HWSW Informatikai Kerekasztal: ArchiCAD - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (142 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

ArchiCAD

#1 Felhasználó inaktív   LamBy 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 11. 29. 10:42

Kollégák és érdeklődők!
Osszuk meg egymás között tapasztalatainkat, ötleteinket!

[ 2003. február 19.: LamBy szerkesztette a hozzászólást ]
-BL-

#2 Felhasználó inaktív   LamBy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 29. 22:11

Na!
Egyszerre csak egy beszéljen!!! :eek:
-BL-

#3 Felhasználó inaktív   Hubert 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 02. 09:33

Heh. Nem nagyon divat az ArchiCad errefele.
Pedig a GDL elég fájin ! :D

Én ebben dolgozom kb 5 éve, de talán épp ezért nem vagyok túl ikszájtid ...

Nos, akkor lehet kérdezni. :cool:
Next stop, Wonderland.

#4 Felhasználó inaktív   LamBy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 02. 18:44

Hát,én még nem jutottam el a GDL-ig, de általában 3D mániás vagyok. :)
-BL-

#5 Felhasználó inaktív   Hubert 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 03. 13:02

Ja, én is ! :D

A GDL azért profi, mert parametrikus tárgyakkal, épületelemekkel nagyon megkönnyítheti a munkát ... itt most nem bútorokra, hanem épületszerkezti elemekre, egyedi nyílászárókra gondolok.

Meg egyébként is imádom ! :D
Mondjuk van még tanulnivalóm ...
Nem tudod, a David Nicholson Cole könyve, a "GDL for beginners" megvan magyar fordításban ? Mert én angolul olvastam, és szívesen fordítanám, mert profi.
Románul nincs, az tuti. (merthogy, igen, erdélyi vagyok)

Meg az "Advanced GDL"-el kapcsolatban is érdekelne ugyanez, ugyanattól a szerzõtõl.

[ 2002. december 03.: Hubert szerkesztette a hozzászólást ]
Next stop, Wonderland.

#6 Felhasználó inaktív   LamBy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 03. 22:30

Sajnos én csak a fényképezés>mentés ablak/ajtó módszerrel tudok nem paraméterezhető egyedi nyílászárókat kreálni.
A GDL-hez szükséges külföldi szakirodalmat nem ismerem, csak a magyar GDL kézikönyv van meg 7.0-hoz.
Egyébként mennyire nehéz és időigényes GDL-ben tárgyat/nyílászárót írni? :confused:
-BL-

#7 Felhasználó inaktív   Hubert 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 05. 11:12

Nos, a mellékelt GDL könyv nagyon száraz, azzal nem igen lehet kezdõnek zöld ágra vergõdni ... :) Én is így voltam vele.
Viszont a D.N.Cole kezdõknek szóló könyve az szórakoztató olvasmány, és pont azt a lényeget írja le, amit a Graphisoft GDL kézikönyv már ismertnek feltételez. Nekm angolul van meg, ezért kérdeztem a fordítást ... Nem baj majd érdeklõdöm a Graphisoft-nál.

Kérdésedre válaszolva: sokkal könnyebb és szórakoztatóbb mint gondolnád ! :)
Next stop, Wonderland.

#8 Felhasználó inaktív   LamBy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 05. 14:00

Nincs meg PDF formátumban az angol verzió?
-BL-

#9 Felhasználó inaktív   Hubert 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 06. 11:13

Nincs, sajnos, a könyvet meg versenyen nyertem. Zsüri különdíja, nem semmi !
Spéci könyvtári elemeim okán. :D
David-tõl lehet rendelni viszont, ha van MasterCard-od vagy hasonló ...
Next stop, Wonderland.

#10 Felhasználó inaktív   Hrváthg 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 06. 12:06

csak ne fagyna má' ilyen kegyetlenül!!
hg...

#11 Felhasználó inaktív   LamBy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 06. 15:07

idézet:
Ezt írta Hubert:
Nincs, sajnos, a könyvet meg versenyen nyertem. Zsüri különdíja, nem semmi !
Spéci könyvtári elemeim okán. :D
David-tõl lehet rendelni viszont, ha van MasterCard-od vagy hasonló ...
[/quote]

Profi lehetsz GDL-ben. Indulsz a kiírt pályázaton?
Néha készíthetnél nekem könyvtári elemeket!
-BL-

#12 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 06. 20:30

Sziasztok!

Én kb. 3 éve használom a progit (véletlen egybeesésként akkor fejeztem be az építész-kart, viszont korántsem véletlen egybeesésként akkor lett először saját számítógépem... :-)). Az egyetemen én autocad-et tanultam (persze csak egy kicsit...), úgyhogy az első 3D-s próbálkozásom is acad R14ben született, egy féléves tervemet csináltam meg. Hát mit mondjak, szívtam vele rendesen (egyrészt nyilván, mert abban nekem kellett az összes nyílászárót legyártanom, de amire csak közben döbbentem rá: irtó gáz, hogy TÖBBSZINTES épületnél a "hagyományos" cad-progiknál teljesen kusza rajz jön létre (jó-jó, van valami x-ref vagymi, de azért az sem az igazi)

Utána és azóta nagy megelégedéssel nyúzom különböző munkahelyeimen az ArchiCADet.
(Na nem mintha nem anyáznám, amikor éppen lefagy, stb... :-))
Ez egy nagyon jó építész-cad, sok olyan tulajdonsággal (dinamikus metszet, story-k használata, szellemszint), ami még egy nem CAD proginál is nagyon jól tudna jönni, hát még itt.

(Pl a 3DS Max-ban mindig zavart, hogy egy kicsit is komplikáltabb dolgot lehetetlen normálisan áttekinteni. Na ilyen esetben nagyon jól jönne a "metszet" vagy a "story")

De persze azt sem kell elhallgatni, hogy bizonyos szempontból pl. az AutoCAd szerintem egy jóval komolyabb program. Mondjuk írtóra zavar, hogy az archicad egyszerűen NEM PONTOS: egy csomószor kijelzi, hogy nevezetes pontot fog meg, és ha nagyon rázoomolsz, kiderül, hogy kicsit mellément. És ez mindennapos (ismerőseimnél is)

Persze azért ha egyszer beszabadulnék a graphisoft fejlesztői közé, lenne egy-két ötletem, csak úgy hirtelenjében pl. kéne már egy normális render-funkció! Az artlantis nem lenne éppen rossz, de azért az egy "játékprogram". És most nem is a Max-hoz hasonlítható rugalmasságára gondolok, hanem pl. hogy egy csomó dolgot (pl. lámpák helyét....) nem lehet egzaktul beállítani.
Másrészt ha lusták normális beépített rendert írni (vagy licencelni...), akkor legalább lehetne valami olyasmi, mint a lightwave-ben, ahol a modeller és a renderer két tök külön program, de ha ugyanaz a projekt van megnyitva, akkor interaktívan frissítik a változásokat

(és persze tüntessék már el azt a rengeteg bug-ot, és legyen már harveresen gyorsított a 3d-s drótváz/shade előállítása.... :-))

Na "belépőnek" ez nem volt éppen rövid, abba is fejezem.. :-))

U.I. Végül 2 kicsi OFF... :-))

(1) Hubert, Te jelenleg is Romániában dolgozol? Volt egy tavalyi Octogon-szám, ami a kortárs román építészetet mutatta be - tök jók voltak.

(2) Tudja valaki mi a kardinális különbség a 3DS Max és a 3DS Viz között? A Viz az mitől lesz spécibb az építészeti látványtervezéshez?
Nekem mindig csak a max verzióihoz volt szerencsém, könyv is ehhez van. Egyszer egy barátomnál belepillantottam a Viz-be (a mázlistája, egy szponzotról kapta ajándékba... azért ajándéknak nem éppen rossz...), de tök ugyanolyannak tűnt.

#13 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 06. 20:32

idézet:
Ezt írta LamBy:

Indulsz a kiírt pályázaton?
[/quote]

Ez milyen pályázat?

(Megint van graphisoft-prize?)

