Re: Torvalds: a Linux nem olyan, mint ahogyan elképzeltem
Elküldve: 2009. 09. 22. 15:39
https://www.hwsw.hu/...itmeny-kod.html' target='_blank'>https://www.hwsw.hu/...itmeny-kod.html
Elküldve: 2009. 09. 22. 15:39
MS-éknek ez most "jó" reklám.
Elküldve: 2009. 09. 22. 15:47
Elküldve: 2009. 09. 22. 17:48
Amúgy egy valag fölösleges dolog betöltödik a kernellel, azokat kéne kigyomlálni. Pl. a bluetooth modul is mindig betöltődik, pedig csak egyszer-kétszer használom évente. Ez csak egy példa volt a sok-sok közül, erre kéne megoldás. Persze megtehetem, hogy kiszedem ezeket a dolgokat, de akkor mit csinálok, ha kellenek?!
Elküldve: 2009. 09. 22. 17:50
Tudom nemsokára jönnek a negatív kommentek, hogy linux éve miaf@szaz, ilyesmi, de én is osztom az érdekes évnek nézünk elébe dolgot.
WebOS, 7, Ubuntu, Apple, Android, ARM, Office, satöbbi.
Lássuk

Elküldve: 2009. 09. 22. 18:17
Elérhetővé kell tenni, de nem kell betölteni. Egy daemon meg állandóan nézze mire van szükség és töltse be. Javítsatok ki, de nem így van most is? modprobe/rmmod automatikusan lefut pl usb behelyezésekor, de szerintem pci kártya berakásakor is.
Nem baj az ha hízik, csak strukturáltan tegye. És a mindíg betöltendő részeket minimalizálni kell.. szerintem.
Elküldve: 2009. 09. 22. 18:58
Elküldve: 2009. 09. 22. 19:07
Elküldve: 2009. 09. 22. 19:39
pár sznob játékszere szerintem
www.m12technology.com
I'm CEO bitch
Elküldve: 2009. 09. 22. 20:13
Szerintem meg jó, hogy van linux. És egyre jobb. pl: a népszerű UBUNTU.
Próbáld ki!
Elküldve: 2009. 09. 22. 20:18
Elküldve: 2009. 09. 22. 20:42
Idézet: vers - Dátum: 2009. szept. 22., kedd - 20:39
pár sznob játékszere szerintem
S ha így haladunk, még a végén a mátrixban ébredünk fel.
A gyerekek nem windows-zal születnek, hanem rájuk nyomják, mint egyetlen dolgot. Ahelyett, hogy a szabad választás lenne a lényeg, most függetlenül attól, hogy kinek mi a vallása. A windows azért van annyira jelen, mert belénk idegződött.
Amúgy az a pár sznob korunk egyik legkorszerűbb és legbiztonságosabb oprendszerét csinálta meg, ráadásul szabad közösség fejleszti, szabad a forrás, szóval... Ha felesleges volna, akkor biztos nem is létezne. Úgy beszélsz, mintha a windows nem volna felesleges...

S elég "érdekes" gondolkodás, hogy ki kit nyom le. Csak az érzelmek dúlnak benned.
Nem nyom le senki senkit. Mindkét (sőt, több) rendszer létezik, mindkettőt használják, mert ha esetleg nem lenne tiszta: mindkettőnek megvannak az összes többihez képest az előnyei és a hátrányai is. Olyan, hogy teljesen "jó" rendszer, nem létezik, mint ahogy olyan sem, hogy teljesen "rossz"...

A windows nem azért "nőtte ki magát", mert olyan szuper rendszer, hanem mert ha csak töredék-annyi pénzem lenne, amennyit az MS marketingbe fektet, nem itt a fórumon koptatnám a gombokat... Az pedig az oktatási rendszer hatalmas hibája, hogy általában windows-t oktatnak, de ha megnézzük, pénz beszél, a kormányzat megvehető kilóra, az OM meg méginkább. Csakhogy a linux nem a pénzről szól. Ezt NEM megismertetni a diákkal, nagy felelőtlenség. Windows-t akármelyik hülye elkezelgeti, azt bármikor meg tudná tanulni. Linuxhoz már gondolkodni is kell. Talán sokan ezért nem szeretik. De attól még létezik. S fog is. S el kell keserítselek. egy rakás dologban bizony korszerűbb asztali riválisánál (ha szabad így nevezni), csak az egeret kattingatva a laikus usernek nem az jön le. Más kérdés, szoktam mondani: a rendszer nem tehet arról, ha nem értesz hozzá. Ha nem kell, akkor ne használd - elvégre is szabad választásról beszéltem, vagy mi a fene...

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 22. 20:46 -kor
Elküldve: 2009. 09. 22. 20:54
akkor nézd már meg lécci hogy milyen oprendszer fut a szuperszámítógépek 80%-án... (a kismillió egyéb szerverről nem is beszélve)
Elküldve: 2009. 09. 22. 20:55
Idézet: schsf - Dátum: 2009. szept. 22., kedd - 21:18
Vannak linuxos ismerőseim, akik valóban fanatikusok. Több, mint 10 éve linuxon dolgoznak, s valahogy egyiknek sem az a véleménye, hogy át kéne már térni másik oprendszerre... Hatalmas hálózatokat üzemeltetnek, megfelelően biztonságos környezetet biztosítva, nem megyek bele jobban, csak körvonalazom előző kollégának, hogy a linux épp napjainkban kezd igazi versenytárssá válni az MS-el szemben, a cég ezért is tesz meg mindent, hogy fölé kerekedjen, ezzel mintegy "elismerve", hogy a linux bizony erős. A windows nem hogy nem nőtte ki magát, de kíváncsian várom ezt az évet, ahogy írták fentebb is...
Megfelelő kezekben atomjó és atomstabil rendszer a linux. De - mint írtam - arról nem tehet, ha nem értenek hozzá.
Ami linux-hostokat (+szervereket) láttam eddig, valahogy egyikre sem volt jellemző pl. az állandó restart. Ahelyett víz alatt is működtek, s működnek. Ilyen egyszerű. Bizony kétségtelen, hogy vannak előnyei is. Mint ahogy az is, hogy vannak hátrányai is.

Elküldve: 2009. 09. 22. 20:58
Idézet: crystal88_ - Dátum: 2009. szept. 22., kedd - 21:54
Pontosan.
Sokan azt hiszik, hogy a számítástechnika az a windows, a PC, meg directx, meg pár game. (kétségtelen, hogy rengeteg innováció van bennük is).
Egyszer haverom fősulin beült hozzánk egy "transzputertechnika" előadásra. A végére úgy jött ki, mina tkit kifacsartak, szinte megváltozott a világképe: amikor már a sima on-the-shelf masinákról volt szó, már ott is több száz processzor összekapcsolásáról, a hiperkockáról, s a "nagy" gépekről (a Cray, mint cég neve került elő), ahol aztán tényleg több tízezer processzor, illetve annyi memória, s diszk, hogy a kommunikáció megszervezése, optimalizálása külön szakterület... Na azt mondtuk neki: ez már számítástechnika!

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 22. 21:03 -kor
Elküldve: 2009. 09. 22. 20:59
Ma már az sem igaz, hogy a Linuxhoz gondolkodni kell. Egy hónapja vettem egy EeePC-t GNU Linuxxal. És a Linux úgy le van takarva, hogy teljesen bolondbiztos. Felülete hasonlit egy mobiltelefonhoz. ADSL beállítás 1 perc volt, tök egyszerűen. Hazahozatal után 10 perccel már interneteztem, többit lásd "netbook" forumon.... Laikus rokonaim 1 perc után eligazodtak. pl. internetezés: "INTERNET" fül, "WEB" ikon. És már keresgél is a "firefox".
Félreértések elkerülésére Linus nem mondta, hogy rossz a kernel, csak máskápp képzelte anno.
Elküldve: 2009. 09. 22. 21:09
Idézet: schsf - Dátum: 2009. szept. 22., kedd - 21:59
Ma már az sem igaz, hogy a Linuxhoz gondolkodni kell. Egy hónapja vettem egy EeePC-t GNU Linuxxal. És a Linux úgy le van takarva, hogy teljesen bolondbiztos. Felülete hasonlit egy mobiltelefonhoz. ADSL beállítás 1 perc volt, tök egyszerűen. Hazahozatal után 10 perccel már interneteztem, többit lásd "netbook" forumon.... Laikus rokonaim 1 perc után eligazodtak. pl. internetezés: "INTERNET" fül, "WEB" ikon. És már keresgél is a "firefox". <br />
<br />
Félreértések elkerülésére Linus nem mondta, hogy rossz a kernel, csak máskápp képzelte anno.
Igen, mondjuk szerintem talán Linus nem a windows riválisának szánta a linuxot, sajnos sokan így értelmezik, s amikor megkérdezem kollégámat, hogy "windowst használsz?", akkor egyből jön a válasz, hogy "linux nem kell nekem!"...
A mai asztali disztribúciók (mint ahogy hangzott fentebb), pl. az Ubuntu már elég korszerű ahhoz, hogy hétköznapi user (vagy aki semmit sem ért a géphez) simán használhassa. Nekem is van pár ismerősöm, akiknek bizony (véletlenül) az Ubuntu volt az első oprendszer, amit láttak. Utána mit ad isten, a windows nem tetszett nekik... Persze ez is beidegződés.
A kernel fejlesztésének iránya változhatott meg, ha csak a méretét nézem pl., emlékszem anno, amikor forgattuk, s a make bzImage után garantáltan ráfért 1 kisfloppy-ra (na jó, azért mindent nem tettünk bele)... Hát méretben jól kinőtte magát, az biztos, bár a mai vasakon nem érdekes.
Sebességbeli különbséghez annyit teszek hozzá, hogy ha valakinek "lassú" lenne esetleg (én még ilyet nem tapasztaltam, legalábbis nem a kernel miatt), akkor ott a forrás, lehet saját kernelt forgatni, s azt teszi bele az ember, amit akar - na persze a megfelelő "kötöttségek" mellett. A 2.6-tól azért átszabták a konfigurálást.
De igaz, ami igaz: a mai asztali linuxok szerintem sem olyan irányba mennek, mint 10 éve mondjuk. Ennek következménye pl. hogy ott a HAL, jobb az automatikus hardverfelismerés, de cserébe néha fagy a rendszer.
Debian is jó példa: a stabil disztró "konzervatív", cserébe stabil. Ha újabb package-eket akarsz, akkor veszítesz a stabilitásból, a megbízhatóságból, mert azért linuxban is van rengeteg hiba. De egy előnye a windows-zal szemben, hogy "őszinte".
Bocsi, már kezdek fáradni, alighanem összevissza írogatok.

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 22. 21:14 -kor
Elküldve: 2009. 09. 22. 21:11
Hiányosak az ismereteid. 35 évet dolgoztam az ország legnagyobb hálózatán mint szoftveres. Hát nem windows-ok voltak, hanem Unix, Linux, hibatűrő NSK-k stb. windows csak kisebb server feladatokra volt. Azt elismerem, hogy az asztali hálózati gépek zöme windows-os feleslegesen nagy kapacitásokkal. De hát arra való főleg. Eredetileg arra sem volt való, csak Dos->Win3.1->Win95->Win98->WinNT->Win2000->WinXP-Vista? során megbuherálták (ezt mind végigszenvedtem), ezzel szemben a Unix/Linux már eleve hálózati server/kliens rendszer.
Elküldve: 2009. 09. 22. 21:21
Elküldve: 2009. 09. 22. 21:25
Idézet: schsf - Dátum: 2009. szept. 22., kedd - 22:11
Hiányosak az ismereteid. 35 évet dolgoztam az ország legnagyobb hálózatán mint szoftveres. Hát nem windows-ok voltak, hanem Unix, Linux, hibatűrő NSK-k stb. windows csak kisebb server feladatokra volt. Azt elismerem, hogy az asztali hálózati gépek zöme windows-os feleslegesen nagy kapacitásokkal. De hát arra való főleg. Eredetileg arra sem volt való, csak Dos->Win3.1->Win95->Win98->WinNT->Win2000->WinXP-Vista? során megbuherálták (ezt mind végigszenvedtem), ezzel szemben a Unix/Linux már eleve hálózati server/kliens rendszer.
Igen, csak ezt mondod olyannak, aki egyszerűen képtelen elfogadni, hogy egy rendszer lehet más is mint a windows, hogy lehet működőt csinálni más alapokon, hogy az egésznek lehet más a lényege, mint windows esetében, s mégis használható marad.
Szóval az emberek windows estében megszokták azt, amit a képernyőn azonnal meglátnak. Hozzáteszem, hogy ezek többnyire a DOS-t sem komálták. Szóval amikor egy ilyen user meglátja a linuxot, azonnal összehasonlítja, pedig többnyire fogalma sincs róla, hogy a szerény külső milyen belsőt takar.

Azt mondták nekem, hogy nem az a rendszer a jó, amelyikhez már nem lehet hozzátenni többet, hanem az, amelyikből már nem lehet elvenni többet.