Idézet: Nevermore - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 23:10
Mért szerinted mi A power metal?

Hááát...
Ez a Power Metal története (EZ EGY LINK! KATT IDE ---><--- A MEGTEKINTÉSÉHEZ!)
Egyébként nehéz meghatározni, mert egyes "trú/klasszikus heavy metal" előadókat, zenekarokat power metal műfajba sorolnak, vagy legalább 1-1 alkotásukat tekintik annak.
De alapvetően a power metal-ra tipikusan jellemzőek a dallamos, de rendkívül gyors gitárriffek, klassz gitárfutamok, széles hangtartományban éneklő jó hangú énekes sajátos énekstílussal, sodró lendületű dalok. (Ja és itt tényleg tipikusan jelen vannak a misztikus, fantasy ihletésű szövegek.)
Ugyanakkor bár sokan eléggé egyszerű zenének tartják, leszólják, gúnyolják, szerintem ezekre a bandákra (legalábbis az igényesekre; de a nem igényesekről miért beszéljünk? Azok minden műfajt meggyilkolnak) tipikusan igaz a magas zenei képzettség, és sok szám meglehetős összetettsége.
Elég meghallgatni egy albumot a Helloween fénykorából, vagy a Dragonforce, esetleg Lost Horizon számait kivesézni (az olasz power zenészek alkotásairól nem is beszélve).
Felületes szemlélő annyit lát, amennyit a múltkor Satch is írt ( :Đ ): "galoppmetál"; tök egyforma dalok végigdarálva a lemezen.
De én például számtalan "finomságot" találok kedvenc bandáim számaiban; nem csak egy szimpla "verse-refrén-verse-refrén-vége" módon állnak össze a nóták, hanem számos műgonddal beillesztett különálló (nem ritkán más stílusok felé elkalandozó) zenei rész ad egy komplex, élvezhető egészet.
Arról már nem is beszélve, hogy ez a zene nem csak a "darálásról" szól, mert számos power metal banda írt szenzációsan jó balladákat, amelyekre a legnagyobb rosszindulattal sem lehetne ráilleszteni, hogy "nyálas". Szóval megőrizte a power metal "tökösségét", mégis lírai nóta tudott maradni.
Nekem erre kedvenc példám a Metallica "Fade to Black" című száma, ami - bárki bármit is mond - power metál, ráadásul minden idők egyik legjobb power metal balladája. (Mondjuk szerintem az a Metallica talán legjobb albuma, és az egész inkább power, mint trash, vagy speed.)
Ha nekem kellene meghatároznom, hogy
számomra mit jelent, akkor azt mondanám, hogy a power metal húzós, kimondottan dallamos metál zene, aranytorkú énekesek, kiváló zenészek előadásában.