idézet:
Ezt írta dnr:
Lenne egy kérdésem: hogyan lehet archicad-be 3dimenziós dwg modellt importálni, hogy az 3D-s is maradjon?
Néha nagyon kéne, és az istennek nem sikerül (pedig benne van a kézikönyvebn is, de nekem mégse jön össze...)[/quote]
Azt nem csak a .dxf formátum tudja ? Mármint a 3D-ét.
ArchiCAD

Elküldve: 2002. 12. 09. 07:29

Elküldve: 2002. 12. 09. 09:29
Egy kb 800 négyzetméteres kierített felületû lakóház(tetõtér, földszint, két pinceszint) tervének CAD feldolgozásáért, engedélyezési terv szinten, mennyit kérnétek ti el ?
Kellenek az összes alaprajz, négy homlokzat, vízelvezetési (drén) alaprajz, 1:100-as méretaránnyal.
A rendelkezésre bocsátott terv elvileg kész, kb 1:100-as (A4-es formátum) méretezett alaprajzi skiccek formájában.
Nagyon érdekelne, mert a megrendelõm, egy németországi Bauengineur, azt állítja, hogy az általam kínált ár feléért is megcsinálnák a munkát Budapesten.

Elküldve: 2002. 12. 09. 09:46
idézet:
Ezt írta dnr:
Szia Hubert!
Az komoly, hogy Nálad sose fagy? Akkor Te még a megdizájnolt Archicad Bug Reporter-rel sem találkoztál? Pedig nagy élmény...
Szerintem aki nem találkozott még a Bug reporterrel, az jól álcázza magát!!!!!
(Egyébként asszem a 6.0-nál mi a munkahelyemen volt, hogy kénytelenek voltunk feltenni a feltört verziót, mert azzal jóval kevesebb volt a fagyás... Mondjuk az is idegesítő volt, hogy pl. 5-ös harwerkulcsnál nem 5 gép használhatta a progit, hanem ÖSSZESEN volt 5 példány, azaz ha valaki megnyitott 5 darabot, akkor a másik 4 ember csak malmozott.... : D De asszem 7.0 tól ezt a hülyeséget már javították.)
NEHOGY AZT HIDD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(Amit a zoom-olásról írtál, hát igen, sokszor vagyok extrém mértékben ezt csinálni (csak ez mind fölös meló: a szükségesnél 2-3x több zoom, és utána ugye visszalépkedni), de hidd el, tapasztalatból mondom, az AutoCAD nél nincs erre szükség: ott sosincs olyan, hogy kijelzi, megfogott egy pontot, és aztán mégse...)[/quote]
végre egy jó téma.....

Elküldve: 2002. 12. 09. 09:51
5 licensz az 5 licensz, nem pedig gépenként 5!
Szerintem ez nem hiba, csak védik a szoftverüket.
A zoom pedig a nyócban majd jobb lesz, lesz végre egy jó áttekintó, meg dinamikus zoom (á la Óttóked)
meg gondolom lesz még egy sereg újdonság, amit ezután sem fogok tudni használni, de pl a metszeteket nem lehet csoportosítani, sorrendbe rakni----- még a grafisok sem tudják milyen rendszer szerint rakja sorrendbe az arcsiked!
hg.

Elküldve: 2002. 12. 09. 11:56
idézet:
Ezt írta dnr:
Szia Hubert!
Az komoly, hogy Nálad sose fagy? Akkor Te még a megdizájnolt Archicad Bug Reporter-rel sem találkoztál? Pedig nagy élmény...
(Egyébként asszem a 6.0-nál mi a munkahelyemen volt, hogy kénytelenek voltunk feltenni a feltört verziót, mert azzal jóval kevesebb volt a fagyás... Mondjuk az is idegesítő volt, hogy pl. 5-ös harwerkulcsnál nem 5 gép használhatta a progit, hanem ÖSSZESEN volt 5 példány, azaz ha valaki megnyitott 5 darabot, akkor a másik 4 ember csak malmozott.... : D De asszem 7.0 tól ezt a hülyeséget már javították.)
(Amit a zoom-olásról írtál, hát igen, sokszor vagyok extrém mértékben ezt csinálni (csak ez mind fölös meló: a szükségesnél 2-3x több zoom, és utána ugye visszalépkedni), de hidd el, tapasztalatból mondom, az AutoCAD nél nincs erre szükség: ott sosincs olyan, hogy kijelzi, megfogott egy pontot, és aztán mégse...)[/quote]
Win XP Pro alatt nem. Szerintem eltúlozzátok ...
Nálam a 3DSMax ami szarozik ... node ehhez nem nagyon értek, lehet, hogy épp ezért ?

Elküldve: 2002. 12. 09. 23:54
idézet:
Ezt írta LamBy:
Hibázik néha automatikus méretezésnél. [/quote]
Ja, ha ez is "bug"....
Engem jobban zavar, amikor nem képes automatikusan zárt területet kitölteni... (vagy megcsinálja, csak rosszul....)
![]()

Elküldve: 2002. 12. 09. 23:56
idézet:
Ezt írta Hubert:
Azt nem csak a .dxf formátum tudja ? Mármint a 3D-ét.[/quote]
A kézikönyv szerint mind a dwg, mind a dxf tudja ezt.
Mind1, nekem dxf-fel sem sikerült.....

Elküldve: 2002. 12. 09. 23:58
idézet:
Ezt írta Hubert:
Kérdés:
Egy kb 800 négyzetméteres kierített felületû lakóház(tetõtér, földszint, két pinceszint) tervének CAD feldolgozásáért, engedélyezési terv szinten, mennyit kérnétek ti el ?
Kellenek az összes alaprajz, négy homlokzat, vízelvezetési (drén) alaprajz, 1:100-as méretaránnyal.
A rendelkezésre bocsátott terv elvileg kész, kb 1:100-as (A4-es formátum) méretezett alaprajzi skiccek formájában.
Nagyon érdekelne, mert a megrendelõm, egy németországi Bauengineur, azt állítja, hogy az általam kínált ár feléért is megcsinálnák a munkát Budapesten.[/quote]
Hát ez így nehéz kérdés.
Szerintem először becsüld meg, mennyi munkaóra elkészíteni.Aztán egy kis tipp az órabérek becsléséhez:
Szerintem sima tervfeldolgozásért Pesten 1000 ft/óra körül lehet elkérni (persze cégszinten kicsit drágábban, de akkor meg nem biztos, hogy megbíznak, mondván, hogy akkorinkább keres magának egy diákot...) 2000 Ft/óra fölött már látványterveket csinálnak.
(Ezek valamiféle "intuitív" átlagárak. Mindig vannak jóval olcsóbbak meg jóval drágábbak is)
Viszont vidéken meg töredéke ez az összeg, ismerek olyanokat, akik 400 ft körüli órabérben dolgoznak...
A többiek véleményére én is kiváncsi lennék...![]()

Elküldve: 2002. 12. 09. 23:59
idézet:
Ezt írta Hrváthg:
úgy nézem, nem sikerült széttördelni a fenti hozzászólást, most már mindegy:
5 licensz az 5 licensz, nem pedig gépenként 5!
Szerintem ez nem hiba, csak védik a szoftverüket.
A zoom pedig a nyócban majd jobb lesz, lesz végre egy jó áttekintó, meg dinamikus zoom (á la Óttóked)
meg gondolom lesz még egy sereg újdonság, amit ezután sem fogok tudni használni, de pl a metszeteket nem lehet csoportosítani, sorrendbe rakni----- még a grafisok sem tudják milyen rendszer szerint rakja sorrendbe az arcsiked!
hg.[/quote]
Szia Hrváthg!
Szerintem sem rossz téma...
Egyébként az 5 példánnyal nem értek egyet. Gondolom Neked is sokszor volt olyan, hogy egyik tervből kellett a másikba beilleszteni (vagy egyszerűen csak leellenőrizni/megnézni valamit egy másik terven) ilyenkor nagy segítség, ha nem kell bezárni az aktuális munkaablakot.
Tényleg úgy tudtam, hogy 7.0-tól ez már megoldódott....
Megjegyzem: az AutoCAD nél annyit nyitsz meg, amennyit akarsz....
(De éppen Word-ből és Excel-ből is...)
A "zoom"nál meg nekem nem az áttekintő nézet ("airial view" vagy hogy hívják az autocad-ben) hiányzik, hanem hogy legyen már végre PONTOS! Végül is egy műszaki programtól asszem ez elvárható.

Elküldve: 2002. 12. 10. 00:01
idézet:
Ezt írta Hubert:
Win XP Pro alatt nem. Szerintem eltúlozzátok ...
Nálam a 3DSMax ami szarozik ... node ehhez nem nagyon értek, lehet, hogy épp ezért ?[/quote]
Hát nekünk anno win2000 alatt volt, PIII-asokkal, mégis voltak azért gondjaink.
(Ja, pl. amikor win98-ról átálltunk win2000-re, akkor jött elő, hogy művelet közben egyszercsak NEM MUTATTA (és így persze nem is fogta meg) a nevezetes pontokat! Húazannya...)
A mostani helyen XP-n fut, azért itt is akadozik néha... (mondjuk itt elég vegyes a géppark: van amd xp 1700+ is, meg P4celeron1700... Komolyan, ez a P4celeron egy vicc... Még akkor vették, amikor nem voltam náluk, és roppant csodálkoztak, hogy lehet, hogy az athlon sokkal gyorsabb... Na aztán elmagyaráztam nekik....A szar geforce mx videokártyáik homályos képeiről nem is beszélve.... inkább átültem a leggyenguszabb géphez, annak az S3 kártyája azokhoz képest maga volt a tökély... Na persze a Matrox G400-amhoz képest persze nem téma.... Na de nem erről akartam írni...
)
Nekem még legstabilabb az otthoni kis öreg celeronomon, win98 mellett, itt tényleg alig van vele gond (pedig mindig hozom haza ugyanazokat a munkákat, amiket a munkahelyen csinálok)
3D Max. Ez csak akkor szokott fagyni, ha nem elég neki a kakaó. (És az meg sose elég neki....) Na viccet félretéve, de tényleg.
Egyrészt itt tényleg számít a T&L-ot gyorsító videókártya, ennek hiányában kicsit is nagyobb modellnél már akár egy nézőpontváltás (sőt: akár egy kijelölés....) is betehet neki.
Meg amire érzékeny tud lenni, az a render, főleg ha sok benne a raytrace-elés. (Illetve az sem mindegy, mivel renderelsz, mert sokféle plug in van. Nekem most a Brazil a kedvencem, főleg mert tud radiosity fényhatásokat is számolni.)
Egyébként én sem vagyok túl nagy mágus, mert nagyon keveset használom. Ugyanis max-ban jól belőni az (nekem legalábbis) sok idő, sokkal több, mint mondjuk artlantis-ban, és időből van a legkevesebb... (de asszem minden munkahelyen...) Főleg amikor már csak a látványterv van hátra....
![]()

Elküldve: 2002. 12. 10. 00:02

Elküldve: 2002. 12. 10. 00:59
idézet:
Ezt írta dnr:
Hát ez így nehéz kérdés.
Szerintem először becsüld meg, mennyi munkaóra elkészíteni.Aztán egy kis tipp az órabérek becsléséhez:
Szerintem sima tervfeldolgozásért Pesten 1000 ft/óra körül lehet elkérni (persze cégszinten kicsit drágábban, de akkor meg nem biztos, hogy megbíznak, mondván, hogy akkorinkább keres magának egy diákot...) 2000 Ft/óra fölött már látványterveket csinálnak.
(Ezek valamiféle "intuitív" átlagárak. Mindig vannak jóval olcsóbbak meg jóval drágábbak is)
Viszont vidéken meg töredéke ez az összeg, ismerek olyanokat, akik 400 ft körüli órabérben dolgoznak...
A többiek véleményére én is kiváncsi lennék...[/quote]
Szerintem skiccekből még nem biztos, hogy egyből lehet kész tervet csinálni. Esetleg ha én magam készítettem a skicceket is. Mostanában, már nem dolgozom senki után, de régebben a számlás tervezési díj 40%-a körül fizettek.

Elküldve: 2002. 12. 10. 01:06
idézet:
Ezt írta dnr:
Erről jut eszembe: Ti milyen módszerrel csináltok látványtervhez jól kinéző füvet/aljnövényzetet/fákat?[/quote]
Fákat bokrokat bitmap-es modellekből. Az aljnövényzet legtöbbször textúra. Legszebb az eredeti helyszín fényképébe illesztett modell. (Photoshop)

Elküldve: 2002. 12. 10. 08:54
Nos, egy hete dolgozom vele ... igaz várni is kellett, mert elõször csak egy szint alaprajza volt meg, a többi úgy menetközben jött. A skiccet nem úgy kell érteni, hogy vázlat, hanem méretarányos tengelykiosztásra kézzel rárajzolt alaprajz, kigondolt méretekkel. Legalábbis az elsõ rajz ilyen volt, aztán amikor látta hogy nem hülyével van dolga, meg milyen pontos a CAD, akkor már nem számolt annyira utánna a méreteknek ...
Mindegy, én 50 e Ft-ot kérek. Van egy olyan is, hogy az alaprajzokat kétszer kell kidolgozni; egyszer a megrendelõnek, egyszer meg a Baugesuch-ra, az elsõ esetben méretezés nélkül.(Azt hittem ilyesmik csak nálunkfele történnek, de úgy látszik az emberi találékonyság Deutschland-ban is érvényesül
Ezért a pénzért kap képeket is a nyers modellrõl (ami amúgy csak a homlokzatok kedvéért készül),nem látványtervi szinten.

Elküldve: 2002. 12. 10. 08:57
idézet:
Ezt írta LamBy:
Fákat bokrokat bitmap-es modellekből. Az aljnövényzet legtöbbször textúra. Legszebb az eredeti helyszín fényképébe illesztett modell. (Photoshop)[/quote]
Szintén ...
Néha közelképnél használom a 3D fák árnyékhatását is ... pontosabban azt a fát aminek állítható a levélszáma.

Elküldve: 2002. 12. 10. 09:00
idézet:
Ezt írta dnr:
Hát nekünk anno win2000 alatt volt, PIII-asokkal, mégis voltak azért gondjaink.
(Ja, pl. amikor win98-ról átálltunk win2000-re, akkor jött elő, hogy művelet közben egyszercsak NEM MUTATTA (és így persze nem is fogta meg) a nevezetes pontokat! Húazannya...)
A mostani helyen XP-n fut, azért itt is akadozik néha... (mondjuk itt elég vegyes a géppark: van amd xp 1700+ is, meg P4celeron1700... Komolyan, ez a P4celeron egy vicc... Még akkor vették, amikor nem voltam náluk, és roppant csodálkoztak, hogy lehet, hogy az athlon sokkal gyorsabb... Na aztán elmagyaráztam nekik....A szar geforce mx videokártyáik homályos képeiről nem is beszélve.... inkább átültem a leggyenguszabb géphez, annak az S3 kártyája azokhoz képest maga volt a tökély... Na persze a Matrox G400-amhoz képest persze nem téma.... Na de nem erről akartam írni...
)
Nekem még legstabilabb az otthoni kis öreg celeronomon, win98 mellett, itt tényleg alig van vele gond (pedig mindig hozom haza ugyanazokat a munkákat, amiket a munkahelyen csinálok)
3D Max. Ez csak akkor szokott fagyni, ha nem elég neki a kakaó. (És az meg sose elég neki....) Na viccet félretéve, de tényleg.
Egyrészt itt tényleg számít a T&L-ot gyorsító videókártya, ennek hiányában kicsit is nagyobb modellnél már akár egy nézőpontváltás (sőt: akár egy kijelölés....) is betehet neki.
Meg amire érzékeny tud lenni, az a render, főleg ha sok benne a raytrace-elés. (Illetve az sem mindegy, mivel renderelsz, mert sokféle plug in van. Nekem most a Brazil a kedvencem, főleg mert tud radiosity fényhatásokat is számolni.)
Egyébként én sem vagyok túl nagy mágus, mert nagyon keveset használom. Ugyanis max-ban jól belőni az (nekem legalábbis) sok idő, sokkal több, mint mondjuk artlantis-ban, és időből van a legkevesebb... (de asszem minden munkahelyen...) Főleg amikor már csak a látványterv van hátra....
[/quote]
Mennyi a 3DSMax 5 ára ?

Elküldve: 2002. 12. 10. 20:41
idézet:
Ezt írta LamBy:
Fákat bokrokat bitmap-es modellekből. Az aljnövényzet legtöbbször textúra. Legszebb az eredeti helyszín fényképébe illesztett modell. (Photoshop)[/quote]
Szia!
Ez a bitmap-es modell, ez tulképpen micsoda?
Az eredeti képbe illesztéssel nekem mindig csak nyűgjeim voltak: nem olyan a kép megvilágítása, nem szép a nézőpont, tuti belelóg valami a fényképbe aminek nem kéne, túl lerozzantak a környező épületek, túl elvadult dzsumbuj a kert, tereprendezés vált szükségessé a beépítés során....
Az aljnövényzetnél meg arra gondoltam, van-e valami spéci trükkötök, hogy minnél térbelibbnek tűnjön a dolog?
Egyébként Hubert, ami írtál ("néha közelképnél használom a 3D fák árnyékhatását is ... pontosabban azt a fát aminek állítható a levélszáma."), ott arra gondoltál, hogy a képen nem látszik a fa, csak az árnyéka, vagy egyszerűen az elkészült képen az archhicad-es fa helyére retusálsz Photoshop-pal egy bitmap-fát?

Elküldve: 2002. 12. 10. 20:43
idézet:
Ezt írta Hubert:
Köszi a becsléseket !
Nos, egy hete dolgozom vele ... [/quote]
Hát ha egy heti munkáért kaptál ennyit (50e), akkor szerintem jól jártál. Ha még van vele kb. 1 hét hátra, akkor határeset, ha ennél több, akkor nem fizettek túl.
Bár ezt most szigorúan B.PESTI értelemben, mivelhogy fogalmam sincs, Romániában mekkorák a bérek úgy általában, illetve milyen drága az élet.

Elküldve: 2002. 12. 10. 20:44
idézet:
Ezt írta Hubert:
Mennyi a 3DSMax 5 ára ?[/quote]
Drága....
(Pontosan nem tudom megmondani, mert irodai szintem mi nem használtuk, néha-néha "játszogattunk" vele, de munkához nem is volt rá szükségünk. Na jó, egy design-pályázaton a látványterveivel 2. helyre segített egy barátommal együtt, de ezt a dolgot fedje sűrű homály...)
Pl. a [url="http://"http://www.s21net.com"]www.s21net.com[/url] címen szerintem találsz róla árat is, mert ők forgalmazzák is.
Egyébként ÉPÍTÉSZETI LÁTVÁNYTERVEZÉSHEZ szerintem bőven elég egy régebbi változat (R4, esetleg R3 - a 3D Studio Biblia is az R3-ra van írva), és ezeket tutira sokkal olcsóbban megkapod.
Ráadásul az újabb verziók főként a modellezési technikákban (de azt úgyis archicad-del csinálod) meg az animálás terén (kinematika, részecskerendszerek, stb), stb fejlődtek, arra meg úgysem lesz szükséged.
Az R5 egyik nagy újdonsága, és ez a belső terek látványterveinél is nagyon jól jönne, az a radiosity rendering algoritmus használata (GI : Global Illumination). Viszont olyanokat is olvastam, hogy ezt elég gyengére sikerült, és ezért inkább maradnak a spéci GI-plugin-eknél (pl a fentebb már említett Brazil - ennek a béta-verziója ingyenesen letölthető volt a netről, csak asszem már vége a tesztperiódusnak)
De azért én nem vagyok elég "up-to-date", úgyhogy kérdezz meg egy igazi gurut is (pl Laa-yosh), hogy ő szerinte építészeti látványtervezéshez melyik verziót érdemes.

Elküldve: 2002. 12. 11. 01:40
idézet:
Ezt írta dnr:
Szia Hrváthg!
Szerintem sem rossz téma...
Egyébként az 5 példánnyal nem értek egyet. Gondolom Neked is sokszor volt olyan, hogy egyik tervből kellett a másikba beilleszteni (vagy egyszerűen csak leellenőrizni/megnézni valamit egy másik terven) ilyenkor nagy segítség, ha nem kell bezárni az aktuális munkaablakot.
Tényleg úgy tudtam, hogy 7.0-tól ez már megoldódott....
Megjegyzem: az AutoCAD nél annyit nyitsz meg, amennyit akarsz....
(De éppen Word-ből és Excel-ből is...)
A "zoom"nál meg nekem nem az áttekintő nézet ("airial view" vagy hogy hívják az autocad-ben) hiányzik, hanem hogy legyen már végre PONTOS! Végül is egy műszaki programtól asszem ez elvárható.[/quote]
Ezt nézd kicsit a Grafi szemszögéből is:
Mi 8-an dolgozunk az archicaddal, van egy -ös, egy 2-es és egy szingli dugónk. Ezért kifizetett a cég (nem tom mennyit) de mondjuk M ft-ot. Ha úhy működne, ahogy mondtat akkor nekünk elég lett volna megvenni az ötös dugót.
Ja a másik eset, hogy hogy lehet azt kideríteni , hogy cégenként hány archicad fut , vagy hogy hány gépen fut hány archicad. Ehhez én nem értek mert programotói kérdés, de pl ip cimek alapján ki lehetne szűrni a gépszámot. A grafi a merevebb álláspontot képviseli! (...szívem fájdalmára....)Kicsit sok volt a hány az elmúlt mondatban, bocs!
hg- egy arhiked júzer

Súgó

A téma zárva.