HWSW Informatikai Kerekasztal: Monitor javításához kérnék némi helpet - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Monitor javításához kérnék némi helpet Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   WaqWarYou 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 05. 03. 07:12

Üdv!

Van egy (vagy kettő) kontakt nyomora a monitoromnak. Gyakran csinál olyat, hogy úgy néz ki a kép, mintha a visszintes irányt túlzottan elvinném balra. Régi analóg monitorokon jól meg lehetett figyelni ezt a jelenséget, ha nagyon kitekertük ezt a potit. Ilyenkor úgy látszik, mintha a kép egy része visszakanyarodna azon az oldalon, ahová kitekertük. Na, ezt csinálja nekem akaratom ellenére (persze, digitális). Jelenleg úgy hárítom el a hibát, hogy jól oldalba vágom, aztán visszajön a kép. Egyszer már szétszedtem lötyögő alkatrészeket kerestem, de ránézésre nem talátam hibát.
A másik jelenség, az az, hogy néha elmegy a zöld szín. Nem tudom, hogy összefüggésben van-e az előző hibával, de az oldalbavágás ezen is segít :).
Egyébként biztos, hogy kh, mivel ha kikapcsolom a monitort, várok egy picit és visszakapcsolom, a hiba akkor is megmarad. Van olyan is, hogy magától eltűnik, ami nem biztos hogy tényleg igaz, mivel nagyon érzékeny az ütésre, és lehet, hogy a billetyűzet haszálatától keltett rezgés (az asztalon) szűnteti meg. De, néha akkorát kell odasózni neki, hogy majd' leesik az asztalról. :D
Informatikus vagyok, nagyjából ismerem a monitorok részeit, de nem erre van kihegyezve a szakmám. Na zért tudok bütykölni. Nem vagyok laikus. De jó lenne némi támpont, hogy hol keressem a hibát.
Ha összefügg a kettő, akkor az a táp környékén lesz. Ha nem akkor, ugyebár külön-külön. Utóbbi esetben a színhiba nem gond, ilyet már többször javítottam. De, ez az elcsúszás idegesítő. Főleg azért, mert jóféle a monitor (Nekem. Tudom, hogy vannak sokkal jobbak is, de ezt ingyen kaptam.)
Szóval, ezt a kh-s elcsúszást szertném kiiktatni. Szinte biztos vagyok benne, hogy egy trimmerpoti lesz a bűnös, de nem tudom, hogy hol keressem. Vagy ha mégsem akkor meg nem tudom, hogy melyik alkatrészeket nézzem át tüzetesebben.

A segítséget előre is köszönöm.

[ 2003. május 03.: WaqWarYou szerkesztette a hozzászólást ]
"A bolondok háza. Nem hülyék háza. Nem véletlenül nem építenek hülyék házát. Felemésztené az építőanyag készletet"

#2 Felhasználó inaktív   D3D3 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 05. 03. 08:49

Én nem értek hozzá,csak leírom a tapasztalataimat régebbről,még egy analógról.

2. Zöld szín:eltörött a jelkábel.
1. Kiment a sorkimenő! ;) :(
8144:Én vagyok.

Hozzászólás:X+4995!

#3 Felhasználó inaktív   Htjet 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 05. 03. 20:42

Az én monitorommal is hasonló a probléma. Főleg bemelegedett állapotban lesz igazán érzékeny a rezgésekre (a minimálisakra is). Ilyenkor gyakran ugrál a kép. Mozgatással a probléma rövid időre megszünik. Melyik alkatrész ilyen érzékeny a rezgésekre ? Aki tud kérem segítsen.

Ui.:A régi monitorommal is ez volt a baj, így ugrált egy darabig a kép, majd a végén már csak a képcső közepén volt egy fényes csík. Az ütögetésre sem reagált már.

Kószi!
ASUS A7V880; AthlonXP 2600+ Barton ; 2 X 512MB PC2700 Samsung; Maxtor DiamondMax Plus 9 120GB; ATI Radeon 9800Pro 256MB; Cmedia CMI9739 5.1 (int.); 450W táp, Philips Brilliance 15A Monitor

#4 Felhasználó inaktív   Peeeet 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 04. 17:33

Hi! Mondok 1 tippet, mivel javítottam már tv-ket és monitorokat is ilyen hibával: első az legyen, hogy átnézitek a nyomtatott áramköri lap forrasztási oldalát; gyakori eset, hogy valamely melegedő alkatrész (trafók, nagyteljesítményű ellenállások, teljesítménytranzisztorok, csatlakozók) lába egy idő után szabályosan körbe "kráteresedik", körberepedezik, ilyenkor jönnek az ilyen kontakt jellegű hibák, főleg a melegedésre előjövők ilyenek. Át kell nézni a forrasztásokat, a felsorolt alkatrészek lábait célszerű átforrasztani (a hiba nem mindig látszik szabad szemmel). Ha ezek után is fennáll a hiba, akkor jöhetnek a vezetékek. Ez sem mindig látszik szabad szemmel, csak működés közbeni mozgatással derül ki, de ez életveszélyes művelet, csak szakember csinálja !!!. Röviden ennyit tudnék elmondani, kérem kapcsolja ki! :D

#5 Felhasználó inaktív   Htjet 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 05. 04. 21:47

Nagyon valószínű, hogy tényleg egy kilazult forrasztás okozza a hibát. Mert csak akkor mozog a kép, ha a monitort a talpán jobbra/ballra mozgatom. Valószinűleg ekkor a panel megfeszül(érintkezik), majd visszaenged(megszakad). Ha stabilan áll, akkor már nem annyira érzékeny. Biztosan elég nagy munka lesz átnézni az egész panelt. :( De azért megpróbálom! Köszi a tippet !
ASUS A7V880; AthlonXP 2600+ Barton ; 2 X 512MB PC2700 Samsung; Maxtor DiamondMax Plus 9 120GB; ATI Radeon 9800Pro 256MB; Cmedia CMI9739 5.1 (int.); 450W táp, Philips Brilliance 15A Monitor

#6 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 07:27

Amit Peeet elmondott, nagyjából stimmel: annyi kiegészítéssel, hogy a monitor tápegységének primer része kikapcsolás után nagyjából fél óráig feszültség alatt lehet, a képcső pedig akár egy napig is. Tehát: tényleg vigyázni!

Bár a repkedő csavarhúzókra anno a gyakvez csak annyit mondott: 'Jobb, mint a kávé, ugye?', a dolog akár életveszélyes is lehet.

A színhibát valószínű a nyakpanelon lehet majd megtalálni. A pozícihiba az alaplemezen lesz, de a forrása bizonytalan, mindent végig kell nézni, leginkább az elkók lábait. WWY: ha azzal az alaplappal megbírkóztál, ettől se féltelek :)

Htjet: a teljes alaplemezt forraszd át, különös tekintettel a sorkimenő környékére. Így aztán rád fokozottan érvényes a fentebbi figyelmeztetés: akár egy napig is lehet igen-igen nagy feszültség a képcső környékén!
Elköltöztem :-)

#7 Felhasználó inaktív   WaqWarYou 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 08:56

Na, akkor nekifutok mégeccer, de most negyítóval, meg műanyagcsavarhúzóval. Egyszer már én is csináltam egy TV-t, aminek ilyen forrasztás-körberepedés hibája volt. Sőt pár napja egy kollégám távirányítóját. Jó hülye vagyok, hogy a saját esetemben ez nem jutott eszembe. Amikor először szétszedtem a monyitot, csak felülről nézegettem a panelt, próbáltam mozgatni a cuccokat rajta.
Akkor annyit kikövetkeztethetünk, hogy pl. nem nagyon fordulhat elő az, hogy egy aktív elem a melegedés függvényében ...., mert akkor szabályszerűen jelentkezne a hiba.

Rive: Köszi a bíztatást. Egyébként nagyon megérte vesződni az alpalappal. Nagyon király.
"A bolondok háza. Nem hülyék háza. Nem véletlenül nem építenek hülyék házát. Felemésztené az építőanyag készletet"

#8 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 09:22

idézet:
Ezt írta WaqWarYou:
Na, akkor nekifutok mégeccer, de most negyítóval, meg műanyagcsavarhúzóval. Egyszer már én is csináltam egy TV-t, aminek ilyen forrasztás-körberepedés hibája volt. Sőt pár napja egy kollégám távirányítóját. Jó hülye vagyok, hogy a saját esetemben ez nem jutott eszembe. Amikor először szétszedtem a monyitot, csak felülről nézegettem a panelt, próbáltam mozgatni a cuccokat rajta.
Akkor annyit kikövetkeztethetünk, hogy pl. nem nagyon fordulhat elő az, hogy egy aktív elem a melegedés függvényében ...., mert akkor szabályszerűen jelentkezne a hiba.

Rive: Köszi a bíztatást. Egyébként nagyon megérte vesződni az alpalappal. Nagyon király.
[/quote]

1. Ez már csak a napi javítása gyakorlat hiánya. Egy idő után az embernek már mindenről ez jut eszébe, és hülyén érzi magát, ha úton-útfélen ezt kell hajogatnia :cool:
2. Az aktív elemben ne legyél biztos. KH esetén semmi se biztos...
3. A biztatás ingyen van :cool: Sok szerencsét! :)

#9 Felhasználó inaktív   vkee 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 10:06

Ami a képtorzulást illeti, a sorkimenő trafó környékén kell a hibát keresgélni, a zöld szín hibája a képcső nyakán levő panelen van, valószínűleg a képcsőfoglalat, vagy az RGB végtranzisztor forrasztási hibája okozza.
Konfig:
Microkey gyártmány, Z80 processzor, monokróm képernyő (Junoszty 402BC típus) 48kb RAM, érintőgombos billentyűzet, BRG MK 29 kazettásmagnó, BASIC interpreter, TV out, beépített hangszóró, külső tápegység (Primo A48)

#10 Felhasználó inaktív   turho 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 11:37

Annyit én is mondanék hozzá, hogy öregebb gépekben néhány beállítópotméter is kontaktos lehet, ez okozott már nálam lévő készüléknél képméretváltozást és színgondot egyaránt. Be kell jelölni a potik állását alkoholos filccel, majs kontaktsprayt nekik, és néhányszor el-vissza megmozgatni.
Digitális vezérlésű moncsikban ugyanúgy vannak potik, főleg ha néhány éves modell. Ezek gyakran beszennyeződnek, a meleg sem tesz jót nekik. Hátha.

#11 Felhasználó inaktív   WaqWarYou 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 12:11

idézet:
Ezt írta turho:
Annyit én is mondanék hozzá, hogy öregebb gépekben néhány beállítópotméter is kontaktos lehet, ez okozott már nálam lévő készüléknél képméretváltozást és színgondot egyaránt. Be kell jelölni a potik állását alkoholos filccel, majs kontaktsprayt nekik, és néhányszor el-vissza megmozgatni.
Digitális vezérlésű moncsikban ugyanúgy vannak potik, főleg ha néhány éves modell. Ezek gyakran beszennyeződnek, a meleg sem tesz jót nekik. Hátha.
[/quote]

Igen. Asszem, ez egy előbb utóbb bekövetkező effektje a trimmerpotiknak. Vagy úgy általában a potiknak. Ezért gondoltam én is erre. Bár, potija válogatja.

#12 Felhasználó inaktív   Htjet 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 05. 07. 18:37

Nekem már sikerült megoldani a problémát !
Az alappanel közepén egy ellenállásról fullra levolt esve az ón, és emiatt mozgolódott a kép. Valósznűleg a monitor régisége és melegedése miatt következhetett ez be.
Nem is volt olyan nagy munka, mint amire számítottam ! ;)
Thx ! Mindenkinek !

#13 Felhasználó inaktív   WaqWarYou 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 07. 20:45

He-he! :cool: :cool: :cool:

Nekem is jó lett a képelcsúszás. Szépen átnyálaztam (újraforrasztottam) az összes forrasztást az alsó panelen, különös tekintettel a nagyobb teljesítményű cuccokra.
Teszteltem jó nagy oldalbavágásokkal. Ezektől ugyanis nemcsak megjavulni szokott, de elcsúszni is. Most állja a próbát :D.
Már csak a színhiba van, de az annyira ritkán jön elő, hogy egyelőre nem zavar.
De, hogy ne legyen fenékig tejfel, jól elállítottam a képcső nyakán a fókuszgyűrűket. Kicsit homálynak találtam a képet, gondoltam, állítok rajta. A teteje pöpec is lett, de az alján ún. idegen színek jöttek elő. Az az effekt, amikor pl. egy fekete betű körül színes kontúr látható (amikor az RGB sugarak az adott részen nem a megfelelő helyre csapódnak be). Persze, ezt meg tudom csinálni, csak érdekesség képpen írtam ide. Vagy inkább jótanácsként.

Ha már megjavitasz egy hibát, nem kell nyomban csinálni egy másikat :o!

#14 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 08. 08:02

A képcső nyakán a konvergenciagyűrűk vannak, a beállításuk gyárban is csak automatikával megy - embernek egy mai nagyobb monitoron normális képet behozni több órás kínlódás, lehetőleg békén kell hagyni őket.

A fókusz a sorkimenő-trafón találgató potik egyike. Ja, meg nagyobb monitoroknál az alaplapon is van néhány segéd-poti a fókusz beállításához.

#15 Felhasználó inaktív   vkee 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 05. 08. 08:17

Rive- nek igaza van, a konvergenciaszerelvényhez hozzányúlni öngyilkosság...
Konfig:
Microkey gyártmány, Z80 processzor, monokróm képernyő (Junoszty 402BC típus) 48kb RAM, érintőgombos billentyűzet, BRG MK 29 kazettásmagnó, BASIC interpreter, TV out, beépített hangszóró, külső tápegység (Primo A48)

#16 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 08. 08:24

idézet:
Ezt írta vkee:
a konvergenciaszerelvényhez hozzányúlni öngyilkosság...[/quote]

Tapasztalat?

Nekem csak TV-n :) Monitorhoz már hozzá se nyúltam :)

#17 Felhasználó inaktív   Bl@tty 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 08. 08:49

Üdv!

Nekem is lenne néhány monitor problémás kérdésem. (a mon. egy Belinea 21" 1996-os gyártmány!!!) Szóval, 2 probléma is van.
1. A piros szín "elhatalmasodik" a másik kettő felett.(nagyon ronda színösszeállítás!! :D )
2. Mintha frissítési gondja lenne, szép hullámos csíkok kezdenek szaladgálni rajta. Frissítés állítás nem segít.
(És az oldalba veregetés sem :D )

Ezeket a hibákat random időnként hozza elő, van mikor bekapcsoláskor, van hogy fél-, egy óra működés után.
(Múltkor kb. 10 órát ment hibátlanul!!)
Természetesen melegszik de rendesen!
Én a korával hoznám kapcsolatba a gondokat, de érdekelne a Ti véleményetek is.

Nos, mivel nem vagyok szakember, ha hülyeséget írtam itt-ott akkor nézzétek el. A lényeges kérdés az, hogy érdemes lenne vajon elvinni egy hozzá értőhöz, meg lehet e javítani. (Persze az sem mellékes mennyiért! :confused: )

A válaszokat előre is köszönöm.

#18 Felhasználó inaktív   WaqWarYou 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 08. 08:52

idézet:
Ezt írta vkee:
Rive- nek igaza van, a konvergenciaszerelvényhez hozzányúlni öngyilkosság...[/quote]

Még élek. :)
Egyébkénet rájöttem, hogy nem kellett volna piszkálnom.
Ráérő óráimban majd játszadozom velük. Tök jó effekteket lehet létrhozni :D. Próbáljátok ki ;) :D :D

Gyárilag rögzítve voltak valami fehér fikával, annak a nyomai alapján megpróbálom visszaállítani az eredeti állapotot.

#19 Felhasználó inaktív   turho 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 08. 08:57

idézet:
Ezt írta Bl@tty:
Üdv!

Nekem is lenne néhány monitor problémás kérdésem. (a mon. egy Belinea 21" 1996-os gyártmány!!!) Szóval, 2 probléma is van.
1. A piros szín "elhatalmasodik" a másik kettő felett.(nagyon ronda színösszeállítás!! :D )
2. Mintha frissítési gondja lenne, szép hullámos csíkok kezdenek szaladgálni rajta. Frissítés állítás nem segít.

Ezeket a hibákat random időnként hozza elő, van mikor bekapcsoláskor, van hogy fél-, egy óra működés után.

Nos, mivel nem vagyok szakember, ha hülyeséget írtam itt-ott akkor nézzétek el. A lényeges kérdés az, hogy érdemes lenne vajon elvinni egy hozzá értőhöz, meg lehet e javítani. (Persze az sem mellékes mennyiért! :confused: )

A válaszokat előre is köszönöm.
[/quote]

Nálad szerintem a színmeghajtó ic /esetleg tranyók/ közül döglődik valami, bezajosodott nyilván, tehát valószínű meghajtócsere kellene. Tv-nél is jellemző túltengés ilyenkor+színek csíkosak. Nem túl drága a javítás ha oké a szerviz ahová viszed.

#20 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 08. 09:19

idézet:
Ezt írta Bl@tty:
Üdv!

[/quote]

1. Ez sokminden lehet, a képcső problémáitól a kontakthibáig. Ellenőrizd a monitorkábel csatlakozásait is. Ha tudsz forrasztani, akkor a fenti tanácsok alapján megpróbálhatod átnézni a nyakpanelt. Ez lehet, hogy a másik problémára is megoldást jelent. Ha nincs ilyen gyakorlatod, vagy nem javul meg, akkor szakember dolga - házibarkácsban többet nem lehet tenni.

2. A KH mellett földelési problémák is okozhatnak ilyen gondokat. Próbáld ki úgy, hogy a monitor és a PC közös, földelt elosztóból kapja az áramot, és semmi antenna, video, erősítő, stb. ne legyen rádugva. Ha javul, OK. Ha nem, akkor érdemes még megpróbálni másik videokártyával, vagy méginkább: másik PC-vel, ugyanis a PC áramkörei is sűrűn okoznak ilyen típusú gondokat. Ha nem javul, akkor ez is szerviz dolga: valószínű a monitor tápegysége bizonytalankodik - ez sem házibarkács.

Ha javítás előtt árajánlatot kérsz, vagy megszabsz egy értékhatárt a szervíznek, akkor megúszhatod a nagyobb érvágásokat.

[ 2003. május 08.: Rive szerkesztette a hozzászólást ]

Téma megosztása:

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.