HWSW Informatikai Kerekasztal: Gyorshajtás II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 133
  • 134
  • 135
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gyorshajtás II. Értékeld a témát: -----

#2671 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 09. 17. 21:41

Idézet: Degeczi - Dátum: 2005. szept. 17., szombat - 22:25

egy idegen szó eredeti jelentését a befogadó nyelven beszélőnek nem kell tudnia, így az ilyesmivel nincs is gond, természetes jelenség

inkább az idegen szavakat erőszakoljuk meg, mint a saját nyelvet!

ha uis a saját, roppant műveltséget csillogtatva többesszámként kezeljük a "médiá"-t, akkor legális pl az efféle borzalom is: "amint arról a média hírt adtak, (...)" :omg:
ép nyelvérzékkel ez mindenkinek fáj
az ellenkező eset legföljebb a latinul tudó keveseknek

Komolyan gondolod, hogy olyan szavakat hásználjon bárki is, amit nem ért? :eek: Mik vagyunk mi, politikusok?  :confused:

Mi lehet nagyobb megerőszakolása a nyelvnek, mint ha akkor is idegen szavakat használunk, amikor nem lenne szükságes, ráadásul még csak nem is ismerjük jelentésüket?

Macika nem a média szó használata ellen kelt ki, ő (ha jól értettem) a többszörök többesszámot kifogásolta, a Te példáddal élve: "médiák hírt adtak" - nyelvtanilag ugyanolyan helyesnek tűnik, mint a legoptimálisabb, csak értelme nincs.

#2672 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 17. 22:02

Idézet: MisterY - Dátum: 2005. szept. 17., szombat - 22:41

Komolyan gondolod, hogy olyan szavakat hásználjon bárki is, amit nem ért? :eek: Mik vagyunk mi, politikusok?  :confused:

Mi lehet nagyobb megerőszakolása a nyelvnek, mint ha akkor is idegen szavakat használunk, amikor nem lenne szükságes, ráadásul még csak nem is ismerjük jelentésüket?

Macika nem a média szó használata ellen kelt ki, ő (ha jól értettem) a többszörök többesszámot kifogásolta, a Te példáddal élve: "médiák hírt adtak" - nyelvtanilag ugyanolyan helyesnek tűnik, mint a legoptimálisabb, csak értelme nincs.

milyen ponttól szabad használni egy idegen szót?
uis ha elég sűrűn előfordul mindenfelé, akkor az eredet ismerete nélkül is használni fogják
ráadásul sok idegen szó vminek a neve, ilyen a CD lemez, vagy már jóval régebben a La Manche csatorna - ezeket muszáj használni ("muszáj" = valaha "muß sein" kifejezés, de már senkit nem érdekel/zavar az eredeti jelentés)

vagy: ha vki nem dobja ki az évek során a jegyzettömbjeit, akkor a fiókja tele lehet noteszekkel
zavaró (értelmetlen?) a többesszám? pedig már az eredeti "notes" is abban van... (és angolul lényegesen többen tudnak, mint latinul)

Szerkesztette: Degeczi 2005. 09. 17. 22:03 -kor

#2673 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 17. 22:13

Idézet: Degeczi - Dátum: 2005. szept. 17., szombat - 23:02

ráadásul sok idegen szó vminek a neve, ilyen a CD lemez, vagy már jóval régebben a La Manche csatorna - ezeket muszáj használni ("muszáj" = valaha "muß sein" kifejezés, de már senkit nem érdekel/zavar az eredeti jelentés)

Hát erre nem tudok mit mondani, ha senkit nem zavar, akkor én is csak egy senki vagyok, és majd halkan szenvedek, ha ilyeneket hallok, nehogy megzavarjak vele bárkit is.

De nem muszáj ezeket használni - mint ahogy maga a muszáj szó használata is teljesen felesleges.
Vannak szavak, amik be tudtak olvadni a nyelve, annak szerves részévé váltak az idők folyamán. A muszáj nem ilyen. Az még most is zavaróan hat szinte minden szövegkörnyezetben.

#2674 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 17. 22:22

Idézet: MisterY - Dátum: 2005. szept. 17., szombat - 23:13

A muszáj nem ilyen. Az még most is zavaróan hat szinte minden szövegkörnyezetben.

sajnos neki ezt már nem lehet elmondani

#2675 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 18. 01:38

Idézet: Degeczi - Dátum: 2005. szept. 17., szombat - 20:52

elnézést, de latinul beszélsz, vagy magyarul?!

az idegen eredetű szavakra már a befogadó nyelv szabályai érvényesek, így többesszámot is kaphat ennek megfelelően
márpedig magyarban nem többesszámú a "média": nincsen "k" a végén...
(a "médium" pedig már foglalt, egészen másra)

én is harapok erre, mert teljesen fölösleges fontoskodás

Ha valaki úgy használ egy idegen nyelvből származó szót, hogy FOGALMA SINCS a jelentéséről, ráadásul VOLNA magyar megfelelője, akkor az az ember trendi bár, de műveletlen. Ha még arogáns is, és bizonygatja a saját igazát, akkor még rosszabb.

Nem hiszem, hogy nem bánja a füledet pl. az 'unszimpatikus' c. szó, amit a műveletlen germánok használnak az antipatikus helyett (nekik sem volt arról fogalmuk, hogy mi az alapszó és milyen képzővel vann ellátva).
Mert nekem nagyon fáj, ha ilyen szinten hagyjuk, mitöbb szándékosan korcsosítjuk nyelvünket.
Lassan odáig jutunk, hogy ha szép, szabályos magyar beszédet akarunk hallani, akkor külföldre kell menni, lassan Erdélyben, a Vajdaságban szebben beszélnek magyarul, mint 'itthon'.

A véleményem az, hogy nem bűn, ha az ember idegen szavakat használ a beszédében.
A bűn az, ha rosszul használja.
Aki csak magyarul tud, az beszéljen csak magyarul! Meg fogják érteni a mondanivalóját úgy is.

Na de ennek nem itt van a helye, talán legyen a szó a gyorsahjtásé újra!

Szerkesztette: *Macika* 2005. 09. 18. 01:41 -kor

Gondolkoztál már ma?

#2676 Felhasználó inaktív   landler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 09. 18. 04:03

Arrogáns

(lat.), rátartó, önhitt követelő.

#2677 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 18. 13:42

Idézet: landler - Dátum: 2005. szept. 18., vasárnap - 5:03

Arrogáns

(lat.), rátartó, önhitt követelő.

Köszönöm, véletlen volt, sajnos már nem tudom javítani.
Igen, tudom, a gyorshajtást is hibásan írtam. De azt is tudom, hogyan kell írni. Éjszaka 3/4 3 kor sajnos becsúszik 1-2 hiba.

Jó lenne, ha észrevennéd, hogy én nem megmagyarázni akarom, hogy ez így jó, tök fölösleges 2 db r-rel írni az arrogánst, mert a magyarban úgysem ejtjük 2-vel, hanem beláttam, hogy hibáztam (ha még nem is szándékosan).

Szerkesztette: *Macika* 2005. 09. 18. 13:48 -kor

Gondolkoztál már ma?

#2678 Felhasználó inaktív   Mikeee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 19. 12:28

Idézet: *Macika* - Dátum: 2005. szept. 18., vasárnap - 14:42

Köszönöm, véletlen volt, sajnos már nem tudom javítani.
Igen, tudom, a gyorshajtást is hibásan írtam. De azt is tudom, hogyan kell írni. Éjszaka 3/4 3 kor sajnos becsúszik 1-2 hiba.

Jó lenne, ha észrevennéd, hogy én nem megmagyarázni akarom, hogy ez így jó, tök fölösleges 2 db r-rel írni az arrogánst, mert a magyarban úgysem ejtjük 2-vel, hanem beláttam, hogy hibáztam (ha még nem is szándékosan).

Szvsz te kezdted el a kijavítgatósdit, miért lepődsz meg ha te is megkapod? :think:

#2679 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 19. 15:18

Idézet: Mikeee - Dátum: 2005. szept. 19., hétfő - 13:28

Szvsz te kezdted el a kijavítgatósdit, miért lepődsz meg ha te is megkapod? :think:

Nem lepődtem meg. Sőt megköszöntem, hogy kijavítottak.

De te hogy jössz be a képbe? Jöttél, hogy rúgjál te is egyet belém?
Gondolkoztál már ma?

#2680 Felhasználó inaktív   Goodman 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 19. 21:48

Nem kimondottan gyorshajtas, de  :fear:

http://langlovagok.hu/kepek2005/fehervar/0...antsuzuki.shtml

#2681 Felhasználó inaktív   Mikeee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 20. 07:24

Idézet: *Macika* - Dátum: 2005. szept. 19., hétfő - 16:18

Nem lepődtem meg. Sőt megköszöntem, hogy kijavítottak.

De te hogy jössz be a képbe? Jöttél, hogy rúgjál te is egyet belém?

Csak mert kicsit felháborodottnak hangzott a "Jó lenne, ha észrevennéd...." kezdetű mondatod, és gondoltam rávílágítok, hogy te kezdted az egészet, de ha tévedtem, akkor sorry.

#2682 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 20. 20:03

Idézet: Mikeee - Dátum: 2005. szept. 20., kedd - 8:24

Csak mert kicsit felháborodottnak hangzott a "Jó lenne, ha észrevennéd...." kezdetű mondatod, és gondoltam rávílágítok, hogy te kezdted az egészet, de ha tévedtem, akkor sorry.

Jaaa, visszaolvasni 2-3 hsz-t, azt nem, inkáb rugsz te is. Gratulálok...
Gondolkoztál már ma?

#2683 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 21. 21:38

Nakérem, miután kidühöngtem magam, hogy az érdi halálos gázolás sofőrjét szabadon engedték, akkor ért a másik arculcsapás.

Kiderült ugyanis, hogy bizonyos mértékig EGYHÍTŐ KÖRÜLMÉNY az, hogy nem volt jogosítványa.
Így egy csomó vezetéssel kapcsolatos dolog nem ismerete nem róható fel neki bűnéül, nem kérhető számon rajta.
Többek között a táblák ismerete nem követelhető meg, az autó várható viselekedése nagy sebességnél, valamint több egyéb (itt már elborult az agyam, többre nem emlékszem) körülmény sem.

Imádok egy olyan országban élni, ahol érték a BECSÜLETES ember...
Gondolkoztál már ma?

#2684 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 22. 07:03

A topic meghaladta a 2500 hozzászólás limitet, kérem újat nyitni, hivatkozással erre a témára.

Téma megosztása:

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 133
  • 134
  • 135
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó