HWSW Informatikai Kerekasztal: A BAD szektor - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

A BAD szektor hogyan keletkezik, javítható-e? Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   mva 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 07. 26. 05:54

Hogyan és milyért keletkezik Bad szektor a vinyón?
Lehet-e ezeket javítani valamilyen szinten?
Milyen progik próbálnak csodát tenni?

Talán mindenkiben megfogalmazódik a kérdés hogy meg lehetne-e javítani a megsérült vinyót.
Csak azért kérdezem mert nálam elég furcsa módon keletkezett pár rossz szektor:
Ujjal hozzáértem ugyanis a működő vinyó elektronikájához, erre az elkezdett ciripelő majd pedig kattogó hangot adni. aztán hirtelen lefagyott a gép.
Most az ujjammal összezártam volna valamit az áramkört?
Csak megjegyzem kikapcsolás közben történt mind ez. Az eredmény: a windows nem indult el! majd floppyról beinditottam a gépet és tudta olvasni a "c"-t, de a windows könyvtárban már nem akart tallózni.

Ha valakinek van valami mondanivalója a dab szektorokkal kapcsolatban az itt megteheti.

#2 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 26. 06:26

ha a lemez fizikai sérülést szenved, és emiatt bad sectoros, akkor azt kijavítani nem lehet az 100
Viszont szerintem a te esetedben (ahogy írtad is) valami zárlatot okoztál, és +halt 1 vagy több alkatrész az elektronikán. Ugy néz ki a hogy a dolog a fejpozicionálásra hat ki. :rolleyes: Ez pedig elég gáz.  :(
Garanciális az áldozat?  :)

Szerkesztette: -=M@X[treme]=- 2004. 07. 26. 06:30 -kor

#3 Felhasználó inaktív   Tron65 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 07. 26. 07:43

Szép témát dobtál fel. Megprósza röviden és érthetően összefoglalni.
BAD sector akkor jön létre a diszken, ha a szektor adatai valamiért nem olvashatóak ki (vagy nem írhatóak). Létrejöhet fozikai sérülés miatt (ütés, kikapcsoláskori hiba) miat, de létrejöhet "szoftveres" úton is. Utóbbi alatt azt értem, hogy a lemez nem csak az 512 bájt adatot tartalmazza szektoronként, amit lát az ember, hanem csomó egyéb infót is. Ezek egy részét normál működés közben frissíti a diszk, egy részük csak az első üzembehelyezéskor, az ún. low-level format-kor kerül fel a lemezre és soha többet nem módosul (pl többlemezes diszkeknél nagyon soxor az egyik felület csak a fejpozicionálásra van használva, adat nincs rajtuk). Az említett hozzáérés lehet, egy ilyen nem adat területen okozott véletlen felírást, és ezért került használhatatlan (BAD) álapotba a szektor. Hozzáteszem, hogy még ma sem képesek teljesen hibátlan lemezeket gyártani, a látszólagos BAD mentességet úgy oldják meg, hogy tartalék sávokat alakítanak ki (a lemez kapacitása pár %-kal nagyobb mint a névleges), és a vezérlőelektronika hiba esetén ezekből a tartalékokból vesz elő egyet, a hibásat meg elrejti. Vagyis ha már látod a hibát, elfogyott a tartalék. Ezeket az infókat a doszkre szerelt vezérlőelektronika tárolja.Ezért nem igazán szerencsés eletronikát cserélgetni.
Ha nem fizikai sérülés okozza a BAD sectort, meg lehet próbálni az alacsony szintű formázással.
Az analfabétáknak ugyanúgy ízlik a betűtésztával készült leves?

#4 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 26. 07:50

Holtáig tanul az ember...  ;)

#5 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 07. 26. 08:08

Idézet: Tron65 - Dátum: 2004. júl. 26., hétfő - 8:43

Ha nem fizikai sérülés okozza a BAD sectort, meg lehet próbálni az alacsony szintű formázással.

Szép és jó, de azért sokkal egyszerűbb és célravezetőbb az operációs rendszer által BAD jelölést kapott szektor jelölését a FAT táblában átírni. Azt az egyet

Kép

A FAT tábla így néz ki egy szerkesztővel. Ha BAD szektorod van, akkor a szerkesztőben <BAD> jelöléssel látod.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#6 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 26. 08:32

Idézet: Tron65 - Dátum: 2004. júl. 26., hétfő - 8:43

Ezeket az infókat a doszkre szerelt vezérlőelektronika tárolja.Ezért nem igazán szerencsés eletronikát cserélgetni.

Mégis, ha egy mai Maxtor 80-as vinyó elektronikáját rárakod egy Maxtor 120-asra, akkor az 120-asnak fog bejelentkezni, és írhatod, olvashatod.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#7 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 26. 15:07

Márkája válogatja. Van amelyiknél még az azonos típusú, de eltérő reviziójú vinyók elektronikáját sem lehet cserélni. Sőt akad olyan is, ami még a gyári formázási adatokat is az elektronikán tárolja, és csont ugyanolyan sem lehet cserélni.
Amugy a BAD sector létrejöttének hibái a mai vinyóknál főként elektronikai hibákból eredő, un soft-badek. Valamilyen hiba miatt a cluster flagje átáll BADre. Ennek is vannak különböző szintjei, van amelyiket el lehet tünteni sziplán azzal, hogy a GOODra visszlőjük, pl Diskeditel, Norton Disktool-al. Van rá olyan progi is, ami vin alól tudja, de mindig elfelejtem a nevét, Csybe ajánlotta egyszer, talál még fellelhető valelyik topikban az infó. Ha ezek sem segitenek, akkor marad egy zerofill, valamely gyártó tesztprgjéből, én ált a PowerMaxot használom, az majd mindent visz. Ha ez sem segit, akkor lehet előkaprani valami olyan disk-repair programot, ami beleirkál a BAD clusterbe, újra és újra át-meg átirva azt, igy elképzelhető, hogy a felületen valamilyen okból keletkezett elmágneseződés helyre áll, de erre elég kevés esély van rendszerint.
Keletkezhet BAD elégtelen hűtés illetve gagyi tápból eredően is, továbbá hurcolásbó, dobálásbó, leejtetésből is. Illetve szerencsétlen esetben, némely régebbi vinyónál, egy kis villamosozásból vagy metrózásból, a motorok keltette elektromágnese mező ellen ha a vinyó nincs megfelelően árnyékolva. Ilyen történhet floppykkal is, nomeg a régi Sygate kivehető vinyókkal.

#8 Felhasználó inaktív   mva 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 26. 15:38

nos akkor elmondom pontosan mi is van most nálam:
a vinyón van 3 ellenállás 3 szög alakban elhelyezve. (képpen egyszeűbb lenne, de az most nincs)
ezekhez az ellenállásokhoz értem hozzá ujjal. ha most hozzáérek egy picsit visító hangot ad ki, ill
néha még hallom hogy a fej is megmoccan.
legelőször is igy volt, csak akkor a kattanások voltak. épp leállításnál történt. A rendszert vissza ghostoltam, és müködik, de most van pár bad szektor a vinyón.
a többi partición nem változott semmi, azt hiszem.
a 80-as maxtor (mert erről van szó) 3 részre van osztva nálam. 10Gb 98-nak, ez sérült meg!
30 az xp-nek és még 40.
már nem garis asszem, de max 2 éves.
nem is lenne vele gond eltüntetem, elrejtem sőt meg is szüntetem a particiót és lesz egy tökéletes 70gigás vinyóm :) ami persze érintésveszélyes elektronikával rendelkezik.
lehet hogy elektronika cserét kéne megpróbálnom?

még egy kérdésem lenne a low level formatról.
lehet ugy formázni hogy csak a particiót formázom és nem az egész vinyót? (ismétlem alacsony szintű formázásra gondolok)

#9 Felhasználó inaktív   Hawkeye 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 26. 17:13

Kösz, hogy felhívtad a figyelmemet a topicodra.

Az a helyzet, hogy nálam is ez történt. Másoltam vinyóról vinyóra, és kegyetlenül lelassult a másolás, én meg hozzáértem kézzel, megnézni, nem melegedett-e túl a vinyó, mert valami okának lenni kellett, hogy szinte leállt a copy. Elvileg a fémet vizsgáltam (forró volt), de hozzáértem a penelhez is. Azután kezdett el csipogni... Nem kapcsoltam magamban össze a két dolgot, mert számomra elképzelhetetlen, hogy egy vincsi érintése teljes behalást eredményezzen. Egyszerűen nem lehetséges, hogy ilyen súlyos érintésvédelmi hibával adjanak el egy nagy sorozatot. Vagy igen?

Mindenképpen kell találnom egy ugyanilyen elektronikát, holnap kezdem a városban (Szegeden) a vadászatot. Nagyszerű lenne, ha le lehetne menteni az adataimat... Megoldás lenne, ha vennék egy ugyanilyen vincsit, de ez ezek után szóba se jöhet.

A gép bootoláskor a Maxtor Calypsot írja ki, de sem a BIOS, se semmilyen progi nem látja a HDD-t, még a PowerMax se. Van valakinek valamilyen ötlete, hogy merrefelé léphetek tovább adat-/vinyómentés témában?
A villanyírógép a legostobább találmány a világon.
Mert ki látott már szőrös villát?!

#10 Felhasználó inaktív   Hawkeye 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 26. 17:15

Idézet: mva - Dátum: 2004. júl. 26., hétfő - 16:38

még egy kérdésem lenne a low level formatról.
lehet ugy formázni hogy csak a particiót formázom és nem az egész vinyót? (ismétlem alacsony szintű formázásra gondolok)

Nem, nem lehet. A LLF viszi az egész vinyót.
A villanyírógép a legostobább találmány a világon.
Mert ki látott már szőrös villát?!

#11 Felhasználó inaktív   mva 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 26. 17:23

Idézet: Hawkeye - Dátum: 2004. júl. 26., hétfő - 16:15

Nem, nem lehet. A LLF viszi az egész vinyót.

oké, köszi!

#12 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 26. 20:05

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. júl. 26., hétfő - 9:08

Szép és jó, de azért sokkal egyszerűbb és célravezetőbb az operációs rendszer által BAD jelölést kapott szektor jelölését a FAT táblában átírni. Azt az egyet

A FAT tábla így néz ki egy szerkesztővel. Ha BAD szektorod van, akkor a szerkesztőben <BAD> jelöléssel látod.

Szerintem meg PQMagic Bad Sector Retest, vagy DFT Corrupted Sector Repair (inkább az utóbbi, főleg, mivel fájlrendszer-független).

#13 Felhasználó inaktív   Tank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 23:35

Srácok, nem akartam ennek megint új topikot nyitni, de a következő a helyzet: Van egy nagyon régi gépe a haveromnak, de a rendszer rajta egyszer csak összeomlott.. 200 MHz-es proci, 48 MB EDO ram, 2 gigás vinyó. itt a lényeg: először azt hittük, vírus.. kiszedtem a vinyót, beraktam a gépembe (Athlon XP2100, Win XP van rajta), de nem talált vírust. Amikor elkezdtem volna turkálni a vinyón lévő mappák közt, akkor ilyen krix-krax-okat láttam kizárólag a rendes file-nevek helyett. Mondom ehh miez? Visszapakoltam a saját gépébe a vinyót, sehogy sem bootolt, ahogy addig sem az összeomlás óta. Rendszerlemezzel végül felállt a gép, a file-ok rendesen látszódtak. Usgyi, format c. utána az én gépemben próbáltam rámásolni a win98 telepítőt, de alig akart felmenni. Végül felment (format c:/s után a saját házában), de bootolni mégsem akar. Annyit ír ki, hogy press any key to reboot. Hiába formáztam meg bárhogy (win XP alól, a saját házában rendszerlemezről, Parition M alól ötször, stb.), a PM végig unformattednek látja! Valami olyasmit is kiírt egyszer, amikor másolni akartam róla, hogy nem jó vmilyen kiosztás (nem emlékszem, sorry). (FAT tábls?)
Kérdés, hogy mit tudok tenni? (ötször megformáztam mindenhogy, mégis a scandisk hibás fájlokat talál rajta és javítani akarja a hibákat, de kb 150 hibajavítás után megundam, mert a scandisk is végig krix-kraxos fileneveket írt ki. Mit tudok tenni??
Recycled bin?  :Đ :(

(Esetleg az nem tetszett neki, hogy FAT32-re formáztam? FAT-étal sem ment, próbáltam.)
Nagyon köszönöm!

Szerk: a PM alól a BAD Sector retest közben kiakadt, azt írta ki, hogy nem tudja folytatni a tesztet és kilép. :confused: (meg utána a többi PM funkció közben is)

Szerkesztette: Tank 2004. 07. 28. 23:38 -kor

strc prst skrc krk

#14 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 07. 29. 00:17

Idézet: Tank - Dátum: 2004. júl. 29., csütörtök - 0:35

Srácok, nem akartam ennek megint új topikot nyitni, de a következő a helyzet: Van egy nagyon régi gépe a haveromnak, de a rendszer rajta egyszer csak összeomlott.. 200 MHz-es proci, 48 MB EDO ram, 2 gigás vinyó. itt a lényeg: először azt hittük, vírus.. kiszedtem a vinyót, beraktam a gépembe (Athlon XP2100, Win XP van rajta), de nem talált vírust. Amikor elkezdtem volna turkálni a vinyón lévő mappák közt, akkor ilyen krix-krax-okat láttam kizárólag a rendes file-nevek helyett. Mondom ehh miez? Visszapakoltam a saját gépébe a vinyót, sehogy sem bootolt, ahogy addig sem az összeomlás óta. Rendszerlemezzel végül felállt a gép, a file-ok rendesen látszódtak. Usgyi, format c. utána az én gépemben próbáltam rámásolni a win98 telepítőt, de alig akart felmenni. Végül felment (format c:/s után a saját házában), de bootolni mégsem akar. Annyit ír ki, hogy press any key to reboot. Hiába formáztam meg bárhogy (win XP alól, a saját házában rendszerlemezről, Parition M alól ötször, stb.), a PM végig unformattednek látja! Valami olyasmit is kiírt egyszer, amikor másolni akartam róla, hogy nem jó vmilyen kiosztás (nem emlékszem, sorry). (FAT tábls?)
Kérdés, hogy mit tudok tenni? (ötször megformáztam mindenhogy, mégis a scandisk hibás fájlokat talál rajta és javítani akarja a hibákat, de kb 150 hibajavítás után megundam, mert a scandisk is végig krix-kraxos fileneveket írt ki. Mit tudok tenni??
Recycled bin?  :Đ :(

(Esetleg az nem tetszett neki, hogy FAT32-re formáztam? FAT-étal sem ment, próbáltam.)
Nagyon köszönöm!

Szerk: a PM alól a BAD Sector retest közben kiakadt, azt írta ki, hogy nem tudja folytatni a tesztet és kilép. :confused: (meg utána a többi PM funkció közben is)

Az új "szuperalaplapok" már nem szeretik kezelni a régi HDD-ket. Dolgozz a régi gépben vele.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#15 Felhasználó inaktív   Tank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 29. 08:40

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. júl. 29., csütörtök - 1:17

Az új "szuperalaplapok" már nem szeretik kezelni a régi HDD-ket. Dolgozz a régi gépben vele.

De képzeld el, hogy megformázom, a "rendszer átvitele sikeresen megtörtént" is megtörténik, aztán nem bootol. Press any key to reboot. Ezt írja ki nagy kani betűkkel, amikor elindulna a rendszer. Még teszek egy próbát egy másik úton, amit khm.. lusta voltam kipróbálni (CD boot opsysszel), aztán majd meglátjuk! Mondjuk az is érdekes volt, hogy az én gépemben a srác vinyójáról a mappák 1/3-át tudtam olvasni.
strc prst skrc krk

#16 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 29. 08:58

Idézet: Tank - Dátum: 2004. júl. 29., csütörtök - 9:40

De képzeld el, hogy megformázom, a "rendszer átvitele sikeresen megtörtént" is megtörténik, aztán nem bootol. Press any key to reboot. Ezt írja ki nagy kani betűkkel, amikor elindulna a rendszer. Még teszek egy próbát egy másik úton, amit khm.. lusta voltam kipróbálni (CD boot opsysszel), aztán majd meglátjuk! Mondjuk az is érdekes volt, hogy az én gépemben a srác vinyójáról a mappák 1/3-át tudtam olvasni.

FDISK /MBR utána particionálás és formázás a /s paraméterrel. Természetesen a régi gépen kell ezt csinálni mert a mai alaplapok (és az XP) nem szeretik a régi HDD-ket. Ha mégis korszerű (mai) alaplappal szeretnéd akkor a CMOS-ban vissza kell venni a MODE-ot és tiltani kell az UDMA beállítást. De ha jót akarsz magadnak akkor a régi gépen particionálsz, formattálsz, másolsz és telepítesz.

Szerkesztette: wpepi 2004. 07. 29. 09:04 -kor

#17 Felhasználó inaktív   Tron65 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 07. 29. 09:19

Idézet

(ötször megformáztam mindenhogy, mégis a scandisk hibás fájlokat talál rajta...

Mint fentebb is említettem: van a diszken pár terület, amit normális használat során soha nem íródik felül (rendszertelepítés közben elkövetett formázáskor sem).
Az analfabétáknak ugyanúgy ízlik a betűtésztával készült leves?

#18 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 29. 11:56

Ha ugyis üres, akkor zerofill, aztán meg partició rá, és ugy format. Ált akkor irja kis a Press Any Key-t csupa naggyal boot közben, ha nem aktiv a partició amire telepitetted a cuccot.
Amugy, a 2 gigás vinyó már lehet ATA33as, szal az UDMAt nem biztos bizgetni kell, de persze ezeknél minden megoldás elképzelhető.

#19 Felhasználó inaktív   eszab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 29. 12:59

Nos, nalam is van egy problemas vinyo. 20G-s Seagate, tavaly ota egy 486-osban volt 5xx megasnak formazva, most a napokban nagyon belassult, az adatokat is alig lehetett leszedni rola. A DOS-os fdisk, meg format nagyon lassan "dolgozik" rajta, sok a "Try recover alloc. unit". Win98-as Scandisc a teljes teszten hibatlannak mutatta, de le is fagyott utana rogton. Az XP lemezkezeloje szeint pedig hasznalhatatlan volt. Ezutan a Seagate-es Discwizarddal formaztam meg (FAT32) es most hasznalhatonak tunik, csak masolasnal idonkent belassul - ujra nekilendul. Gyanus hangot, melegedest nem eszleltem, es vegul az sem derult ki eddig, hogy van-e rajta bad sector, vagy ilyesmi.

Balazs

#20 Felhasználó inaktív   Eiki 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 29. 13:16

Idézet: bazse - Dátum: 2004. júl. 29., csütörtök - 13:59

Nos, nalam is van egy problemas vinyo. 20G-s Seagate, tavaly ota egy 486-osban volt 5xx megasnak formazva, most a napokban nagyon belassult, az adatokat is alig lehetett leszedni rola. A DOS-os fdisk, meg format nagyon lassan "dolgozik" rajta, sok a "Try recover alloc. unit". Win98-as Scandisc a teljes teszten hibatlannak mutatta, de le is fagyott utana rogton. Az XP lemezkezeloje szeint pedig hasznalhatatlan volt. Ezutan a Seagate-es Discwizarddal formaztam meg (FAT32) es most hasznalhatonak tunik, csak masolasnal idonkent belassul - ujra nekilendul. Gyanus hangot, melegedest nem eszleltem, es vegul az sem derult ki eddig, hogy van-e rajta bad sector, vagy ilyesmi.

Balazs

Nekem ilyet a régi Abit KT7-es alaplapom produkált, hol megindult a másolás, hol nem. 2 hónap szenvedés után sem tudtam megoldani a gondot, szal alaplap el lett adva a fenébe. Az akkori új lappal (KX7-333) minden ment jól.

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó