Optiarc AD-7203S - GigaByte Radeon HD4650OC - Fujitsu LS 3230T - Chieftec Dragon - Chieftec 550W PSU - Microsoft Wireless Desktop 3000 - Logitech QuickCam E3500 || Dell M5010 - Microsoft Arc Mouse

#1673 Felhasználó inaktív   bálesz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 07:20

Idézet: _Mike_ - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 4:08

Főleg tekintettel arra, hogy az Enter albumon még igencsak volt hörgés. Amit nagyon hiányolok a magam részéről az újabb WT albumokról...  :reklamacio:

Én annyira nem :) A Moter Earth-nél úgysem fognak sosem jobbat produkálni, ezt most le merem fogadni :) Amikor koncerten voltam, akkor is csak egy "hörgős" számot játszottak, talán nem véletlen, hogy mostanában már nem erőltetik. Sharon hangja elviszi az egészet, nem kell mellé az a durva hang :)
"Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó..."
"Ez egy álomszép vasúti hid, ami biztosan ott lesz"
"Szabadságot Svájcnak!!!"
Konfig

#1674 Felhasználó inaktív   bushi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 11:46

No jön valaki holnap A38-ra?
TOOL IS THE HARMONIOUS VOICE OF CREATION...

#1675 Felhasználó inaktív   Never79 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 19:22

Olvasgattam a heavymetal.hu-n az Evergrey koncertbeszámolót és ott lettem figyelmes egy MINDFIELDS nevű pesti zenekarra. Megnéztem a honlapjukat és onnan le lehet tölteni a megjelent EP-jüket. Ahhoz képes, hogy nemrég alakultak, és ez az első kiadványuk, szerintem nagyon jóra sikeredet. Hallatszik még az "útkeresés" az albumon, de nekem nagyon bejött (elsőre).  Prog/power metal kedvelőinek szerintem kötelező. :respect:

#1676 Felhasználó inaktív   _Mike_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 20:18

Idézet: bálesz - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 7:20

Én annyira nem :) A Moter Earth-nél úgysem fognak sosem jobbat produkálni, ezt most le merem fogadni :) Amikor koncerten voltam, akkor is csak egy "hörgős" számot játszottak, talán nem véletlen, hogy mostanában már nem erőltetik. Sharon hangja elviszi az egészet, nem kell mellé az a durva hang :)

Mondom, nekem bejött a hörgős vonal is :). Felőlem lehet akármilyen szép egy női ének, a hörgés nekem soha nem rontja el :D
Gigabyte GA-MA790X-UD3P - AMD PhenomII X4 955BE - 4x2 GB Kingmax DDR2 1066 MHz - WD 1 TB + 2x500 GB@RAID0 - Optiarc AD-7203S - GigaByte Radeon HD4650OC - Fujitsu LS 3230T - Chieftec Dragon - Chieftec 550W PSU - Microsoft Wireless Desktop 3000 - Logitech QuickCam E3500 || Dell M5010 - Microsoft Arc Mouse

#1677 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 01. 18. 20:53

Idézet: Nevermore - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 19:22

Olvasgattam a heavymetal.hu-n az Evergrey koncertbeszámolót és ott lettem figyelmes egy MINDFIELDS nevű pesti zenekarra. [..] Hallatszik még az "útkeresés" az albumon, de nekem nagyon bejött (elsőre).  Prog/power metal kedvelőinek szerintem kötelező. :respect:

Hát ez nem power metal, nem is fogott meg különösebben, de legalább egy bíztató hangú énekes van a bandában. Az angol kiejtése miatt ellenben sírni tudnék.

Én a múltkor rákerestem a két - elvileg - legismertebb magyar power metal zenekar zenéjére. Ezek ugyebár a Demonlord és a Tűzmadár.

A honlapokról letölthető zenék alapján az előbbi elég profi produkció, kiforrottabb zenével, de az énekes egy rekedtes, nem túl széles tartományban mozgó éneklést mutat be. Nem nyűgözött le. (Az angol kiejtés itt is hervasztó.)
A Tűzmadár énekesének a hangjából pedig hiányoznak a jellegzetes, power metálos "futamok", sikítások.

(Az már csak személyes megjegyzés, hogy ezek a fantasy ihletésű szövegek metál zene alatt sajnos a mi még oly' szép anyanyelvünkön is sután hangzanak. A fantasy témájú metál szöveg nyelve az angol, nincs mese.)

Az Alhana leggyengébb pontja (a totál sablonos, fantáziátlan zene mellett) is az ének. A férfi énekes hangja szóra sem méltó, a leányzónak pedig inkább valami folkzenekarban kellene énekelnie a hangjával.

Nálunk hiányoznak a Svédországra, Németországra jellemző "aranytorkú", erőteljes énekű, magas tartományokban zengedező énekesek?  :think: (Hogy a képzett, NEM népdalénekesnek való énekesnőket ne is említsem!?!)

#1678 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 21:12

Idézet

Én a múltkor rákerestem a két - elvileg - legismertebb magyar power metal zenekar zenéjére. Ezek ugyebár a Demonlord és a Tűzmadár.

A Tűzmadár modern heavy metalnak titulálja a saját zenéjét, a szövegeik sem épp fantasy iheltésűek.
In Flames We Trust

#1679 Felhasználó inaktív   seaman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 22:15

Idézet: Satriani - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 5:55

Hűazannya, az nem lehetett semmi! :irigy: :D Van tőlük egy DVD-m, nem merem elővenni, mert mindig lerúgok vagy leverek valamit a polcokról.  :omg:  :Đ Brutál energia. Tipikusan az a zene, amire elindul az ember feje, ha kell, ha nem.

:up: Gov't mule ismered?Alman Brothesbol alakultak nagyon jok :respect: Hat a PRONGtol en is lerugok mindent amit lehet :up: Azert jo nektek otthon annyi jo banda jon BPre,sajnos ide Maltara nem jon semmi kemeny es itt javitunk meg vagy 60 napig de mar 1-2 fustos helyen voltunk ,de nem igazan voltak maradando zenek.prong dvd majd erdekel,ha haza megyek :sailor:
"Tomorrow" is the first lie of the Devil

#1680 Felhasználó inaktív   Never79 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 23:10

Idézet: Piftuka - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 20:53

Hát ez nem power metal...

Mért szerinted mi A power metal?:)

#1681 Felhasználó inaktív   bushi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 11:41

Idézet: Nevermore - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 23:10

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
TOOL IS THE HARMONIOUS VOICE OF CREATION...

#1682 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 14:32

Idézet: Nevermore - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 20:22

Olvasgattam a heavymetal.hu-n az Evergrey koncertbeszámolót és ott lettem figyelmes egy MINDFIELDS nevű pesti zenekarra. Megnéztem a honlapjukat és onnan le lehet tölteni a megjelent EP-jüket. Ahhoz képes, hogy nemrég alakultak, és ez az első kiadványuk, szerintem nagyon jóra sikeredet. Hallatszik még az "útkeresés" az albumon, de nekem nagyon bejött (elsőre).  Prog/power metal kedvelőinek szerintem kötelező. :respect:

tetszik, köszi  :up: mondjuk én kicsit sem tudatosan hallgatok zenét (volt haverom, aki küldött nekem jó zenéket, oldalas elemzéssel mellé)...

#1683 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 01. 19. 14:49

Idézet: pascal - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 21:12

A Tűzmadár modern heavy metalnak titulálja a saját zenéjét, a szövegeik sem épp fantasy iheltésűek.

Igen, a heavy metal-hoz valóban közelebb áll a banda. Mindenesetre sokan magyar power metal együttesként emlegetik. De ezen aztán nem veszünk össze. Ha ők azt mondják, hogy modern heavy metal együttes, akkor az.  ;)

A dalok szövegeiben pedig van fantasy ihletés. (Nem kell ahhoz minden sorban lovagoknak, sárkányoknak és elfeknek tobzódniuk.  :)  )

#1684 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 01. 19. 15:14

Idézet: Nevermore - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 23:10

Hááát...

Ez a Power Metal története (EZ EGY LINK! KATT IDE ---><--- A MEGTEKINTÉSÉHEZ!)

Egyébként nehéz meghatározni, mert egyes "trú/klasszikus heavy metal" előadókat, zenekarokat power metal műfajba sorolnak, vagy legalább 1-1 alkotásukat tekintik annak.

De alapvetően a power metal-ra tipikusan jellemzőek a dallamos, de rendkívül gyors gitárriffek, klassz gitárfutamok, széles hangtartományban éneklő jó hangú énekes sajátos énekstílussal, sodró lendületű dalok. (Ja és itt tényleg tipikusan jelen vannak a misztikus, fantasy ihletésű szövegek.)

Ugyanakkor bár sokan eléggé egyszerű zenének tartják, leszólják, gúnyolják, szerintem ezekre a bandákra (legalábbis az igényesekre; de a nem igényesekről miért beszéljünk? Azok minden műfajt meggyilkolnak) tipikusan igaz a magas zenei képzettség, és sok szám meglehetős összetettsége.
Elég meghallgatni egy albumot a Helloween fénykorából, vagy a Dragonforce, esetleg Lost Horizon számait kivesézni (az olasz power zenészek alkotásairól nem is beszélve).

Felületes szemlélő annyit lát, amennyit a múltkor Satch is írt (  :Đ ): "galoppmetál"; tök egyforma dalok végigdarálva a lemezen.

De én például számtalan "finomságot" találok kedvenc bandáim számaiban; nem csak egy szimpla "verse-refrén-verse-refrén-vége" módon állnak össze a nóták, hanem számos műgonddal beillesztett különálló (nem ritkán más stílusok felé elkalandozó) zenei rész ad egy komplex, élvezhető egészet.
Arról már nem is beszélve, hogy ez a zene nem csak a "darálásról" szól, mert számos power metal banda írt szenzációsan jó balladákat, amelyekre a legnagyobb rosszindulattal sem lehetne ráilleszteni, hogy "nyálas". Szóval megőrizte a power metal "tökösségét", mégis lírai nóta tudott maradni.

Nekem erre kedvenc példám a Metallica "Fade to Black" című száma, ami - bárki bármit is mond - power metál, ráadásul minden idők egyik legjobb power metal balladája. (Mondjuk szerintem az a Metallica talán legjobb albuma, és az egész inkább power, mint trash, vagy speed.)

Ha nekem kellene meghatároznom, hogy számomra mit jelent, akkor azt mondanám, hogy a power metal húzós, kimondottan dallamos metál zene, aranytorkú énekesek, kiváló zenészek előadásában.

#1685 Felhasználó inaktív   Warton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 15:59

Marduk Steel Inferno  :rock:

#1686 Felhasználó inaktív   Never79 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 17:04

Köszi tőled is Piftuka, meg Bushi-tól is a felvilágosítást, de épp azért kérdeztem ezt, mert az általtok linket dolgokban is több banda szerepel, mint a stílus képviselője, pedig pl. egy Manowar és egy Strato között van azért rendesen különbég. :) Én személy szerint nagyon nem szeretem a kategórizálást, persze elfogadom, mert valahogy le kell írni, hogy egy adott banda milyen típusú zenét játszik, de a sok-sok éven kereszűl egy adott műfaj is sokat változik. A másik, hogy a linkekben az US Power vonulat fel sincs tüntetve, aminek azért van egy pár jeles képviselője (pl. Metal Church, Sanctuary). Sőt pl. az Iced Earth, a Nevermore <-> mai, a german vonulatból kinőtt bandák között is óriási mérföldkő van, mégis a "média" power metalnak nevezi mindegyiket.

Száz szónak is egy a vége :). Olyan zenei korszakban élünk, ahol rengeteg műfaj keveredik már metálon belül is, és én személy szerint nem látom értelmét a pontos kategórikus meghatározásnak. A prog/power-t is csak a cikk írójától vettem. :)

Idézet

Ha nekem kellene meghatároznom, hogy számomra mit jelent, akkor azt mondanám, hogy a power metal húzós, kimondottan dallamos metál zene, aranytorkú énekesek, kiváló zenészek előadásában.

Nem kötekedni akarok, de a Mindfildsre ezek épp jellemzőek. ;)

Szerkesztette: Nevermore 2007. 01. 19. 17:05 -kor

#1687 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 01. 19. 17:46

Látod, ezért írtam is, hogy nem könnyű megfogalmazni a kategóriát. S természetesen igaz is, hogy "nem kőbe vésett minden", a határok a zenei stílusok között átjárhatóak, s a zenekarok ezzel a lehetőséggel élnek is. (Ami jó, mert hozzájárul a változatossághoz.)

S tény, hogy ha valaki megkérne, hogy mondjak igazi, hamisítatlan, klasszikus (gúnynévvel: "trú") heavy metal bandát, akkor a Judas Priest és a MANOWAR jut kapásból az eszembe. (No, meg az Iron Maiden.)

Mindazonáltal a power metal, abban az értelemben, ahogyan én használtam körülhatárolható. Ha "klasszikus" power metal-ra gondolok, akkor a HELLOWEEN, s az "újak" közül a Dragonforce, vagy a "Lost Horizon" jut eszembe.

S itt is a nagy lényeg: ezek mind európai bandák. (Jó, jó tudom... a Dragonforce-ban elég "eklektikus" társaság jött össze a világ minden tájáról.)

A klasszikus power metal európai zene. Itt a legnépszerűbb (azon belül is a németeknél, meg a Skandináv-félszigeten).

Említetted a Sanctuary és Metal Church zenekarokat. Ezek inkább heavy metal kategóriában "ténykedtek". (Utóbbit trash stílussal is szokták azonosítani.)

Az USA-ban azért a klasszikus power metal nem annyira népszerű. Bár a Stipee által a múltkor belinkelt Cellador éppen Omaha-ból származik. De éppen az a nagyszerű bennük, hogy ott meg tudnak élni ezzel a zenével, amit játszanak.

(Az Iced Earth inkább crunch, a Nevermore pedig szerintem igazi "tökös" heavy metal.)

#1688 Felhasználó inaktív   MStipee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 19:28

Piftuka! Mago de Oz? :think: Mond valamit?
"Every time i see an automatic door i feel like i'm a Jedi"

>>Egészség és Harmónia<<

#1689 Felhasználó inaktív   MStipee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 19:31

A Cellador szerintem speed :)

Amugy ez a power-speed-heavy besorolás is igen vékony, egymásba árcsúszó határok mentén történik... Számomra például a Stratovarius heavy, míg a Rhapsody power. Nem igazán lehet skatulyázni a zenekarokat, nagyon kevés van amire pontosan illik egy egy stílusbeli jelző.

Nocsak, nem csak én hallgatok Lost Horizon-t? :) Amugy jó példa heavy-power elkülöníthetetlenségre: Dionysus :up:
"Every time i see an automatic door i feel like i'm a Jedi"

>>Egészség és Harmónia<<

#1690 Felhasználó inaktív   Warton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 19:53

Idézet: Piftuka - Dátum: 2007. jan. 19., péntek - 15:14

Nekem erre kedvenc példám a Metallica "Fade to Black" című száma, ami - bárki bármit is mond - power metál, ráadásul minden idők egyik legjobb power metal balladája. (Mondjuk szerintem az a Metallica talán legjobb albuma, és az egész inkább power, mint trash, vagy speed.)

Márpedig a Ride the lightning egyértelműen speed/thrash metálhoz áll a legközelebb műfajilag. A power metálra jellemző dallomosságnak a szikráját sem hallani benne az első két számban, a B oldal első két száma is inkább ilyesmi. Kőkemény zúzda az egész. A Metallica ráadásul minden albumára rárakott egy-két lassú számot. Hogy legyen mit hallgatniuk a hülye picsáknak.  :Đ Na jó, nekem is tetszenek. :D

Sosem gondolkodtam a Metallica zenéjének Power metál voltán, de most hogy így felhoztad, inkább a Master of Puppets-et illetném ilyesfajta jelzőkkel. Az olyan pattogós. :)

Téma megosztása:

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.