HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés III. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#1721 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 03. 09:39

Sziasztok! Canon EOS 350D próbálgatás ereménye:

Kép

#1722 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 10:48

Mitől tükörreflexesek a tükörrexlexes gépek?
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#1723 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 03. 10:56

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 10:48

Rövid válasz:

Idézet

Még rövidebb válasz: gugli

szerk: sikerült ugyanazt beidézni, mint e-lias :)

Szerkesztette: gazdi 2006. 01. 03. 10:59 -kor

Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#1724 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 10:57

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 10:48

Kép

ezért.

#1725 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 11:02

Még egy ábra:

Kép
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#1726 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 11:06

Értem. És akkor valódi élőképet lehet látni a nézőkéjén? Edig azt hittem, hogy olyan gyors a fényképezés ezekkel, mint amilyen gyors a tükörkép :rolleyes:

Szerkesztette: Melorin 2006. 01. 03. 11:07 -kor

[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#1727 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 03. 11:08

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 11:06

Értem. És akkor valódi élőképet lehet látni a nézőkéjén? Edig azt hittem, hogy olyan gyors a fényképezés ezekkel, mint a tükörkép :rolleyes:

Ez is szinte igaz a kompaktokhoz képest (5-10-szer gyorsabb expo a gomb érintésétől a kép kiírásáig).

#1728 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 11:08

megjegyzendő, h a magyar "tükörreflexes" kifejezés jobban behatárolja a fogalmat, mint az angol "SLR" - ez utóbbi ugyanis csak Single Lens Reflex, ami csak annyit tesz, h az egyetlen optikán érkező fény eltérítődik a kereső számára - de nem feltétlenül tükörrel!
pl az Olympus E-10, E-20 gépek is prizmát használnak erre, így azok nem "tükörreflexes", de "SLR" gépek

#1729 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 11:10

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 11:06

Értem. És akkor valódi élőképet lehet látni a nézőkéjén? Edig azt hittem, hogy olyan gyors a fényképezés ezekkel, mint amilyen gyors a tükörkép :rolleyes:

A legvalódibb élőképet. :D Azt látod, amit az objektív lát, bár a legtöbb (relatíve) olcsóbb modellen a lefedettség nem egészen 100%.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#1730 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 11:18

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 11:08

Ez is szinte igaz a kompaktokhoz képest (5-10-szer gyorsabb expo a gomb érintésétől a kép kiírásáig).

egy korszerű kompakthoz képest már nem!

a DSLR gépek késlekedése (a mechanikus tükörfelcsapás miatt) jellemzően 1 tized mp körüli, míg a kompakt gépeknél ha nem is nulla, de könnyen lehet teljesen elhanyagolható (pár ezred mp)
nem elhanyagolható az EVF késése, ami azonban kb egy tükörfelcsapásnyi idő = tehát ebben már ma is kb ugyanott tud lenni egy korszerű kompakt, mint egy tükörreflexes!
(sőt, az is lehetséges, ami tisztán optikával elképzelhetetlen: a múltba visszamenni! azaz a fókuszálás után, a félig lenyomásra már elkezd folyamatosan lőni a gép, majd a végleges lenyomáskor egy korábbit tárol el - tökéletes megoldás, ha egy adott esemény, mondjuk a majom vízbeugrására kell várni)

a fókuszálás természetesen más téma, a kontrasztérzékelés mindenképpen lassabb - de remélhetőleg az új Oly gép ezt is kiküszöböli

csak idő kérdése, mire a tükrös megoldások eltűnnek az átlagos felhasználásra szánt gépekből
de ez persze még jópár év

#1731 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 03. 11:31

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 11:18

egy korszerű kompakthoz képest már nem!

a DSLR gépek késlekedése (a mechanikus tükörfelcsapás miatt) jellemzően 1 tized mp körüli, míg a kompakt gépeknél ha nem is nulla, de könnyen lehet teljesen elhanyagolható (pár ezred mp)
nem elhanyagolható az EVF késése, ami azonban kb egy tükörfelcsapásnyi idő = tehát ebben már ma is kb ugyanott tud lenni egy korszerű kompakt, mint egy tükörreflexes!
(sőt, az is lehetséges, ami tisztán optikával elképzelhetetlen: a múltba visszamenni! azaz a fókuszálás után, a félig lenyomásra már elkezd folyamatosan lőni a gép, majd a végleges lenyomáskor egy korábbit tárol el - tökéletes megoldás, ha egy adott esemény, mondjuk a majom vízbeugrására kell várni)

a fókuszálás természetesen más téma, a kontrasztérzékelés mindenképpen lassabb - de remélhetőleg az új Oly gép ezt is kiküszöböli

csak idő kérdése, mire a tükrös megoldások eltűnnek az átlagos felhasználásra szánt gépekből

Konkrétan leginkább az autofókuszálásra gondoltam, nem volt egyértelmű a "gomb érintése". Így sokszor 1-1.5mp aránylik a tizedmásodperces nagyságrendhez.
Úgy gondolom, hogy ahogy a filmes technika, ugyanúgy a dSLR sem fog eltűnni. Az általános felhasználás pedig itt is egyre inkább tolódik az egyetlen gombot ismerő felhasználók irányába, mint annyi más területen, így ott persze nem lesznek komoly gépek.

#1732 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 11:44

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 12:18

Személy szerint nagyon nem szeretném ha ez bekövetkezne. Biztos sokat fog még fejlődni a technológia, de ma mégcsak a közelében sem járnak ez EVF-ek, mint ahol kéne lenni...

#1733 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 11:49

"általános felhasználás" alatt nem az egyszerű gombnyomogatókat értem, hanem bármit, ami nem speciális (teszem azt csillagászati, vagy más teljesen éjszakai fotózás)

az EVF jelenlegi hátrányai mind technikai jellegűek, de azok leküzdhetőek, javíthatóak

az előnyök pedig elképesztőek lehetnek: gondolj pl olyan gépre, ahol a kereső a szemüvegeden van, vezeték nélküli kapcsolattal... és akármilyen vadul hangzik is most ez, SZVSZ nem kell 10 év, h legyen ilyen modell

már elkezdődött vmi, az idén több DSLR kategóriájú gép is várható elektronikus keresővel

a fókuszálás már szintén nem kell, h mp nagyságrendű időkig tartson: jó fényben egy jobb kontrasztérzékelős példány is képes a DSLR-ek pár tizedét megközelíteni, vagy elérni
kevés fényben még nem az igaziak (mellesleg egy olcsóbb DSLR összeállítás sem, még ha jobb is persze), de ott is csak javulás várható
és persze attól, h nem tükörreflexes, optikai keresőt használ egy gép, még nem muszáj kontrasztérzékelős AF-et használnia (kíváncsi vagyok a pár hét múlva bejelentett Oly-ra)

#1734 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 12:39

Én nem azt mondom, hogy a távoli jövőben nem képzelhető el hogy jók legyenek ezek a cuccok, viszont ez nem megy egyik napról a másikra. A jelenlegi EVF-ek rosszul láthatóak napfényben, lassú a frissítésük és pl kis dolgok nem látszanak rajtuk, manuál fókuszt el lehet majd felejteni, stb. A problémát meg ott látom, hogy az átállás meg lassan fog végbemenni és lesz egy olyan időszak amikor csak olyat lehet majd kapni ami már EVF-es, de még szar. Asszem részemről biztos "betankolok" néhány hagyományos gépből mikor veszélyeztetve érzem az elérhetőségüket és jó sokáig optikai keresőt fogok használni. Személy szerint nagyon szeretem őket, és nem hiányzik az elektromos változat, még az általad említett extra dolgok sem...

#1735 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 12:45

Idézet: saen - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 12:39

Én nem azt mondom, hogy a távoli jövőben nem képzelhető el hogy jók legyenek ezek a cuccok, viszont ez nem megy egyik napról a másikra. A jelenlegi EVF-ek rosszul láthatóak napfényben, lassú a frissítésük és pl kis dolgok nem látszanak rajtuk, manuál fókuszt el lehet majd felejteni, stb. A problémát meg ott látom, hogy az átállás meg lassan fog végbemenni és lesz egy olyan időszak amikor csak olyat lehet majd kapni ami már EVF-es, de még szar. Asszem részemről biztos "betankolok" néhány hagyományos gépből mikor veszélyeztetve érzem az elérhetőségüket és jó sokáig optikai keresőt fogok használni. Személy szerint nagyon szeretem őket, és nem hiányzik az elektromos változat, még az általad említett extra dolgok sem...

Egyetértek. Egy hasonlattal élve: inkább egy olyan házat választok, amin igazi ablakon át tudok kinézni, mint egy olyant, ahol az ablakok helyén csúcsminőségű monitorok közvetítik a kinti látványt.
Minden hasonlat sántít, de valahogy így viszonyulok az EVF-hez, akár a jövőbeli "tökéleteshez" is.

#1736 Felhasználó inaktív   *EX* 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 12:45

Kép
gubitibi

#1737 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 12:58

persze, valóban nem az egyik napról a másikra fognak megjelenni kifogástalan EVF-ek

de azt se felejtsük, h évekkel ezelőtti fejlesztésként a Minolta A2 is VGA fölbontást adott, ami már mindenképpen "használható" kategória (belépő DSLR-ekre sem a nagy és világos keresők jellemzőek, dpreview fórumokon lehet is olyan panaszokat olvasni, h az "előző A2-m EVF-e jobban használható volt") - és nyilván nincs itt megállás, annál csak jobbak lesznek a jövőbeli típusok! (megjegyzendő, ha ez egyik idén várható ilyen modellt pont a Minoltával közösen fejleszti a Sony)

EVF mellett óriási előny az, h tetszés szerint bármi kirakható rá (élő hisztogram!), rögtön figyelmeztethet a beégésveszélyes részekre, és nagyon jó közelítéssel tudja azt mutatni, amilyen a végső kép lesz, egy hibás színegyensúly is azonnal látható, még a fölvétel készítése előtt (optikai keresős gépen jó esetben a felvétel után - de ott sem feltétlenül, hiszen a képernyő valóban nem mindig jól látható, míg az EVF-ek ezért többnyire jól árnyékoltak a külső fények ellen)

a legfontosabb szempont számomra azonban a kihajható képernyő, ezért nagyon izgat milyen lesz az új Oly

#1738 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 12:59

Idézet: *EX* - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 13:45

Jól néz ki, de mi ez???  :D  :think:

Szerkesztette: Picassu 2006. 01. 03. 13:01 -kor

#1739 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 13:07

Idézet

EVF mellett óriási előny az, h tetszés szerint bármi kirakható rá (élő hisztogram!)

Totál nem fontos szerintem, aki komoly gépet vesz az tanuljon meg fényt mérni, nekem a legritkább esetben kell újralőnöm már egy képet és mesze nem vagyok még fotózásilag ott ahol szeretnék. Ha véletlenül meg valami mellé megy akkor gyorsan újralövöm, nem nagy gond. Ha meg akcióról van szó, akkor előtte lehet néhány próbalövést csinálni, végülis ingyen van.

Idézet

a legfontosabb szempont számomra azonban a kihajható képernyő, ezért nagyon izgat milyen lesz az új Oly

Nekem meg egy szögkereső beszerzése megoldaná az ilyen irányú igényeimet. Tudom a kettő nem ugyanaz, de sok előnyét elveszti a kihajtás már így is.

A mai DSLR-ek előnye pedig pont ott van, hogy nagyon kevés a késleltetésük, jól lehet velük akciót fotózni. Berakni még egy késleltető dolgot a folyamatba nem igazán szerencsés, így is előre kell tippelnem jégkorongfotózásnál, hogy mi fog történni, csak így lehet jó képet készíteni, hiszen még a meglévő szinte 0 shutter lag is hosszú.

#1740 Felhasználó inaktív   *EX* 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 13:09

Idézet: Picassu - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 13:59

Jól néz ki, de mi ez???  :D  :think:

Sajnos nem tudom a nevén nevezni, egy fának a termése.
gubitibi

Téma megosztása:

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.