A PC-s játékok kora leáldozott.
Van benne valami...
Nem vagyok "konzolos" bar van egy PS2-m.
A mai PC-k a mai konzoloknal mar sokkal nagyobb kepessegekkel rendelkeznek minde téren.
Par eve felhagytam a pc-s jatszadozassal, es mindig eljon egy ilyen korszakom de 1-2 ev mulva mindig eszreveszek egy ket kepet jatekokbol vagy ingame videokat es visszagondolva, hogy mi volt eddig megdobbenek, hogy uristen ilyet meg nem lattam, eszemeltlen jol nez ki egy egy game, es a hangulata jatekmenete is el van talalva es ekkor mindig visszaterek megcsodalni az uj remekmuveket.
Viszont itt a haldoklas nem a fejlodes/fejlesztesre vonatkozik, egyre szebb es jobb elvezhetobb jatekok jelennek meg (bar en meg a quake world-ot elveztem a legjobban:) ) es felul tudjak mulni elodjeiket.
A multhoz kepest gyors es latvanyos a fejlodes.
A haldoklas az ertekesitesben nyilvanul meg. A konzol teret hodit, a pc veszit.
Tenyleg van majd fel tucat jatekstilus amit meg egyelore csak PCn tudtak megalkotni es elvezhetoen kivitelezni, de latjuk mar az ilyen iranyu kezdemenyezeseket a konzolokra is joideje (pl fpsek).
A PS2-mhoz van bill+eger csatolo ettol fuggetlenul mivel alapesetben nem erre lett tervezve igazabol nem lehet elvezni a hasznalatat.
PC-n nottem fel alapbol utaltam es soha nem tudtam igazan megszokni a konzolok joypadjait, azok mind az ilyen ugra bugra jatekokra lettek kitalalva meg az usd vagd ahol ered kombokra.
Nem is ezert vettem anno konzolt, hanem akkor mar volt jopar game emi megfogodtt es erdekelet es pc-re nem volt olyan - bar hasonlo es jo minosegu igen megsem akkora jatekelmeny. GT3 miatt vettem a konzolt anno a mai napig ha idom engedi szelem a koroket...nincs olyan PCs jatek plane autos amivel 3 eve szorakoznek "egyedul" - hozzateszem nem sok idom van azert jatekre de havonta 1-1 alkalmat probalok szakitani. Ma mar a PS2 grafiakaja csunya foleg a kis felbontas miatt, bar vannak jatekok pl GT4 ami tamogajta a nagyobbat! csakhat az USA valtozat nem a nalunk kaphato.
Masreszt, idovel minden haztartasban ahol van "jatekgep" nagy keperneyos tv LCD/Plazma beszerzesre fog kerulni - folyamatosan esik az aruk, a crtk eltunnek.
Ha van egy kis mediakozpont kutyu amivel lehet zenet halgatni, lehet filmeket nezni, lehet jattszani, es ha bovul a kor akar internezetni is a segitsegevel, mindezt barmifele minimalis szaktudas vagy gyakorlat nelkul akkor egy ilyen kutyu el fog jutni mindenhova.
Es nem lehet majd osszehasonlitani a PC-vel annak ellenere hogy az ezeken kivul meg joval tobbet is tud, csak azert a kezelesehez is erteni kell. Persze a jovoben talan mar nem lesz olyan ember aki ne ismerne es hasznalna nap mint nap a pcket, nem biztos, hogy otthon egy kellemesen berendezett kis "moziban" a pcvel akarna tokolni az amber amikor fel perc alatt barmilyen kedvere valo jatekot zenet filmet be tud loni 3 gombnyomasra egy konzolrol ami ilyen szempontbol egy celgep a pc meg egy univerzalis masina - ami talan jobban megeri a penzet de messze nem olyan kenyemes es egyszeru.
De inkabb ugy fogalmaznek, hogy ahol konzol lesz ott azert a PC is helyet fog kapni, csak nem ugyan az lesz a cel.
Masreszt nem ismerek olyan pcst aki minden jatekot megvett volna amivel mar jatszott elete soran.
Mindenki tisztaban van vele ha megjelnik egy pcs jatek vagy meg elotte vagy 2 honapon belul elerhetove valik alternativ modokon is. Es folosleges az arral magyarazni, ha nem lenne alternativ beszerzesi mod akkor ugyis megvennek legfejjeb nem annyit amennyit letoltve kiprobalnak!
De kar ezen ragodni ez igy volt igy lesz.
Inkabb a konzolokbol szarmazo bevetelekkel keresztfinanszirozzak a pcket a feljesztes is azokon megy
Alapbol meg ugye a konzoloknak hw-s vedelme van egyszeruen nem lehet egy ps2 jatekot lemasolni es kiprobalni. Hacsak nem tesz az ember ez a vedelem ellen is valamit amire ugy szinten van megoldas, de ezt mar nem valaljak be annyien hiszen itt hardware buzeralasrol van ami meg garanciavesztes, nagyobb visszatarto ero - de van meg mas megoldas nem errol szol a topik de lathato hogy nehezebb megoldani mint a pck eseteben, ahol sorra buknak el a kulonbozo vedelmi eljarasok.
A forgalmazok / kiadok talan meg a keszitok is ilyenteren orulnek ha megvalhatnak a pctol a konzol korrupcio egyelore nem olyan trivialis

bar eddig szinte mindenre szuletett "alternativ" megoldas is...
Vegso soron azt is mondhatnam a hanyatlas okai mi magunk vagyunk.
Ismeroseim kozul senki nem koltott az elmult kb evben jelentos osszeg arra, hogy megvegyen egy pcs jatekot. Most azonban kicsit valtozott a helyzet, az online es fizetos jatek-szolgaltatasokkal, bar mindenki nagyon fel van haborodva, hogy micsoda kizsigerelo megoldas ez
Ha mar itt tartunk?
Ti hany jatekot vettetek meg az elmult 5-10 ev soran es hannyalt jatszottatok?