[ 2002. december 06.: dnr szerkesztette a hozzászólást ]

#14 Felhasználó inaktív   LamBy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 06. 22:13

idézet:
Ezt írta dnr:

Ez milyen pályázat?

(Megint van graphisoft-prize?)

[ 2002. december 06.: dnr szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

[url="http://"http://www.graphisoft.hu/hirek_es_esemenyek/gdltoolbox.html"]Ez lesz...[/url]

Na végre Huberten kívül más is...
Nekem is kb. ez a véleményem az ArchiCad-ről.
-BL-

#15 Felhasználó inaktív   Hubert 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 07. 17:48

idézet:
Ezt írta dnr:
Sziasztok! ...

Utána és azóta nagy megelégedéssel nyúzom különböző munkahelyeimen az ArchiCADet.
(Na nem mintha nem anyáznám, amikor éppen lefagy, stb... :-))
[/quote]
Nálam nem szokott fagyni ... kivéve ha nagyon nagy poligonszámú geometriát akarok OpenGl-ben forgatni ... de ez inkább az Ati kártyának tudható be ... nem FireGl, sima Radeon 8500. (munkahelyebn, mert az aláírásomban az otthoni konfig szerepel)
idézet:

Ez egy nagyon jó építész-cad, sok olyan tulajdonsággal (dinamikus metszet, story-k használata, szellemszint), ami még egy nem CAD proginál is nagyon jól tudna jönni, hát még itt.

(Pl a 3DS Max-ban mindig zavart, hogy egy kicsit is komplikáltabb dolgot lehetetlen normálisan áttekinteni. Na ilyen esetben nagyon jól jönne a "metszet" vagy a "story")

De persze azt sem kell elhallgatni, hogy bizonyos szempontból pl. az AutoCAd szerintem egy jóval komolyabb program. Mondjuk írtóra zavar, hogy az archicad egyszerűen NEM PONTOS: egy csomószor kijelzi, hogy nevezetes pontot fog meg, és ha nagyon rázoomolsz, kiderül, hogy kicsit mellément. És ez mindennapos (ismerőseimnél is)[/quote][

Nos ezen a kurzor vonzáskörének beállításával lehet segíteni ... én inkább ránagyítok ha olyen pontról van szó aminél már sejtem hogy ez fog történni.
idézet:
[

Persze azért ha egyszer beszabadulnék a graphisoft fejlesztői közé, lenne egy-két ötletem, csak úgy hirtelenjében pl. kéne már egy normális render-funkció! Az artlantis nem lenne éppen rossz, de azért az egy "játékprogram". És most nem is a Max-hoz hasonlítható rugalmasságára gondolok, hanem pl. hogy egy csomó dolgot (pl. lámpák helyét....) nem lehet egzaktul beállítani.
Másrészt ha lusták normális beépített rendert írni (vagy licencelni...), akkor legalább lehetne valami olyasmi, mint a lightwave-ben, ahol a modeller és a renderer két tök külön program, de ha ugyanaz a projekt van megnyitva, akkor interaktívan frissítik a változásokat

(és persze tüntessék már el azt a rengeteg bug-ot, és legyen már harveresen gyorsított a 3d-s drótváz/shade előállítása.... :-))
[/quote][

Milyen bug-okra gondolsz ?
idézet:
[
Na "belépőnek" ez nem volt éppen rövid, abba is fejezem.. :-))

U.I. Végül 2 kicsi OFF... :-))

(1) Hubert, Te jelenleg is Romániában dolgozol? Volt egy tavalyi Octogon-szám, ami a kortárs román építészetet mutatta be - tök jók voltak.
[/quote][

Jelenleg is Romániában dolgozom ... de nem hiszem hogy a tök jó kijelentésed alkalmazható lenne az eddig megvalósult munkáimra ... namindegy. :D
idézet:
[

(2) Tudja valaki mi a kardinális különbség a 3DS Max és a 3DS Viz között? A Viz az mitől lesz spécibb az építészeti látványtervezéshez?
Nekem mindig csak a max verzióihoz volt szerencsém, könyv is ehhez van. Egyszer egy barátomnál belepillantottam a Viz-be (a mázlistája, egy szponzotról kapta ajándékba... azért ajándéknak nem éppen rossz...), de tök ugyanolyannak tűnt.
[/quote]

A 3DSWizard-ban vannak olyan ArchiCad-szerû nyílászárók meg ilyesmik ... de nem ismerem ... állítólag jó belsõépítészetet is lehet vele produkálni.
Én amolyan Max és Archi-AutoCad közti átmenetnek képzelem, de most már nem fogok megtanulni egy új programot ...
De azért nem árt többet ismerni, még ha felületesen is, fõleg olyanokat amelyek kompatibilisek. (3D import export téren)

[ 2002. december 07.: Hubert szerkesztette a hozzászólást ]
Next stop, Wonderland.

#16 Felhasználó inaktív   Hubert 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 07. 17:57

idézet:
Ezt írta LamBy:

[url="http://"http://www.graphisoft.hu/hirek_es_esemenyek/gdltoolbox.html"]Ez lesz...[/url]

Na végre Huberten kívül más is...
Nekem is kb. ez a véleményem az ArchiCad-ről.
[/quote]

Hah ! Nem is tudtam róla !

Na megálljatok csak ! :D

Lamby, megy az értékelõd ?
Next stop, Wonderland.

#17 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 07. 20:15

idézet:
Ezt írta Hubert:

...
[/quote]

Szia Hubert!

Az komoly, hogy Nálad sose fagy? Akkor Te még a megdizájnolt Archicad Bug Reporter-rel sem találkoztál? Pedig nagy élmény... :)

(Egyébként asszem a 6.0-nál mi a munkahelyemen volt, hogy kénytelenek voltunk feltenni a feltört verziót, mert azzal jóval kevesebb volt a fagyás... Mondjuk az is idegesítő volt, hogy pl. 5-ös harwerkulcsnál nem 5 gép használhatta a progit, hanem ÖSSZESEN volt 5 példány, azaz ha valaki megnyitott 5 darabot, akkor a másik 4 ember csak malmozott.... : D De asszem 7.0 tól ezt a hülyeséget már javították.)

(Amit a zoom-olásról írtál, hát igen, sokszor vagyok extrém mértékben ezt csinálni (csak ez mind fölös meló: a szükségesnél 2-3x több zoom, és utána ugye visszalépkedni), de hidd el, tapasztalatból mondom, az AutoCAD nél nincs erre szükség: ott sosincs olyan, hogy kijelzi, megfogott egy pontot, és aztán mégse...)

#18 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 07. 20:17

Lenne egy kérdésem: hogyan lehet archicad-be 3dimenziós dwg modellt importálni, hogy az 3D-s is maradjon?
Néha nagyon kéne, és az istennek nem sikerül (pedig benne van a kézikönyvebn is, de nekem mégse jön össze...)

#19 Felhasználó inaktív   LamBy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 07. 21:33

idézet:
Ezt írta Hubert:

Hah ! Nem is tudtam róla !
Na megálljatok csak ! :D

Igyekezz, nincs sok időd! Remélem nyersz egy GDL Toolbox 2.0-át.

Lamby, megy az értékelõd ?
[/quote]

Milyen értékelő?
-BL-

#20 Felhasználó inaktív   LamBy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 07. 21:44

idézet:
Ezt írta dnr:
Lenne egy kérdésem: hogyan lehet archicad-be 3dimenziós dwg modellt importálni, hogy az 3D-s is maradjon?
Néha nagyon kéne, és az istennek nem sikerül (pedig benne van a kézikönyvebn is, de nekem mégse jön össze...)
[/quote]

Hát ez még nekem sem sikerült.
Látod dnr, más is szokott OpenGL ablakot használni!
:D
Egyébként nálam gerenda eszköz használatánál, metszet/homlokzat ablak megnyitásakor történik ArciCad lefagyás. (Hmmm... mintha XP alatt még nem lett volna)
Hibázik néha automatikus méretezésnél. Egyes nyílászáróknál nem a tengelyvonalhoz teszi a kótát, bedig úgy van beállítva.
-BL-

Téma megosztása:

• (142 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó