HWSW Informatikai Kerekasztal: Hány betűből áll a magyar ábécé? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (6 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hány betűből áll a magyar ábécé? 40 Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   ratonyi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 13. 09:37

T2K egy másik topikban azt állította, hogy 43 betű a magyar ábécé. Majd javította magát, hogy nem, mert 44. Nos, bár kértem, hogy ne abban a topikban folytassa, azért csak nem állta meg, ezért mivel ő képtelen volt erre, áthozom ide a témát. Jelzem: megírtam neki e-mailben is ugyanezt.

Tehát:

idézet a Magyar helyesírás szabályai 11. kiadásának második lenyomatából, Akadémiai kiadó, 1985 elektronikus változat ( http://www.mek.iif.h...yelvtud/mhsz11/ ). A nálam lévő példaanyagában 1994-ben átdolgozott, 1997-ben megjelent változat szó szerint ugyanezt tartalmazza.

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

#2 Felhasználó inaktív   ratonyi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 09:54

Idézet: Lord - Dátum: 2004. április 13, kedd - 10:50

HWSW Informatikai Kerekasztal - Agora - Sziget - T2K-nak: hány betűből áll a magyar ábécé?

Jópár fórumozót buzeráltok a topikokon belüli személyeskedés miatt.
Ez most mi?
Címben is nevet említeni szerintem már sok lesz egy kicsit, főleg egy moderátortól.
Legalább a nevét vedd ki a címből. :)

Semmi különös nincs benne: megírtam neki e-mailben, hogy hány betű az ábécé, majd ezt követően újra ugyanabban a topikban kérdezgette, hogy na, akkor hány. Ezért neki és csak neki megírom ide is, mivel ott offtopik volt.

Szerk:
kivettem a nevét.

Szerkesztette: ratonyi 2004. 04. 13. 09:57 -kor

#3 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 13. 09:55

:(  :(
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#4 Felhasználó inaktív   ratonyi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 10:28

Pls: ez  a topik a magyar nyelv ábécéjéről szól, és csak arról. Az ábécével kapcsoaltos hozzászólásokat itt várjuk.  Modok bírálatát a Modok bírálatával kapcsolatos topikban lehet megejteni.

Hogy egyértelmű legyen: onnan ki fogom törölni az ábécével kapcsolatos hozzászólásokat, innen pedig a mod bírálatokat.

#5 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 13. 10:29

Idézet

A szöveg jelentése

Az egyes jelentéstani elemek és tényezők felmérése után a szöveg egészét meghatározó jelentésbeli sajátosságokra rátérve azt állapíthatjuk meg, hogy a szöveg — a jelentés nyalábszerűségének megfelelve — szorosan összetartozó, összefüggő jelentésviszonyok hálózata. Jelentéssíkok indulnak el és zárulnak le benne, majd újabbak kezdődnek, melyek mind egymással párhuzamosan különböző hosszúságukkal kifejtik a szöveg témáját egy hálózatot, szövetet is alkotva.

A jelentéssík kezdetét jelző szó az ún. átvezető szó. „Hogy egy mondatnak melyik tartalmas szava lesz átvezető szó, az mindig utólag derül ki. Ez a szövegmegértés oldaláról nézve azt jelenti, hogy a hallgató, az olvasó emlékezetében tárolja a mondat tartalmas szavait, a soron következő mondat azonban már szelektálja a tárolt szavakat, a koherencia egyeseket reflektorfénybe állít (átvezető szavak), másokat töröl a memóriából. A szövegalkotás folyamatában fordított a helyzet; átvezető szóhoz, szavakhoz illeszkedik a soros mondat." (NAGY FERENC, 1981, 54)

A jelentéssík alapja a közös referenciális jelentés, mely a grammatikai eszközök felhasználásával épül fel. A jelentéssíkokban ugyanis az átvezető szót a többi ugyanarra a valóságelemre, személyre, tárgyra vonatkozó ún. izotóp követi. A jelentéssíkok izotópjaik denotatív vagy konnotatív jelentésük alapján jelentésrétegeket alkotnak.

¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#6 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 10:44

Hmmm-hmm, ettől még 40 betűs a magyar ábécé.

#7 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 10:48

Google -> "Hány betubol áll a magyar ábécé?" -> Elso talalat

Idézet

A magyar ábécé aláírással két különbözo felsorolást kapunk. Az elobbi a hagyományos negyven, az utóbbi pedig negyvennégy betubol áll, mert az utóbbi felsorolás kibovült a négy idegen betuvel (q, w, x, y). Erre a kiegészített ábécére talán jobb volna nem a magyar, hanem a teljes vagy teljesebb jelzot alkalmazni. Az AkH. a négy különleges betut (q, w, x, y) nem számítja a magyar ábécébe, csak megemlíti a 11. pontban, hogy ezek is gyakran elofordulnak a magyar írásgyakorlatban.

Soha nem fogtok megegyezni egy kozos allaspontban... ;)

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#8 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 10:50

"Az AkH. a négy különleges betut (q, w, x, y) nem számítja a magyar ábécébe..."

Miért is kellene megegyezni?

#9 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 10:51

Idézet: Samott - Dátum: 2004. április 13, kedd - 11:53

Google -> "Hány betubol áll a magyar ábécé?" -> Elso talalat

Soha nem fogtok megegyezni egy kozos allaspontban... ;)

Samott

Kiegyezhetnének egy jó számtani középértékben... Már Douglas Adams is megmondta a frankót...  :omg:
Egy alkoholista nyakpárna kalandjai amarra, meg túl: phulop.wordpress.com BBM channel: C00490982 Twitter: @phulopblog

#10 Felhasználó inaktív   ratonyi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 10:56

Még egy tétel a 40 betűs verzóhoz, amit a képen is olvashattok: A magyar magánhangzókat és mássalhangzókat jelölő 40 kisbetű hagyományos állománya és sora (a magyar ábécé)

Szerintem is egyértelmű.

#11 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 11:15

Még egy offtopic és/vagy személyeskedő hozzászólás/utalás és az egész témát átmozgatom a Tématemetőbe.

#12 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 11:27

Idézet: PPeter - Dátum: 2004. április 13, kedd - 12:10

Ez nem is igazi vita. Miért nem fér ez itt el a Szigeten?

Elfer, bar ha jol tudom, van itt valahol egy nyelvtanos topic... :)

(Azt azert megneznem hogy irtok meg egy cikket anelkul bizonyos 4 betu nelkul... ;) ...en a nyolcvanas evek elejen tanultam az abecet (egy magyar iskolaban, Magyarorszagon, magyar oran ;)) es tisztan emlekszem hogy a w es az y benne volt (meg persze a q es az x)... vitaztunk is azon hogy a "w"-t hogy kell kimondani "dupla v" vagy valami vuve? (ez utobbira mar nem emlekszem pontosan))

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#13 Felhasználó inaktív   Litium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 11:33

Emlékeztek a kicskereső kisködmönre?

#14 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 13. 11:46

Idézet: Samott - Dátum: 2004. április 13, kedd - 10:32

...en a nyolcvanas evek elejen tanultam az abecet (egy magyar iskolaban, Magyarorszagon, magyar oran ;)) es tisztan emlekszem hogy a w es az y benne volt (meg persze a q es az x)...

Én meg 95-ben, de még mindig rémlik (a "tantónéni" :D hangja), hogy "...péé, kúú, err, ess...". Sőt arra is emlékszem, ahogy írni tanultuk a fentebb említett 4 'vendégjelet' (fecskefarok, csészevonal, stb. ;)). Szóval nekünk is így - ezek szerint rosszul - tanították. Azért jó tudni.Kép

Szerkesztette: cx.core 2004. 04. 13. 11:48 -kor

#15 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 11:57

Tőlünk 4ik általános iskoláíg követelték a 40 betüset, majd onnantól a 44 betüset.
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#16 Felhasználó inaktív   Lord 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 11:59

Én úgy tanultam 1979-ben, hogy ..... iksz ipszilon vé zé zsé....
akkor nekem volt x, y, de nem volt w?  :confused:
Ahány ház, annyi szokás, vagy szopás, vagy mi. :D

Szerkesztette: Lord 2004. 04. 13. 12:00 -kor

#17 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 12:00

Nekem meg úgy tanította Böbe néni (ó, de rég is jutott eszembe szegény, remélem még jó egészségnek örvend), hogy a magyar ábécé 40 betű, de van néhány különleges betű is, amit felsoroláskor meg szoktunk említeni, és bizonyos szavakhoz szükségesek lesznek. De Ő is úgy tanította, hogy a magyar ábécé bizony 40 magyar betűből áll.

#18 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 12:12

Idézet: PPeter - Dátum: 2004. április 13, kedd - 13:05

...hogy a magyar ábécé 40 betű, de van néhány különleges betű is, amit felsoroláskor meg szoktunk említeni, és bizonyos szavakhoz szükségesek lesznek. De Ő is úgy tanította, hogy a magyar ábécé bizony 40 magyar betűből áll.

Latod, az en tanaraim nem vacakoltak "magyar abecevel" mi csak siman abece-t tanultunk minden benne szereplo betuvel egyutt... szamolgatni meg kulonosebben nem szamolgattuk :) Ha hasznalom azt a +4 betut akkor az is az abece resze... mindegy mit irnak errol az okosok a vastag (es haszontalan) nyelvtankonyveikben... ;) ...a nyelv ugysem nem hallgat rajuk ;)

Samott

#19 Felhasználó inaktív   L 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 12:18

Az én (magyar) ábécém negyvennégy bötű, s benne is vagyok.  :respect: 
Szó bennszakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik

#20 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 12:24

Ha hasznalom azt a +4 betut akkor az is az abece resze... mindegy mit irnak errol az okosok a vastag (es haszontalan) nyelvtankonyveikben...  ...a nyelv ugysem nem hallgat rajuk 

Nana, attól még hogy használsz egy betűt, még nem lesz az ábécé része... A könyveket meg tartsuk csak tiszteletben, ha nem volnának, akkor tod má ez lenne az álltalános hejesírás manapság, ami igazán nem volna lyó.

Téma megosztása:

• (6 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó