HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Hammer - negyedik rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Hammer - negyedik rész Értékeld a témát: -----

#1681 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 09. 11. 17:56

ugyan ez meg nudli. idesuss milyen tocikot fogtam!

Szerkesztette: SFIJ 2006. 09. 11. 17:57 -kor

νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#1682 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 11. 20:19

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. szept. 11., hétfő - 18:56

ugyan ez meg nudli. idesuss milyen tocikot fogtam!

Olyan mint a Matrix. :D
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#1683 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 12. 08:59

Jóváhagyták az AMD-ATI fúziót a különböző felügyeleti szervek.Október 13-án szavaznak a részvényesek és november 30-ig tervezik az egyesülés lebonyolítását.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#1684 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 16. 12:14

Az mennyire biztos,hogy az AM2-es lapokban menni fog a K8L?

#1685 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 09. 16. 13:12

Idézet: Zollka - Dátum: 2006. szept. 16., szombat - 13:14

Az mennyire biztos,hogy az AM2-es lapokban menni fog a K8L?

csak valószínűnek tűnik, legalábbis számomra. amit az amd hivatalosan garantál, hogy a zoket eff fogad _négymagos_ opteront, ott sincs említve, hogy K8L, vagy sem, sőt vannak, akik szerint a jövőre érkező négymagos nem is K8L lesz, ezt viszont én erősen kétlem. szerintem a négymagos amd-chipek mind nextgen architektúrásak lesznek.

#1686 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 16. 13:19

na ja, kerdes, hogy mi az a "K8L"! ;)

_szerintem_ egyebkent a bo fel ev mulva megjeleno 4 magos AMD meg nem lesz uj architektura (persze a cache kezeleset attervezik, de mast nem nagyon), de ettol meg K8L-nek fogjak nevezni. a valoban attervezett mag csak ez utan jon majd, egy lepcsovel kesobb. na, fabol vaskarika?
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1687 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 16. 14:30

szerintem túlbonyolítod. egy négymagos K8 azt jelenti, hogy a K8L (8.5) komoly késésben van az intelhez képest, azaz legalább 1 év a lemaradása, azaz 2007 vége előtt nem jelenne meg. egy nem K8L-re épülő négymagos chip semmi más, mint a kényszer szülötje lenne, ugyanis egy négymagos chipet okosan megtervezni sem elektronikai, sem architekturális szempontból (pl. arbiter, koherencia, cache-kezelés) nem triviális hétvégi feladat, azaz súlyos erőforrásokat kötne le, ami a K8L vagy a mobilchip vagy valamely más jövőbeli design ütemtervét borítaná meg. illetve múltidő, mivel tudjuk, hogy egy négymagos chip elkészült. hogy ez melyik, az majd remélhetőleg hamar kiderül. lényegében kevés konkrétumot tudunk. mivel az amd korábban új magról beszélt 2007-ben, ezért továbbra is úgy gondolom, jövő év közepén (6-8. hónap között) jöhet legkorábban a K8L, négymagos chipben.

#1688 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 16. 15:47

Idézet: special - Dátum: 2006. szept. 16., szombat - 14:30

szerintem túlbonyolítod. egy négymagos K8 azt jelenti, hogy a K8L (8.5) komoly késésben van az intelhez képest, azaz legalább 1 év a lemaradása, azaz 2007 vége előtt nem jelenne meg. egy nem K8L-re épülő négymagos chip semmi más, mint a kényszer szülötje lenne, ugyanis egy négymagos chipet okosan megtervezni sem elektronikai, sem architekturális szempontból (pl. arbiter, koherencia, cache-kezelés) nem triviális hétvégi feladat, azaz súlyos erőforrásokat kötne le, ami a K8L vagy a mobilchip vagy valamely más jövőbeli design ütemtervét borítaná meg. illetve múltidő, mivel tudjuk, hogy egy négymagos chip elkészült. hogy ez melyik, az majd remélhetőleg hamar kiderül. lényegében kevés konkrétumot tudunk. mivel az amd korábban új magról beszélt 2007-ben, ezért továbbra is úgy gondolom, jövő év közepén (6-8. hónap között) jöhet legkorábban a K8L, négymagos chipben.

Kezd elegem lenni...Nem tudom eldönteni mit vegyek...Komolyan mondom...AMD-hez amik vannak lapok jelenleg kiforrottabbak mint a Core2-es társaik...Kentsfield támogatás már most köztudott egy csomó lapnál, viszont a K8L biztosan jobb lesz mint a Kentsfield ha bele fog egyáltalán menni az AM2-es lapba...Egy jó AMD-s deszka + egy 3600+-os X2 már nagyon olcsón megkapható és benne van a K8L támogatás lehetősége...Intel fronton egy Kentsfield ready lap drágább mint egy jó AMD-s deszka és a prociból a legkisebb is majd egy huszassal több...

#1689 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 16. 16:54

nem hiszem, hogy létezne univerzálisan top megoldás, és csak a szokásos attól függ dumával lehet nekilátni. kétségtelen most kifejezetten nem egyszerű, ugyanakkor ha valaki tisztázza magának a szempontokat, az sokat segít.

a számítástechnika alapvető természete, hogy nem lehet általánosságban pontosan jellemezni két architektúra egymáshoz való viszonyát, még egy viszonylag szűk területen sem, mint mondjuk a játékok.

a jó döntésnél viszont fontosabb, hogy legyen döntés.:)

#1690 Felhasználó inaktív   nitrousa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 17. 07:58

Budapestnek hívják az AMD következő processzorát :D

AMD quad cores: the whole story unfolded
"..Ahogy aztán jelezték, az első kör végére már 34 másodperc volt az előnyöm. VB-futamon ilyenre nem igen volt példa... Brno, 1971
1    DRAPAL, Janos     HUN    Yamaha    57' 43.500"   
2    SZABO, Lazlo     HUN    Yamaha    58' 23.200"   
3    SAARINEN, Jarno     FIN    Yamaha    59' 45.200"

#1691 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 17. 08:33

Idézet: nitrousa - Dátum: 2006. szept. 17., vasárnap - 8:58

Pontosabban a 4 magos processzorat.
My name is penis.
1. Ha leesnél az EGOd-ról, szörnyet halnál az IQd-on.
2. A szó fegyver, de neked még egy csúzlid sincs.

#1692 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 17. 08:51

Idézet: nitrousa - Dátum: 2006. szept. 17., vasárnap - 8:58

Érdemes összevetni a két cikket. Rémisztő, hogy mennyire nincs képben az Index cikke.

#1693 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 17. 11:04

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. szept. 17., vasárnap - 8:51

Érdemes összevetni a két cikket. Rémisztő, hogy mennyire nincs képben az Index cikke.

Skacok ,jól vettem ki a dogokat összegzésképpen?

1. Jön 07 Q2-ben a Rev. H (ergo K8L-nek hívtuk eddig) ami illeszkedni fog a mostani AM2 illetve Socket F-be, HT 2.0 stb... Ez lesz a K8L quad core prociban és a mostani lapokban is menni fog? Röviden ennyi?

2. a Budapest csak egy Ht 3.0-ban tér el illetve hát ahhoz akkor új lapok kellenek...

3. Jön a Shanghaj ami a több foglalatos verziója lesz a Budapestnek...

Ennyi a lényeg?
HA ez így van akkor jövő héten meg is vennék egy 3600+ X2-t valami jó kis lappal :D

#1694 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 17. 12:57

nem. K8L-nek ugyanis tipikusan mast szoktunk hivni, ha jol ertem. szerintem ezek kozott nincs K8L.
a forum ma:

#1695 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 17. 13:02

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. szept. 17., vasárnap - 12:57

nem. K8L-nek ugyanis tipikusan mast szoktunk hivni, ha jol ertem. szerintem ezek kozott nincs K8L.

Rev. H = K8L nemde?

#1696 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 17. 13:03

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. szept. 17., vasárnap - 12:57

Na azért az érdekes ha nincs köztük K8L mert akkor 2008 Q2-ben sem lenne még tervbe a K8L?

#1697 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 17. 17:12

a problema legingabb nyelveszeti(!) jellegu. mint lattuk a "K8L" jelsorozat NEM SZEREPEL az AMD terveiben hivatalosan. ezzel meg nincs gond, ettol meg nevezhetunk valamit ezzel a nevvel (mondjuk elozetes bejelentesek es nevek alapjan). de itt jon a problema: mit? ugye pontos specifikacionk nem leven sok definiciot adhatunk arra, hogy mit nevezzunk ezen a neven. mondok harmat:

a) a kovetkezo mag revizio;
b) a 4 magos processzor;
c) egy olyan processzormag, ami alapvetoen kifele hasonlo a mostanihoz, de belso strukturajaban (pipeline, vegrehajtoegysegek, stb) alapos attervezesen esett at.

en ugy velem, hogy a tobbseg (es ez egy nyelveszeti megfigyeles) a c) verziot koti a "K8L" nevhez. ettol meg lehet, hogy Te mashogy teszel (ez nyelveszeti ertelemben meg nem hiba!!), pont ezert irtam, hogy "attol fugg mit ertesz K98L-en!"

igy mar vilagos? (szoljon barki nyugodtan, aki szerint marhasagokat irtam a technikai reszleteket illetoleg, nem kizart, hogy valamit nem vettem figyelembe..)
a forum ma:

#1698 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 17. 19:40

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. szept. 17., vasárnap - 18:12

igy mar vilagos? (szoljon barki nyugodtan, aki szerint marhasagokat irtam a technikai reszleteket illetoleg, nem kizart, hogy valamit nem vettem figyelembe..)

Akkor szólok. :D

Elvileg jövő év Q2-ben érkezik az a proci, amiben már benne lesz az L3 cache, javított lebegőpontos egység, és így tovább. Ez az amiről az AMD nemrégiben beszélt, ezt szokás a K8L névhez kötni. Mondom, elvileg, mert ez csak a legvalószínűbb scenarioa (mondjuk 99%-os), mert elvileg lehet, hogy ez a 2007/Q2-es proci csak egy négymagos proci lesz, mindenféle változtatás nélkül. De ennek esélye gyakorlatilag kizárt több ok miatt is.

A Budapest magról közölt infó eléggé furcsa. A gond az, hogy a HT 3.0-ból az A64-ek és single socket Opteronok gyakorlatilag semmit sem profitálnak, épp ezért teljes mértékben felesleges ezeket bevezetni. Persze lehet, hogy csak azért vezetik be, hogy az új socketnek legyen ideje felfutni (ezekhez ugyanis valószínűleg új socket kell). Mindenesetre furcsa.

Az is valószínű, hogy a 4 HT link csak a 2008 elején megjelenő prociban debütál majd (nyilván a 28xx szériában). Az biztos, hogy a RAS fícsörök többsége csak ekkor jelenik meg (hibavédett IO és a többi).

Továbbá valamikor 2008 folyamán meg fog jelenni egy új mobil chip, ami alacsony fogyasztásra lesz kihegyezve és nem csak a mobil, hanem a low-end és részben a közepes teljesítményű desktop piacon is megjelenik (pontosabban ott váltja a jelenlegi szériát). A high-endbe és a mainstream felső részébe továbbra is az Opteron deriváltak kerülnek.

Szerkesztette: hvuk 2006. 09. 17. 19:40 -kor

#1699 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 17. 20:48

nos nem latom, hogy nagy elteres lenne a kettonk velemenye kozott (legfeljebb Te sokkal tobb infot irtal, mint en -- igazabol nagyjabol ezeket ertettem a b) verzio alatt feltetelezve az uj HT-t, az L3 cache-t, az IO rast meg hasonlokat). egy valamiben viszont igen (de ezt Te is feltetellel mondtad!): az, hogy a lebegopontos resz valtozik-e ebben a processzorban.

en meg mindig azt olvastam ki, az eddigi hirekbol, hogy _nem_. lattal/van valami olyan (konkret) informaciod amibol megis az kovetkezne, hogy _de_? ha tenyleg ugy van, ahogy en irtam, es nem, akkor azt ugye nem neveznenk K8L-nek?

meg egyszer ujraolvasva amit irtal tobb okot emlitesz, hogy a _de_ a jo valasz. de ezeket az okokat nem birom kiolvasni a post-odbol. en vagyok bena, vagy tenyleg nem irtal roluk? (most nem az L3 cache-rol beszelek, meg a HT valtozasairol, hanem kifejezetten a vegrehajto egyseg modositasarol.)

Szerkesztette: bogdan 2006. 09. 17. 20:50 -kor

a forum ma:

#1700 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 17. 21:33

Igen, okokat szándékosan nem írtam, mert azokat már többször írtuk. Röviden az alábbiakról van szó:

1. Az AMD a K8L-t (mostantól nevezzük így azt, amiben az új prefetch, új lebegőpontos egység, ... benne van, de a 3.0 HT nem) néhány hónappal ezelőtt 2007 elejére ígérte. Ezt akkor mondta, amikor beszámolt az új architectúráról.

2. Nincs értelme egy öszvér 4 magos processzort tervezni, mivel iszonyúan megdobja a költségeket. Illetve van értelme: akkor, ha nagyon sokat csúszna a K8L.

3. De a K8L csúszásának kicsi az esélye. Augusztusban mondták, hogy a K8L már tape-out-olt, bár azt nem közölték, hogy pontosan mikor történt az eset. Ehhez képest a Q4-es megjelenés (15-16 hónapos átfutás) túl hosszúnak tűnik, a 10-11 hónapos viszont nagyon is elképzelhető.

4. Az Inquirer-es hírben semmi nem utalt arra, hogy a Q4-es prociban más egetverő újdonság lenne a 3.0-as HT és az ahhoz kapcsolódó dolgokon kívül. Igaz, azt sem írták, hogy az első prociban benne lenne, de azt látni kell, hogy a 2.0-s HT nem akkora újdonság, azt nem igazán lehet új core-nak nevezni.

Magyarán szólva semmi sem utal arra, hogy a várhatóan 2007 Q2-ben debütáló processzor ne a K8L legyen, ellenben több minden utal arra, hogy az lesz.

Téma megosztása:

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.