HWSW Informatikai Kerekasztal: Fejhallgatókkal kapcsolatos kérdés - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fejhallgatókkal kapcsolatos kérdés Értékeld a témát: -----

#31 Felhasználó inaktív   bucsher 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 04. 03. 09:39

Felmerült bennem egy kérdés.
Az ilyen fülbedugható fülhallgatók között lehet-e találni igazi minőségi darabot? Felvehetik-e a versenyt egy rendes fejhallgatóval?
A választ sejtem, de jó lenne egy szakértőtől hallani. :)
ALWAYS COCA COLE

#32 Felhasználó inaktív   Emvy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 03. 10:22

idézet:
Ezt írta cole:
Felmerült bennem egy kérdés.
Az ilyen fülbedugható fülhallgatók között lehet-e találni igazi minőségi darabot? Felvehetik-e a versenyt egy rendes fejhallgatóval?
A választ sejtem, de jó lenne egy szakértőtől hallani. :)
[/quote]

Nem igazán sajna; :), de pl. egy Sony MDR-E888 az nem szól rosszul. Kár, hogy M.o-n nem kapható, mert hiány van belőle. :)
while (!sleep) sheep++;

#33 Felhasználó inaktív   Tibisz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 03. 10:50

Én már több mint 6 éve egy AKG K301-es büszke tulajdonosa vagyok. Elég sokat használom, a viselése egyáltalán nem fárasztó még több órai használat után sem. A hangja szép, de felkeltettétek az érdeklődésemet, és nemsokára meghalgatom a konkurencia új termékeit is.
A témával kapcsolatban: szerintem a füleseket vásárlás előtt érdemes egyenként meghallgatni, egymás után lehetőleg ugyanazzal a zenékkel.
Csak egy a gond hol teheti meg ezt az ember?

#34 Felhasználó inaktív   ZooLee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 11. 08:39

idézet:
Ezt írta Tibisz:
Én már több mint 6 éve egy AKG K301-es büszke tulajdonosa vagyok. Elég sokat használom, a viselése egyáltalán nem fárasztó még több órai használat után sem. A hangja szép, de felkeltettétek az érdeklődésemet, és nemsokára meghalgatom a konkurencia új termékeit is.
A témával kapcsolatban: szerintem a füleseket vásárlás előtt érdemes egyenként meghallgatni, egymás után lehetőleg ugyanazzal a zenékkel.
Csak egy a gond hol teheti meg ezt az ember?
[/quote]

Ha pesti vagy, akkor a Westend-ben a MM-ban. Készülj fel lelkileg, hogy nem egyszerű csata lesz az eladókat rávenni, hogy bele tudj hallgatni.
Nagyon sok fajtát tudsz meghallgatni, az olcsóbb árkategóriától (~8e) a nagyokig (~50-70e). Sennheiser, AKG, Koss (máshol még nem is láttam itthon, pedig ott van a szeren, de nagyon!!!), BeyerDynamic, és a Sony, Technics nagyobb példányai is.

ZooLee

#35 Felhasználó inaktív   Cathfaern 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 11. 08:58

Most lelten rá a topicra, pont jókor, mivel fejhallgatót akarok venni. Csak lenne egy-két kérdésem:

Azt írtátok, hogy a zárt fejhallgatóknál úgy érik el a "zártságot", hogy megnövelik a fejhallgató nyomását. Ezt pontosan hogyan érik el?

Van a Panasonic-nak a RP-F350 modellje. Ez mennyire számít jónak (kategóriáján belül persze. Az a baj, hogy nincs sokkal több pénzem fejhallgatóra max. 18ezer Ft)?

Fejhallgató keresgéglés során kialakult bennem egy összefüggés, azonban nem vagyok benne biztos, hogy igaz is:
Szóval igaz az a két állítás, hogy:
"nyitott fejhallgató = a fülemen fekszik a párna"
"zárt fejhallgató = a fülem a fejhallgató belsejében van"?

Ha viszont igaz, akkor milyen a félig nyitott fejhallgató?
"Words - so innocent and powerless are they, as standing in a dictionary; how potent for good and evil they become to one who knows how to combine them!"

#36 Felhasználó inaktív   bucsher 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 11. 09:27

idézet:
Ezt írta Cathfaern:
[/quote]

Nem igaz. Egyebet nem tudok mondani.
ALWAYS COCA COLE

#37 Felhasználó inaktív   Cathfaern 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 11. 09:49

idézet:
Ezt írta cole:

Nem igaz. Egyebet nem tudok mondani.
[/quote]

Aha. Valahogy éreztem, hogy ez lesz a válasz :( Viszont ez esetben lenne egy újabb kérdésem: miről lehet megismerni azt a típust, ami nem a fülemen fekszik? Tudom ,menjek el és nézzem meg, csak sajnos ez nem működőképes, mert ahol lakok nem igazán van olyan hely ahol próbálgatni lehetne :( Még venni se nagyon :(

[ 2003. április 11.: Cathfaern szerkesztette a hozzászólást ]
"Words - so innocent and powerless are they, as standing in a dictionary; how potent for good and evil they become to one who knows how to combine them!"

#38 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 11. 12:28

A HD 590 Prestige a fejhallgató teljes neve, vagy ez a HD 590 módosított változata? A hivatalos forgalmazó lapján csak a Prestige szerepel.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#39 Felhasználó inaktív   Cathfaern 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 11. 14:40

A poén az az, hogy lényegében _sehol_ még a gyártó oldalán sem tüntetik ezt fel a fejhallgatók felépítését. Csak annyit, hogy zárt/nyitott.

Ha valaki megtenné azt, hogy írna egy-két jó fülhallgatót, ami cirkumaurális és kb. 15 ezer Ft, azt nagyon meghálálnám...

#40 Felhasználó inaktív   bucsher 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 11. 14:45

idézet:
Ezt írta Thrawn:
A HD 590 Prestige a fejhallgató teljes neve, vagy ez a HD 590 módosított változata? A hivatalos forgalmazó lapján csak a Prestige szerepel.[/quote]

Nem. Az a neve, hogy HD590 Prestige. Mint F16 Falcon. AK47 Kalasnyikov. Szóval ez egy és ugyanaz.
megj. A hasonlatok rosszak. Lehet belémkötni. :D
ALWAYS COCA COLE

#41 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 11. 19:35

idézet:
Ezt írta Cathfaern:
Most lelten rá a topicra, pont jókor, mivel fejhallgatót akarok venni. Csak lenne egy-két kérdésem:

Azt írtátok, hogy a zárt fejhallgatóknál úgy érik el a "zártságot", hogy megnövelik a fejhallgató nyomását. Ezt pontosan hogyan érik el?

Van a Panasonic-nak a RP-F350 modellje. Ez mennyire számít jónak (kategóriáján belül persze. Az a baj, hogy nincs sokkal több pénzem fejhallgatóra max. 18ezer Ft)?

Fejhallgató keresgéglés során kialakult bennem egy összefüggés, azonban nem vagyok benne biztos, hogy igaz is:
Szóval igaz az a két állítás, hogy:

Ha viszont igaz, akkor milyen a félig nyitott fejhallgató?
[/quote]

No nézzük csak. A fülesek nyitott, iletve zárt építése között a különbség nem az, hogy a párna a füleden fekszik, vagy hogy körülöleli a fület.
Az persze igaz, hogy a zárt építésü fülesek nagyon nagy többsége körülöleli a fület, de zártból is fordul elő olyan, ami habár olyan alakú, mint a fület körülölelő, valójában a fülkagylóra fekszik fel. Ez nem túl kényelmes kombináció.

Mert ugye léteznek a fülkagylóra támaszkodó (fülre helyezett) fejhallgatók, és azok, amelyek körülölelik a fület (kagylós fejhallgató). Általánosságban a nyitottak, és a zártak is lehetnek akár fülre helyezettek, vagy kagylósak is, de tény, hogy a zártak ritkán fülre helyezettek, az esetek nagy többségében kagylósak. A nyitott fejhallgató sokszor kagylós építésű, mint pl. az itt említett Sennheiser HD590 Prestige.

Hogy akkor mi a különbség a nyitott és a zárt fejhallgatók között?
Zárt fejhallgató használata esetén a fül teljes mértékben el van zárva a külső zajoktól (nyomókamra alapelv). A zárt fejhallgató tipikus jellemzői a zárt keret, amely megakadályozza a hangáteresztést, és a fület körülölelő párnázat. A fül körüli szigetelés jelentősen befolyásolja a zárt fejhallgató hangkibocsátási jellemzőit. Ha nem megfelelő, akkor a basszus hangok minősége romlik. Ebből kifolyólag a zárt fejhallgató nyomóereje nagyobb, mint a nyitott fejhallgatóké. A hangmérnökök használják yakran a zárt fejhallgatót annak érdekében, hogy a kűlső zajok zavaró hatását kiküszöbölve, teljes mértékben a zenére tudjanak koncentrálni.
A fejre gyakorolt nyomóerő problematikája nem jelentkezik a nyitott fejhallgatók esetében. Ezek úgy lettek kialakítva, hogy a membrán mögött és előtt található tér átengedi a hangot. A nyitott fejhallgatók egyenesen átengedik a zenét a vevőmembránhoz anélkül, hogy tompítanák a hangot, így a hang nyilvánvalóan sokkal természetesebb. A nyitot fejhallgatók megkülönböztető tulajdonságai a kis méret és a minimális súly. Viszont ezek a tulajdonságok teszik a nyitott fejhallgató viseletét rendkívül kényelmessé, és használója még hosszantartó zenehallgatást követően sem fárad el, illetve érzi magát kényelmetlenül.

Meg kéne még említeni a nyomóerőt.

Az, hogy egy fejhallgató kényelmes-e vagy sem, nemcsak a súlyától függ, hanem a fülre kifejtett nyomóerőtől is. Ez a nyomóerő Newton-ban (N) kerül meghatározásra úgy, hogy 1N nyomóerő kb. egy 100g-os test szilárd felületre kifejtett nyomóerejével egyenlő. A DIN 45500 szabvány 10. része szerint a nyomóerő megengedett határértéke 5N. A nyomóerő szokásos szintje 1,3-4N, az alacsonyabb szint a nyitott fejhallgatók esetében igaz. A magasabb szintek a zárt fejhallgatóknál kerülnek alkalmazásra, mivel itt nagyobb nyomóerőre van szükség a megfelelő hangszigetelés biztosítása érdekében - különösen az alacsonyabb frekvenciáknál. A nagyobb nyomóerőt egészen egyszerűen úgy hozzák létre, hogy a fejhallgató pántja sokkal merevebb, erősebb anyagból készül, így jobban összefogja a két kagylót, tehát azokat erősebben szorítja a fejre.

Néhány képpel illusztrálva mindez:

Zárt, kagylós építésű fejhallgató (zárt cirkumaurális):
Kép

Nyitott, kagylós építésű fejhallgató (nyitott cirkumaurális):
Kép

Nyitott, fülre helyezendő fejhallgató (nyitott szupraaurális):
Kép

Zárt, fülre helyezendő fehallgató (zárt szupraaurális):
Kép

A képekért köszönet a Sennheisernek. :)

#42 Felhasználó inaktív   Cathfaern 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 11. 20:07

Huh, kösz örök hálám.
Az az első Sennheiser elég brutális :eek: Én azt nem merném felrakni, félvén, hogy szétnyomja a fejem :)

Szóval akkor ezek kagylósak? (tudom, van köztük zárt+nyitott is)
Kép
Kép
Kép
Kép

Btw a Sony fejhallgatók mennyire jók? (az utolsó az egy Sony)

#43 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 11. 20:59

idézet:
Ezt írta Cathfaern:
Huh, kösz örök hálám.
Az az első Sennheiser elég brutális :eek: Én azt nem merném felrakni, félvén, hogy szétnyomja a fejem :)
[/quote]

Na igen, az adatlapja szerint 10N nyomóerővel bír, elég monstre darab. Nagy batár is, mélyekben biztosan ott van a szeren. És ahogy a Sennheisert ismerem, magasakban is tudhat valamit. :)

idézet:

Szóval akkor ezek kagylósak? (tudom, van köztük zárt+nyitott is)

...
képek
...

[/quote]

Igen, az arányaikból ítélve ezek mind a fület körülölelő típusok. Ha otthonra veszel fülest, és nem számít, hogy a szobában lévő többiek is hallják, akkor érdemes nyitott cirkumaurálisban gondolkozni (mint pl. a Sennheiser HD590), mert bár ugye sugároz kifelé is, de nagyon élvezetes hangjuk tud lenni a nyitottaknak. Meg hát ugye hosszú távon (értsd 5-6 óra zenehallgatás, vagy számítógépezés) is kényelmesek, nem nyomják a fejedet. Zártat csak akkor vegyél, ha tényleg annyira zajos környezetben használod, ahol elkél a külső hangok kizárása.

[ 2003. április 11.: Targa szerkesztette a hozzászólást ]

#44 Felhasználó inaktív   Cathfaern 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 12. 12:27

Egy utolsó kérdés:
A nyitott fejhallgatók mennyire hallatszanak ki? Szóval ha én normális hangerőn hallgatok valamit (nem hangosan), akkor azt egy 1,5-2 m-re lévő ember mennyire hallja? Tisztán és érthetően, vagy csak annyit, hogy valami szól belőle?

