v7100 delux csíkozás
#1 Guest_motolla_*
Elküldve: 2002. 01. 26. 14:49
A gép 800 duron+256mb kt7a-raid.A dolog ugyanúgy jelentkezik ha csak nézm capture módban és ha fölveszem(avi-ba)akkor is.Hogyan lehetne ezen segíteni?
A másik gond hogy felvételnél kiírja hogy mennyi képet dobott el.Ez akkor az eredeti 30-on belül vagy kívül értendő?
A vinyo egy 7200-as ata100.Ez akkor a kártya miatt van vagy valami tuninggl lehetne orvosolni?
#2 Guest_Kevp_*
Elküldve: 2002. 01. 26. 15:13
idézet:
Eredetileg motolla írta:
Nemrég vettem egy ilyen kártyát és az vele a gondom hogy 640x480 és nagyobb felbontásban capture módban a gyorsabban mozgó részletek a képe "becsíkozódnak".Síma live módban ez csak enyhén jön elő.Nem tudom hogy ez az a jelenség e amiről mások is beszéltek mert ez csak a gyorsabban mozgó részeknél jön elő.
A gép 800 duron+256mb kt7a-raid.A dolog ugyanúgy jelentkezik ha csak nézm capture módban és ha fölveszem(avi-ba)akkor is.Hogyan lehetne ezen segíteni?
A másik gond hogy felvételnél kiírja hogy mennyi képet dobott el.Ez akkor az eredeti 30-on belül vagy kívül értendő?
A vinyo egy 7200-as ata100.Ez akkor a kártya miatt van vagy valami tuninggl lehetne orvosolni?[/quote]
Nalam v7700 is ugyanezt csinalja. En mar lemondtam 352x288-nal nagyobb capturezesrol. nalam + 1530mhz proci 7200 ata 100-as maxtor stb,de semmivel sem jobb mint p3 750@1000-el volt. Mondjuk ennyi peznert nem is varhat az ember 800x600-as hibatlan digizest.
#3 Guest_Mumia_*
Elküldve: 2002. 01. 26. 15:55
idézet:
Eredetileg Kevp írta:
Nalam v7700 is ugyanezt csinalja. En mar lemondtam 352x288-nal nagyobb capturezesrol. nalam + 1530mhz proci 7200 ata 100-as maxtor stb,de semmivel sem jobb mint p3 750@1000-el volt. Mondjuk ennyi peznert nem is varhat az ember 800x600-as hibatlan digizest.
[/quote]
A csíkozás normális dolog. Van megoldás: áttömörgetés közben rá kell küldeni egy deinterlace filtert. Én a Virtuldubhoz létező smart deinterlace filtert ajánlom(2.7-est) Ha érdekel mondok hozzá beállításokat is.
#4 Guest_motolla_*
Elküldve: 2002. 01. 28. 08:03
Van egy másik probléma is: A dologhoz kapott vincoderrel nme tudok felvenni mert nem jelenik meg a codernél a beállításoknál a record fül.Ez mitől lehet?Föl van még téve a hozzá adott mindenféle asus live program is és azok mennek.
#5 Guest_yogibear_*
Elküldve: 2002. 01. 28. 22:18
idézet:
Eredetileg motolla írta:
KÖszi most egy kicsit megnyugodott a lelkem.Akkor a virtualdum az egy videovágó amiben benne foglaltatik ez a szűrő?Érdekelnének a beállítások ha le tudod írni meg az is hogy melyik mit jelent.Amúgy el tudod magyarázni hogy ez a jelenség mitől van?És a képdobálás az most a vinyo miatt van vagy a rendszer lassú?
Van egy másik probléma is: A dologhoz kapott vincoderrel nme tudok felvenni mert nem jelenik meg a codernél a beállításoknál a record fül.Ez mitől lehet?Föl van még téve a hozzá adott mindenféle asus live program is és azok mennek.[/quote]
Na az első hozzászóláshoz annyit kell tudni, hogy a tv-kártyák 384x288 felbontás felett úgynevezett interlaced (váltottsoros) módban vesznek fel, vagyis követik a tv-adást!!!
Ezt a váltottsoros felvételt egy deinterlace szűrővel (mint az már Mumia irta) lehet "eltűntetni", egy vágószoftverben, mint pl. a fent emlitett virtualdub.
A másik dolog az eldobott framekkel (képkockákkal) kapcsolatban: a PAL szabvány (itthon is ezt használjuk immáron több mint 10 éve) 25 frame/sec!! Az amcsi NTSC a 30 frame/sec!!!! Tehát ha európai szabványként akarsz felvenni, 25 f/s-re kell állitani!!!
Ha full (704x576) felbontásban akkor is képkockát dob, vagy kisebb méretben (pl.640x480, vagy lejjebb) kell felvenni, vagy gyenge a gép (szerintem a tiéddel mennie kell).
A képkockadobás pedig konkrétan azt jelenti, hogy a pc, illetve a felvevő szoftver nem képes a másodpercenkénti 25 (!!!még mindig PAL-szabvány) képkockát rögziteni vmi miatt (ez lehet kevés ram, lassú vinyó, stb), ezért az "eldobott" képkockát az előzővel helyettesiti (egymás után 2 egyforma lesz).
Lejátszáskor ez "darabos" mozgásként jelentkezik. A framedobást okozhatja a túl "töredezett" vincsi is, tehát érdemes felvétel előtt a célvinyót (particiót) töredezettségmentesiteni, vagy akár Winből újraformattálni (teljes).
#6 Guest_Mumia_*
Elküldve: 2002. 01. 28. 22:58
idézet:
Eredetileg motolla írta:
KÖszi most egy kicsit megnyugodott a lelkem.Akkor a virtualdum az egy videovágó amiben benne foglaltatik ez a szűrő?Érdekelnének a beállítások ha le tudod írni meg az is hogy melyik mit jelent.Amúgy el tudod magyarázni hogy ez a jelenség mitől van?És a képdobálás az most a vinyo miatt van vagy a rendszer lassú?
Van egy másik probléma is: A dologhoz kapott vincoderrel nme tudok felvenni mert nem jelenik meg a codernél a beállításoknál a record fül.Ez mitől lehet?Föl van még téve a hozzá adott mindenféle asus live program is és azok mennek.[/quote]
Leírom a nekem bevált beállításokat:
2.7-es hez ajánlott beállítás: Frame-and-field differencing.
Compare color channels, motion map denoising be ,a többi ki. Motion threshold: 5 Scene change threshold: 100
1-es hez (ez alapból benne van de ajánlom szedd le az újabbat) minden ki, luminance threshold: 3
Fontos: ez legyen az első filter semmit se tegyél elé. Ez után méretezd át a képet. Ha szélesvásznú a video, cropping hasznos Kisebb lesz a file ha nem kell a fekete szélt is tárolnia. Átméretezni muszáj (nagyon ajánlott) a képet mert alapból a felvett kép 704x576 nem 4:3 arányú. 704x528 felel meg 4:3-nak. De ha leveszed a felbontást 640x480-ba jelentősen csökken a fájlméret. NE vegyél fel alapból 640x480-be hanem utólag méretezd át, mert olyankor nem kisebb a felbontás hanem a kártya egyszerűen levágja a kép széleit, igy éri el a kisebb felbontást. (DMA-t engedélyezni kell a vinyókon hogy ne legyen képeldobás [eszközkezelő-lemezmeghajtó]).
Ajánlott tömörítés: Divx 4.12 1-pass quality based felbontástól függetlenül: 85-95% (attól függően hogy a kis méret vagy a jobb minőség a fontos). Ez alatt számomra már elfogadhatatlan a minőség felette meg csak a fájlméret nő, a minőség nem nagyon.
Ha sok a szabad helyed ajánlok egy másik codecet felvételre az ASV2 helyett: huffyuv 1.3.1 7-8Mega/másodperc de veszteségmentes. Vagy ha kevesebb a helyed: Mainconcept MJPEG 3.00 ez is jobb minőséget ad az ASV2-nél és ez 2-3Mega/sec.
#7 Guest_Mumia_*
Elküldve: 2002. 01. 28. 23:15
#8 Guest_Benoke_*
Elküldve: 2002. 01. 28. 23:40
idézet:
Eredetileg Mumia írta:
PS: egy kis fikázás: Az ATI-s fanok mindig azzal jönnek hogy bezzeg a RADEON VIVO- az nem csíkozik. De miért? Mert be van építve egy deinterlace filter a felvevő programjába (ami persze iszonyat minőségű mivel real-time csinálja szoftveresen) pozitívum hogy ki lehet kapcsolni,csak minek mivel az Mpeg-be rögzíti az adatot, az meg nagyon nem szereti a csíkos video-t úgyhogy még rosszabb minőségű lesz. /fika off de muszáj volt leírnom[/quote]
Nah ez megnézem magamnak.
Egy Haveromnak van ATI All -in. Igaz nem VIVO.
Megnézem. Kicsit kétkedve fogadom.
De meglátjuk. Kiváncsi lettem.
------------------
Benoke
#9 Guest_motolla_*
Elküldve: 2002. 01. 29. 13:15
Amúgy a másik gond meg nemcsak a wincodernél jön elő hanem a virtualdubnál is , vagyis hogy egyszerűen nem tudok vele fölvenni.
Fel van téve az összes asus live meg sok hasonló program.Ezekből csak az asus tv vagy micsoda nem fagy le a virtualdubbal ám kapásból ez mindíg ntsc ben jön be és ha át akarom állítani akkor ez is kilövi magát és a vdub valami rossz bennmaradt ntsc-t fog.
Azt is úgy hogy a kép mindíg ott marad ahol eredetileg volt akárhova húzom a keretet.
Amúgy a win98 második kiadás van fenn.Pedig hát szerintem ilyenkor egy tunerprogramot meg egy felvevőt(jelen esetben a virtualdubot)kéne együtt használni nem?
Egyébként akkor ezek szerin tényleg nincs képdobálás vagy csak elenyésző mértékben.
#10 Guest_Emperor_*
Elküldve: 2002. 01. 29. 16:44
Az ASUS live-ban nyomd meg az F9-et és állítsd át a video szabványt PAL/BGHI-re, ott fog maradni és VDubban is jó lesz a kép.
------------------
Itt márpedig rend lesz! - szólt a nagymama és berúgta a m@csk@sz@rt az ágy alá.
#11 Guest_Mumia_*
Elküldve: 2002. 01. 29. 18:15
idézet:
Eredetileg motolla írta:
[B][B][/quote]
7100-el még nem próbáltam, de valószínűleg úgy kell hogy a tunerprogramban beállítod a megfelelő szabványt és csatornát, kilépsz és utána indítod a virtualdubot. Virtualdub-ban a Source beállításnál lehet állítina a szabványt. a 2.7 az a szűrő plugin verziószáma, nem a virtualdub-é.
A video/filters menüben kell a szűrőket betenni és itt lehet változtatni a sorrendet, ami feljebb van azt csinálja előbb.
Képdobás csak elnyésző mértékű lehet, ha nem valami gáz van. Én még PII233@290-on kezdtem a capture-t v3800-al és még azon sem volt képdobás.
Az hogy az összes program fennt van nem feltétlenül jó csak az legyen fennt, ami muszáj: Virtualdub és tuner program. ASUS DVCR semmiképp se(az nekem még tuner nélkül is csak bajt csinál)
Elküldve: 2002. 02. 01. 14:10
H a live tv re ráindítom a vdubot akkor kiírja hogy cant find capture driver.Ha a akkorelindul a kép a vdubban de a live kiírja hogy unable to open video port vagy vdub capture módra indítom a vdubot ilyesmi.Amúgy ha majd mindent kipróbáltam de nem menne és az asussal vennék föl akkor hogy megy ez az átkonvertálósdi betömörítosdi?
Mert miután megnyitom segmented aviként a szakaszokat nem tudom hogy kell elindítani az áttömörítést/mentés.(morgan installálva)
Tehát miután beállítottam a tömörítési dolgokat hol lehet elindítani?
Hogy lehet beállítani ha videocd formátumot akarok hogy láthatóvá váljon a tömörítés utáni végleges fáljméret?Jobb ha a hangot külön mentem?
Na akkor megint jó sokat kérdeztem.
Elküldve: 2002. 02. 01. 19:30
idézet:
Ezt írta Mumia:
PS: egy kis fikázás: Az ATI-s fanok mindig azzal jönnek hogy bezzeg a RADEON VIVO- az nem csíkozik. De miért? Mert be van építve egy deinterlace filter a felvevő programjába (ami persze iszonyat minőségű mivel real-time csinálja szoftveresen) pozitívum hogy ki lehet kapcsolni,csak minek mivel az Mpeg-be rögzíti az adatot, az meg nagyon nem szereti a csíkos video-t úgyhogy még rosszabb minőségű lesz. /fika off de muszáj volt leírnom[/quote]
Nahh megnéztem. DE minőségi problémát nem láttam. Meg semi ilyet nem tapasztaltam.
Igaz VIVO val nem tudtam megnézetni, mivel "csak" all-in van az ismerősömnek.
De gondolom nincsen sok különbség ilyen setekben.![]()
Elküldve: 2002. 02. 01. 20:05
idézet:
Ezt írta Benoke:
Nahh megnéztem. DE minőségi problémát nem láttam. Meg semi ilyet nem tapasztaltam.
Igaz VIVO val nem tudtam megnézetni, mivel "csak" all-in van az ismerősömnek.
De gondolom nincsen sok különbség ilyen setekben.[/quote]
Nem is minőségi problémáról beszéltem csak arról hogy az ATI-féle realtime deinterlace rosszabb minőségű. EGyébként ha tüzetesen átnézed az 7.1-es hogyishívjákban capture programban megtalálod a deinterlace ki-be kapcsolására szolgáló jelölőnégyzetet.
Elküldve: 2002. 02. 01. 23:13
idézet:
Ezt írta motolla:
Na akkor megpróbáltam amit mondtatok mármint a leikonizálás és indítást de nem ment.
H a live tv re ráindítom a vdubot akkor kiírja hogy cant find capture driver.Ha a akkorelindul a kép a vdubban de a live kiírja hogy unable to open video port vagy vdub capture módra indítom a vdubot ilyesmi.Amúgy ha majd mindent kipróbáltam de nem menne és az asussal vennék föl akkor hogy megy ez az átkonvertálósdi betömörítosdi?
Mert miután megnyitom segmented aviként a szakaszokat nem tudom hogy kell elindítani az áttömörítést/mentés.(morgan installálva)
Tehát miután beállítottam a tömörítési dolgokat hol lehet elindítani?
Hogy lehet beállítani ha videocd formátumot akarok hogy láthatóvá váljon a tömörítés utáni végleges fáljméret?Jobb ha a hangot külön mentem?
Na akkor megint jó sokat kérdeztem.[/quote]
T. Motolla! Az én tapasztalatom, hogy a v7100DC csak a saját szoftverével működik korrektül (Asus Live, Asus dvcr), mivel más felvevő szoftverekkel még nem sikerült elinditanom. Ez valószinüleg annak tudható be, hogy a capture programok (pl. virtualdub is) VFW-driverrel mennek, a v7100dc-nek meg WDM-drivere van.
Javaslatom az, ahogy én használom, nekem bevált:
1. felvétel Asus Live-val, ASV2 kodekkel (5-ös tömöritési arány), hosszabb film esetén a Live számozva veszi fel a file-okat (capture_0, capture_1, stb.)
2. A filmrészek összeillesztése egy egyszerű Avisynth script segitségével, mert a virtualdub magától nem teszi meg, még a merge opcióval sem.
3. az elkészitett Avisynth script beolvasása a virtualdubba, onnatól pedig már egyben látszik az egész film, lehet deinterlacelni, szűrni, vágni,stb.
Nekem ez jött be, működik.
Az Avisynth-ről:
[url="http://"http://www.labdv.com/en/manuals/avisynth.php"]Avisynth [/url]
A Virtualdubról:
[url="http://"http://www.virtualdub.org/index"]Virtualdub[/url]
Ez utóbbin olvasd el itt a második kérdést és választ:
[url="http://"http://www.virtualdub.org/docs_capture"]capture_doc[/url]
[ 2002. február 01.: yogibear szerkesztette a hozzászólást ]
A WC-KEFÉT UGYANÚGY KELL HASZNÁLNI MINT OTTHON!
alatta kisbetűs kézzelírott szöveg:
A hátsó fogaknál előre-hátra, az elsőknél le-fel?
Elküldve: 2002. 02. 06. 13:25
Persze az infónál nem ez jelenik meg hanem csak mx vagy mx2. Hogy lehetne megtudni hogy akkor most mi a valóság?
Másnak is ez van írva a 7100 deluxra?
Elküldve: 2002. 02. 11. 15:36
Viszont a virtualdubban egyszerűen nem tudok rájönni hogy hogyan kell áttömöríteni.Nekem a morgan codec van fenn, beállítok mindent de nem tudom hogy kell elindítani a folyamatot.Biztos valami nagyon egyszerű lehet a megoldás úgyhogy ha lehet írjátok le mert már megnéztem az összes leírást de erről nem találtam semmit.Ha asv2-vel veszek fel be lehet állítani hogy külön vinyókra pakolja a dolgokat?
Elküldve: 2002. 02. 11. 17:15
Betöltöd a file-t amit át akarsz tömöríteni. Beállítod a képtömörítő kodeket, a hang tömörítés módját, az esetleges szűrőket. Majd elmented a File/Save As-al, ekkor elkezdi szépen betömöríteni, a mentésnél megadott file nevű fájl már az általad megadott kodekekkel lesz tömörítve. A tömörítés során mutatja, hogy éppen hol tart az ügy
Itt márpedig rend lesz! - szólt a nagymama és berúgta a m@csk@sz@rt az ágy alá.
Elküldve: 2002. 02. 11. 18:24
idézet:
Ezt írta motolla:
Megnéztem az aviysynthet és tényleg jól múködik vele az összefűzősdi bár van egy kis akadás a váltásnál amiről nem tudom hogy az összefűzés miatt van vagy pedig kimaradt a felvételből.
Viszont a virtualdubban egyszerűen nem tudok rájönni hogy hogyan kell áttömöríteni.Nekem a morgan codec van fenn, beállítok mindent de nem tudom hogy kell elindítani a folyamatot.Biztos valami nagyon egyszerű lehet a megoldás úgyhogy ha lehet írjátok le mert már megnéztem az összes leírást de erről nem találtam semmit.Ha asv2-vel veszek fel be lehet állítani hogy külön vinyókra pakolja a dolgokat?[/quote]
Full processing mode beállítva ha filter is van, ha nincs filter akkor is lehet ebben, de fast recompressbe gyorsabb.
Majd F7
Ha virtualdubbal veszel fel akkor lehet több vinyóra pakolni bármilyen codeccel. Be kell állítani a capture drives-t majd enable multisegment capture.
És internal modban felvenni. (F6)
Elküldve: 2002. 02. 15. 13:26
A kínai tv, stb viszont jól bejön. :confused:

Súgó
A téma zárva.