Idézet: SATAN - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 23:31
nah akkor sem ertem meg hogy hogy jott meg az elso oldalon levo hszemre az a kerdes hogy hallottam e mar a lemmingekrol, hogy az miben viszi elorebb a tortenetet.
aztan volt ez:"Régen, amikor az ember (és a lemmingek) is átvándorolt (pár tíz-százezer éve) a Bering-szoroson, akkor az még száraz volt, alacsonyabb volt az Óceán vízállása. Na most az emberek észrevették, hogy nem tudnak rajta átsétálni. A lemmingek nem. "
itt megint nem ertem a lemingeket hogy most mi volt veluk.es miert lenyeges egyaltalan?
de ezt most feladom majd alvas utan holnap tovabb foglalkozok a kerdessel.
Szerintem töltsd le a Lemmings nevű ősrégi játékot (fél mega talán) és mindenre fény derül...
Hogy miért nem fejlődött olyan mértékben a technika Afrikában és Amerikában mint Európában? A kérdésre nincs rövid válasz, de néhány belátható gondolat talán ad magyarázatot.
A technikai fejlődés nagy mértékben függ a tudományos és a társadalmi fejlődéstől egyaránt, de leginkább a
szükség váltja ki. Ha megnézzük, hogy milyen technikai szinten ált meg egy adott civilizáció és összevetjük azzal, hogy mi vitte tovább arról a szintről az európait akkor kiderül sok érdekes dolog.
Másik oldalról viszont megvizsgálhatjuk, hogy mi segítette ezt az egyedülálló technikai fejlődést itt Európában és Kisázsiában. Címszavakban:
1. árutermelés=>kereskedelem=>írásbeliség illetve magas népsűrűség=>népvándorlások=>városállamok=>birodalmak=>írásbeliség
Jó példa a vashasználat, vasművesség elterjedése. Fogta a magát az a néhány ezer kecskepásztor aki a Zagrosz hegységben már ismerte a vasat és rázúdult Kisázsiára a jó kis vaskardjaival, ripityára zúzva a béna bronzkardosokat.
Na jó ez nem a legjobb példa, de a közben megvilágosodtam. Mindenképp a magas népsűrűség, a rengeteg államalakulat és az ebből fakadó állandó háborúk mozdították előre a dolgot. Mindig az a civilizáció kerül nyeregbe amelyik valami újat tud hozni, akár technikailag is (pl atombomba...).
Nem ártana tisztázni azt sem, hogy miféle más civilizációkról beszélünk. Dél-amerikai (maya, ?azték?, olmék, stb.), közép-amerikai (?inka?), észak-amerikai (több tucat), Afrikai.
Az afrikaiak és észak-amerikaiak el se jutotottak az államalapításig, megmaradtak törzsi szinten. A másik két területen keletkeztek államok, de ezek létét nem fenyegette semmi. Nem érintkeztek más civilizációkkal akik új technológiát hoztak volna, vagy késztették volna őket új technológiák alkalmazására. A technikai fejlődés így rendkívül eshetőlegessé és organikussá vált.
Szerkesztette: Karesz 2005. 11. 10. 01:11 -kor