#45 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 12. 13:43

idézet:
Ezt írta Cathfaern:
Egy utolsó kérdés:
A nyitott fejhallgatók mennyire hallatszanak ki? Szóval ha én normális hangerőn hallgatok valamit (nem hangosan), akkor azt egy 1,5-2 m-re lévő ember mennyire hallja? Tisztán és érthetően, vagy csak annyit, hogy valami szól belőle?
[/quote]

Szvsz ez típusfüggő. Biztosan láttál-hallottál már fiatal srácot a villamoson, szupraaurális nyitott fülesen zenét hallgatni, jó hangos csörömpölést, sistergést hallgat az tisztelt utazóközönség. :)

A Sennheiser HD590-esem meglehetősen jól bírja a terhelést, nagy hangerőn sem torzít be, szóval meg lehet küldeni rendesen. Akkor kint is hallatszik elég jól, ergo az éneket, a pergődobokat, cineket mondjuk 1-2 méterre tisztán lehet követni (talán messzebre is) (persze ilyenkor bent meg olyan hang van, hogy nagyon). :)

Azt nem árt tudnod, hogy ugyebár a nyitott sugárzók a külső zajokat ugyanúgy beengedik, mint ahogy a zenét is kiengedik kifelé, úgyhogy a szükséges hangerő függ attól, hogy milyen zajos a környezet. Ha éjjel hallgatok vele zenét, és kívül csend van, akkor kis hangerő is elég a tiszta hangzáshoz, ilyenkor kifelé sem hallatszik sok (szinte semmi). Ha zajosabb a környezet, akkor több kakót kell adni neki, tehát nyilván kifelé is hangosabb lesz. Ez tényleg típusfüggő, meg kell hallgatni, amiket kiszemeltél. Jól meg kell küldeni, hogy lásd, mekkora zajban tud még elég hangerőt produkálni, hogy elnyomja a külső zajokat, persze az sem utolsó dolog, hogy a nagy hangerőn sem esik-e szét a hangképe...

[ 2003. április 12.: Targa szerkesztette a hozzászólást ]

#46 Felhasználó inaktív   Cathfaern 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 12. 14:31

idézet:
Ezt írta Targa:
[QB][/QB][/quote]

Akkor azt hiszem mégiscsak zárt fülhallgató lesz ebből. Nem mintha annyira zajos környéke élnék (bár azért van forgalom rendesen), viszont valaki biztos, hogy csörög/bezsél/zajong a lakásban, miközben 2 m-re vagyok tőle, tehát ő is zavarna engem, meg én is zavarnám őt :( :)

Már csak azt kéne megtudnom, hogy a Sony fejhallgató mennyire jók (konkrétan a MDR-CD480)...mert van egy fülhallgatóm ami nagyon jól szól, azonban sehol sem hallottam a Sony fejhallgatókról semmit :o

#47 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 14. 07:53

idézet:
Ezt írta cole:

Nem. Az a neve, hogy HD590 Prestige. Mint F16 Falcon. AK47 Kalasnyikov. Szóval ez egy és ugyanaz.
megj. A hasonlatok rosszak. Lehet belémkötni. :D
[/quote]

Köszönöm! Egyébként a hasonlatok jók. :D

Még egy kérdés. A HD580 kb. egy tízessel drágább, mint a HD590 Prestige. Ez jelentheti azt is, hogy jobb. Tényleg jobb?

[ 2003. április 14.: Thrawn szerkesztette a hozzászólást ]
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#48 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 14. 12:25

idézet:
Ezt írta Thrawn:

Köszönöm! Egyébként a hasonlatok jók. :D

Még egy kérdés. A HD580 kb. egy tízessel drágább, mint a HD590 Prestige. Ez jelentheti azt is, hogy jobb. Tényleg jobb?

[ 2003. április 14.: Thrawn szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Más. A HD580 a világszerte etalonnak elismert HD600 kistestvére. Egészen más felépítés (habár ugyanúgy nyitott, cirkumaurális), mint a HD590. Nézd meg, hallgasd meg. Ha neked jobban tetszik a hangja, akkor vedd meg azt. Egyébként ha már van 50ezred fülesre, akkor tegyél hozzá még tízet, és vedd meg a HD600-at. Etalon.

#49 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 14. 15:49

Így van. Sohasem hittem volna, hogy fejhallgató így tud szólni, amíg nem hallottam a HD600-at (sajnos nem az enyém). Mindenféle zenével ott van a szeren.

#50 Felhasználó inaktív   Cathfaern 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 17. 15:37

Végül Sennheiser HD500-t vettem. Egyszerűen döbbenet! :eek: Amikor elindítottam egy zenét, egyszerűen leesett az állam. És eddig azt hittem, hallottam már jó minőségű fejhallgatót...Már csak arra lennék kíváncsi, milyen egy ennél is jobb (márpedig gondolom sok olyan van...). (Ráadásul adtak hozzá ajándékba egy MX300-at is :))

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó