HWSW Informatikai Kerekasztal: processor upgrade - hol? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (17 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

processor upgrade - hol? Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   FragMaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 11. 17. 22:44

Idézet: malvin - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 22:27

na nem azert, hogy vitatkozzak, de pl. ez egyik vezeto szamitastecnikai bolt arlistajabol
KINGSTON 512MB DDR500 SDRAM PC4000  49,700.- Ft
ez, akarhogy is szamolom sokszorosa a 82 euronak, amibe a 2x256MB Kingston RDRAM kerul.
Persze vannak mas es olcsobb memoriak is.

:omg:
bwázz, pont kiszúrsz az első "vezető" (de mégis melyik?) boltból egy kingston 500-as tuningramot
:D

kezdésnek inkább nézz vmi kevésbé neves 400-as ram után ;)
jah és még vmi: ha új lapot veszel, akkor érdemes a dual channel miatt a ddr ramot is párban venni

Szerkesztette: FragMaster 2005. 11. 17. 22:46 -kor

Gigabyte GA-P35-DS3, Core2Quad Q9550 + CM TX2, 2*1gb Adata 800+, 2*1gb Supertalent, MSI GeForce GTX460 Cyclone OC 1GB, SB Audigy, Chieftec CFT-550, Pioneer DVR-216D, Samsung SH-D163B, Samsung 320gb, Dell U2311H

#42 Felhasználó inaktív   malvin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 17. 22:56

Idézet: FragMaster - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 21:44

kezdésnek inkább nézz vmi kevésbé neves 400-as ram után ;)

en most mar igazan maradnak az RDRAM mellett.
Ebben tud valaki segiteni?

#43 Felhasználó inaktív   FragMaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 17. 23:00

Idézet: malvin - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 22:56

en most mar igazan maradnak az RDRAM mellett.

miért is?

amúgy itthon kokain áron van, szal, ha külföldön kifogsz egy akciót csapj le rá...
de hogy is jukadtunk ki itt, neked nem új proci kellett? :think:
Gigabyte GA-P35-DS3, Core2Quad Q9550 + CM TX2, 2*1gb Adata 800+, 2*1gb Supertalent, MSI GeForce GTX460 Cyclone OC 1GB, SB Audigy, Chieftec CFT-550, Pioneer DVR-216D, Samsung SH-D163B, Samsung 320gb, Dell U2311H

#44 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 17. 23:14

Az 1.2-es PIII lehet, hogy gyorsabban végezne a videóval mint az 1.7-es P4. :)
Igazi előrelépés (főleg ha videót is kódolsz) egy olyan P4 lenne, amiben már van HT.
Nehéz eldönteni, hogy mit csinálj. Eladni nagyon nehéz, fejleszteni sokba kerül. Ha tényleg csak a sarokban fog számolgatni, és lesz egy másik gép amit tudsz használni, akkor lehet, hogy hozzá se kéne nyúlni. A tuningot viszont kipróbálnám a helyedben. :) +200MHz már több mint 10%.

#45 Felhasználó inaktív   malvin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 17. 23:38

Idézet: FragMaster - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 22:00

amúgy itthon kokain áron van, szal, ha külföldön kifogsz egy akciót csapj le rá...
de hogy is jukadtunk ki itt, neked nem új proci kellett? :think:

lehet, hogy tenyleg egy kisse bonyolult:
Szoval, elhataroztam, hogy egy kicsit upgradelem a gepemet (tobb memoria, gyorsabb procesor).
Termeszetesen eloszor a gep szulo cegetol kertem ajanlatot (szemelyesen, szoban - eppen ott javiittattam egy masik gepet). Azt mondtak, hogy a processzor nem gond, hat a memoria az problemas - majd utannna neznek.
Ezutan megkaptam irasban, hogy a processorrol szo sem lehet (ld. socket 423), a memoriara viszont tettek ajanlatot: 2x512MB = 2x30eFt+Afa (a 2x512-t mar le sem merem irni).
Hat ez tenyleg csillagaszati osszeg, es bar nagyon a szivemhez nott ez a gep, azert megis ugy gondoltam, hogy azert ez processor upgrade nelkul tenyleg nem eri meg. De azert biztos ami biztos magam is elkezdtem utanna erdeklodni (pl. itt). Kiderult, hogy nem volna lehetetlen, csak hat Mo-on mar nem lehet 2.5GHz-es P4-es FSB400-as, socket 478-as, stb. processzort kapni.
De az is kiderult, hogy amig Mo-on az RDRAM-ok arai - ha egyaltalan kapni - csillagaszatiak, addig kulfoldon (pl. nemetorszagban - es onnan nincs vam!) a magyar arakhoz kepest szinte fillerekert lehet kapni. Es ennyiert mar megerne. Csakhogy a boseg zavara... Arrol mar nem is beszelve, hogy en meg nem ertek hozza (egy oldalas, ket oldalas, 40 vagy 45 nanoszekundumos, ECC vagy nonECC, stb.)
De ha valaki segitene...

u.i. Egy masik, valakinek az RDRAM-os problemajarol szolo (es alig egy eves) topicbol kiderult, hogy ezeknek benne kellenne lenni az alaplap kezikonyveben. Csakhogy en nem kaptam kezikonyvet (ez a hatranya a keszen vasarolt gepnek - az ember szinte semmi dokut nem kap hozza)
Annyit tudok (ezt is csak a vasarlasi szerzodes mellekletebol), hogy az alaplap tipusa Intel D850GBAL.

Osszegezve: processor upgrade storno, de a memoria erdekel, csak nem a ceg altal ajanlott aron.

Szerkesztette: malvin 2005. 11. 17. 23:42 -kor

#46 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 11. 17. 23:58

Idézet: malvin - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 23:38

mellekletebol), hogy az alaplap tipusa Intel D850GBAL.

Support / leírás itt van hozzá: http://support.intel.com/support/motherboa...desktop/d850gb/
Make love not Wor.

#47 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 00:14

Idézet

Csakhogy en nem kaptam kezikonyvet (ez a hatranya a keszen vasarolt gepnek - az ember szinte semmi dokut nem kap hozza)

Leírást mindenképpen kapnod kellett volna hozzá.

Idézet

2x512MB = 2x30eFt+Afa (a 2x512-t mar le sem merem irni).

Dehát leírtad! :)

#48 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 06:13

Namost, HT:
Szerencsés esetben egy Biospatcher-es HT unlock után megy benne az egyetlen 533as, HTs northwood, a 3,06os, Dj Kakukk ősidők óta árul egyet, olyan 30k magassága az ára, de mondom, egyáltalán nem biztos hogy megy benne, és persze kell egy combosabb borda is az északi hidra.
RD:
Kb ezer+1 ember árul RD ramot, most jár le az ilyen masinák életciklusa a cégeknél, mindenki szabadul meg tőlük ezerrel, igy az ára az eladó megszorultsága, eladni vágyása és hülyeségének gyöke. Én láttam már 2*256 PC800as, 16 bites ramot, azaz pont amilyen kell a lapodba, 10 és 35 ezer között mindenféle árért, egyszerü a képlet, aki hülye és heroinárat akar az ilyen kövületekért, azt el kell küldeni a francba, és máshoshol keresgélni.
És persze, próba, próba és próba. Továbbra is mondom, ha szerzel 423-478 átalakitót, akkor tudok segiteni próbában, hogy mi megy el abban a deszkában és mi nem, mert a 256os ramokra kutya háklisak ezek a cuccok, ezt személye tapasztalatból mondom, van kb 5 RDs gépem, abból kb 1 volt olyan, ami cumi nélkül, első rugásra ment 256os modukokkal, és volt 2, amivel nem lehetett zöldágra vergődni.

#49 Felhasználó inaktív   malvin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 08:02

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 23:14

Dehát leírtad! :)

latszik, hogy mar keso volt!
szoval, a 2x256 kerul 2x30eFt+Afa-ba,
es az 512-es (akkor most mar leirom) 2x83 +Afa.

Es ezt osszevetve az ebay-os, a (kettoert!) kb. 150 euros arral, hat azert ez pofatlansag.

Szerkesztette: malvin 2005. 11. 18. 08:08 -kor

#50 Felhasználó inaktív   malvin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 08:50

Idézet: 2-More - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 5:13

a 256os ramokra kutya háklisak ezek a cuccok,

kosz a figyelmeztetest!
Es ezt erthetem ugy, hogy az 512-es ramokra kevesbe haklisak?
Mert most, hogy elkzdtem kacerkodni az internetes ram vasarlas gondolataval, ugy okoskodtam, hogy ha bukok, akkor eleg lesz 80 eurot bukni, na de ha a 150 euro "elbukasanak" kisebb az eselye, akkor mas strategiat valasztok.

u.i. aruld mar el, hogy mi az a HT.

u.i.2. atalakito: csak a kellytech-nel kaphato, az meg egy nagyker, es ezt be is tartja. En meg maganszemely vagyok. (Egyszer ugyan vasaroltam mar naluk: hosszas konyorgesre megadtak egy kozeli szamitastecnika ceg (nem bolt) nevet, es azok amikor odamentem atseteltak, megvettek a cuccot, azutan eladtak nekem. q...a maceras vol.) Tobbek kozott ezert gondoltam ugy, hogy legjobb volna az egeszet szervizben csinaltatni. Azok siman megrendelhetik.

#51 Felhasználó inaktív   kraftxld 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 09:15

Idézet: malvin - Dátum: 2005. Nov. 18., Friday - 8:50

bla-bla

Úgylátom nem érted meg, hogy fölösleges szenvedni a gép upgrade-olásával.  :rolleyes:
Hiába tépjük itt a szánkat.
jófajta 2x512 ddr 400 a bolhán kb 18 ezer
stb stb.
MCSE+M/S, MCITP

#52 Felhasználó inaktív   malvin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 09:35

Idézet: Jahno - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 22:58

hat ez nem ir sokat a memoriarol, de azert igy is sikerult meg homalyosabba tenni a helyzetet:

mi az a RIMM es continuity RIMM?
ez tobbek kozott jelenti azt, hogy csak olyan RDRAM johet szoba, aminek a neveben szerepel a "RIMM"?

match the speed speed - gondolom ez a 40 vagy 45 nanosec. (P800-40 ill. -45). De mi az a "match"? Azonos? Akkor miert nem "identical", mint ahogy "dentical in size and density"

a size valoszinuleg az xMB, de mi a density?

Es a hirdetett RDRAM-oknak vannak meg egyebb parameterei is:

ECC (az emlegetett ajanlat NonECC-rol szolt)?
van e jelentosege annak, hogy egyes modulok RIMM/RDRAM masok RIMM/RAMBUS?
RIMM ECC + CRIMM ?
184 pin (remelem a 184 polig u.a) - de ha ezt kozlik, akkor bizonyosan van nem 184 pines is. Honnan tudhatnam meg, hogy nekem milyen kell - persze lehetoleg a memoria kiszerelese nelkul (ugysem lesz rairva!)
Egyan ez vonatkozik a 40 ill. 45 nanosec-re. Vagy a gyorsabb (40 nanosec) jo egy esetleges 45-os melle is (mint ahogy PC100-as SDRAM melle teheto PC133-as is)

Ja es az egyoldalas meg ketoldalas. Ez a nevebol nem latszik.

Azutan van olyan, hogy
512MB Kingston Rambus, 2x 256MB KTC800E2/512 ECC. Ez mindossze 10 euro (az atlag 256-os 80 euro).
Jol gondolom, hogy ez biztos nem jo, mert ez "valami mas"?

Szerkesztette: malvin 2005. 11. 18. 09:54 -kor

#53 Felhasználó inaktív   malvin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 09:40

Idézet: kraftxld - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 8:15

Úgylátom nem érted meg, hogy fölösleges szenvedni a gép
upgrade-olásával. Hiába tépjük itt a szánkat.

Jol latod!
En megertetterm hogy sokan ezt hulyesegnek tartjatok.
De Ti is ersetek meg, hogy en ennek ellenere szeretnem megcsinalni.
Ehhez kerek segitseget.

Szerkesztette: malvin 2005. 11. 18. 09:41 -kor

#54 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 10:03

Nno, akkor ezen túlléphetünk :) .
Az RDRAM (RAMBUS DRAM) foglalata RIMM rövidítéssel fut (Rambus Inline Memory Module). A CRIMM (Continuity RIMM) lényege az, hogy a Rambus foglalatok mindegyike le legyen zárva, a kör csak így működőképes. Ha nincs üres foglalatod, nem kell ilyen kütyü.
16/32bit: Az RDRAM eredetielg 16bit-es, míg a proci adatbusza 32bit. Ezért 16bit-es RDRAM-ból minimum kettő kell ahhoz, hogy működjön a gép. A 32bit-es RIMM 232 érintkezős, míg a 16bit-es csak 184.
40/45ns: Egyezniük kell a moduloknál, a 40 gyorsabb.
ECC: Minden RIMM ECC-s.
Density: Hány memóriaIC van a lapkán. 64, 128, 256Mbit-es dram-oból építhetik, ezeknek megfelelően alakul, hoyg hány IC kell egy modulhoz. Egyezniük kell páronként.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#55 Felhasználó inaktív   malvin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 10:36

Idézet: didyman - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 9:03

Nno, akkor ezen túlléphetünk :) .

azert meg nem :(

Minden RIMM ECC-s.
akkor miert szolt a szerviz ajanlata NonECC-s RDRAM-rol?
Ja, es egy a temerdek google searc eredmeny kozul:
512MB PC800 non-ECC RDRAM RIMM (p/n XRD512) $283.98
Az ebay-on valoban nincs NonECC-s, csk olyan amiben nem szerepel az ECC.
Szoval akkor most melyiket?

40/45ns: Egyezniük kell a moduloknál
veszelytelenul kijelentheto-e, hogy 2001-ben valoszinuleg a lassabb (45ns) memoriat tettek a gepbe?
Esetleg, mar csak azert is, mert akkor meg a 40-es nem is letezett?
Vagy ez megnezheto pl. valahol a BIOS-ban? (mivel nem kaptam kezikonyvet, ezert nem tudom. Es mivel amugy nem igazan ertek a BIOS-hoz, nem igazan szeretnek "bolyongani benne" es "tippelgetni")

#56 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 11:27

Idézet

u.i. aruld mar el, hogy mi az a HT.

HT - Hyper Treading

A proci egyszerre nem egy, hanem két szálat tud kezelni, ezért lesz virtuálisan még egy processzor a gépben. A task managgerben is két processzort látsz. Természetesen nem olyan gyors mintha dual processzoros gép lenne, de bizonyos esetekben nagyon sokat tud dobni a gépen, pl videófeldolgozásnál elég sokat számít.

Idézet

ECC: Minden RIMM ECC-s.

Nekem volt RD ramos gépem, és nem ECC-s modulok voltak benne.

#57 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 15:20

Akkor ezt enyhén rosszul tudtam. Bocs..
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#58 Felhasználó inaktív   malvin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 19:41

Igazan nem akarom borzolni a kedelyeket, de processor ugyben is korulneztem tolumk nyugatra (ebay.de),
es ott meg egesz komoly piaca van 2.4-2.5GHz-es P4 processoroknak (ugy 50-70 euro kozott).
Szoval, processor upgrade ismet napirenden.
De tenyleg, tud-e valaki szervizt, ahol ismerik ezt az atalakitot es el is valaljak az atalakitast?

Pontosabban, valahogy ugy kepzelnem a dolgot, hogy en keresek processort az interneten, megkuldom nekik az adatokat, ok rabolintanak, en megrendelem es ok megcsinaljak.

#59 Felhasználó inaktív   FragMaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 19:47

Idézet: malvin - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 19:41

De tenyleg, tud-e valaki szervizt, ahol ismerik ezt az atalakitot es el is valaljak az atalakitast?

szerintem beviszed a sarki számtechboltba és betolják a gépbe minden további nélkül, mert hidd el neked sem lenne kihívás

szakember? szervíz? de nagy szavak... :p

Szerkesztette: FragMaster 2005. 11. 18. 19:47 -kor

#60 Felhasználó inaktív   malvin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 20:42

Idézet: FragMaster - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 18:47

szerintem beviszed a sarki számtechboltba és betolják a gépbe minden további nélkül, mert hidd el neked sem lenne kihívás

lehet, hogy igazad van, de azert engem egy kicsit zavar, hogy (es akkor legyunk "konkretak") a Senorg szerviz - ahonnan a gep szarmazik, es ahol eddig a legteljesebb megelegedesemre javitottak, bovitettek ezt es a tobbi gepemet is - nem vallalja ezt a feladatot.

Ami a "nekem szolo kihivast" illet: azert talan egyszer az eletben latni kellett volna egy processor cseret.
Utalva a topic elejen elhagzott receptre: "rakenunk egy kis hovezeto pasztat..."
Hova, mennyi az a kicsi, ...?
Es akkopr az olyan, a kulonfele leirasokbol mar ismeros aprosagokrol mar nem is beszelve, mint pl. "eroteljesen benyomjuk, de nem eroltetjuk...."

u.i. sok alkalmam volt hw-esek korul ogyelegni, es tudom, hogy nekik egeszen mas "lehetosegeik" vannak mint egy mezei halandonak. Pl. beteszi, nem mukodik, elokap egy masik alaplapot, abba is beteszi, mukodik - tehat nem a processor rossz. Szoval ezzel en nem tudok, de nem is akarok versznyezni.

Szerkesztette: malvin 2005. 11. 18. 20:50 -kor

Téma megosztása:

• (17 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.