...a voice from the darkness.....
(Na... Okosan kell bánni a BUMPokkal, hogy a topic mindig fent maradjon...

)
Vipisrác, igazad is van, nem tudok és nem is akarok ezzel vitatkozni...

Csak valahogy' a gyakorlat mégis azt mondatja velem, hogy "pusztuljon a sok karós"...

Biztosan a 200 damage miatt van ez a problémám, mert ez egyszerűen nonszensz, "pofátlanság". Szemtelen dolog... Mert ugye legalábbis ProPlus nélkül két eset van...
Az egyik, hogy van HP-d meg pajzsod is: ilyenkor egy darab nyűves karó annyira leamortizál, hogy elég pár shotty és/vagy egy-két rakéta, aztán kampec. Például 100/150-ről (tehát 100 HP és teljes ezüstpajzs) mindössze 20/30-ad marad, ami kvázi a nullával egyenlő. Ugyanez aranypajzsnál 60/40, szóval még egy karó vagy a többi fegyverrel pár lövés, és véged van. Ilyen helyzetekben nagyon gyorsan újra HP-t meg pajzsot kell szerezni, de ez nagyon nehéz egy zsúfolt FFA-ban..szerencsére Duelben kevésbé, de ha az ellenfél elég ügyes és nem enged el a Shottyval (a shotty lelassítja az ellenfelet), akkor akár azzal is leszed, csak pár lövés kell...
A másik eset az, amikor nincs megfelelő HP-d és/vagy pajzsod, aztán elég egy karó és alászállsz a Pokolba...

Szóval ez lehet akár a fordított eset: harcolsz valakivel más fegyverrel, mire egy másik valaki "bemákol" egy karót és véged, vagy pedig az ellenfeled nyom be hirtelen egy karót és ezzel dönti el a küzdelmet. Túl gyorsan... Olyan is van, hogy éppen felvennél egy új pajzsot vagy éppen fel is veszed, aztán bumm, "leköpnek" és kampec...
De a legnagyobb baj akkor is a játékosokkal van szerintem: vannak, akik csak ezt a fegyvert akarják használni és rosszabb esetben mindenki mástól is ugyanezt várják el. Nincs idegesítőbb, mint amikor egy totál kezdő szinten ragadt játékos össze-vissza kenguruzik az ember előtt ész nélkül és közben a karóvetővel hadonászik (és szemtelenül többször talál be mint ahányszor megérdemelné)...

És amikor leshottyzom, akkor persze lelámáz és azt mondja, hogy azért nem veszem elő a karót, mert nincs aimem, mert ahhoz kell ám az igazi aim (de ő meg azzal is átlagos, a többivel meg még annyit se tud). S persze ezek után csak azért sem (nem süllyedek le a szintjére, hátha megver a rutinjával, LOL)...
Rakétával egy 100%-os hit éppen 100 HP-t ér. Ehhez képest meglehetősen aránytalannak, túlméretezettnek tartom a karó 200 HP-jét. Mert karóval százszor könnyebb egy 100%-os direct-hitet (végül is ennél a fegyvernél csak ilyen van) bevinni mint rakétával. Ezt mindenki tudja, aki a játékban próbált szép midair-frageket csinálni, tehát pl. a levegőben eltalálni és megfragelni az ellent. Sokan a karós megoldást szeretik, de szinte az a legegyszerűbb. Még chainnel fenntartani és megventilálni az ellent is jóval nehezebb. De a legnehezebb egy direkt rakétával megfragelni valakit a levegőben. És ez utóbbi a talajon is igaz. Nem sok 100 HP-s rakétát nyom be az ember egy meccsben (főleg nem távolról, de távoli karókat szemtelenül sokszor be lehet kapni), ahhoz képest karóval a többszörösét lehet. Például mert az gyorsabban száll, az ívelésre meg nagyon rá lehet érezni, viszonylag rövid idő után is. Szóval én a karókra max. 75 HP sebzést adnék, kb. annyit érdemel egy olyan találat..és a fanatikusok még akkor sem állnának le vele...
Van egyébként még egy unfair fegyver az MP-ben, ez pedig az Electro. Ha az ember ügyes, az ellenfél akár 100/200-ról (tehát full HP és aranypajzs) is "megsüthető" kb. 3 mp alatt, mialatt a mi HP-nk meg felszökik. De ez egy kezdőnek megint csak nem menne. Egyébként Medic-kel ezt szoktuk használni a karókkal szemben (bár Ő egy idő után leállt vele, mondván, hogy túl unfair), ill. én még mindig, az "unfair vs. unfair" jelszóval...
Szerintem a közelharc mindig nehezebb, legalábbis nekem biztosan. Én távolra mindig effektívebb vagyok, amikor csak kicsiket és finoman kell mozgatni az egeret, az jobban megy (pl. chain olyankor). Közelre gyorsabban kell célozni és akkor sokszor odarántok az egérrel és sokszor be is megy a karó/rakéta/shotty..máskor meg hát, nemigen... Többet kell mozgatni az egeret közelharcnál és gyorsan kell fordulni..már gondolkodtam azon, hogy valahogyan ezt kellene gyakorolnom. Mármint akár közel menni az ellenfélhez és úgy legyőzni és nem távolról, gyakorlásképpen belefér. Általaban próbálok távol maradni az ellenféltől, így annak az esélye is lecsökken, hogy saját magam alá pörköljek a rakétákkal...
Rémlátó, köszi a tippeket a létra körülről, megpróbálom majd felhasználni őket. Tényleg nem lehet mégsem olyan egyszerű, mert régebben én is próbálkoztam ilyesmivel, de aztán elkullogtam onnan, mert nem sikerült sosem. Nem tudtam visszamászni a létrára. Aztán mehettem lefelé az utálatos úton...

A "Babel"-féle trükköt sem ismerem, azt hiszem. Felvennéd ezt is? Vagy prezentálsz egy demót? Megnézném, mert most nem rémlik semmiféle kiút onnan...
Na most, hogy miért jön be jobban az SP? Hú, lehet, nem is kellett volna ezt feldobnom! LOL Azt sem tudom, hogy honnan kezdjem...
Azt biztos Te is tudod, hogy bizonyára elfogult vagyok: az SP-vel kezdtem, annak fogott meg a hangulata, az jelenti nekem a PK-t igazán, szóval ilyen szentimentális okból sem tudnék mást mondani... De mivel folytassam...?
Aztán az, hogy tényleg, az SP tiszta móka, stressz nélkül. Az MP-ben én mindig stressz alatt vagyok, részben a nehéz természetem miatt is: soha az életben semmiben nem tudtam elviselni a vereséget, mindig nyerni akartam. Mindegy ki az ellenfél, ha tudom, hogy jobb és ő fog nyerni és a végén én vesztek, akkor is nehezen élem meg. Mindig izgulok, már lejátszottam több ezer meccset biztosan, de akkor is, pár nap kihagyás után mindig remeg a gyomrom és a kezem (és izzad is) legalább az első percekben... Hihetetlen, látnotok kéne..hogy ilyen egy böszme természettel áldjon meg a sors valakit.

Aztán amikor látom, hogy megy, akkor egy kicsit lenyugszom, akkor már nem izgulok úgy. Ez olyan büszkeség-dolog is, "...minden áldott nap, minden csatát meg kell nyerni, mindig be kell bizonyítani, hogy te vagy a legjobb..." - legalábbis FFA-ban. És én valóban nagyon tudok félni attól, hogy "...mi van, ha nem én vagyok a legjobb?". Az FFA-kból majdnem mindet én nyerem, napi több órás játékkal is, és persze az ellenfelek mindig cserélődnek. A Dueleknél már más a helyzet, ott még mindig vannak olyanok, akiket még egyszer sem vertem meg (pl. Medic: a múltkor 10 percnél még valami 12:12 volt, aztán a 15. perc végére már Ő nyert 11:25-re - hát nem igaz, megint megúszta!

), és ott még 10x nagyobb a stressz, még akkor is, ha tudom, hogy 50:0-ra fogok nyerni valaki ellen. Akkor is izzad a kezem és remeg a gyomrom. Nem tudom ezt megmagyarázni, de ez egy borzasztó nagy gát, és eddig még nem igazán tudtam semmit sem tenni ellene. Pedig így nem tudok 100%-osan koncentrálni. Régebben évekig versenyszerűen sakkoztam, de akkor is ugyanez volt a helyzet..tiszta ideg voltam minden meccs előtt, teljesen be voltam izgulva... Na, ezt sem írtam még le ilyen őszintén sehol sem...

A lényeg..SP-ben ez NINCS! Ott nem kell sem magamnak, sem másnak bizonyítanom, nem kell senki felett dominálnom, nem kell megmutatnom görcsösen, hogy érek valamit ebben a dologban. Az ellenfelek ugye mesterségesek, lehet bakizni mert nem látja senki, a hangulat magával ragad, nem érdekel, hogy mennyit lövök mellé...
Az SP-ben teljes részletességet állítok be, így ott a játékélmény mindenképpen 100%-os. De pl. az MP-ben nem játszhatok max. grafikán, mert akkor már túl lagos lesz. A zenéket/ambienteket is kikapcsolom teljesen, hogy még jobban tudjak koncentrálni. A fegyvert kikapcsolom, mer' minek az? Meg úgy még többet látok. A textúraminőséget teljesen leveszem. Régebben még a robbanásokat is kikapcsoltam, meg minden egyéb partikuláris effektet, amiket a PK++ moddal ki lehetett kapcsolni. Na meg a felbontás is 640x480. Még a nyáron játszottam MP-t teljes részletességgel, és egészen más volt úgy. Nagyon hangulatos volt meg a zene is jó volt közben, de hát úgy nem lehet teljesen odafigyelni...
És végül még egy nagyon nyomós érv: a technikai háttér. A mostani netkapcsolatom egy nagy nulla. Ezzel a vacak kábelnettel a pingem úgy ugrál napközben mint a nikkelbolha: gyakorlatilag 28-tól 255-ig bármi előfordulhat. Éjjel meg hajnalban egy kicsit jobb lenne, akkor csak 28 és 50-70 között ugrik el, attól függően, hogy éppen "milyen napja van", de az is nagyon megnehezíti a dolgomat. Külön idegesítő, hogy "kedves" játékostársaim pedig - akik nem bírnak velem - csupán annyit látnak, hogy olyan 30-37 pingem van stabilan..és azt mondják, "nice ping", ha nekik meg magasabb. De nem ők ülnek itt és fogalmuk sincs a magas ping-fluxról, amit a játék valahogy' nem ír ki, tehát az elugrásokat nem lehet detektálni a játék alatt (nem tudom miért), ott csak az látszik, hogy pl. másodpercekig 45 a pingem, aztán meg 35. Stabil 100 ping is jobb ennél, komolyan mondom. De az átlag ezt nem érti, meg azt sem, hogy nem a ping miatt nyerek, hanem pl. mert elszedek előlük mindent, ha pedig megfragelem őket, akkor másodperceken belül jön a következő, mert ha csak rajtam múlik, 20 métert sem tesznek meg sérülés és "fragelődés" nélkül az éppen aktuális spawnpontjuktól. Ehhez kell némi rutin - a PK egy nagyon agresszív játék -, amivel ők nem rendelkeznek, ők csak a pinget látják...
Srácok, mit lehet kezdeni egy ilyen netkapcsolattal(?):
egy (origo.hu),
kettő (ROD-server) - képek. És bármikor lehet ilyen, bármelyik napszakban. Amikor csak 30 és 50 között ingadozik, az a legjobb eset. És az ebből adódó problémák? Egyszer kéne készítenem egy videokamerás felvételt. Véletlenszerűen elvesztem a sebességem; a lövéseim nem találnak, de engem mindenki más simán eltalál bármivel (mivel nincs sebesség és néha szinte csak lépegetni lehet); a jumppadek nem dobnak fel eléggé, ha valaki benyom egy shottyt akkor úgy esek le mint egy darab kő, de az én shottym nem fogja le őket; a tárgyakon néha átrohanok és nem veszi fel őket; a fegyverek nem tüzelnek időben és nem váltanak; az egér "lagos" lesz, egyszerűen lassabban lehet fordulni vele; mindennek nekimegyek, mindenhonnan leesek; semmit nem tudok időben elérni, így hiába időzítek, ha egyszer nem tudok pontosan ott lenni; ilyenkor egy karóm se talál be..és még lehetne sorolni... Néha benyögik azt is, hogy warpolok, pedig addig jó nekik. Mert ha viszonylag jó a netem (ez 100%-os még sose volt), akkor minden egészen más. Akkor el tudom kerülni rendesen az ellenfél rakétáit, szinte minden lövés talál, gyors és folyamatos a játék, gyors "flick-shotokat" lehet csinálni, mindent elérek rendesen, egyszerűen Ég és Föld a különbség...!
A vicc az, hogy általában nyerek akkor is ha rossz a net. De akkor közben végig káromkodok és olyan szövegek szöknek ki "fogam kerítésén", hogy csak néznétek (igaz, az Arénába soha nem viszem be az indulatot és sosem becsmérlek másokat, még azokat sem, akik pedig ezt teszik velem), LOL. Ha jó a net, akkor meg úgy nyerek, hogy végig röhögök, és néha egyszer sem tudnak megfragelni. A baj az, hogy a net inkább rossz mint jó. Emiatt már ott tartok, hogy Duelben alig merek kiállni valakivel, mivel tudom, hogy 35 és 61 között ugrálgató pinggel úgysem lenne semmi értelme. Emiatt egyelőre nem mentem ESL-re sem és nem játszottam az utóbbi pár hónapban megrendezett 4 db funcupon..pedig Medic is azt mondta, hogy messzire jutnék. Ja, lehet..csak nem ezzel a vacakkal. A múltkori meccsünk is addig volt jó, amíg nem kezdett el valaki specelni, és onnantól vége volt..lagfesztivállá vált a meccs számomra...
Eredménytől függetlenül általában be sem írom a meccsek végén, hogy "gg" ("good game"), mert hát miért hazudjak, ha egyszer nem volt az? Tudom, hogy nem vagyok normális mert ilyen technikai háttérrel is órákat játszom naponta és azt is jól tudom, hogy a német, holland, francia, stb. ismerőseim már réges-rég feladták volna. De az, hogy így is megyek valamire, tartja bennem a lelket (pl. itt van
GaRpY meg
egy jó meccs, vagy akár egy
FFA-pwnage a sok közül, ja meg egy
stílusos név, LOL)...
És visszatérve az SP-re..ott ez sincs. Jól fut ezen a gépen, nincs semmi lag, semmi packetloss, semmi idegesítő dolog nem történik. Az SP sosem idegesít fel a technikai háttér miatt. Tudom, hogy itt rajtam múlnak a dolgok. Így ha az MP-ből már totál elegem van, akkor ott az SP, ha maradunk szigorúan a PK-nál (SP vs. MP témában)...
Egyszer weblogot kellene nyitnom a PK-ról (és mindig kifutok a smiley-kból)...
SYS "No sin is too great to be forgiven."
Szerkesztette: SYS_TRhu 2007. 03. 10. 20:37 -kor