HWSW Informatikai Kerekasztal: Asterisk - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asterisk Ingyenes PBX rendszer Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 11. 15:55

Hellosztok!

Rákerestem, de ahogy nézem még nem nagyon létezik ilyen téma, így gondoltam nyitok neki egy topikot.

Elkezdtem Asterisk-et használni, mivel nagyon megtetszett. Még azért nagyon az elején járok a dolgoknak, erősen ismerkedem csak vele. Viszont szeretném összekapcsolni a VoIP szolgáltatóknál levő accountokat egy helyre, ki akarok alakítani mellékeket, és szeretném a sima analóg(ISDN) vonalat is bekapcsolni a rendszerbe. A mellékek egy LinkSys ATA, és softphone-okal vannak kialakítva. Már működik az ATA, a mellékek közötti beszélgetés, és a SIP szolgáltatókon keresztűli hívás is. Viszont egy problémába ütköztem a telefon vonallal kapcsolatban. Szeretném az ISDN vonalat is bekapcsolni, de ezt a részét még abszolute nem ismerem.

Van a gépben egy Eicon Diva PCI 2.01-es passzív kártyám, amit a 2.6.10 kernel óta nem igazán tudok beüzemelni, mivel a régi rendszer nem működik már (isdnctrl), ráadásul a CAPI driverrel, illetve az mISDN driverrel sem tudom sehogy rávenni a masinát, hogy felismerje. (nem annyira meglepő, mivel ahogy nézem azok inkább aktív kártyákkal működnek) A kérdésem azoktól akik már csináltak ilyet, és értenek hozzá, hogy van valami lehetőség arra, hogy ezt a kártyát használjam mint FXO, vagy néznem kell mást ? Ha meg lehet csinálni tudna valaki segíteni, hogy mivel lehet feléleszteni. (Egyáltalán mivel lehet Linux alatt beüzemelni mostanság?) Illetve ha nem lehet, akkor otthoni felhasználásra milyen kártyát ajánlanátok, és amit megköszönnék, hogy ha esetleg azt is megmondanátok, hogy honnan lehet megvásárolni ?

Kiváncsian várom a válaszokat, köszi előre is!
Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem hogy alacsony a kerítés.

#2 Felhasználó inaktív   doszy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 13. 07:42

Eiconból a Diva Server családot szereti, a sima Diva PCI kártyával én se tudtam felizgatni (ahogy a fórumokat olvasgattam, más se). Talán jövő hét elején talán lesz nálam egy Diva Server, majd azzal próbálkozom.
"1 db francia II. VH-s karabély eladó, megkímélt állapotban, kis esztétikai hibával. Még sosem lőttek vele, egyszer leejtették."

#3 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 13. 12:23

Arra kiváncsi vagyok, megköszönném ha esetleg mesélsz majd róla. Sajnos én is egyre inkább arra jutok, hogy ezzel a passzív kártyával már sok mindent nem tudok csinálni. Egyelőre mint modemet sem sikerül beizgatnom a 2.6-os Kernel alá... :confused: Egyébként én is azt olvastam, hogy az egyik legjobb cucc ehhez a Diva Server kártya. Találtam is itthon céget aki forgalmazza, viszont olyan ára van náluk, hogy utána fel kellett mosni. :) A legolcsóbb kártya is 85 rugó volt, a normálisabbak 200eft körül indultak. :eek: Tehát otthoni felhasználásra nem javasolt. :)

Viszont tegnap közben találtam egy új játékost, a Digium X100P-t. Körül kellene nézni, hogy kintről hogyan lehetne hozatni. USA-ban $15 pénz, itthon ahogy a wireless.hu-n találtam elrejtve egy helyen egy X100P klón bruttó 12eft (nemtudom még forgalmazzák-e). Az egy gubanc, hogy gondolom nem tud mint ISDN (FAX?)modem működni. De ne legyünk telhetettlenek. :))

Szerkesztette: iNTi 2006. 04. 13. 12:24 -kor

#4 Felhasználó inaktív   doszy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 13. 18:25

A Digium nagyon jó supportot ad az Asteriskhez, a baj csak az, hogy nincs BRI kártyájuk, csak analóg FXO/FXS meg ISDN PRI. Ha sikerül megdumálnom a főnökömet, egy analóg kártyát még szerzünk a Diva Server mellé.
Az X100P mintha kifutó termék lenne, helyette már a TDM400P van, persze ez drágább...

Amúgy én az Asterisk@Home-ot próbálgattam eddig, ha lesz egy kicsit több időm, akkor "kézzel" is nekiállok.
"1 db francia II. VH-s karabély eladó, megkímélt állapotban, kis esztétikai hibával. Még sosem lőttek vele, egyszer leejtették."

#5 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 13. 18:40

a klon az XP101-es, ha jol emlekszem. ebay-en aruljak szallitassal fele annyi, mint itthon (20 euro). itt az amerikai ebay hirdetese: http://cgi.ebay.com/OEM-Digium-FXO-X100P-X...1QQcmdZViewItem en a nemeten vettem, de igy is tajvanbol jott 2 het mulva. ;)

csak egyet nem ertek: Te isdn kartyarol irsz, ez meg hatarozottan analog!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#6 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 13. 18:44

iNTi: Szeretném megköszönni az igen terjedelmes e-mail válaszodat! Még emésztgetem, reflektálok is majd rá!

Találtam egy ISO formában letölthető Asterisk-et (ez az Asterisk@Home?), sokat nem kérdezett, felment a gépre, majd otthagyott egy konzolos logint nekem. Telepítő CD-n, sem első nekifutásra a www.asterisk.org-on nem találtam semmi dokumentációt, pedig gondolom nem úgy kellene kezdeni, hogy megtöröm a root jelszót rajta :) - tudtok ebben segíteni :confused: :)  (nem igazán a default jelszó érdekelne, gondolom lesz még kihívás mögötte is dögivel, valami dokumentáció kellene inkább, ami lehetőleg erre a CD-s, linux-szal egybegyúrt Asteriskről szól)
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#7 Felhasználó inaktív   doszy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 13. 22:05

Mono, ez az Asterisk@Home, amit én is említettem. A weboldalán vann doksi is, abban benne van a default root jelszó is. :)

#8 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 13. 22:28

Idézet: doszy - Dátum: 2006. ápr. 13., csütörtök - 19:25

A Digium nagyon jó supportot ad az Asteriskhez, a baj csak az, hogy nincs BRI kártyájuk, csak analóg FXO/FXS meg ISDN PRI. Ha sikerül megdumálnom a főnökömet, egy analóg kártyát még szerzünk a Diva Server mellé.
Az X100P mintha kifutó termék lenne, helyette már a TDM400P van, persze ez drágább...

Amúgy én az Asterisk@Home-ot próbálgattam eddig, ha lesz egy kicsit több időm, akkor "kézzel" is nekiállok.

Igazad van, az X100P-t már nem gyártják, de így is a kisebb SOHO-hoz, vagy kifejezetten otthonra még ez a legjobb (költség szempontból). A TDM400P a legkisebb a kínálatukban, de sajnos eléggé húzos ára van, még használtan is. :( Egyébként X100P-t az Ebay-en találtam $15 dollárért darabját, ami még elviselhető lenne. Csak ügye a kérdés a szállítás költsége... Igazából közben azon is filozom, hogy ha egy aktív ISDN kártya mindezt tudja, mint a Digium, csak éppen mint modem, és FAX is működik az lehet, hogy jobb lenne. Igazából talán a beüzemelése lenne valszeg bonyolultabb, meg annyi hátránya, hogy esetleg nincs rajta FXS, pedig az is lehetne egy mellék. :) Egyébként az ISDN modemek között az AVM B1-est néztem ki, arról írtak jókat, és ahogy elnézem azt az mISDN, és a kernel natív CAPI drivere is támogatja, ráadásul sok jót írtak róla kint is (aktív eicon-ok után ez a legjobb).

Egyébként olvastam az Asterisk@Home-ról, abban az a web-es konfig felület lehet eléggé korrekt, én perverz módon Debian-ra pakoltam fel, és kézzel hekkelgettem eddig. Nem volt piskóta. :) Ahogy néztem Debian-nál van egy Destar csomag, ami szintén valami WEB-es frontend, azt akarom megnézni.

#9 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 13. 22:30

Idézet: Mono - Dátum: 2006. ápr. 13., csütörtök - 19:44

iNTi: Szeretném megköszönni az igen terjedelmes e-mail válaszodat! Még emésztgetem, reflektálok is majd rá!

Találtam egy ISO formában letölthető Asterisk-et (ez az Asterisk@Home?), sokat nem kérdezett, felment a gépre, majd otthagyott egy konzolos logint nekem. Telepítő CD-n, sem első nekifutásra a www.asterisk.org-on nem találtam semmi dokumentációt, pedig gondolom nem úgy kellene kezdeni, hogy megtöröm a root jelszót rajta :) - tudtok ebben segíteni :confused: :)  (nem igazán a default jelszó érdekelne, gondolom lesz még kihívás mögötte is dögivel, valami dokumentáció kellene inkább, ami lehetőleg erre a CD-s, linux-szal egybegyúrt Asteriskről szól)

Nincs mit, remélem nem volt benne sok hülyeség. :)

Asszem írtam is, hogy ez az Asterisk@Home amiről olvastam, csak még sajnos nem próbáltam. A WEB felület elég korrekt ahogy néztem a screenshootokat.

#10 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 13. 23:56

Idézet: iNTi - Dátum: 2006. ápr. 13., csütörtök - 22:28

Egyébként X100P-t az Ebay-en találtam $15 dollárért darabját, ami még elviselhető lenne. Csak ügye a kérdés a szállítás költsége...

ugy tunik elsiklottal a postom felett..
talan megprobalom meg egyszer, hatha sikeresebb lesz.. ;)
szalitassal egyutt 20 euro volt.
a forum ma:

#11 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 14. 13:18

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 14., péntek - 0:56

ugy tunik elsiklottal a postom felett..
talan megprobalom meg egyszer, hatha sikeresebb lesz.. ;)
szalitassal egyutt 20 euro volt.

huhh, ezt tényleg nem fogtam fel! :eek: 20 juró ? :respect: összesen ? Van lehetőség még onnan rendelni, vagy ez egyedi eset volt ? :D Én amit találtam még a németeknél is ennél jóval több.

#12 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 14. 19:36

Közben ez a kártya probléma is megoldódott. Itthon is forgalmazzák. ;)

Apr 14 17:31:17 titan kernel: PCI: Found IRQ 11 for device 0000:00:08.0
Apr 14 17:31:17 titan kernel: wcfxo: DAA mode is 'FCC'
Apr 14 17:31:17 titan kernel: Found a Wildcard FXO: Wildcard X100P
Apr 14 17:31:17 titan kernel: Registered tone zone 21 (Hungary)

Elég jól működik. Beüzemelni annyira egyszerű volt, hogy meglepődtem. :) Most az FXS portot akarom kipróbálni.

#13 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 17. 07:35

forgalmazzak, csak ketszer annyiba kerul szumma. ezert irtam amit irtam. de vegulis igy sem veszesen draga, ha mukodik! :)
a forum ma:

#14 Felhasználó inaktív   doszy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 18. 12:09

A Diva Server félig be van üzemelve, csak még nem akar működni. :) A CAPI megtalálja, ez a capiinfo kimenete:
[root@asterisk1 asterisk]# capiinfo
Number of Controllers : 1
Controller 1:
Manufacturer: Eicon Networks
CAPI Version: 2.0
Manufacturer Version: 2.0
Serial Number: 9643
BChannels: 2
Global Options: 0x00000079
   internal controller supported
   DTMF supported
   Supplementary Services supported
   channel allocation supported (leased lines)
B1 protocols support: 0x000000df
   64 kbit/s with HDLC framing
   64 kbit/s bit-transparent operation
   V.110 asynconous operation with start/stop byte framing
   V.110 synconous operation with HDLC framing
   T.30 modem for fax group 3
   56 kbit/s bit-transparent operation
   Modem with all negotiations
B2 protocols support: 0x00001fdf
   ISO 7776 (X.75 SLP)
   Transparent
   SDLC
   LAPD with Q.921 for D channel X.25 (SAPI 16)
   T.30 for fax group 3
   Transparent (ignoring framing errors of B1 protocol)
   Modem error correction and compression (V.42bis or MNP5)
   ISO 7776 (X.75 SLP) with V.42bis compression
   V.120 asyncronous mode
   V.120 asyncronous mode with V.42bis compression
   V.120 bit-transparent mode
   LAPD with Q.921 including free SAPI selection
B3 protocols support: 0x000000bf
   Transparent
   T.90NL, T.70NL, T.90
   ISO 8208 (X.25 DTE-DTE)
   X.25 DCE
   T.30 for fax group 3
   T.30 for fax group 3 with extensions
   Modem

0000
  0200
  79000000
  df000000
  df1f0000
  bf000000
  00000000 00000000 00000000 00000000 00000000 00000000
  58030008 00000000 00000000 00000000 00000000

Supplementary services support: 0x000007bf
   Hold / Retrieve
   Terminal Portability
   ECT
   3PTY
   Call Forwarding
   Call Deflection
   CCBS

[root@asterisk1 asterisk]#

Az a gond, hogy az Asterisk alá még nem tudtam úgy behúzni, hogy trönknek lássa. Nincs valami ötletetek? Ez alapján csináltam, minden lépésen végigmentem, sehol nem volt hiba, de még mindig nem tudok kitárcsázni.

#15 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 18. 22:29

Idézet: doszy - Dátum: 2006. ápr. 18., kedd - 13:09

A Diva Server félig be van üzemelve, csak még nem akar működni. :) A CAPI megtalálja, ez a capiinfo kimenete:

Az a gond, hogy az Asterisk alá még nem tudtam úgy behúzni, hogy trönknek lássa. Nincs valami ötletetek? Ez alapján csináltam, minden lépésen végigmentem, sehol nem volt hiba, de még mindig nem tudok kitárcsázni.

Én a Zaptel részével játszottam eddig csak az asterisknek, ilyen úri huncutsághoz, mint egy Eicon ISDN Server kártya még nem volt szerencsém. :)

így nem akarok hülyeséget mondani, ráadásul biztosan végig mentél rajta, ahogy néztem a capi.conf-ba kell felkonfigurálni a kártyát.

Én valami ilyet raknék bele:

[EDIVA]
isdnmode=DID
; nemtom hogyan működik a diva server, tehát lehet, hogy ntmode nem yes :)
; ntmode=yes;
incomingmsn=*
controller=1 ; A Capi mint 1-es controller ismerte fel a kártyát.
softdtmf=0
accountcode=
context=isdn
callgroup=1
echocancel=yes

Utána hívni meg szerintem kb. így tudsz nagyjából: Dial(CAPI/EDIVA/b${EXTEN})

Ahogy nézem a b betű a csatorna neve amit használjon. Ami még lényeges, hogy a hívás fogadáshoz az extension.conf -ba egy isdn context-et kell létrehozni, a megfelelő kapcsolásokkal. :)

Egyébként itt egy link, ahol szintén ezt tárgyalják. :) Remélem sikerül megoldani.

Szerkesztette: iNTi 2006. 04. 18. 22:30 -kor

#16 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 18. 22:46

Ja, azt még hozzáteszem, hogy CAPI kártyák használatához kell egy modult betölteni az Asterisk-be.

Debian-ban asterisk-chan-capi csomagot kell feltenni. Ezzel felpakolja a chan_capi.so drivert, és azt kell betölteni, ha a modules.conf-ban nincs bekapcsolva az autoload=yes, és újra indítani az asterisk-et (ehhez nem elég a reload).

#17 Felhasználó inaktív   poperator 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 25. 21:14

Sziasztok.

Ki milyen passziv isdn kartyaval hasznalja az asterisket,
es misdn vagy chan_capi val?
Koszi az infot
PO

#18 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 27. 14:31

Idézet: poperator - Dátum: 2006. ápr. 25., kedd - 22:14

Sziasztok.

Ki milyen passziv isdn kartyaval hasznalja az asterisket,
es misdn vagy chan_capi val?
Koszi az infot
PO

Hali!

Saját tapasztalatom nincsen sajna, max. annyi, hogy az Eicon Diva passzív kártyákat nem vagyok képes alatta beüzemelni. :) Viszont amit sikerült kint olvasnom, az alapján állítólag az AVM Fritz kártyák működnek mISDN-el.

#19 Felhasználó inaktív   poperator 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 28. 14:27

Idézet: iNTi - Dátum: 2006. ápr. 27., csütörtök - 14:31

Hali!

Saját tapasztalatom nincsen sajna, max. annyi, hogy az Eicon Diva passzív kártyákat nem vagyok képes alatta beüzemelni. :) Viszont amit sikerült kint olvasnom, az alapján állítólag az AVM Fritz kártyák működnek mISDN-el.

Hello

Az Eicon az nekem sem működött.
AVM Fritz A1 -el frankó kernel panic -ot tudok csinálni az első hívás vége után.
(régi tipus, vagy 5-6 éves, nem olyan amit most lehet kapni Fritz! Card néven)
W6692 kártyával is, csak ott nem épül fel a hívás.
Bogarászva az internetet másnak is van ilyen gondja, csak megoldást nem irnak sehol.
Az AVM Fritz kártyát be lehet üzemelni egy fritzcapi modullal(suse), hibátlanul működik,
de csak egy kártya. Két kártyát "direkt" nem kezel (megfagy modul betöltéskor),
interneten azt irták, hogy az AVM erre azt mondta, hogy ja kérem ez ilyen,
ha több isdn csatornát akarsz, vegyél aktiv AVM kartyat amin több BRI van.

PO

#20 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 28. 15:12

Idézet: poperator - Dátum: 2006. ápr. 28., péntek - 15:27

Hello

Az Eicon az nekem sem működött.
AVM Fritz A1 -el frankó kernel panic -ot tudok csinálni az első hívás vége után.
(régi tipus, vagy 5-6 éves, nem olyan amit most lehet kapni Fritz! Card néven)
W6692 kártyával is, csak ott nem épül fel a hívás.
Bogarászva az internetet másnak is van ilyen gondja, csak megoldást nem irnak sehol.
Az AVM Fritz kártyát be lehet üzemelni egy fritzcapi modullal(suse), hibátlanul működik,
de csak egy kártya. Két kártyát "direkt" nem kezel (megfagy modul betöltéskor),
interneten azt irták, hogy az AVM erre azt mondta, hogy ja kérem ez ilyen,
ha több isdn csatornát akarsz, vegyél aktiv AVM kartyat amin több BRI van.

PO

Ebben sajnos sok okosat nem tudok mondani, én a passzív Diva-nál feladtam, és végül egy X100P-t vettem. (Igaz, ez analóg, és csak 1-2 csöngés után ismeri fel a hívást, de hibátlanul megy)

Az mISDN ezeket (főleg a Fritz kártyát) nem kezeli le normálisan ? Arról olvastam, hogy Fritz-et már üzemeltek be mISDN-el asterisk alatt is. (Én is most akarok nézni még egy AVM B1-est, bár az aktív)

Nemtudom, hogy ezt ismered-e, én innen szereztem nagyon sok infót.

Téma megosztása:

• (26 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó