HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés III. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#1711 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 02. 17:22

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 16:46

Szerintetek érdemes fényképezőgépállványt vennem? Vagy csak komolyabb gép esetén szükséges?

nem annyira géptől, mint felhasználástól függ: pl a tájképek jelentős része is állványról készül
akár azért is, mert az időszaktól, környezettől (erdő) függően kevés a fény és hosszú időre van szükség, akár mert túl nagy a kép dinamikája, és több, eltérő expozícióval lőtt képből fogod a gépen összerakni a véglegeset
de pl ha egy vízesést/patakot szeretnél fehér ködként rögzíteni, ahhoz is 1/2-1 mp körüli időre van szükség - ami szintén csak állványról megy
ha leginkább családi képeket készítesz, akkor talán tényleg nem olyan fontos (bár ha harmadik személy nélkül szeretnél, hmm, meghitt pillanatokat is rögzíteni, akkor még ott is hasznos lehet  ;)
a legtöbben gondosabban is komponálják a képet állvánnyal, ami szintén természetes

de ezek egyikénél sem szempont az, h a gép milyen kategóriájú

#1712 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 02. 17:28

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 18:22

de ezek egyikénél sem szempont az, h a gép milyen kategóriájú

Talán csak abból a szempontból érdekes, hogy az olcsóbb képek optikája kevésbé fényerős, valamint a megfelelő rajzolat elérése érdekében ajánlatos nem teljes belendével használni őket - tehát viszonylag hosszú záridőkre lehet számítani, amit álványról könnyebb megvalósítani.
flash-t kétféle ember használ: az egyikre rákényszerítik, a másik pedig hamis papírokkal lógott ki a zártosztályról ...
- Van a Földön értelmes élet?
- Nincs. Én is csak beugrottam ide...
- A nagyapám mindig mondogatta: "Pénzért nővel soha!". Ezt én is így gondolom, de ajándékot elfogadok.

#1713 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 02. 17:30

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 17:57

Viszont ne ess bele abba a hibába, amibe én: vettem egy párezer forintos "hudehiperszuperjóvétel" aluminium állványt (Star23) - ha ránéz a bolha, már beremeg; gyakorlatilag ha nem raksz rá gépet és nem veszel levegőt, akkor használható... Tehát valami jó robosztus állványt vegyél - ha nem kocsival mész, akkor még edzésnek is beválik!  :D

Naja, én is teleszkópos állványt vettem, elég vékony lábakkal. Ha fúj a szél, akkor már ajjajj van. Viszont legalább belefér a táskámba, amit amúgyis vennem kellett a gép miatt, és ez fontos szempont, mindig ott lehet a táskámban, és ha nem kell, akkor nem kell mindig a kezemben hordanom. És azért még lehet vele jó képeket készíteni, itt van egy még az első képek közül, amit az állvánnyal csináltam.

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1714 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 02. 17:31

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 17:28

...az olcsóbb képek optikája kevésbé fényerős, valamint a megfelelő rajzolat elérése érdekében ajánlatos nem teljes belendével használni őket...

Ezen megakadt a szemem. Tehát butább objektívek legszélesebb (általában f/2.8-3.1) blendénél rosszabb képet adnak, mint szűkebbnél?
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#1715 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 02. 17:44

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 18:31

Ezen megakadt a szemem. Tehát butább objektívek legszélesebb (általában f/2.8-3.1) blendénél rosszabb képet adnak, mint szűkebbnél?

Minden objektív jobb képet ad ha kicsit lerekeszeled, túlzásba sem kell mondjuk vinni, mert a másik véglet sem jó, valahol középtájon adják a legjobb képet.

#1716 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 02. 18:03

És gondolom úgy kell képet készíteni állványról, hogy időzítéssel "lövöm le a dolgokat".  :think:
Mert ha megnyomom a gombot, akkor megmozdul a gép az állvánnyal együtt.
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#1717 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 02. 18:07

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 19:03

És gondolom úgy kell képet készíteni állványról, hogy időzítéssel "lövöm le a dolgokat".  :think:
Mert ha megnyomom a gombot, akkor megmozdul a gép az állvánnyal együtt.

Persze. Ha nem túl stabil az állvány, akkor ráadásul érdemes 10 másodpercre időzíteni (mint ahogy általában én szoktam, sokkal biztosabb).
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1718 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 02. 18:15

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 18:30

Naja, én is teleszkópos állványt vettem, elég vékony lábakkal. Ha fúj a szél, akkor már ajjajj van. Viszont legalább belefér a táskámba, amit amúgyis vennem kellett a gép miatt, és ez fontos szempont, mindig ott lehet a táskámban, és ha nem kell, akkor nem kell mindig a kezemben hordanom. És azért még lehet vele jó képeket készíteni, itt van egy még az első képek közül, amit az állvánnyal csináltam.

Nem igazán tudom megitélni - lehet, szemüveget kellene pucolnom!:-) - de mintha elmosódott lenne, nem? Legalábbis én az előtérben lévő korlátot látom élesnek - de ebben a korban a fene se tudja!... :D

Szerkesztette: Polikarpov 2006. 01. 02. 18:22 -kor

flash-t kétféle ember használ: az egyikre rákényszerítik, a másik pedig hamis papírokkal lógott ki a zártosztályról ...
- Van a Földön értelmes élet?
- Nincs. Én is csak beugrottam ide...
- A nagyapám mindig mondogatta: "Pénzért nővel soha!". Ezt én is így gondolom, de ajándékot elfogadok.

#1719 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 02. 22:19

Hi!

Goondoltam, én is teszek fel 1-2 képet. Remélem tetszeni fognak...

Kép

Kép

Nézd, Anyu, egyedül is megy:
Kép

hja, és BUÉK :)

Szerkesztette: Dolfer 2006. 01. 02. 22:25 -kor

dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#1720 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 09:32

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 17:57

Viszont ne ess bele abba a hibába, amibe én: vettem egy párezer forintos "hudehiperszuperjóvétel" aluminium állványt (Star23) - ha ránéz a bolha, már beremeg; gyakorlatilag ha nem raksz rá gépet és nem veszel levegőt, akkor használható... Tehát valami jó robosztus állványt vegyél - ha nem kocsival mész, akkor még edzésnek is beválik!  :D

Nem értek veled egyet. Nekem van egy Hama Star 61 álványom. Ez is egy egyszerű darab. Ez is aluminium és tény, hogy ezáltal egy könnyű darab, de pont ez a jó benne. Én vittem már magammal túrára is és nem volt zavaró a cipelése. Persze csinálhatsz egyet acélból ami akár 30 kiló is van, de akkor azt nem fogod sohasem magaddal vinni. Ennek az állványnak a lábai között középen van egy kampó amire egy táskát felakasztva már jelentősen nő a stabilitása. Nem hiszem hogy egy kompakt gép esetén érdemes lenne egy drágább darabba beruházni.
Bár szerintem a prófi álványoknál sem arra mennek hogy nehéz legyen.
A lényeg az, hogy nekem nem volt ugyan a kezemben profi állvány, de azt leszámítva, hogy nehézkes tud lenni néha a fej beállítása, semmi bajom nincs ezzel az állványnal. Szerintem arra tökéletesen érdemes ilyet venni, hogy kipróbálja milyen is az állvány használata(illetve szállítása). Legalább elfogadható árban vannak  ezek az állványok.

#1721 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 09:39

Sziasztok! Canon EOS 350D próbálgatás ereménye:

Kép

#1722 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 10:48

Mitől tükörreflexesek a tükörrexlexes gépek?
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#1723 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 03. 10:56

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 10:48

Rövid válasz:

Idézet

Még rövidebb válasz: gugli

szerk: sikerült ugyanazt beidézni, mint e-lias :)

Szerkesztette: gazdi 2006. 01. 03. 10:59 -kor

#1724 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 10:57

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 10:48

Kép

ezért.

#1725 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 11:02

Még egy ábra:

Kép
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#1726 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 11:06

Értem. És akkor valódi élőképet lehet látni a nézőkéjén? Edig azt hittem, hogy olyan gyors a fényképezés ezekkel, mint amilyen gyors a tükörkép :rolleyes:

Szerkesztette: Melorin 2006. 01. 03. 11:07 -kor

[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#1727 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 03. 11:08

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 11:06

Értem. És akkor valódi élőképet lehet látni a nézőkéjén? Edig azt hittem, hogy olyan gyors a fényképezés ezekkel, mint a tükörkép :rolleyes:

Ez is szinte igaz a kompaktokhoz képest (5-10-szer gyorsabb expo a gomb érintésétől a kép kiírásáig).

#1728 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 11:08

megjegyzendő, h a magyar "tükörreflexes" kifejezés jobban behatárolja a fogalmat, mint az angol "SLR" - ez utóbbi ugyanis csak Single Lens Reflex, ami csak annyit tesz, h az egyetlen optikán érkező fény eltérítődik a kereső számára - de nem feltétlenül tükörrel!
pl az Olympus E-10, E-20 gépek is prizmát használnak erre, így azok nem "tükörreflexes", de "SLR" gépek

#1729 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 11:10

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 11:06

Értem. És akkor valódi élőképet lehet látni a nézőkéjén? Edig azt hittem, hogy olyan gyors a fényképezés ezekkel, mint amilyen gyors a tükörkép :rolleyes:

A legvalódibb élőképet. :D Azt látod, amit az objektív lát, bár a legtöbb (relatíve) olcsóbb modellen a lefedettség nem egészen 100%.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#1730 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 11:18

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 11:08

Ez is szinte igaz a kompaktokhoz képest (5-10-szer gyorsabb expo a gomb érintésétől a kép kiírásáig).

egy korszerű kompakthoz képest már nem!

a DSLR gépek késlekedése (a mechanikus tükörfelcsapás miatt) jellemzően 1 tized mp körüli, míg a kompakt gépeknél ha nem is nulla, de könnyen lehet teljesen elhanyagolható (pár ezred mp)
nem elhanyagolható az EVF késése, ami azonban kb egy tükörfelcsapásnyi idő = tehát ebben már ma is kb ugyanott tud lenni egy korszerű kompakt, mint egy tükörreflexes!
(sőt, az is lehetséges, ami tisztán optikával elképzelhetetlen: a múltba visszamenni! azaz a fókuszálás után, a félig lenyomásra már elkezd folyamatosan lőni a gép, majd a végleges lenyomáskor egy korábbit tárol el - tökéletes megoldás, ha egy adott esemény, mondjuk a majom vízbeugrására kell várni)

a fókuszálás természetesen más téma, a kontrasztérzékelés mindenképpen lassabb - de remélhetőleg az új Oly gép ezt is kiküszöböli

csak idő kérdése, mire a tükrös megoldások eltűnnek az átlagos felhasználásra szánt gépekből
de ez persze még jópár év

Téma megosztása:

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.