HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: A Google az érintés nélküli mobilos fizetést teszteli - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Re: A Google az érintés nélküli mobilos fizetést teszteli

#1 Felhasználó inaktív   HWSW 

• HWSW
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2011. 03. 16. 14:01

A Google feldobta az NFC lehetőségét legújabb saját márkás androidos mobiljában, s nem is várt sokáig, tegnap óta New Yorkban és San Franciscóban több ezer üzletben indult el a mobilos érintés nélküli fizetés.

https://www.hwsw.hu/hirek/46327/google-nfc-android-okostelefon-mobil-fizetes-usa-teszt.html

#2 Felhasználó inaktív   Lewes 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

A legújabb hírek szerint az iPhone5-be mégsem kerül NFC chip, mert az Apple szerint a piaci körülmények még nem adottak a tömeges elterjedéshez.....

#3 Felhasználó inaktív   airmax 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Nem tudom minek ez a nagy nfc felbolydulás? A bankkártyával nincs tranzakciós díj vásárláskor. Ehhez képes még ha lejjebb is viszik a 30%-t (vagy akár a 10%-t), ami a saját alkalmazáspiacukon jellemző, még akkor is teljesen képtelenség, hogy átvegyen piaci részesedést az nfc. Igaz, hogy a kártyás vásárláshoz a terminál árát a kereskedőnek fizetni kell, /illetve a jutalékát/ de én még nem láttam olyan kidolgozott nfc-re épülő modellt ahol a vevő is a kereskedő is jól járna.

#4 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 16. 14:07

@airmax: "Nem tudom minek ez a nagy nfc felbolydulás? A bankkártyával nincs tranzakciós díj vásárláskor. "

Van, csak nem te fizeted, hanem a kereskedő beépíti a termék árába.

"Ehhez képes még ha lejjebb is viszik a 30%-t (vagy akár a 10%-t), ami a saját alkalmazáspiacukon jellemző, még akkor is teljesen képtelenség, hogy átvegyen piaci részesedést az nfc."

Valamit nagyon összekeversz. Nyilván nem fog se a Google, se az Apple, se senki más 30% vagy 10% tranzakciós költséget felszámítani az NFC vásárlások után, de még az a minimális (~1%?) tranzakciós díj is szép nagy összeg lehet, ha sok tízmillió felhasználó fizet rendszeresen a mobiljával.

#5 Felhasználó inaktív   airmax 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 16. 14:34

@Bodnár Ádám: Persze. Azt én is mondtam, hogy a kereskedő fizet a banki terminálért. (nyilván ezt a teljes készletének az árréséből teszi. nem feltétlen minden egyes termék után.) Nyilván ezt hasonló szinten meg tudja tenni nfc esetében is. A részletes adatokat a bankok sem verik nagy dobra, de el tudom képzelni, hogy azért valamennyire ők is beszállnak, akár csak úgy, hogy nagy tételben veszik a műszaki hátteret, és ezt az önköltségi ár alatt adják a kereskedőnek,
Azt is értem, hogy ugyanezt a Google, és az apple is megtenné, cserébe azért, hogy ez a pénzforgalom rajta menjen keresztül.
A 30 és a 10%-ot én a marketekre mondtam, mert az az adat ismert. Ha ez 1% lenne, amit mint mondtam nem olvastam olyan kidolgozott üzleti folyamatról amiben ez meg lenne határozva, az is attól függ, hogy a többi költség elem hogyan alakul. Az uis tény, hogy maga a fizikai kártya költsége nem jelentkezik nfc esetében, és így hosszútávon valóban van perspektívája a dolognak. rövid távon viszont ellene szól a bankkártyák jelenlegi elterjedtsége, és az üzleti technológia kiforrottságának okán a háttér berendezések alacsony ára.
Azt gondolom amennyiben a kereskedőnek nem jelent különösebb költséget az infrastruktúra beruházás, és a fizetendő tranzakciós jutalék, úgy az említett kártyaköltség előny okán tért nyerhet az nfc.
De ne haragudjatok meg érte, én már túl sok jó ötletet , illetve egyszer valamikor jövőbemutató technológiát láttam elsűllyedni.
Majd meglátjuk, lehet lesz belőle valami, lehet nem.

ui: pár ilyen szupertechnológia : foveon három alapszínt érzékelő lapkája versus a fényképezőgépek hagyományos négy pontból való interpolálásos szinérzékelője.
vagy mondhatnám a sed képernyőtechnológiát surface emission display ami a lcd-knél kevesebbet fogyaszt, és saját maga bocsát ki fényt.
stb. A technológiák versenyképességét nagyban az is befolyásolja kik az ellenfelek. Márpedig a bankok kemény ellenfelek.

#6 Felhasználó inaktív   Nyulpapa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 16. 14:37

Van, csak nem te fizeted, hanem a kereskedő beépíti a termék árába.

--- Oszt" mi változik ebben ha kártya helyett nfc terminál lösz a pénztárná" ? Akóó majd annak a köccsége lesz beépítve...

#7 Felhasználó inaktív   airmax 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 16. 14:38

Nyilván az Apple-nek is a Google-nak is rengeteg a lóvéja amivel támogathatja ezt a dolgot. Az igazi kérdés az, hogy mennyit fognak ebből tényleg erre szánni.

#8 Felhasználó inaktív   Huma 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 16. 17:31

Nekem nem hiszem hogy kelleni fog ez.. azért van készpénzem és bankkártyám hogy azzal fizessek ha valamit venni akarok.. Lehet oldschool megközelités, de én nem látom hasznát..

#9 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 16. 18:14

Annak idején a bankkártyára is azt mondta mindenki, hogy minek az nekem...
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#10 Felhasználó inaktív   GoLAN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 16. 20:26

Az NFC lényege, hogy nincs tranzakciós díj. Inkább hasomlít elektronikus pénztárcára, amit feltöltesz, mint valami prepaid telefont, és utána levásárlod. A vásárlásoknál automatikus a terhelés, nincs bankkártyához hasonló fedezeti igazolás (kártya tárolja), engedélyezési lekérdezés, nincs felhasználói (PIN) igazolás, papírbizonylat készítés, -gyűjtés. Keresni sem tranzakciónként tud vele a szolgáltató, hanem számlavezetési díjat szed, ami nevetségesen kevés a kártyaterminálhoz kapcsolódó forgalmi költségekhez képest.
Az ingyenes vásárlás a kereskedőnek 2-4 %, de minimum 50 - 200 Ft jutalék, plusz a terminál üzemeltetés költsége, plusz kártyabizonylatok egyenkénti kezelése. Számold ki, mit jelent, ha a 200 Ft-os kávédat kártyával akarod fizetni. Kevesebb a kereskedő vesztesége, ha ingyen adja a kávét. Ráadásul lassú is - mire megjön az engedély az 20 - 60 mp, mire aláírsz az még 30 mp. Ezzel szemben az NFC terminálnak annyi a havi költsége, mint a bannkártyásnak kb. egy nap alatt. A fizetés teljes ideje 2-3 mp.
Persze kockázatosabb, mint a bankkártya, de jellemzően az 50 USD alatti fizetésekre szánják, ami a világ jobbik részén nem jelentős összeg. Legjobban nem "pultos" fizetéskor jelentkezik az előnye, hanem "áthaladásos" pénztáraknál.

#11 Felhasználó inaktív   LCoder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 16. 20:49

Mondjuk nem ártana. A bankkártyás fizetés lassabb mint ha kp fizetnél. Párszor már elfilóztam rajta a sorban állva, hogy szarhatott volna egy farfekvéses kövér sünit aki kitalálta.

#12 Felhasználó inaktív   attila9988 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 16. 22:19

@lola: "Ezen is csak a rohadt bankok nyerészkednek."

Ez pontosan így van. A legtöbb embernek nem kell semmilyen extra hitel, sem semmilyen különleges szolgáltatás, csak a pénzüket akarják. De mivel csak bankszámlára utal mindenki. ezért most marha jól járnak az egyszerű dolgozók a kártyahasználati díjjal, meg a "járulékos költségekkel" meg a számlavezetési díjjal, ilyen levonás, olyan levonás, aztán alig marad valami.

#13 Felhasználó inaktív   dareal 

• Senior tag
  • Csoport: GK moderátor

Elküldve: 2011. 03. 16. 22:36

Üzenet megtekintéseIdézet: attila9988 - Dátum: 2011. 03. 16. 22:19

@lola: "Ezen is csak a rohadt bankok nyerészkednek."

Ez pontosan így van. A legtöbb embernek nem kell semmilyen extra hitel, sem semmilyen különleges szolgáltatás, csak a pénzüket akarják. De mivel csak bankszámlára utal mindenki. ezért most marha jól járnak az egyszerű dolgozók a kártyahasználati díjjal, meg a "járulékos költségekkel" meg a számlavezetési díjjal, ilyen levonás, olyan levonás, aztán alig marad valami.

erről egy abszolúte idevágó L'art pour L'art videó :)

www.darjani.org - Ingyenes Star Wars Galaxies szerver (nem warez!) www.darjani.org/jgrn- Juggernauts klán (MMORPG, MMOFPS, Airsoft)
My gaming rig: Gigabyte EP45-DQ6 | Intel Core2Quad Q9550 | 2 x 2 giga Kingston HyperX DDR2-1066 | Asus 9800GX2 Extreme 1GB | 4x winyó raid 0+1-ben 1,2TB | SB Audigy 2 ZS Platinum + Yamaha házimozi | OS: Windows 7 SP1 64-bit / LOS / Haiku for fun
Mobile devices:Galaxy Note 3

#14 Felhasználó inaktív   airmax 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 17. 08:21

@GoLAN: Értem. Ezek jó érvek. Ez eddig hiányzott nekem, nem láttam bele az üzleti modellbe, csak mindig azt hallottam hogy vásárolhatok a telefonnal, de nem láttam mi van mögötte. Így viszont akkor nem is elsősorban a bankkártyákkal, mint inkább a készpénzes fizetésekkel fog versenyezni.

#15 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 17. 20:47

Üzenet megtekintéseIdézet: lola - Dátum: 2011. 03. 16. 21:43

Ha valaki kápé fizet, akkor nincs sem tranzakciós díj, sem semmilyen akárhány százalékos levonás. A vásárló jobban jár.

Csakhogy a kp kezelés sincs ingyen, lásd pénzszállító járművek, stb. Azt is kifizeti a vevő, és pontosan arról se tudja, hogy mennyibe kerül

#16 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 17. 20:52

Üzenet megtekintéseIdézet: lola - Dátum: 2011. 03. 16. 21:43

Ha valaki kápé fizet, akkor nincs sem tranzakciós díj, sem semmilyen akárhány százalékos levonás. A vásárló jobban jár. Így is egy csomó járulékos költség van minden árun, nem kéne ezt tovább fokozni. Mennyivel olcsóbb lehetne minden, ha a vásárlóval nem fizettetnék ki többek között a reklámköltséget sem.

Ahamm, kasszának tudod mennyibe kerül a készpénz kezelése, beváltása, szállítása, számlára rakása? Ráadásul a vásárlóval ne fizettessék ki sem a fűtést, sem a légkondit, de szerintem a takarítást, a budi fenntartását, valamint rögtön a pultosokat is le lehetne építeni, mert drága :-)
Make love not Wor.

#17 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 17. 20:55

Üzenet megtekintéseIdézet: attila9988 - Dátum: 2011. 03. 16. 22:19

Egyszerű embernek van egyszerű számlacsomag és kész. Nálunk itt nem is nagy cégnél hó végén is elég szép pénzek mozognak. Ellenben mivel júzerek és egyéb cégek elektronikusan fizetnek, kicsit egyszerűbb a bérszámfejtésnek beírni az állandó utalást, nekünk meg csipog a telefon, aztán kész. Kicsit gondolkozhatnánk, hogy ez miképpen lenne megoldható, mikor mindenkit kp ki kellene fizetni. Sorbanállás, megfejtés, satöbbi? Ugyanmár.
Make love not Wor.

#18 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 17. 23:06

Üzenet megtekintéseIdézet: lola - Dátum: 2011. 03. 17. 22:59

@Jahno: ez fix költség, mert - már írtam - kápé volt, van, lesz.

Nagy okosságotmondtál. Ráadásul nem mindig volt, csak valahol Főníciában elbaszták. ellenben vanna olyan tranzakciók, mikor a kártyás fizetés és az elektronikus bőven olcsóbb, egyszerűbb.
Make love not Wor.

#19 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 17. 23:22

Üzenet megtekintéseIdézet: lola - Dátum: 2011. 03. 17. 23:13

Ha kápé fizetsz, akkor jobban (gyk: olcsóbban) jössz ki a dologból. Hogy kinek milyen költsége van ezen, az marhára nem érdekel. Elvégre a saját pénzem érdekel csak, nem másé.

Engem is a sajátom. Éppen ezért bankon keresztül intézem, amit lehet. Külföldről nem is beszélve, ha nem tudom mennyi készpénzt vigyek, fizetek kártyával, aztán kész. Sok a netes vásárlásom, nekem a júzerek utalnak, én is utalok. Szerintem készpénzzel intézve jóval drágább lenne, vagy kvázi kivitelezhetetlen.
Make love not Wor.

#20 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 17. 23:31

Üzenet megtekintéseIdézet: lola - Dátum: 2011. 03. 17. 23:21

Az olcsóságát pedig erősen megkérdőjelezem, mert ha kicsit megkapargatnánk, akkor egyből kiderülne, hogy korántsem úgy van.

Én meg a kp beváltásokért/szállításért szoktam sokkal több jutalékot fizetni, mint a kártyás/utalásos dolgok után. Ahol kártyás fizetésnél azt mondták, hogy +10%, ott nem azzal fizettem, ellenben volt ahol olcsóbban megúsztam, mint kp-val. Idegen országban meg különösen jó. Nekem gyorsabb is, az biztos :-)

De ha pénzt szeretne valaki keresni, akkor bizonyítsabe, összes banknak fizetendő dolgot odaadom, de egye fene kezdésnek meg is duplázhatom, aztán intézze az ügyeim kp-ban. No, jelentkező?
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó