HWSW Informatikai Kerekasztal: Format - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Format legjobb, legbiztonságosabb megoldás Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   saddam500 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 11. 27. 04:14

Idézet: balazs-_ - Dátum: 2005. nov. 26., szombat - 15:26

igen, valóban. csak az a fura, hogy én XP-cd vel leformatáltam a csak a C:\ meghajtót sima NTFS-sen (nem gyors verzioval) utána feltettem az Xp-t, majd ahogy elindult fel a drivereket. IDE, AGP, hang, stb. utána ujrainditottam és rögtön fel az SP2-őt, majd megint ujrainditottam (ja és a hálókábel ezalatt ki volt húzva! szal virus sem mehetett addig fel...), és már akkor is baromi lassan töltött be. na de mért? a driverek a legujabbak, az sp2 is a microsoft oldaláról van (és cd-ről tettem fel amit még régebben töltöttem le), windows update-eket is feltettem utána semmi változás. viszont 5 alkalomból 1 szer gyorsan tölt be bejelentkezés után. de 4 szer baromi lassan. ezért gondoltam arra hogy valami file-rendszeres hiba lehet, ezért szeretném csak a C:\ particiot letörölni és a D:\ E:\-t meghagyni ha lehet igy. és ha ettől nem kavarodik össze a winyó hogy csak az első particot törlöm és hozom létre ujra kakor kiprobálnám, mert hát ennél csak jobb lehet! :D

Szia! :)
Szerintem töröld az egész hdd-ét adatmentést után a partíciókkal
együtt és partíciónáld újra.
Nekem hasonló hibajelenség több gépnél is volt miután rájöttem
arra hogy egyes esetekben nem elég csak a C vagy rendszer
partíciót formázni mert az XP betöltődése, használata és a fájlmozgás
iszonyatosan lelassul. Nem tudom pontosan mi okozza a hibát de
az újra partíciónálás az megoldja.
Hamar megvan és egy probát megér. ;)

Amúgy jellemzöen akkor jelentkezett a hiba ha egy másik gépbe került a
hdd amin már elözöleg futott egy rendszer és ott értelemszerüen
format c után felkerült rá egy új XP
ami már nem müködött megfelelöen.

A hdd tipusa mi egyébbként?
Ha megvan linkelek neked programot hozzá
amivel egyszerüen megoldhatsz mindent.

Szerkesztette: saddam500 2005. 11. 27. 04:22 -kor

Abit NF8, AMD Athlon64 3700+ Clawhammer + 64silencer ultra
Aopen geforce6800ultra 256ddr3 400/1100+Nvsilencer5,
Geil UltraPlatinum 2X512(466/2.5),2xSamsung 1614,Tagan 580W Easycon-series.

#22 Felhasználó inaktív   balazs-_ 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 18:10

köszi a válaszodat!

a winyóm egy Maxtor 60GB os
van hozzá progim pl a partition magic 8, csak reménykedtem benne hogy elég lesz a c:\ t formatálni de ezexerint nem :D

#23 Felhasználó inaktív   saddam500 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 18:55

Idézet: balazs-_ - Dátum: 2005. nov. 27., vasárnap - 17:10

köszi a válaszodat!

a winyóm egy Maxtor 60GB os
van hozzá progim pl a partition magic 8, csak reménykedtem benne hogy elég lesz a c:\ t formatálni de ezexerint nem :D

:)
Szivesen!
A maxtor saját programját érdemesebb használnod.
mert sok funkcioval bir grafikus felülete van nagyon gyorsan formáz és
sok lemezkezelö funkcio van beépitve illetve biztonságos mert dos módban müködik.
A fájlból tudsz vagy egy boottolható floppyt vagy cd-ét csinálni.
Adatmentés után válaszd a zerofilt quick -et (egy másodperc) majd a formázást
ahol particionálni is tudsz bármilyen fájlrendszerrel.
a formázás kábé 15 másodpercet vesz igyénybe.
A fájl letölthetö innen MAXBLAST
Majd ird meg ha sikerül a problémát megoldani.
Abit NF8, AMD Athlon64 3700+ Clawhammer + 64silencer ultra
Aopen geforce6800ultra 256ddr3 400/1100+Nvsilencer5,
Geil UltraPlatinum 2X512(466/2.5),2xSamsung 1614,Tagan 580W Easycon-series.

#24 Felhasználó inaktív   nova001 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 12. 28. 22:53

Hello

köv a gond...bekaptam egy adag spywaret...ujra raktam a wint minden jo volt...aztán gondolom mivel a többi meghajton is volt még igy ujra bekaptam és az Mbr szektor is virusos lett mindig kiirja minden meghajtora....ha formázom a winyot teljesen akkor ujra felépiti minden meghajtora az Mbr-t és akkor megszünik ez a gond ????
letöröl minden spywaret és virust ???

köszi a gyors választ mert sos lenne

üdv

#25 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 29. 16:46

Egyik ismerősömnek ugyanez a gondja volt. Elvileg egy formázásnak meg kellene oldania a gondot, viszont ne a leggyorsabb módot válaszd, ha lehetséges... Az MBR-t az oprendszer telepitője elintézi, de csak a gyökérmeghajtóra települ fel...

Szerkesztette: cyberman30 2008. 12. 29. 16:49 -kor

#26 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 30. 08:17

http://support.microsoft.com/kb/69013

Az MS-DOS Fdisk segédprogramja általában csak akkor frissíti a fő rendszertöltő rekordot (MBR), ha az még nem létezik. Az Fdisk újraparticionáláskor nem írja felül a rekordot.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#27 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 12. 30. 09:50

javítókonzolról kiadott fixmbr parancs írja újra, formázás aligha.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#28 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 30. 10:23

A hdd-ken vannak a partíciók, s van az MBR, minden hdd-n 1 darab, minden partíciótól függetlenül. Tehát az MBR fizikailag a vincseszter "legelső" szektora (LBA címzés szerint nulladik). Azaz független bármilyen partíciótól, logikai meghajtótól (tehát amit látsz windows-ban, "c","d", akármitől!)

Ha meghajtó alatt hdd-t értesz (vincsesztert - tehát több hdd-d van a gépben), akkor igen; minden meghajtónak van 1 darab MBR-je, ami akár fertőzött is lehet. Formázás NEM törli az MBR-t.

DOS esetén (ill. DOS-boot lemezről bootolva) az "fdisk /mbr" viszont kimontottan felírja az MBR-be a "dos"-os indítókódot minden esetben. Maga az fdisk (/mbr kapcsoló nélkül) nem nyúl az MBR-hez, ha létezik benne az indítókód (amit pontosan nem is tudunk, hogy mit vizsgál), hiszen a partíciós tábla és az MBR is két külön dolog. A partíciós tábla csupán része az MBR-nek, de van ott még bőven hely...:)

Ahogy didyman is írta, az xp javítókonzolán lehet felíratni ismét az MBR-t. Asszem megadható, melyik hdd-re akarod.

Szerkesztette: Warrior 2008. 12. 30. 10:29 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#29 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 04. 18:47

Idézet: Warrior - Dátum: 2008. dec. 30., kedd - 10:23

...Maga az fdisk (/mbr kapcsoló nélkül) nem nyúl az MBR-hez, ha létezik benne az indítókód (amit pontosan nem is tudunk, hogy mit vizsgál), hiszen a partíciós tábla és az MBR is két külön dolog. A partíciós tábla csupán része az MBR-nek, de van ott még bőven hely...:)

Hogyhogy nem tudjuk, az MBR-kód a partíciós táblában aktívként megjelölt partíció első szektorához (bootszektor) irányítja a bootfolyamatot, betöltve az ott található másik boot-kódot, ami már oprendszerfüggő. Tehát pl. XP esetében az ntldr-t tölti be. Míg az MBR-kód oprendszerektől független, x86 IBM PC szabvány.

Az MBR szektora is csak 512 byte, ebben épphogy elfér a partíciós tábla és az apró indítóprogram. Ámbár utána következik még 62 üres szektor, de ez már "szabványon kívüli". Főleg bootmanagerek, Linux rendszertöltők (LiLo, GRUB) írják be magukat erre a területre, módosítva egyúttal a szabvány MBR-kódot is, hiszen ez szükséges a pótlólag beiktatott program működéséhez. Ami persze elvben vírus is lehet, MS telepítők bizonyára ezért is igyekeznek visszaírni a szabvány kódot, nem pedig a Linux guruk bosszantása céljából, noha ők a LiLo legyilkolását valami okból hajlamosak személyes sértésnek is tekinteni.

#30 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 04. 19:04

Idézet: nova001 - Dátum: 2008. dec. 28., vasárnap - 22:53

Hello

köv a gond...bekaptam egy adag spywaret...ujra raktam a wint minden jo volt...aztán gondolom mivel a többi meghajton is volt még igy ujra bekaptam és az Mbr szektor is virusos lett mindig kiirja minden meghajtora....ha formázom a winyot teljesen akkor ujra felépiti minden meghajtora az Mbr-t és akkor megszünik ez a gond ????
letöröl minden spywaret és virust ???

köszi a gyors választ mert sos lenne

üdv

Zerofill megoldja, én Windows diskeditorral szoktam vinyót felülírni: http://www.runtime.o...rian/index.html

Fenti 30 napos, de van itt egy ingyenes is: http://mh-nexus.de/en/

Idemásolom egy régebbi hozzászólásomat:

http://www.runtime.org

FAT vagy NTFS lemezszerkesztő választása közömbös.

Tools: Options, Direct read/write
File: Drive, Fizikai meghajtó kijelölése (nem partíció), OK.
View: as Hex (F3).
Edit: Select all
Edit: Fill (zero), OK.

Persze ez az egész HDD gyalulása (végigírása), ami hosszadalmas is lehet, de legalább a vásárláskori állapotába hozza a vinyót, már ami a szektorok 0 tartalmát illeti.

Lehetséges csak a vinyó elején törölni, pillanatok műve. Első track 63 szektor, utána következik az első partíció első szektora, azt sem árt kinullázni. De a bootszektort a formázóprogram is felülírja.

Természetesen a fixmbr és fixboot sem haszontalan, a leírtak csak további lehetőségek, ha valaki alaposabb gyalut, adatmegsemmisítést szeretne, pl. egy vinyó eladása előtt, vagy bármi okból. Egyes esetekben hibás működés elhárítására is alkalmas egy teljes gyalu.

Windows diskeditor használatával értelemszerűen csak egy másik HDD törölhető (hacsak nem WinPE-alapú bootlemezről beszélünk), de vannak más zerofill lehetőségek is.

Szerkesztette: Signal 2009. 01. 04. 19:22 -kor

#31 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 05. 08:07

Idézet: Signal - Dátum: 2009. jan. 4., vasárnap - 19:47

Hogyhogy nem tudjuk ...

Elnézést kérek, lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam (megesik velem gyakran).
Arra gondoltam, nem tudni, az "fdisk /mbr" mit keres, mit vizsgál az alatt a címszó alatt, hogy "akkor írja felül az MBR-t, ha az még nem létezik". Egészen pontosan minek és hol kell léteznie.

Csak erre gondoltam.

ps.: moat látom, az "amit pontosan nem is tudunk, hogy mit vizsgál"-t az indítókódra értetted, ami teljesen helytálló, én viszont az fdisk-re. Bocsánat... :(

Szerkesztette: Warrior 2009. 01. 05. 08:08 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#32 Felhasználó inaktív   S@ti 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 11. 22:45

Üdv mindenkinek!

Most telepítettem újra a winemet egy teljesen új vinyóra, ez lett a master. A régit, amin régen a rendszer volt, beraktam slave-nek. Namost azt annak idején particionáltam kétfelé, így vesztettem egy csomó helyet rajta (160 GB, szétosztva egy 10-es és egy 150-esre). Most mindent lepucoltam róla, és kész vagyok formázni. Hogy tudom "újraegyesíteni"? Köszi előre is a segítséget!
"Gondolkodom, tehát vagyok." (Descartes)

#33 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 11. 22:59

Idézet: S@ti - Dátum: 2009. jan. 11., vasárnap - 22:45

Üdv mindenkinek!

Most telepítettem újra a winemet egy teljesen új vinyóra, ez lett a master. A régit, amin régen a rendszer volt, beraktam slave-nek. Namost azt annak idején particionáltam kétfelé, így vesztettem egy csomó helyet rajta (160 GB, szétosztva egy 10-es és egy 150-esre). Most mindent lepucoltam róla, és kész vagyok formázni. Hogy tudom "újraegyesíteni"? Köszi előre is a segítséget!

160GB-os HDD-n nem lesz 150+10GB hely, hanem olyan 143GB körüli, de ez mellékes... Windows particionálójában mikor telepited a Win-t, kiválasztod a megfelelő 2 particiót (a mérete alapján rájössz, hogy melyik, melyik), majd kiválasztod a partició törlése, mind a 2-nél. Ezután új partició létrehozása és kész...

Szerkesztette: cyberman30 2009. 01. 11. 23:00 -kor

#34 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 11. 23:14

Idézet: S@ti - Dátum: 2009. jan. 11., vasárnap - 23:45

Üdv mindenkinek!

Windows alól, a felügyeleti eszközökben, számítógép-kezelés, lemezkezelés, ott is lehet partíciót törölni, létrehozni. Többre neked nincs is szükség. Figyelj oda, melyik hdd-n dolgozol, ott legalább látod a fizikai meghajtókat.

#35 Felhasználó inaktív   S@ti 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 11. 23:29

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. jan. 11., vasárnap - 23:14

Windows alól, a felügyeleti eszközökben, számítógép-kezelés, lemezkezelés, ott is lehet partíciót törölni, létrehozni. Többre neked nincs is szükség. Figyelj oda, melyik hdd-n dolgozol, ott legalább látod a fizikai meghajtókat.

Köszi!

Ezen kívül még figyeljek oda valamire, amit elszúrhatok?
"Gondolkodom, tehát vagyok." (Descartes)

#36 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 12. 12:35

Idézet: S@ti - Dátum: 2009. jan. 12., hétfő - 0:29

Köszi!

Ezen kívül még figyeljek oda valamire, amit elszúrhatok?

Csak azt kell nézni, hogy azon a vincseszteren (hdd-n) dolgozz, amin akarsz, nehogy másik partíciót törölj. A hdd-k, illetve a partíciók mérete, továbbá a hdd típusa (ez is látszik a lemezkezelés-ben) egyértelművé teszi ezt, tehát elvben nem tudsz "rossz" partíciót törölni. Letörlöd a kettő partíciót, majd létrehozol helyettül egy újat, a megadott kapacitással, gyorsformázással, ntfs-re mondjuk.

#37 Felhasználó inaktív   Limonade Joe 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 12. 14:09

Vettem egy 500 Gigás külső vinyót. (WD)  USB-s. Azt írják, hogy FAT 32-vel van formázva és 4 giga a file méret határ. XP-vel lehet NTFS-re formázni?  :think: 
(Nem a gyakorlati kivitelezés kérdéses, hanem a fájlrendszer csere. Nincs ezeknek valami saját vezérlő elektronikájuk, ami kiakadhat?)

Szerkesztette: Limonade Joe 2009. 01. 12. 14:11 -kor

Halálom napjáig birtokolom az öröklétet.

#38 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 01. 12. 14:50

Idézet: Limonade Joe - Dátum: 2009. jan. 12., hétfő - 14:09

Vettem egy 500 Gigás külső vinyót. (WD)

Semmi extra, partíciót törlöd, aztán NTFS-t gyártasz rá.
Make love not Wor.

#39 Felhasználó inaktív   Limonade Joe 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 12. 15:54

Idézet: Jahno - Dátum: 2009. jan. 12., hétfő - 13:50

Semmi extra, partíciót törlöd, aztán NTFS-t gyártasz rá.

Jahno!
OK! Köszi!
Halálom napjáig birtokolom az öröklétet.

#40 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 12. 16:44

A meglévő FAT32-es filerendszerű partíciót NTFS-re formázni partíció törlés nélkül is lehet, vagy csak a Convert paranccsal adatvesztés nélkül konvertálni...
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

Téma megosztása:

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó