HWSW Informatikai Kerekasztal: Tér-idő elméletek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (45 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tér-idő elméletek avagy kvantumfizika mélyebben... Értékeld a témát: -----

#241 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 04. 00:18

Idézet: snakekiller - Dátum: 2005. júl. 3., vasárnap - 13:02

És szerinted az ÖSSZES szellemekről szóló történet, az ÖSSZES parajelenség csak kitaláció, ferdítés, szenzációhajhász mese? Ezt én (pedig meglehetősen szkeptikus vagyok az ilyesmivel kapcsolatban) csak nagyon nagy óvatossággal merném kijelenteni...

Túlnyomórészt azok.

szerk.
Ja, és a Korbács az egyik kedvenc könyvem. :)

Szerkesztette: Dorien 2005. 07. 04. 00:22 -kor

Wherever you go, go with all your heart.

#242 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 04. 00:23

Idézet: Dorien - Dátum: 2005. júl. 4., hétfő - 1:14

Milyen hallucinációról beszélsz? :confused: Én néha meditációban is érzékelem az "alagutat".

Akkor inkább a tapasztalás szót használnám helyette  :) . Szóval mindenki ugyanazt tapasztalja?
Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#243 Felhasználó inaktív   Merlot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 04. 09:37

Idézet: Dextrose - Dátum: 2005. júl. 4., hétfő - 1:23

Akkor inkább a tapasztalás szót használnám helyette  :) . Szóval mindenki ugyanazt tapasztalja?

Szerintem nem meglepo, figyelembe veve az anatomiai azonossagokat az emberiseg egyes peldanyai kozott. ;)
'owz anyone out there meant to restecpa each otha, if you lot in'ere, don't even start restecpa-ing one anotha?
Blog

#244 Felhasználó inaktív   Scae [Edgar] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 24. 22:35

Rövid kérdés:
Ha a fénynél nem mehet semmi sem gyorsabban. Akkor az ősrobbanás utáni 1mp-ben már hogy volt olyan marhanagy az akkori univerzum?

#245 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 24. 23:07

Idézet: Scae [Edgar

,2005. aug. 24., szerda - 23:35] Rövid kérdés:
Ha a fénynél nem mehet semmi sem gyorsabban. Akkor az ősrobbanás utáni 1mp-ben már hogy volt olyan marhanagy az akkori univerzum?

Szerintem az ősrobbanás hülyeség. Csak arra találták ki, hogy legyen valami magyarázat a világ keletkezésére. Mi robbant volna, meg mitől? Az anyag egyszerüen csak keletkezett és kész. Amugy a kérdésedre válaszolva a fény nem terjedhetett olyan messzire, hanem csak addig a pontig, ameddig a robbanás hatótávolsága elért.

Szerkesztette: Dextrose 2005. 08. 24. 23:08 -kor

Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#246 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 00:00

Idézet: Scae [Edgar] - Dátum: 2005. aug. 24., szerda - 23:35

Rövid kérdés:

Az első másodpercről tudtommal nincs sok fogalmunk. Valószínűsítik, hogy kvark-gluon-plazma infláció volt. Előtte meg a franc tudja mi. :D

#247 Felhasználó inaktív   Scae [Edgar] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 00:36

Idézet: Dextrose - Dátum: 2005. aug. 25., csütörtök - 0:07

Szerintem az ősrobbanás hülyeség. Csak arra találták ki, hogy legyen valami magyarázat a világ keletkezésére. Mi robbant volna, meg mitől? Az anyag egyszerüen csak keletkezett és kész. Amugy a kérdésedre válaszolva a fény nem terjedhetett olyan messzire, hanem csak addig a pontig, ameddig a robbanás hatótávolsága elért.

De mi volt a robbanás "távolságán" kívül? Egyáltalán. Mi van a mai ismert világegyetemünk szélén? Valahogy az az érzésem h ez az egész kóceráj végtelen.  :think:

#248 Felhasználó inaktív   Scae [Edgar] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 00:37

Idézet: Dorien - Dátum: 2005. aug. 25., csütörtök - 1:00

Az első másodpercről tudtommal nincs sok fogalmunk. Valószínűsítik, hogy kvark-gluon-plazma infláció volt. Előtte meg a franc tudja mi. :D

Tudnál ajánlani vmi könyvet ezzel kapcsolatban?

#249 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 00:38

Idézet: Scae [Edgar] - Dátum: 2005. aug. 25., csütörtök - 1:36

De mi volt a robbanás "távolságán" kívül? Egyáltalán. Mi van a mai ismert világegyetemünk szélén? Valahogy az az érzésem h ez az egész kóceráj végtelen.  :think:

Nincs széle. Anyag és energia nélkül nincs tér és idő. Az emberi agy ezt nem tudja igazán vizualizálni, mert az evolúcióban csak a 3D-s modellezésre volt szüksége.

#250 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 00:40

Idézet: Scae [Edgar

,2005. aug. 25., csütörtök - 1:37]Tudnál ajánlani vmi könyvet ezzel kapcsolatban?

Az alap kozmológia könyv:

Kép

#251 Felhasználó inaktív   Scae [Edgar] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 00:49

Idézet: Dorien - Dátum: 2005. aug. 25., csütörtök - 1:40

Az alap kozmológia könyv:

thx. :) Ez mondjuk Libriben megkapható? Mert engem komolyan érdekelne a dolog. Holnap meg is venném :) Jó lesz olvasgatni hátralévő életemben. :D

szerk: duplakép

Szerkesztette: Scae [Edgar] 2005. 08. 25. 00:49 -kor

#252 Felhasználó inaktív   Scae [Edgar] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 00:55

Idézet: Dorien - Dátum: 2005. aug. 25., csütörtök - 1:38

Nincs széle. Anyag és energia nélkül nincs tér és idő. Az emberi agy ezt nem tudja igazán vizualizálni, mert az evolúcióban csak a 3D-s modellezésre volt szüksége.

Jól érzed. Nem tudom felfogni. A topic elején linkelt leírásban se értettem mi a halál az a 4 dimenziós tér plusz idő...

Idézet

A kozmológia jelenlegi elmélete szerint az Univerzum egy gigászi robbanásban született meg.
Az idők folyamán felfúvódott mint egy léggömb. Ezt a gömböt a négydimenziós térben kell elképzelni.
A gömb felülete a mi háromdimenziós Univerzumunk.

Na ezt nemértem.  :(  :(

#253 Felhasználó inaktív   Scae [Edgar] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 01:10

Hmm. Ahonnan linkeltél ott találtam még könyvet.

Stephen Hawking – Roger Penrose
A tér és az idő természete

Ez arra épül? Vagy az épül erre? Csak mint tök láma szeretném úgy kezdeni az olvasást hogy ne egy nyolcrészes szappanopera harmadik részénél kapcsolódjak be. :Đ

#254 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 01:16

Idézet: Scae [Edgar] - Dátum: 2005. aug. 25., csütörtök - 2:10

Hmm. Ahonnan linkeltél ott találtam még könyvet.

Stephen Hawking – Roger Penrose
A tér és az idő természete

Ez arra épül? Vagy az épül erre? Csak mint tök láma szeretném úgy kezdeni az olvasást hogy ne egy nyolcrészes szappanopera harmadik részénél kapcsolódjak be. :Đ

Ezt nehogy megvedd, mélyvíz.

#255 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 01:17

Idézet: Scae [Edgar] - Dátum: 2005. aug. 25., csütörtök - 1:49

thx. :) Ez mondjuk Libriben megkapható? Mert engem komolyan érdekelne a dolog. Holnap meg is venném :) Jó lesz olvasgatni hátralévő életemben. :D

szerk: duplakép

Libriben biztosan kapható.

#256 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 01:23

Idézet: Scae [Edgar] - Dátum: 2005. aug. 25., csütörtök - 1:55

Na ezt nemértem.  :(  :(

Próbáld a Föld felületéhez hasonlítani. Ha a szabadban körülnézel, látszólag lapos és se vége, se hossza, mégis tudod, hogy 12 000 km-rel a talpad alatt újra földfelszín van hozzád képest fejjel lefele.

#257 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 05:32

Az "Idő rövid története" c Hawking könyv fenn van a neten (meg az Einstein álma), ha kell adj egy mailcímet és elküldöm.  ;) 

Naná, hogy most nem találom ahonnan töltöttem.  :omg:
mt

#258 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 09:29

Szerintem az ősrobbanás hülyeség. Csak arra találták ki, hogy legyen valami magyarázat a világ keletkezésére. Mi robbant volna, meg mitől? Az anyag egyszerüen csak keletkezett és kész.

Szerintem olvass utána.  :) Vöröseltolódás mond valamit? Kozmikus háttérsugárzás?

#259 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 08. 25. 11:14

1. Szerintem az ősrobbanás hülyeség.
2. Csak arra találták ki, hogy legyen valami magyarázat a világ keletkezésére.
3. Mi robbant volna, meg mitől?
4. Az anyag egyszerüen csak keletkezett és kész.
5. Amugy a kérdésedre válaszolva a fény nem terjedhetett olyan messzire, hanem csak addig a pontig, ameddig a robbanás hatótávolsága elért.

Mondatonként megpróbálok reagálni.

1. Sokan gondolják így, köztük jelentős nevű tudósok is. Mindemellett jelenleg ez az elterjedt elmélet ad legjobb modellt a kezdetekre.
2. "Csak" nélkül tökéletesen igazad van. :) Csakhogy úgy "találták ki", hogy egyrészt illeszkedjen a tapasztalatokra, másrészt konzisztens legyen, harmadrészt jó extrapolációja legyen az ismert kozmosz-történelemnek.
3. Ne hagyományos robbanásra gondolj. A szó itt azt jelzi, hogy valami hirtelen elkezd embertelen ütemben tágulni. Ezen az analógián túl semmi köze nincs egy maroknyi tnt felrobbanásához. Mondjuk azt, hogy energia robbant fel, ami abban a kiindulási állapotában nem különbözött az anyagtól, a kölcsönhatásoktól, az időtől. Minden robbant.
4. Ez egy igazán korrekt álláspont a lefikázott Ősrobbanás-elmélettel szemben...
5. Megint a földhözragadt robbanás-képed csapdájába estél. A fény maga a robbanás hatása, vagyis eredménye. Pontosan akkorára nőtt az univerzum az első másodpercben, amekkorát az akkor érvényes (és a mai szabályokkal csak közelített) "fizikai törvények" megengedtek neki. Mivel ekkor más volt (illetve a legelején konkrétan nem volt) idő, ezek a törvények szerintem egész máshogy néztek ki, mint mai megfelelőik.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#260 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 11:18

Idézet: snakekiller - Dátum: 2005. aug. 25., csütörtök - 10:29

Szerintem olvass utána.  :) Vöröseltolódás mond valamit? Kozmikus háttérsugárzás?

Az ősrobbanást a vöröseltolódás három magyarázata közül csak egy támasztja alá.

A tér tágul, és a fény hullámhossza megnövekszik (megnyúlik) a tér tágulásával, ami a fény vörösebbé válásaként látszik látható fény esetében. Ha a Világegyetem az összehúzódás állapotában lenne, akkor a távoli galaxisok fénye a kék felé tolódna. A távoli galaxisok vöröseltolódása teljesen úgy látszik, mintha a távoli galaxisok távolódnának.

Nem mondom, ez igy ahogy van megállja a helyét, de szerintem csak addig, amíg nincs döntő magyarázat a világ keletkezésére. Ha pedig bebizonyosodik az ősrobbanás elmélete akkor  :respect:

Vannak azonban kritikus találgatások, mint például ezis (ami sztem hülyeség): http://www.origo.hu/...0818gondok.html

Itt nagyjábol az a lényeg, hogy  a háttérsugárzás egyáltalán nem az ősrobbanás maradványa, hanem valamilyen más folyamatban keletkezett a közelünkben, ezért nem is kellett gravitációs lencsehatást elszenvednie.

Szerkesztette: Dextrose 2005. 08. 25. 11:20 -kor

paranormal.hu

Téma megosztása:

• (45 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.