HWSW Informatikai Kerekasztal: "Keményebb" zenéket is hallgatóknak... (II) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

"Keményebb" zenéket is hallgatóknak... (II) ...múlt és jelen Értékeld a témát: -----

#1771 Felhasználó inaktív   Cadaver 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 24. 20:22

Anesthesia (Pulling teeth), Fight Fire With Fire, Fade To Black, Creeping Death, Call of Ktulu, Master Of Puppets, Welcome Home (Sanitarium), Disposable Heroes, Orion, One, The Frayed Ends Of Sanity, To Live Is To Die, Dyers Eve, Enter Sandman, The Unforgiven, Wherever I May Roam, Nothing Else Matters.

Ha agyon ütnek se tudnék 3-at kiválasztani.
A Black album után szerintem nem volt olyan számuk, ami méltó lenne arra, hogy bekerüljön a fenti listára.
szerk.: illetve 1 mégis volt, az S&M nyitószáma az Ecstacy Of Gold, ami ugye Ennio Morricone feldolgozás. ;)

Szerkesztette: Cadaver 2007. 01. 24. 20:24 -kor

Faster! Harder! Cadaver!

#1772 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 01. 24. 20:25

Fejtegettétek azt is, hogy a Metallica zenéje és arculata miért alakult át gyökeresen a fekete album megjelenése után...

Elmondom, én hogyan látom. Az kétségtelen, hogy Cliff hiánya nagy érvágás volt az együttes életében, s tény, hogy a legjobb albumaikat vele együtt alkották, de az is tény, hogy nélküle is tudtak kimagaslót alkotni ("...and Justice for All" és "Metallica" albumok), s mindez azt mutatja, hogy nem ez a (nem sokkal) későbbi stílusváltás fő oka.

Szerintem két féle "ősmetálzenész" van. A gyökereik közösek. Tinédzserként eléri őket a "lázadás szele", sokan a metál zene felé fordulnak, s teljesen azonosulnak vele, s ezt az életérzést játszák ki magukból.

Aztán ahogyan örgednek, ahogyan haladnak az élet útján, úgy válik kétfelé az életük. Az egyik típus egész életében a "heavy metal" hitvallása szerint él; mindig kopott bőrcuccban feszít, hasonló közegben érzi jól magát, füstös kocsmákban vedeli a sört, s addíg nyomja a "rock & roll-t", amíg bírja energiával. (Ez a Lemmy Kilmister, vagy Rob Halford féle fazon.)

A másik típus a kor előrehaladtával kezd megkomolyodni. Túllép a lázadó korszakon, "normális" ruhákat ölt, levágatja a haját, s zenéjének átalakulása tükrözi életének, életmódjának, személyiségének átalakulását. (Ilyenek a Metallica tagjai, vagy mondjuk Michael Kiske.)

Az a furcsa, hogy a bizonyos fordulópont után mindkettőt erős bírálattal illetik mind a rajongók, mind a szakma.
Az előbbit azért, mert "Jó, jó, de már baromi unalmas, hogy gyakorlatilag 20 éve ugyanazt játsza", vagy azért mert "ugyan mit akar itt a maga 57 évével szegecselt bőrszerkóban a színpadon? Totál hiteltelen."

Az utóbbit pedig azért, mert "Cserbenhagyta a rajongótáborát. Eladta magát. Teljesen hiteltelen lett".

Nem kérdés, hogy a Metallica az utóbbi csoportba tartozik. Ugyanakkor engem személy szerint annyira nem lepett meg a dolog, amikor a Load kijött. Volt valami furcsa "disszonancia" (bár nem ez a legjobb szó) bennük mindig is. A műfaj aktív szereplőinek zömével ellentétben, rajtuk egy árva tetoválás nem volt; nem jártak talpig bőrben, szegecsekben, s bár a sört nem vetették meg, nem szólt hetente híradás arról, hogy piásan, bedrogozva kivel verekedtek össze, hogy kit gázoltak el az autójukkal, hogy melyikük hány hónapot töltött börtönben ilyen-olyan törvényszegés miatt, stb.... szóval a zenéjükön kívül meglehetősen "visszafogott lázadók" voltak ők. Fiatalként mégis teljesen őszinték, s hitelesek maradtak.

Nem csak a Load "mássága" miatt, de egyértelműen a '90-es évekre teszem én is a fent említett, ominózus fordulópontot az életükben.

A múltkor valaki linkelt be youtube videón egy 1992-es "Creeping Death" koncertfelvételt...
Ez felidézte bennem, amit akkoriban "élőben" tapasztaltam meg, s hasonlóan gondolkodtam... miszerint azokhoz a "harmincas felnőtt férfiakhoz" nem illett a koncerteken meglehetősen erőltetett aggresszivitás, káromkodás.
Persze ez csak egyéni benyomás, de már akkoriban is megmosolyogtam a koncerteken a "One"-ba szolgai, s teljesen kiszámítható módon rendszeresen beépített "Cut this shit off from me"... és hogy a fent említett felvételhez visszakanyarodjak, a sok erőltetett, "izzadtságszagú" "Die! DIE! Motherfucker! DIE..." stílusú "bazdmegolás".
Mintha csak azért sűrítenék ezeket a szövegbe a koncerteken, mert "kell", mert a régi rajongók ezt várták el "tökös, lázadó thrash bálványaiktól".
(Mondom... lehet, hogy csak én képzelem így, de kiváncsi vagyok, hogy ti hogyan látjátok mindezt!)

S ha mindezt figyelembe vesszük, akkor becsülendő, hogy nem folytattak egy izzadtságszagú, erőltetett "valamit", ami már nem volt jellemző rájuk, mert akkor és onnantól a világot, s minden történést máshogyan láttak, máshogyan éltek meg. Dönthettek volna úgy is, hogy akkor lezárul a Metallica történelme; de ők a folytatásra voksoltak. Volt bátorságuk az új személyiségüknek megfelelő zenével előrukkolni. S ha ez így volt, akkor éppen ettől őrizték meg a hitelességüket, mint emberek, s le a kalappal előttük.

Persze a bizonyos fordulópontnál a Metallica számomra is megszűnt létezni. Mivel utoljára a fekete albumon játszottak olyan zenét, amelyet be tudtam fogadni tőlük.
De én nem tekintek haraggal a srácokra (mint sok "aggresszív kismalac" stílusú rajongó). Az első öt (a Garage Days-el együtt hat) albumuk mindig a szívem csücske marad.
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#1773 Felhasználó inaktív   Warton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 24. 21:40

Azért a Hetfieldék is sűrűn tűntek fel a helyi detoxban. :D
A fekete album és a Load között eltelt jópár év, amíg nem sok mindent csináltak, egy ideig csak koncertezgettek, de aztán azt se. Már-már megszűnőben volt a banda.
De akárki akármit mond ez a szám rúlzik. :)

szerk.: A fekete album véleményem szerint eléggé kilógott a sorból és inkább tekinthető az a választóvonalnak mintsem a Load a Metallica életében.

Szerkesztette: Warton 2007. 01. 24. 21:50 -kor

#1774 Felhasználó inaktív   geezmo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 00:33

Idézet: Satriani - Dátum: 2007. jan. 22., hétfő - 16:13

...

Dyers eve, én is nagyon szeretem :)  De nem csodálom hogy nem sikerült összehozni a zenekarral, nem könnyű szám :)  Asszem Lars nyilatkozta ezután a koncert után hogy soha többet nem szeretné ezt nyomni élőben mert teljesen kidöglik tőle. Duplázást néhol le is spórolta  :rolleyes: (mint ahogy öregszik egyre gyakrabban)
Amit én szerettem volna mindig is játszani az a http://www.youtube.c...h?v=qv0QihvP9Hk és a http://www.youtube.c...h?v=WXaSs1s0LA8
Nekem ezektől futkos a hideg a hátamon, hatalmas számok  :respect:

Szerkesztette: geezmo 2007. 01. 25. 00:53 -kor

#1775 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 07:22

Idézet: geezmo - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 0:33

Amit én szerettem volna mindig is játszani az a http://www.youtube.c...h?v=qv0QihvP9Hk ...

Ezt nyomtuk gimis zenekarokkal, többel is. :)

#1776 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 09:01

Idézet: geezmo - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 1:33

http://www.youtube.c...h?v=WXaSs1s0LA8
Nekem ezektől futkos a hideg a hátamon, hatalmas számok  :respect:

Nekem ez a Monsters Of Rock megvan elejétől a végéig.Jó régi anyag.Anno még elég gyerekcipőben járt a Pantera, de nagyot zúznak az elején.A végén meg az ACDC nagyot alakít.
A Creeping death meg iszonyatos a koncerten.Newsted hangja meg kifejezetten jobb mint Hetfieldé.

Szerkesztette: carcass 2007. 01. 25. 09:01 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA

Bravo

#1777 Felhasználó inaktív   Malmsteen 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2007. 01. 25. 09:36

Idézet: carcass - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 10:01

Nekem ez a Monsters Of Rock megvan elejétől a végéig.Jó régi anyag.Anno még elég gyerekcipőben járt a Pantera, de nagyot zúznak az elején.A végén meg az ACDC nagyot alakít.
A Creeping death meg iszonyatos a koncerten.Newsted hangja meg kifejezetten jobb mint Hetfieldé.

Ezzzzzzzzazzz: The Moster of Rock 1991

Cowboys From Hell

Primal Concrete Sledge

Psyhcho Holiday.

Kép

Dimebag (R.I.P.), Vinnie, Phil, Rex.

Ha csak ezér volt érdemes élni már megérte :)

#1778 Felhasználó inaktív   Malmsteen 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 09:38

Ja meg volt Domination is, csak az nincs rajta a Moster of Rock videón.

Ac/Dc télleg nagyot alakit, iszonyatosan szolalnak meg, és látvány is kivolt találva.

#1779 Felhasználó inaktív   Malmsteen 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 09:40

A Moster of Rock videót meg kifejezettem a Metallica miatt töltöttem le kb 2évvel ezelött, de ahogy meghalottam a Pantera zenéjét a Metallica már nem is érdekelt annyira. Panterban volt valami arő ami megfogott, és azóta is a kedvenc "stílusom" mert az a zene egy stilus, egyszeri és megismételhetetlen. :-)

#1780 Felhasználó inaktív   Malmsteen 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 09:42

Idézet: carcass - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 10:01

Anno még elég gyerekcipőben járt a Pantera, de nagyot zúznak az elején.

Gyerekcipőben, ugy ezt ugy érted, hogy nem voltak ismertek, ugyanis ez a fellépés hozta meg nekik a jol megérdemelt világsikert. 1millió ember elött jáccani az már azér valami :-)

#1781 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 11:17

Idézet: Piftuka - Dátum: 2007. jan. 24., szerda - 20:25

Fejtegettétek azt is, hogy a Metallica zenéje és arculata miért alakult át gyökeresen a fekete album megjelenése után...

Elmondom, én hogyan látom.

Jól látod, de szerintem nem ez a kizárólagos ok.

Elmondom az én tippem: egy ideig alkottak Hetfieldék, fürödtek a sikerben, dúskáltak a lében. Aztán szépen belefásultak, megunták, biztos úgy érzték, hogy már kimerítették a kereteket, eljátszottak minden varit, ismételni pedig nem akarják magukat. Persze továbbra is zenéltek, hogy csörrenjen a kassza (Load, amit ennek ellenére nagyon szeretek, atomgyenge Reload, aztán tűrhető Garage, +pfujj St. Anger), de már ezt is feladták.

Nem azt mondom legyenek újra lázadó fiatalok, de "vénen" is lehet alkotni. Személy szerint el tudnám őket képzelni kisnyugdíjasok klubjában/stúdiójában, golfgatyában-mellénykében, esetleg öltöny-nyakkendő kombóban, ápolt frizuval, józanon. Beállítják szépen a cuccost (nem kell annak MW-tokkal szólnia), gitárok csatlakoznak, legörnyednek a kissámlikra és nyomják az új szerzeményket, profin-kimérten, energiaspórolósan-megfontoltan, de mindenképp technikásan.
Nem kéne tenniük a fejüket, káromkodniuk, 3-6 órán keresztül megállás nélkül nyomniuk. Egy vágott audió felvétel hanggörbéjén úgyse látszana, hogyan néznek ki. Engem az se érdekelne, ha növesztenének egy 3. fület is fejenként. Sőt, a koncert se érdekel. Csak tennék a dolgukat végre, már csak az önmegvalósítás végett is, és saját maguk szórakoztatására "just4fun". Ne a régi dolgokból éldegéljenek, mert azt a rajongók már rojtosra hallgatták. Kár, hogy ezt ők magukról nem tudják elképzelni.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1782 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 11:52

Idézet: Malmsteen - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 10:42

Gyerekcipőben, ugy ezt ugy érted, hogy nem voltak ismertek, ugyanis ez a fellépés hozta meg nekik a jol megérdemelt világsikert. 1millió ember elött jáccani az már azér valami :-)

Pontosan így értettem.
Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

Bravo

#1783 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 12:37

Idézet: Piftuka - Dátum: 2007. jan. 24., szerda - 20:25

Azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a "keményebb zenék" terén akkoriban mi volt a trend, milyen stílussal lehetett nagy lemezeladásokat csinálni.
Nekem a Load-Reload kimondottan grunge-os, alternatív muzsika, mondjuk a MoP után/mellett a legjobb albumok, szerintem.  :)
"Egy macskát mindenre megtaníthatsz, amit ő szeretne csinálni."
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."

#1784 Felhasználó inaktív   Malmsteen 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 12:53

Idézet: carcass - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 12:52

Pontosan így értettem.

Egyik kedvenc jelenetem a videorol az amikor egy egyik orosz tiszt a másik nyakában csápol  :Đ

#1785 Felhasználó inaktív   Warton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 13:15

Idézet: carcass - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 9:01

Jaja, egyik Sepultura albumon énekelt egy számon és murva jó. :)

#1786 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 14:06

Idézet: Malmsteen - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 13:53

Egyik kedvenc jelenetem a videorol az amikor egy egyik orosz tiszt a másik nyakában csápol  :Đ

Vannak benne nagyon durva részek is.Kemény az a koncert.Valahogy fékezni kellett az őrjöngő tömeget.
Tisztára a "beszabadult a rothadó kapitalista zene" hangulata van helyenként.A hallgatóság nagy része azt se igen tudta, hogy mi az a Pantera vagy a Black Crowes (ez amúgy is eléggé kilógott a sorból), de totál beindultak a zenére.
Nem véletlen, amikor az egyik rendező felhívja a figyelmet, hogy most már kollektíven lassítsanak, mert a végén nagy baj lesz.

Bravo

#1787 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 14:20

Idézet: Warton - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 14:15

Jaja, egyik Sepultura albumon énekelt egy számon és murva jó. :)

Sepulturától így elsőre:Inner Self :drummer2:  :drocker:

És a másik nagy kedvenc:Refuse-resist.A szám kevésbé ütős, de a klipp az nagyon. :up:

Szerkesztette: carcass 2007. 01. 25. 14:25 -kor

Bravo

#1788 Felhasználó inaktív   Never79 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 16:20

Idézet: carcass - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 14:20

Sepulturától így elsőre:Inner Self :drummer2:  :drocker:

És a másik nagy kedvenc:Refuse-resist.A szám kevésbé ütős, de a klipp az nagyon. :up:

:respect: A Sepultura az a banda nálam, ami megközelítette thrashban a Slayert, ami ugye nem kis dolog :D.Szerintem ez a szám visz mindent: Arise

#1789 Felhasználó inaktív   Warton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 16:27

Sepultura is jó zene, csak hamar rá lehet unni.

#1790 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 19:35

Idézet: Warton - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 17:27

Sepultura is jó zene, csak hamar rá lehet unni.

Ritkán kell hallgatni. ;)

Bravo

Téma megosztása:

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • Utolsó »