Idézet: Zollka - Dátum: 2007. ápr. 14., szombat - 16:54
Szerintem az AMD oldaláról tőke hiáyzik, új szemléletű mérnökgárda és gyártókapacitás.... Én Ruiz-t jó üzletembernek tartom és a szakértők szerint is az egyik legjobb akit választhatott az AMD... Szerintem ő megtalálta a pozíciókra megfeleő embereket is... Namost az már más kérdés ,hogy szaróbl ők sem tudnak várat építeni, ertsd pénz nélkül nem fog tudni az Intellel szemben versenyezni...
Érdekes egyébként, hogy az AMD-vel kapcsolatban mindenki azt várja, hogy jön a segítségére, vagy ki száll be a biznisszbe, de ne feledjük el azt sem, hogy a 90-es évek során számos cég próbálkozott betörni az Intel területére, melyek szépen lassan vagy eltűntek, vagy marginalizálódtak. Ott volt a Transmeta, remek stratégiával (márha az Intellel szembeni versenyre lehet ilyet mondani), remek ötlettel és technológiával, viszont szűkös pénzügyi lehetőségekkel és kudarcba torkollott végrehajtással. Mégsem akadt egyetlen cég sem, sem szakmai, sem pénzügyi, amely a Transmetát felvásárolta vagy megtámogatta volna, mikor még realitás volt a sikere. A Transmeta ráadásul fabless cég, ami lényegében tönkre is tette, ugyanakkor pénzügyileg egy nagyságrenddel kisebb kockázat csak a designt és marketinget finanszírozni.
Az elmúlt hónapok eseményei kapcsán éppen formálódóban van egy cikk az AMD jövőjével kapcsolatban. Jelenleg azt gondolom, hogy az AMD előtt alapvetően két lehetséges jövő áll, amelyek aztán többféle további opciókat rejthetnek, illetve ezek kombinációja:
-- a gyártási méret további növelése
-- organikus növekedés
-- felvásárlás
-- belépés a foundry bizniszbe
-- a gyártás részleges vagy teljes feladása
-- gyártási partner keresése a fabok közös üzemeltetése
-- vegytiszta kiszervezés
-- befektetés egy foundryban a kapacitások és a gyártástechnológia biztosítása érdekében
Jelenleg az elsőt próbálják, az ATI felvásárlása kapcsán egyre inkább az a meggyőződésem, hogy talán nem is a Fusion, hanem a méretnövelés volt az elsődleges, persze a tevékenységbe jól illeszkedő módon. Az ATI ugye fabless vállalat volt, a termékeit a TSMC meg a UMC gyártja. Az AMD ha behozza ezt a gyártást házon belülre, akkor azzal további méretgazdaságosságot szerezhet.
Idézet
Az IBM-nek mért volna jó ha megvenné az AMD-t? Én olyanokat olvastam külföldi cikkekben ahol ezt feszegették ,hogy egy erős AMD kedveznek az IBM-nek mert nekik az Intel ugyan úgy ellenfél mint az AMD-nek tehát egy szinten közös az ellenség... A másik az ,hogy az IBM is olyan technológiákhoz jutna amit ha a saját erejével felkarol akkor könnyedén versenyképessé válna az AMD az Intellel szemben már rövid távon... Aztán persze sokan összeesküvés elméletet látnak már most is ,hogy az IBM hitelezett az AMD-nek abban is ,hogy meg tudja venni az Ati-t mert a későbbiekben ha nehéz helyzet is lenne együtt vehetné meg a 2 céget olcsóbban... Persze ez már lassan ilyen G.I. Joe mese szerintem is ,de lehet benne valami ,hogy az IBM nagyon is tudja ,hogy az ő belépésével erősen profitábilissá lehetne tenni az AMD-t, plusz mérnökök, plusz tőke és új stratégiák kidolgozásával... Azért valljuk be az IBM-nél biztos több jó 5let van egy AMD szintű cég stratégiai lépéseire mint az AMD-nél...
Nagyon meglepne, ha az IBM ezt komolyan fontolóra venni, mármint az AMD felvásárlását. Az IBM egyre inkább a komplett IT-megoldások, szolgáltatások, tanácsadó szerep felé fordul. Az IBM az AMD felvásárlásával ráadásul összeütközne az Intellel (Xeon) és az AMD partnerei is elkezdenék diszpreferálni az AMD-t, tekintve hogy az IBM versenytársuk, vagyis kétszeresen is lábonlőné magát.