HWSW Informatikai Kerekasztal: Halottak napja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halottak napja Avagy kinek mit jelent őszintén Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   somafero 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 11. 01. 16:33

KépVéleményeket várok  :think:

Szerkesztette: somafero 2005. 11. 01. 16:51 -kor

#2 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 01. 17:02

Szigetváron voltunk szombaton. Ahhoz a sírhoz mentünk, ahol apai Nagyapámat hantoltattuk el azelőtti nap, hogy Apukám meghalt. A fényképek alapján oda álltam, ahol akkor a temetésen Apu állt. Picit úgy éreztem, hogy helyen vagyok vagy hogy mondjam. Ugye Apu mindenhol ott van, de mégsincs sehol, mert a hamvai 'újraegyesültek a természettel'.

Nincs síremlék, nincs gazolás, mosás, vakarás kaparás és koszorúzgatás, mert ha egy elment szerettünkre akarunk gondolni, azt megtehetjük bárhol. Apu így gondolta és igaza volt!

Minekután a szélben nagy nehezen lángra lobbantak az életrevaló szélárnyékos mécsesek, és megvolt a szokásos hova rakjam - jó-e így a koszorú csüszkölések, a két mama azon beszélgetett egyre hangosabban, hogy kinek milyen a sírja, milyen lesz itt jövő tavasszal. Nyitott közepű sír előnyei/hátrányai, árak, temetkezési szokások, stb. :omg:

Szóval álltam és elpityeredtem, kicsit fura érzés az egész így több hónap távlatából is, túl hírtelen maradtam egyedül férfi a családban. Hogy a gyászban kit sajnál a hozzátartozó, arról szöges véleményem volt még pár hónapja; úgy gondoltam, hogy az ember önző és ilyenkor magát sajnálja. Aztán közben átértékelődött bennem pár dolog, ez is. Nem, a kép nem tisztult, inkább kavarodott össze az egész. Furcsa dolog ez a halál, a legmaróbb fájdalmat az érzi át, aki egy nagyon közeli hozzátartozóját veszíti el. Apa/anya/gyermek kapcsolat, anya-apa, anya-gyermek, apa-gyermek között. A legszorosabb lánc, a legfájdalmasabb szakítás ez.

Nekem volt már pár kellemetlen élményem a halállal, halálközeli élményeim is vannak. Félek, de nem a haláltól, hanem a vele járó érzésektől... nem is félek hanem írtózom!

Az ember képes azt hinni, hogy túl van a nehezén, keres kiutakat és mentsvárat, de kénytelen rádöbbenni dolgokra.

Hogy ambivalens érzés a halál. Az egyetlen kiút innen valahová, talán a semmibe, de mégis mit válaszolsz arra a kérdésre, honnan jöttél s hová mész?

A kegyetlen és mégis kegyes halál. Most közeli és egyszerre távoli. Érzelmeket keltő és érzelmeket ölő.

2.) Az utca ahol lakom, a temetőhöt közel, igazi :lama: paradicsom ilyenkor. Ropgnak a visszapillantók, törnek a dísztárcsák, horpadnak a felnik, hullnak a hajkoronák. Egy újabb előírt nap.
Amikor kötelező a hallottal törődni. Egy erőszakos, muszájból hozott pause az egész évi rohanásban, mert a túlszabályzott ember gondolatait is szabályozni kell. Egy újabb előírt nap, egy szokás.

Ezt még megvethetem és mondhatom, hogy nem szeretem és köszi nem, de attól tartok, Karácsonykor nem tudok majd őszintén tagadni. Egyszerűen ami valamikor sokat jelentett, az most ürességet fog ébreszteni bennem. Pár éven belül a 6 emberből maradt 3 de abból is csak kettő, akinek örülhetek és kedveskedhetek ajándékkal és szeretettel Karácsonykor.

:confused:

#3 Felhasználó inaktív   somafero 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 01. 17:05

Sajnálom ami veled történt,de sajnos én sem tudok ezen már változtatni.
Nagy valószínűség szerint neked épped a dolog közelsége/jellege/érzelmi mivolta miatt is jelent
teljesen mást az egész felfordulás,mint a "masszának" nagy általában.

Mindenesetre azért az már maga elgondolkodtató h év közben nekem eszembe sem jut (szégyen,de ez van),mint ahogyan az emberek nagyon nagy százalékának szintúgy nem.(sztem 90%)

Bár várjuk meg még a többiek véleményét,de el lennék csodálkozva ha mást válaszolnának,hogy
mit is jelent valójában.
Emlékezni szép dolog,az emlékek bennem (szerecsére?  ) az idő folyamán megkoptak,
nehezen tudok éppen ezért azonosulni dolgokkal.

csak felsorolásképpen,hogy jobban megértsd,akiket elvesztettem/és ismertem/szerettem őket: nagymamám egyik testvére asszem 1986,nagypapám testvére 1991,
távolabbi nagymamám 1990 -és nagypapám,akit soha nem is ismertem 70es évek eleje)
így asszem érthetőbb a fogalmazzunk úgy "passzivitás",ami persze az idő műlásával nem lesz mindig így,mert vagy én hullok el,vagy egy közelebbi hozzátartozóm a nagy számok törvénye alapján egyszer mindenképp

#4 Felhasználó inaktív   =Oli= 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 01. 17:57

Ezen a napon mindig este 'szeretek' kimenni a temetőbe, sok régi emlék jut eszébe a múltól - nem feltétlenül az elhunytakról, de múlhoz sajnos 'hozzátartoznak'. Gyertyák ezrei, a sötétség, a viszonylagos csend, hihetetlen légkört teremtenek, ilyenkor érzem, hogy talán nem múlunk el nyomtalanul....

#5 Felhasználó inaktív   Csücsök 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 01. 18:54

Nekem ez a nap nagymamám halálát jutattja az eszembe. 3 órája halt meg... :(
Múltkor beállított hozzám egy T-Rex és Hamlet! Volt nagy dínóm, dánom!

#6 Felhasználó inaktív   Summer20 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 01. 18:59

Az édesapám halálának 3hét múlva lesz az 1 éves évfordulója.Édesanyám pedig 7 hónapja halt meg.Jó volt őket "viszont" látni.
Mindig meg kell próbálni észrevenni a szépet is a rossz dolgok között.

#7 Felhasználó inaktív   landler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 11. 01. 20:07

Kép

#8 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 01. 20:57

Kép

#9 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 01. 21:11

Idézet: Csücsök - Dátum: 2005. nov. 1., kedd - 18:54

Nekem ez a nap nagymamám halálát jutattja az eszembe. 3 órája halt meg... :(

:eek:  :(

#10 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 01. 21:13

Egy saját kép...

Csatolt fájl:

#11 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 01. 21:15

Kép
[
Kattints ide a teljes méretű képhez ]

a távolabbi hozzátartozoimat nem igazán ismerem, közeli nem halt meg szerencsére... de együttérzek azokkal, akiknek igen. komolyan. Kép

Szerkesztette: qnadam 2005. 11. 01. 21:18 -kor

de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#12 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 01. 21:15

Idézet: Summer20 - Dátum: 2005. nov. 1., kedd - 18:59

Az édesapám halálának 3hét múlva lesz az 1 éves évfordulója.Édesanyám pedig 7 hónapja halt meg.Jó volt őket "viszont" látni.

Te/Ti ezek szerint síremlékhez mentetek. Ez az, amit én pl. nem értek meg, holott én is mentem síremlékhez ld. előző kép. De mégis, mi az hogy viszont látni? Tényleg egy kőhalmaz, ami visszaadja az emléket? Biztosan szükség van arra, hogy 'valahova' elmenj, amikor az emléket tisztelnéd?
Szerintem nem.

#13 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 01. 21:17

Minden esetre ilyenkor szép tud lenni egy temető.

No, az illúziórombolásnak vége és szerintem nem én kellek hogy mérvadó legyek, szóval legyen ez a topik egy-egy virtuális mécses színhelye BÁRMIKOR az évben, amikor rágondolsz egy elvesztett szerettedre! Mert nem a hely és az idő a fontos.

Szerkesztette: Omega 2005. 11. 01. 21:19 -kor

#14 Felhasználó inaktív   EGOKA 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 01. 22:41

Utálok temetőbe járni, különösen, ha kötelező, lásd holnap.

ÉN nem az év egy napján emlékezem meg arról, aki már nincs velünk, hanem amikor valamiről eszembe jut. Lehet az egy illat, egy ruha vagy bármi.

Ezzel persze mindenki másképp van. Ez normális. De számomra nem egy gyertya vagy egy virág (másoknál sok) jelenti a szeretetet. Szörnyű elnézni, h egyesek micsoda kis mauzóleumot építenek valakinek, amikor ezt látom önkéntelenül is arra gondolok, h most pótolják be, amit életében nem adtak meg az elhunytnak. (Itt nem egy-egy nagy magyar mauzóleumára gondolok.)
<b>If you can't be famous, be infamous</b>
<a href='http://megmentesreerdemeshelyek.blogspot.com/' target='_blank'>Megmentésre érdemes helyek</a>

#15 Felhasználó inaktív   Fym 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 01. 22:52

Én is kifejezetten utálok temetőbe járni... :think: A tiszteletet az eltávozottak iránt belül kell érezni, és nem mutogatni... Én csendben megállok egy percre, rájuk gondolok... A többi szvsz kötelesség, a társadalom elvárása... :think: Nem attól fogok rájuk emlékezni, hogy évente egyszer kimegyek a temetőbe, és netalán rendberakom a sírt és gyertyát gyújtok... Mondom ezt úgy, hogy 2 hete halt meg a keresztapám... Rá is emlékeztem ma...
.:: A lényeg, hogy össze kell őket párosítani, hármasával ::.
.:: Fr33 YouR MinD ::.
.:: [Konfigok] ::: [Hunclickers] ::.
.:: Join the HWSW World Community-Team© ::: A HWSW UD-Team honlapja ::.

#16 Felhasználó inaktív   babe__me 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 02. 06:39

tegnap kimentünk családilag a Rákospalotai temetőben... ott fekszik a nővérem, akit nem ismertem, mert az Angliában levő nővérem születése előtti napon halt meg, de anyuék kiskorunkban sokat meséltek róla... Nálunk nem az évi egyszeri kimenetelről van szó.... többször kimegyünk... volt, h suli után (Zugló) is kimentem, mert komolyan mondom, megnyugtat úgymond a közelsége... lehet h bután hangzik, de így van...
szüleim szerencsére már jobban bírják... emlékszem, kiskoromban sokszor elsírták magukat... Detty csak 3 éves volt... :(

a vidéki temetőkbe nem megyek, mert vagy nem ismerem azokat, akik ott vannak eltemetve, vagy nem jelentettek sokat... gonoszság ilyet mondani, mert az egyik nagyim, meg a nagybátyám is ott fekszik, akik nem olyan régen haltak meg (4 éve, és idén), de nem volt olyan a viszonyunk... attól függetlenül sokszor eszembe jutnak, elmosolyodok a jó, kedves emlékeken...

csak egy dolgot szeretnék, ha a másik nagymamám és nagypapám minél tovább élne... és persze a családom :) nagyon szeretem őket :)
"A legjobb barát az aki a legszebb mosolyodat látja az arcodon és tudja, hogy valami baj van."

"A bűnöket, mindet bánom, és ha lehet, újracsinálom. Mert tettem, amit hittem, velem megtörtént a minden..."

#17 Felhasználó inaktív   Lord 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 02. 09:12

Idézet: EGOKA - Dátum: 2005. nov. 1., kedd - 22:41

ÉN nem az év egy napján emlékezem meg arról, aki már nincs velünk, hanem amikor valamiről eszembe jut. Lehet az egy illat, egy ruha vagy bármi.

Ezzel persze mindenki másképp van. Ez normális. De számomra nem egy gyertya vagy egy virág (másoknál sok) jelenti a szeretetet. Szörnyű elnézni, h egyesek micsoda kis mauzóleumot építenek valakinek, amikor ezt látom önkéntelenül is arra gondolok, h most pótolják be, amit életében nem adtak meg az elhunytnak. (Itt nem egy-egy nagy magyar mauzóleumára gondolok.)

:up: így van

#18 Felhasználó inaktív   RedRaven 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 04. 22:09

Én szeretem a temetők hangulatát.
Olyan sejtelmes, és borzongató a halál közelsége. Feleségemmel gyakran szoktunk kimenni "csak úgy" sétálni a temetőbe, ilyenkor viszünk magunkkal mécsest, és találomra kiválasztott nyughelyeknél meggyújtjuk.
Valami belső hang alapján van ez, vadidegen emberek sírjánál megállva arra gondolunk, milyen lehetett az élete, van-e még ember aki gondol rá.
Fiumei úti temetőbe szoktunk járni, sok ott a régi, már elhanyagolt sír. Ők is megérdemlik, hogy valaki egy percre megálljon és gondoljon rájuk.

Szerencsére viszonylag kevés embert vesztettem el, mondjuk nagyszülők már nem élnek, de a szüleim szerencsére igen, bár a halál már kétszer suhintott a kaszájával, de szerencsére még nem jött el az idő...

Ami a legjobban elszomorít, az az értelmetlen halál.
Egy gimnáziumi osztálytársam halt meg pár éve, szívrohamban. Érettségi után nem találkoztam vele, egyszer valahogy az eszembe jutott, vajon mi lehet vele...egy hét múlva hallottam, hogy meghalt...akkortájt mikor gondoltam rá. Hátborzongató érzés volt, nem kívánom senkinek.
Sokszor megérzem a halált, de nem mindíg tudom pontosan értelmezni az üzenetét.
Lehet hogy médium vagyok? Remélem nem...
Asus P5QL-E, Intel C2D E7300, Sapphire HD4850 TOXIC, 2X1Gb Geil Blackdragon 800 Mhz DDR2, Samsung 120GB HDD, Samsung 80GB HDD, Corsair450W, Aerocool GT-1000 GOLDEN TOWER,
Samsung DVD író, ACER AL1916W.

#19 Felhasználó inaktív   Sztee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 04. 22:48

Gyerekkoromban sokat bóklásztam nagymamámmal a temetőben. Néha (sajnos egyre ritkábban) kimegyek csak úgy.. megint bóklászni :) Megnyugtat. Én a megyeri temetőt ismerem, az összes elhunyt közeli rokonom ott nyugszik...édesapám is. Már hat éve.
"Have you tried turning it off and on again?"

#20 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 12:33

Nagyon-nagyon régen voltam temetőben halottak napján, még gyermekkoromban. Szüleim, nagyszüleim már nem élnek, de eszembe sem jutna halottak napján a sírjukat felkeresni. Gyakran kimegyek a temetőbe, de szeretem, ha ott egyedül vagyok (kis falu temetője, gyéren látogatott), csend van és nyugalom. Leülök a sír melletti kis padra és úgy érzem, mintha egy kicsit újra együtt lennénk.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó