HWSW Informatikai Kerekasztal: "Keményebb" zenéket is hallgatóknak... (II) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

"Keményebb" zenéket is hallgatóknak... (II) ...múlt és jelen Értékeld a témát: -----

#1681 Felhasználó inaktív   bushi 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 19. 11:41

Idézet: Nevermore - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 23:10

Mért szerinted mi A power metal?:)

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
TOOL IS THE HARMONIOUS VOICE OF CREATION...

#1682 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 14:32

Idézet: Nevermore - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 20:22

Olvasgattam a heavymetal.hu-n az Evergrey koncertbeszámolót és ott lettem figyelmes egy MINDFIELDS nevű pesti zenekarra. Megnéztem a honlapjukat és onnan le lehet tölteni a megjelent EP-jüket. Ahhoz képes, hogy nemrég alakultak, és ez az első kiadványuk, szerintem nagyon jóra sikeredet. Hallatszik még az "útkeresés" az albumon, de nekem nagyon bejött (elsőre).  Prog/power metal kedvelőinek szerintem kötelező. :respect:

tetszik, köszi  :up: mondjuk én kicsit sem tudatosan hallgatok zenét (volt haverom, aki küldött nekem jó zenéket, oldalas elemzéssel mellé)...

#1683 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 01. 19. 14:49

Idézet: pascal - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 21:12

A Tűzmadár modern heavy metalnak titulálja a saját zenéjét, a szövegeik sem épp fantasy iheltésűek.

Igen, a heavy metal-hoz valóban közelebb áll a banda. Mindenesetre sokan magyar power metal együttesként emlegetik. De ezen aztán nem veszünk össze. Ha ők azt mondják, hogy modern heavy metal együttes, akkor az.  ;)

A dalok szövegeiben pedig van fantasy ihletés. (Nem kell ahhoz minden sorban lovagoknak, sárkányoknak és elfeknek tobzódniuk.  :)  )
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#1684 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 01. 19. 15:14

Idézet: Nevermore - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 23:10

Mért szerinted mi A power metal?:)

Hááát...

Ez a Power Metal története (EZ EGY LINK! KATT IDE ---><--- A MEGTEKINTÉSÉHEZ!)

Egyébként nehéz meghatározni, mert egyes "trú/klasszikus heavy metal" előadókat, zenekarokat power metal műfajba sorolnak, vagy legalább 1-1 alkotásukat tekintik annak.

De alapvetően a power metal-ra tipikusan jellemzőek a dallamos, de rendkívül gyors gitárriffek, klassz gitárfutamok, széles hangtartományban éneklő jó hangú énekes sajátos énekstílussal, sodró lendületű dalok. (Ja és itt tényleg tipikusan jelen vannak a misztikus, fantasy ihletésű szövegek.)

Ugyanakkor bár sokan eléggé egyszerű zenének tartják, leszólják, gúnyolják, szerintem ezekre a bandákra (legalábbis az igényesekre; de a nem igényesekről miért beszéljünk? Azok minden műfajt meggyilkolnak) tipikusan igaz a magas zenei képzettség, és sok szám meglehetős összetettsége.
Elég meghallgatni egy albumot a Helloween fénykorából, vagy a Dragonforce, esetleg Lost Horizon számait kivesézni (az olasz power zenészek alkotásairól nem is beszélve).

Felületes szemlélő annyit lát, amennyit a múltkor Satch is írt (  :Đ ): "galoppmetál"; tök egyforma dalok végigdarálva a lemezen.

De én például számtalan "finomságot" találok kedvenc bandáim számaiban; nem csak egy szimpla "verse-refrén-verse-refrén-vége" módon állnak össze a nóták, hanem számos műgonddal beillesztett különálló (nem ritkán más stílusok felé elkalandozó) zenei rész ad egy komplex, élvezhető egészet.
Arról már nem is beszélve, hogy ez a zene nem csak a "darálásról" szól, mert számos power metal banda írt szenzációsan jó balladákat, amelyekre a legnagyobb rosszindulattal sem lehetne ráilleszteni, hogy "nyálas". Szóval megőrizte a power metal "tökösségét", mégis lírai nóta tudott maradni.

Nekem erre kedvenc példám a Metallica "Fade to Black" című száma, ami - bárki bármit is mond - power metál, ráadásul minden idők egyik legjobb power metal balladája. (Mondjuk szerintem az a Metallica talán legjobb albuma, és az egész inkább power, mint trash, vagy speed.)

Ha nekem kellene meghatároznom, hogy számomra mit jelent, akkor azt mondanám, hogy a power metal húzós, kimondottan dallamos metál zene, aranytorkú énekesek, kiváló zenészek előadásában.

#1685 Felhasználó inaktív   Warton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 15:59

Marduk Steel Inferno  :rock:

#1686 Felhasználó inaktív   Never79 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 17:04

Köszi tőled is Piftuka, meg Bushi-tól is a felvilágosítást, de épp azért kérdeztem ezt, mert az általtok linket dolgokban is több banda szerepel, mint a stílus képviselője, pedig pl. egy Manowar és egy Strato között van azért rendesen különbég. :) Én személy szerint nagyon nem szeretem a kategórizálást, persze elfogadom, mert valahogy le kell írni, hogy egy adott banda milyen típusú zenét játszik, de a sok-sok éven kereszűl egy adott műfaj is sokat változik. A másik, hogy a linkekben az US Power vonulat fel sincs tüntetve, aminek azért van egy pár jeles képviselője (pl. Metal Church, Sanctuary). Sőt pl. az Iced Earth, a Nevermore <-> mai, a german vonulatból kinőtt bandák között is óriási mérföldkő van, mégis a "média" power metalnak nevezi mindegyiket.

Száz szónak is egy a vége :). Olyan zenei korszakban élünk, ahol rengeteg műfaj keveredik már metálon belül is, és én személy szerint nem látom értelmét a pontos kategórikus meghatározásnak. A prog/power-t is csak a cikk írójától vettem. :)

Idézet

Ha nekem kellene meghatároznom, hogy számomra mit jelent, akkor azt mondanám, hogy a power metal húzós, kimondottan dallamos metál zene, aranytorkú énekesek, kiváló zenészek előadásában.

Nem kötekedni akarok, de a Mindfildsre ezek épp jellemzőek. ;)

Szerkesztette: Nevermore 2007. 01. 19. 17:05 -kor

#1687 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 01. 19. 17:46

Látod, ezért írtam is, hogy nem könnyű megfogalmazni a kategóriát. S természetesen igaz is, hogy "nem kőbe vésett minden", a határok a zenei stílusok között átjárhatóak, s a zenekarok ezzel a lehetőséggel élnek is. (Ami jó, mert hozzájárul a változatossághoz.)

S tény, hogy ha valaki megkérne, hogy mondjak igazi, hamisítatlan, klasszikus (gúnynévvel: "trú") heavy metal bandát, akkor a Judas Priest és a MANOWAR jut kapásból az eszembe. (No, meg az Iron Maiden.)

Mindazonáltal a power metal, abban az értelemben, ahogyan én használtam körülhatárolható. Ha "klasszikus" power metal-ra gondolok, akkor a HELLOWEEN, s az "újak" közül a Dragonforce, vagy a "Lost Horizon" jut eszembe.

S itt is a nagy lényeg: ezek mind európai bandák. (Jó, jó tudom... a Dragonforce-ban elég "eklektikus" társaság jött össze a világ minden tájáról.)

A klasszikus power metal európai zene. Itt a legnépszerűbb (azon belül is a németeknél, meg a Skandináv-félszigeten).

Említetted a Sanctuary és Metal Church zenekarokat. Ezek inkább heavy metal kategóriában "ténykedtek". (Utóbbit trash stílussal is szokták azonosítani.)

Az USA-ban azért a klasszikus power metal nem annyira népszerű. Bár a Stipee által a múltkor belinkelt Cellador éppen Omaha-ból származik. De éppen az a nagyszerű bennük, hogy ott meg tudnak élni ezzel a zenével, amit játszanak.

(Az Iced Earth inkább crunch, a Nevermore pedig szerintem igazi "tökös" heavy metal.)

#1688 Felhasználó inaktív   MStipee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 19:28

Piftuka! Mago de Oz? :think: Mond valamit?
"Every time i see an automatic door i feel like i'm a Jedi"

>>Egészség és Harmónia<<

#1689 Felhasználó inaktív   MStipee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 19:31

A Cellador szerintem speed :)

Amugy ez a power-speed-heavy besorolás is igen vékony, egymásba árcsúszó határok mentén történik... Számomra például a Stratovarius heavy, míg a Rhapsody power. Nem igazán lehet skatulyázni a zenekarokat, nagyon kevés van amire pontosan illik egy egy stílusbeli jelző.

Nocsak, nem csak én hallgatok Lost Horizon-t? :) Amugy jó példa heavy-power elkülöníthetetlenségre: Dionysus :up:

>>Egészség és Harmónia<<

#1690 Felhasználó inaktív   Warton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 19:53

Idézet: Piftuka - Dátum: 2007. jan. 19., péntek - 15:14

Nekem erre kedvenc példám a Metallica "Fade to Black" című száma, ami - bárki bármit is mond - power metál, ráadásul minden idők egyik legjobb power metal balladája. (Mondjuk szerintem az a Metallica talán legjobb albuma, és az egész inkább power, mint trash, vagy speed.)

Márpedig a Ride the lightning egyértelműen speed/thrash metálhoz áll a legközelebb műfajilag. A power metálra jellemző dallomosságnak a szikráját sem hallani benne az első két számban, a B oldal első két száma is inkább ilyesmi. Kőkemény zúzda az egész. A Metallica ráadásul minden albumára rárakott egy-két lassú számot. Hogy legyen mit hallgatniuk a hülye picsáknak.  :Đ Na jó, nekem is tetszenek. :D

Sosem gondolkodtam a Metallica zenéjének Power metál voltán, de most hogy így felhoztad, inkább a Master of Puppets-et illetném ilyesfajta jelzőkkel. Az olyan pattogós. :)

#1691 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 01. 19. 20:03

Idézet: M_Stipee - Dátum: 2007. jan. 19., péntek - 19:28

Piftuka! Mago de Oz? :think: Mond valamit?

Eddig nem mondott. De rákerestem a youtube-on, és tetszik. A spanyol nyelv lüktetése és keménysége jól illik a dallamos rock és metál zenéhez.
Persze én anno a Heroes del Silencios-t is szerettem.  :) (Még van is egy eredeti dupla műsoros kazettám tőlük!  :p )

#1692 Felhasználó inaktív   MStipee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 20:10

Idézet: Piftuka - Dátum: 2007. jan. 19., péntek - 21:03

Eddig nem mondott. De rákerestem a youtube-on, és tetszik. A spanyol nyelv lüktetése és keménysége jól illik a dallamos rock és metál zenéhez.
Persze én anno a Heroes del Silencios-t is szerettem.  :) (Még van is egy eredeti dupla műsoros kazettám tőlük!  :p )

Csak mert tegnap néztem meg (megint) a Madrid Las Ventas c. dvd-jüket, és eszembe jutott. :up: Ajánlom figyelmedbe ezt a koncert dvd-t :)

>>Egészség és Harmónia<<

#1693 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 01. 19. 20:27

Idézet: M_Stipee - Dátum: 2007. jan. 19., péntek - 19:31

A Cellador szerintem speed :)

Mindkettő. :)

Idézet

CELLADOR was founded with the intent of introducing aggressive European influenced melodic speed/power metal to the Midwest USA, where the style is relatively nonexistent.

Mondjuk én előszeretettel különböztetem meg a speed-et a power-től azzal, hogy előbbiben is megvan a "galopp" (sőt, jellemzően még durvább a tempó), de a dallamosság nem annyira jellemző. (Sőt, talán kicsit "egyszerűbb" metál zene is, mint a power.)

Idézet

Nocsak, nem csak én hallgatok Lost Horizon-t? 

De nem ám! Kár, hogy Daniel Heiman kilépett az együttesből. Kiváncsi leszek, hogy az új énekessel milyen lesz a banda.  :think:

Ugyanakkor be szeretném szerezni valahonnan a Daniel által felénekelt Crystal Eyes albumot (mondjuk a többi albumuk is jöhet), no meg a Heed (ez Daniel új bandája) eddig megjelent albumát.

Idézet

Amugy jó példa heavy-power elkülöníthetetlenségre: Dionysus

OMG!  :omg: Erről a bandáról eddig nem hallottam, de most utánanéztem, és besz*rás jó zenét nyomnak!  :respect:

http://www.youtube.c...h?v=dpgPTESbmRk

Kár, hogy utánaolvasva innen éppen az együttes "szíve", a dalszerző, egyben dobos vált ki nemrég. Keresik az "utódját". Hááát...  :think:

(Egyébként ők magukat power metal stílusba sorolják: http://www.dionysus-powermetal.com/ ! )

#1694 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 01. 19. 20:38

Idézet: Warton - Dátum: 2007. jan. 19., péntek - 19:53

Márpedig a Ride the lightning egyértelműen speed/thrash metálhoz áll a legközelebb műfajilag. A power metálra jellemző dallomosságnak a szikráját sem hallani benne az első két számban, a B oldal első két száma is inkább ilyesmi. Kőkemény zúzda az egész.

Na jó... egyezzünk ki abban, hogy fele-fele!  :cool: És persze abból nem engedek, hogy a "Fade to black" power-ballada.  :p

Annyit érdemes megjegyezni, hogy a klasszikus értelemben vett power metal-ra alapvetően az optimizmus jellemző a szövegek tekintetében. Mindig a jó győz a végén legyen szó a sárkányokkal viaskodó lovagról, a sátánt letaszító szent harcosról, vagy az öltönyös, népbutító, kizsákmányoló réteget eltipró metál-harcosról (  :Đ  ).
Namost a "Fade to black"-re ennek az éles ellentéte a jellemző. Totális borúlátás.

(Egyébként szerintem a "Ride the lightning" tényleg a legjobb Metallica album.)

Idézet

A Metallica ráadásul minden albumára rárakott egy-két lassú számot. Hogy legyen mit hallgatniuk a hülye picsáknak.  :Đ Na jó, nekem is tetszenek. :D

Azért van különbség egy "Fade to black", vagy "Nothing else matters", és egy "Hero of the day" között... az előbbiek javára.

(Igaz, a Metallica a fekete album után megszűnt létezni.)

Idézet

Sosem gondolkodtam a Metallica zenéjének Power metál voltán, de most hogy így felhoztad, inkább a Master of Puppets-et illetném ilyesfajta jelzőkkel. Az olyan pattogós. :)

Szerintem totál trash.  :)

#1695 Felhasználó inaktív   Warton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 21:29

Hogy a Fade to black milyen műfajú őszintén szólva nem tudom, meg nem is érdekel különösebben. (A "The thing that should not be" műfaji besorolása jobban érdekelne.) Jah, hát az album témája miatt sem lehet power metal, úgyhogy a 2/3 / 1/3-adból nem engedhetek. :D Igazából csak addig volt a kedvencem a RTL, amíg nem ismerkedtem meg ennél jóval keményebb zenékkel, mert engem akkoris annak az albumnak a keménysége vonzott.

Nekem tetszett a Load is, bár kétségtelenül más volt az addigi Metallicákhoz képest, de minden együttesnek meg kell újulnia. Igazából nekem sem tetszett első hallgatásra, sőt még másodikra sem, de az egy milliomodik :D meghallgatás után előszeretettel veszem elő azt az albumot, mert szerintem jó. Viszont, amit azóta adtak ki az nagyon gyenge. Még a Reload úgy ahogy hallgatható, de a többi BORZASZTÓ!!!

#1696 Felhasználó inaktív   Cadaver 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 21:57

Idézet: Warton - Dátum: 2007. jan. 19., péntek - 21:29

Hogy a Fade to black milyen műfajú őszintén szólva nem tudom, meg nem is érdekel különösebben. (A "The thing that should not be" műfaji besorolása jobban érdekelne.) Jah, hát az album témája miatt sem lehet power metal, úgyhogy a 2/3 / 1/3-adból nem engedhetek. :D Igazából csak addig volt a kedvencem a RTL, amíg nem ismerkedtem meg ennél jóval keményebb zenékkel, mert engem akkoris annak az albumnak a keménysége vonzott.

Nekem tetszett a Load is, bár kétségtelenül más volt az addigi Metallicákhoz képest, de minden együttesnek meg kell újulnia. Igazából nekem sem tetszett első hallgatásra, sőt még másodikra sem, de az egy milliomodik :D meghallgatás után előszeretettel veszem elő azt az albumot, mert szerintem jó. Viszont, amit azóta adtak ki az nagyon gyenge. Még a Reload úgy ahogy hallgatható, de a többi BORZASZTÓ!!!

Burton imádta Lovecraftet, úgyhogy néhány régi Metallica számban van utalás a mester műveire. A The Thing That Should Not Be egy-az-egyben a lovecrafti mondakörről, azon belül is Cthulhu-ról szól. A Call of Ktulu című instrumentális mesterművet ugye magyarázni sem kell (hogy miért nem Cthulhu a címe...)
Burton halálával azonban ez a vonal jóformán ki is veszett a zenéjükből, még a ...Justice for All albumon nyomokban megtalálható az Eye of the Beholder című számban.

A Ride the Lightning, Master of Puppets, ...And Justice for All, Black albumuk szerintem zseniális (ez utóbbi már inkább heavy metal ugye) :respect: A Kill'em All még elég gyenge volt. Bemutatkozó albumnak nem rossz, de a dalszövegek valami egészen borzasztóak... A Load/Reload/Garage Inc. nekem egyáltalán nem tetszik, persze van néhány jó szám ezeken a lemezeken, jónéhány klasszikus is, de a nagy része eléggé hulladék.
Most fognak jönni a kövek: Nekem tetszik a St. Anger! Hogy miért azt nem tudom, egész egyszerűen tetszik és kész. Igaz, hogy Ullrich gyakorlatilag 75 percen keresztül ugyanazt dobolja, az is igaz, hogy egyetlen egy gitárszóló nincs az albumon; és még sok minden igaz, de nekem akkor is tetszik. :think:

Szerkesztette: Cadaver 2007. 01. 19. 21:59 -kor

Faster! Harder! Cadaver!

#1697 Felhasználó inaktív   Warton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 22:05

St. Angerről nekem csak 3 track tetszett. A címadó, a Frantic, Sweet Amber (asszem, a nyolcadik track)

Nesze itt vannak a kövek!! :reklamacio:  :Đ

Csatolt fájl:

#1698 Felhasználó inaktív   Cadaver 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 00:01

Idézet: Warton - Dátum: 2007. jan. 19., péntek - 22:05

St. Angerről nekem csak 3 track tetszett. A címadó, a Frantic, Sweet Amber (asszem, a nyolcadik track)

Nesze itt vannak a kövek!! :reklamacio:  :Đ

Nekem ezek a kedvenceim erről az albumról: St. Anger, Frantic, Dirty Window, Invisible Kid, All Within My Hands. (ez utóbbi nagyon nagy szám szerintem).
Faster! Harder! Cadaver!

#1699 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 09:33

Idézet: Warton - Dátum: 2007. jan. 19., péntek - 16:59

Ez lehengerlő volt. :up: Thx érte. :respect:

Morgoth:UnderThe Surface

Odium album.Kövület.Pont ezért jó. :drocker: Kár, hogy a Resistance számról nem találtam jó minőségűt. :(

Szerkesztette: carcass 2007. 01. 20. 09:37 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA

Bravo

#1700 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 09:48

Death:Lack Of Comprehension
Nem a galopp-power metal vonulatról kell filózni, hanem ezt megnézni.Alapmű.
Fiatalabbak kedvéért - Human album (1991)
>LINK< :drummer2:  :drocker:

Még egy érdekesség:Sprirt Crusher(1998)
>LINK<

Szerkesztette: carcass 2007. 01. 20. 10:19 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA

Bravo

Téma megosztása:

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • Utolsó »