HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Hammer - negyedik rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 145
  • 146
  • 147
  • 148
  • 149
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Hammer - negyedik rész Értékeld a témát: -----

#2921 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 09. 12. 21:35

Idézet: hvuk - Dátum: 2007. szept. 12., szerda - 22:23

Most nem állítom, hogy ez a helyzet, de mi ből gondolod, hogy majd pont te itt az isten háta mögött leszel faszán elsőkézből informálva?

Ugye hallottál már az internet nevű csodálatos konstrukcióról? :)
Mert szerintem azért _valamivel_ legalább alá kéne ezt támasztani, nem elég, hogy "az AMD nagyon jól titkolózik"....
Amúgy elképesztőek vagytok, az utóbbi egy évetek jóformán mással sem tellt ebben a topicban, csak várakozással: majd a K8 jobban skálázódik a Core2nél, majd a 4x4, majd a 65 nanó, majd az AM2, majd a barcelona... Most itt ez a gumicsont, hogy az AMD lebegteti meg titkolja a csodafegyverét, és ezen fogtok rágódni, vagy mi?  ;)

És gondoljátok már végig, egy 8 magos procihoz chiphez új memórialarendszer, platform kell (hogyan fogod ezt adatokkal etetni), ezért linkeltem az Anand-cikket, abban benne van, amit az AMD tervez. Fogadjuk már el, hogy ez nem holnap lesz...

Idézet

Én mellesleg 2009 Q1-re várom, ami nyilván minimum Q2-re csúszik. :)

És az nem "fényévekre" van? Mert ezen az alapon a Nehalemből is lesz 8 magos (sőt, még CPUGPU is, hogy örüljél! :) ), már tavasszal bejelentették.

Szerkesztette: d n . r 2007. 09. 12. 21:54 -kor

#2922 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 12. 22:06

Idézet: hvuk - Dátum: 2007. szept. 12., szerda - 21:23

Ugye emlékszel a néháűny évvel ezelőtti szituációra? Amikor az A64 kezdeti sikerei után kicsit temetni kezdték az AMD-t, aztán februárban (talán 2004 februárjában) T2K benyögte, hogy nagy dolog készül az AMD-nél és év végén meglátjuk. Aztán valaki (talán special vagy Yttse) ezt megerősítette. Aztán jött az X2 és a DC Opteron beharangozása ősszel, majd tavasszal a megjelenése, ami után az Intel eléggé padlóra került és nem is volt válasza rá bő egy évig.

Most nem állítom, hogy ez a helyzet, de mi ből gondolod, hogy majd pont te itt az isten háta mögött leszel faszán elsőkézből informálva? Az AMD az utóbbi jó néhány évben nem hozza nyilvánosságra a terveit, egyszerűen ez a stratégiája. Így aztán halvány dunsztunk sem lehet róla, hogy az AMd mikor hozza ki a 89 magos prociját. Én mellesleg 2009 Q1-re várom, ami nyilván minimum Q2-re csúszik. :)

Nem tudom Te ,hogy vagy vele ,de mióta T2K nincs azóta elég szar ez a fórum...Nehezen volt emészthető sokszor a stílusa de azért megjegyzem pár idióta meg is érdemelte néha ha leugatta őket :D

#2923 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 12. 22:49

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. szept. 12., szerda - 21:35

Ugye hallottál már az internet nevű csodálatos konstrukcióról? :)
Mert szerintem azért _valamivel_ legalább alá kéne ezt támasztani, nem elég, hogy "az AMD nagyon jól titkolózik"....

Aha. A közelmúltban melyik AMD-s dologról hallottál 1.5 évvel korábban a - tervezett - megjelenésénél? Van ilyen, de részleteket nem lehetett tudni semmiről ennyivel korábban. Például itt a K10, erről 1.5 éve még semmit sem tudtunk pletykákon kívül. A 8-magos AMD prociról maga az AMd beszélt, tudni azt is, hogy nem lesz egy lapkára integrált, azaz követi az Intelt, egyebet mit akarsz? Sorozatszám nem kéne? :D

Idézet

Amúgy elképesztőek vagytok, az utóbbi egy évetek jóformán mással sem tellt ebben a topicban, csak várakozással: majd a K8 jobban skálázódik a Core2nél,

Hát speciel a K8 jobban skálázódott eddig mint a Core 2. :) Ez nem nyert.

Idézet

majd a 4x4, majd a 65 nanó, majd az AM2, majd a barcelona...

Na ja. Szar nekünk. Már egy éve hiába várjuk a csodát. Az Intel hívőknek 3 évig kellett rá várniuk, ők is emlékszem mindig a "majd a Prescott", meg hasonló dumákkal jöttek. Most őpszintén, ti ezt az 1-1.5 évet irígylitek, ami nekünk megadatott csodavárásban? :p

Idézet

Most itt ez a gumicsont, hogy az AMD lebegteti meg titkolja a csodafegyverét, és ezen fogtok rágódni, vagy mi?  ;)

Nem lebegteti, elmondta, hogy lesz 8 magos. Persze ha addigra feltalálják az antigravitációt, akkor igen, akkor lebegtetni is tudni fogja. Mert ők ilyen táposak.

Idézet

És gondoljátok már végig, egy 8 magos procihoz chiphez új memórialarendszer, platform kell (hogyan fogod ezt adatokkal etetni), ezért linkeltem az Anand-cikket, abban benne van, amit az AMD tervez. Fogadjuk már el, hogy ez nem holnap lesz...

Azt a cikket most nem olvastam el, mert nincs rá időm, meg különben is az adatok bezavarnának az elméletembe. :) De szerintem 2009 H1-ben lesz 8 magos AMD proci. Persze az nem most van, ez tény. Úgyhogy végül is igazad van. :p  :D

Idézet

És az nem "fényévekre" van? Mert ezen az alapon a Nehalemből is lesz 8 magos (sőt, még CPUGPU is, hogy örüljél! :) ), már tavasszal bejelentették.

Aha. De az ugye lejön, hogy egyszerűbb két chipet összdrótozni, mint egy lapkára integrálni? Gondoltam szólok.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2924 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 12. 22:51

Idézet: Zollka - Dátum: 2007. szept. 12., szerda - 22:06

Nem tudom Te ,hogy vagy vele ,de mióta T2K nincs azóta elég szar ez a fórum...Nehezen volt emészthető sokszor a stílusa de azért megjegyzem pár idióta meg is érdemelte néha ha leugatta őket :D

Hát igen. T2K-nak volt stílusa.

D n.r-nek meg nincs. Bár ha még az is lenne, akkor biztos megőszülnék holnapra. :D
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2925 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 12. 23:18

Idézet: hvuk - Dátum: 2007. szept. 12., szerda - 23:49

Az Intel hívőknek (...) Ti ezt az 1-1.5 évet irígylitek

OFF
Gondoltam a többes szám második személy okán nem árt némi homály-eloszlató háttérinfó: _nem_ vagyok Intel-hívő! :)

Eleve értelmetlennek tartom az érzelmi elköteleződést egy ipari termék iránt (egy multi iránt, amihez amúgy semmi közöm, meg pláne), ráadásul a számítógépeimet pedig az alapján válogatom, hogy a saját céljaimat hogyan tudom lehetőleg minél jobb teljesítmény / ár arányban elérni. Így most nagyon szépen megfér az asztalom alatt egymás mellett az A64X2 és a Core2Quad (minegyiket akkor vettem, amikor-és-amire az adott áron szükségem volt). Mivel egyre több az itthoni munkám, szobai kis renderfarmomat kb. év végén (majd attól függ, hogy állnak a cég ügyei) egy dual socket workstationnel fogom bővíteni. _Ha_ a Barcelona jól muzsikált volna, gondolkodás nélkül mellette döntöttem volna, de a számomra fontos eddigi jelek (értsd: 3dsmax teszt + várható órajelek, tuningpotenciál - bizony, szerintem (és az itthoni lehetőségek mellett) munkára is abszolut elfogadható a tuning, _ha_ alaposan ki van tesztelve, és azért nem mindegy, ha a quad-om a 2,4 helyett 3,33-on megy, egy abszolut csendes Zalman-léghűtéssel) Így a dolgok mostani állása szerint ebből dual xeon lesz, de biztosat persze majd év végén.
Ráadásul hogy a munkámhoz milyen gépre van szükségem, az meg (szerencsére) nem determinál abban, hogy mi a véleményem általánosságban a dolgok állásáról.
Na OFF vége.   

Szerkesztette: d n . r 2007. 09. 12. 23:59 -kor

#2926 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 12. 23:36

Idézet: hvuk - Dátum: 2007. szept. 12., szerda - 23:49

Aha. A közelmúltban melyik AMD-s dologról hallottál 1.5 évvel korábban a - tervezett - megjelenésénél? Van ilyen, de részleteket nem lehetett tudni semmiről ennyivel korábban. Például itt a K10, erről 1.5 éve még semmit sem tudtunk pletykákon kívül. A 8-magos AMD prociról maga az AMd beszélt, tudni azt is, hogy nem lesz egy lapkára integrált, azaz követi az Intelt, egyebet mit akarsz?

Egy _dátumot_ :) Látom nem esett le Bogdán hozzászólása (és amit arra válaszoltam), annak a szembeállítása, hogy az AMD már "lebegteti" amitől az Intel még csak "fényévekre" van. Ő itt nem 2009 közepéről, a "fényévekről" beszélt, hanem az "akár hamarosan"ról, ami kihúzza az AMD-t a gödörből. Márpedig ahhoz egyrészt 2009 messze van, másrészt akkorra már meglesz a Nehalemből is a 8 mag (legalább annyira biztosan, mint az AMD-nél  :p ) - hol lenne akkor a versenyelőny ugye...

Aztán: bizony, itt az isten háta mögötti kis magyar fórumon is lehetett a dual core hammer debütálása előtt több mint egy évvel olvasni erről, akkor és ott éppen T2k és Firey jóvoltából (most direkt visszanéztem, a 3.rész ezzel indul)

Gondolod ha mondjuk _1_éven_belül_ az AMD útjára tudna indítani egy 8 magos multi-chip-package-chipet, akkor arról nem lehetne már _most_ olvasni már a neten?

Idézet

Idézet

Aha. De az ugye lejön, hogy egyszerűbb két chipet összdrótozni, mint egy lapkára integrálni? Gondoltam szólok.

Aha. És ki a fax mondta, hogy az Intel monolit módon szeretné a 8 magot? :)

Bár igazából nem is értem a felvetésed: szerinted hogy fog kinézni az AMD és hogy az Intel leendő 8 magosa?

(amúgy az Anand-féle AMD-útitervek mellett az RWT-féle CSI-cikket is ajánlom majd a figyelmedbe)

Szerkesztette: d n . r 2007. 09. 13. 00:07 -kor

#2927 Felhasználó inaktív   Michell 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 09. 13. 08:35

Üdv!

A CSI kapcsán azért két apró megjegyzés:
- mikorra is ígérte az Intel az Itanium kapcsán a közös buszt ?
- CSI-t is 2009-re ígérik, most.

Szvsz ha addig kihúzza úgy az AMD, hogy a jelenleginél egy picit távolabb legyen a csődtől, akkor
nem is lesz az akkora "pofáraesés" (a'la SFIJ ), persze ehhez az is kellene, hogy addigra azért a
fusion projekt haladjon normálisan.

Egyébként alapvetően egyetértek a Barcelona gyengeségével. Ez most tényleg csak a K8L átnevezése.

Persze anno a K8 is alapvetően egy K7plus +64bit +HT +IMC összehozása volt (mint azt annó special
fel is hánytorgatta, amire akkor azt válaszoltam, hogy technikailag épp erre volt szükség.)
Most a K10 újitásait én jóval inkább technológiai kényszernek látom mint jövőbemutató lépésnek.

A Barcelonának kellett volna egy 2.4GHz indulásnak. A skálázhatóságnál pedig engem erős óvatosságra intenek az A64 65nm - 90nm órajel arányai.)

Ha integerben lenne akkora előnye, mint FP-ben akkor lett volna egy ütős alternativa (mondjuk
amellett, hogy az SSE implementációja is legyen legalább 4%-kal gyorsabb az Intelénél:)

Szerver chipről lévén szó, ahol piacilag szvsz nem a tudományos, tervezési, FP számításigényes
szegmens a meghatározó - a teljesítmény értékelésében.

#2928 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 09:03

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. szept. 12., szerda - 23:36

Egy _dátumot_ :) Látom nem esett le Bogdán hozzászólása (és amit arra válaszoltam), annak a szembeállítása, hogy az AMD már "lebegteti" amitől az Intel még csak "fényévekre" van. Ő itt nem 2009 közepéről, a "fényévekről" beszélt, hanem az "akár hamarosan"ról, ami kihúzza az AMD-t a gödörből. Márpedig ahhoz egyrészt 2009 messze van, másrészt akkorra már meglesz a Nehalemből is a 8 mag (legalább annyira biztosan, mint az AMD-nél  :p ) - hol lenne akkor a versenyelőny ugye...

Dátumot már emlékeim szerint olvastam valahol a neten, de nem igazán emlékszem, hogy hol. 2008 második fele rémlik, de személy szerint ebben én nem hiszek. Természetesen meg tudná az AMD csinálni, deerre a vendoroknak is fel kell készülniük, így szerintem 2009 eleje a reális becslés. Ez persze a 45nm bevezetésének időpontjától függ, szerintem kb. fél évvel az első 45 nm-es termék után várható.

Idézet

Gondolod ha mondjuk _1_éven_belül_ az AMD útjára tudna indítani egy 8 magos multi-chip-package-chipet, akkor arról nem lehetne már _most_ olvasni már a neten?

Már olvastam róla. :p

Idézet

Aha. És ki a fax mondta, hogy az Intel monolit módon szeretné a 8 magot? :)

Bár igazából nem is értem a felvetésed: szerinted hogy fog kinézni az AMD és hogy az Intel leendő 8 magosa?

(amúgy az Anand-féle AMD-útitervek mellett az RWT-féle CSI-cikket is ajánlom majd a figyelmedbe)

Igyál egy kávét vazzeg! :D Lassan írom, hogy te is megértsd! A 8 maghoz a két cégnek az alábbi fő problémát kell megoldania:
AMD: két 4 magos monolit chip egybe tokozása (ugye itt a memóriavezérlővel lehet gond)
Intel: két 2 magos chip egy lapkára integrálása, azaz a 4 magos monolit chip előállítása

Kutya nem beszélt arról, hogy az Intelnek 8 magos monolit chipet kell csinálnia. 4 magosat viszont muszáj, ha csak nem akar 4 chipet egybetokozni, ami azért kevéssé valószínű.

Cikket olvastam.

#2929 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 09:42

Idézet: Michell - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 8:35

Egyébként alapvetően egyetértek a Barcelona gyengeségével. Ez most tényleg csak a K8L átnevezése.

Ez a rész eléggé zavaros lett.

Idézet

Persze anno a K8 is alapvetően egy K7plus +64bit +HT +IMC összehozása volt (mint azt annó special fel is hánytorgatta, amire akkor azt válaszoltam, hogy technikailag épp erre volt szükség.)
Most a K10 újitásait én jóval inkább technológiai kényszernek látom mint jövőbemutató lépésnek.

Az eleje nem igaz, a K8 ugyan a K7 alapjaira épült (de az gyakorlatilag minden procira igaz, hogy nagy részben az előzőre épül, kivéve talán P4), de microarchitekturálisan is alaposan átdolgozták. Az, hogy egy blokkvázlaton hasonlóan néz ki nem azt jelenti, hogy tényleg azonos. Átdolgoztak sok mindent benne, például nagyot változott a dekódoló egység is.

A végét meg nem értem. :)

Idézet

A Barcelonának kellett volna egy 2.4GHz indulásnak. A skálázhatóságnál pedig engem erős óvatosságra intenek az A64 65nm - 90nm órajel arányai.)

Persze, hogy kellett volna a 2.4 Ghz. Ezt senki nem vitatja. Ami a 65 nm-es K8-at illeti, ott arról van szó, hogy nem optimalizálták át erre a technológiára az A64-et, emiatt persze órajelben nem is skálázódik. Ez hibás döntés volt, mivel a Barcelona erősen késett, de ezt 1.5-2 évvel ezelőtt még nem lehetett látni.

Idézet

Ha integerben lenne akkora előnye, mint FP-ben akkor lett volna egy ütős alternativa (mondjuk
amellett, hogy az SSE implementációja is legyen legalább 4%-kal gyorsabb az Intelénél:)

Na ja, ha lenne akkora előnye, akkor ugyanaz következne be, mint ami 2004-2005 folyamán történt. De egész müveletvégzés esetén nehéz az IPC-t növelni.

Idézet

Szerver chipről lévén szó, ahol piacilag szvsz nem a tudományos, tervezési, FP számításigényes

Az újításai valószínűvé teszik, hogy szerver alkalmazásokban jól fog szerepelni. Egy TPC teszt összehozása nem egyszerű, de idővel biztos látni fogunk ilyet és ehhez hasonló teszteket. SPEC tesztekben eddig jól szerepelt és nem csak az fp-ben. Más szerver tesztet meg nem nagyon láttunk.

#2930 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 12:48

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. szept. 12., szerda - 23:18

OFF
Gondoltam a többes szám második személy okán nem árt némi homály-eloszlató háttérinfó: _nem_ vagyok Intel-hívő! :)

Eleve értelmetlennek tartom az érzelmi elköteleződést egy ipari termék iránt (egy multi iránt, amihez amúgy semmi közöm, meg pláne), ráadásul a számítógépeimet pedig az alapján válogatom, hogy a saját céljaimat hogyan tudom lehetőleg minél jobb teljesítmény / ár arányban elérni. Így most nagyon szépen megfér az asztalom alatt egymás mellett az A64X2 és a Core2Quad (minegyiket akkor vettem, amikor-és-amire az adott áron szükségem volt). Mivel egyre több az itthoni munkám, szobai kis renderfarmomat kb. év végén (majd attól függ, hogy állnak a cég ügyei) egy dual socket workstationnel fogom bővíteni. _Ha_ a Barcelona jól muzsikált volna, gondolkodás nélkül mellette döntöttem volna, de a számomra fontos eddigi jelek (értsd: 3dsmax teszt + várható órajelek, tuningpotenciál - bizony, szerintem (és az itthoni lehetőségek mellett) munkára is abszolut elfogadható a tuning, _ha_ alaposan ki van tesztelve, és azért nem mindegy, ha a quad-om a 2,4 helyett 3,33-on megy, egy abszolut csendes Zalman-léghűtéssel) Így a dolgok mostani állása szerint ebből dual xeon lesz, de biztosat persze majd év végén.
Ráadásul hogy a munkámhoz milyen gépre van szükségem, az meg (szerencsére) nem determinál abban, hogy mi a véleményem általánosságban a dolgok állásáról.
Na OFF vége.   

Azért rajtad be lehet rosálni :D Ne is haragudj :D Nálam vízhűtéssel itt van egy Quad 3,2 Ghz-en de ,hogy ezt TE dual socketnél csendesen nem fogod léggel lehűteni azt garantálom....Szal nem vagy Intel hívő de úgy állítod be az Intelt mintha ők most valaki kurva nagyot dobtak volna a Quad Core procijukkal mert még hűvös is és csendes léghűtéssel elmegy... 2 olyan proci 3,33 Ghz-en az agyadat is fel fogja forralni garantálom...Nálam a 10 négyzetméteres szobát 1,35 Volton és 3,2 gigán 2,5 fokkal emelei meg a szoba hőmérsékletét (7/24-ben) és full load SOSEM VOLT 65 fok alatt a legmelegebb mag a LEGJOBB VÍZHŰTÉSSEL! De olvasgass topikokat ,hogy sokan a Quad miatt kényszerülnek tápcserére akik tuningolnak...Szóval egy kicsit reálisabb képet mert így Intel fan-nak tűnsz...

#2931 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 12:59

Idézet: Michell - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 8:35

Persze anno a K8 is alapvetően egy K7plus +64bit +HT +IMC összehozása volt (mint azt annó special
fel is hánytorgatta, amire akkor azt válaszoltam, hogy technikailag épp erre volt szükség.)

.

Az nem zavar ,hogy a Core 2 meg gyakorlatilag a Pentium pro és a Banias foltozgatása ilyen szempontból? Az Intelnek vissza kellett nyúlni a gyökerekhez mert szar úton indult el a P4-gyel...Az AMD-nek meg volt egy olyan architekctje amit elég foltozgatni akkor is felveszi a versenyt a Intel vonallal... Megjegyzem ,hogy architekturálisan clock-to-clock jobb a Barcelona már most... Az pedig ,hogy nem 2,5 Ghz lesz a max órajele 100%...Így pedig versenyképes lesz ez az általad megnevezett toldozott-foltozott architketúra...

#2932 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 09. 13. 13:11

mikroarchitekturálisan faszt jobb clock-to-clock. jó minőségű HPC kódban talán ki lehet ilyet jelenteni.

#2933 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 13:25

Idézet: Zollka - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 12:59

Az nem zavar ,hogy a Core 2 meg gyakorlatilag a Pentium pro és a Banias foltozgatása ilyen szempontból? Az Intelnek vissza kellett nyúlni a gyökerekhez mert szar úton indult el a P4-gyel...Az AMD-nek meg volt egy olyan architekctje amit elég foltozgatni akkor is felveszi a versenyt a Intel vonallal... Megjegyzem ,hogy architekturálisan clock-to-clock jobb a Barcelona már most... Az pedig ,hogy nem 2,5 Ghz lesz a max órajele 100%...Így pedig versenyképes lesz ez az általad megnevezett toldozott-foltozott architketúra...

Azért ne essünk rá a túloldalra. A Core 2 Duo új fejlesztés, más kérdés, hogy profitált az elődökből. De ez logikus, csak a hülye akarja újra feltalálni a spanyolviaszt.

#2934 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 13:28

Idézet: special - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 13:11

mikroarchitekturálisan faszt jobb clock-to-clock. jó minőségű HPC kódban talán ki lehet ilyet jelenteni.

Van ahol jobb és van ahol nem jobb. Meg az is kérdés, hogy mit mérünk: egy mag teljesítményét vagy a 4 magét egyszerre. Szerény véleményem szerint egy mag teljesítményét felesleges mérni, azért van benne 4, hogy mind a négyet kihasználjuk. Vagy autónál is csak 1 kereket szoktál használni? :D

Ha meg a 4 mag együttes teljesítményét mérjük, akkor clock-to-clock szerintem jobb a Barcelona. Persze ez is kódfüggő, van több olyan alkalmazás, ahol ez nem igaz. De összességében azért megkockáztatom, hogy igen. Pláne, ha 64 bites kódot futtatunk, amiből azért egyre több lesz.

#2935 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 13:39

Idézet: Michell - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 9:35

Üdv!

A CSI kapcsán azért két apró megjegyzés:
- mikorra is ígérte az Intel az Itanium kapcsán a közös buszt ?
- CSI-t is 2009-re ígérik, most.
szerintem a CSI mar regen keszen van, csak az a baj ugye, hogy hiaba hozod ki a CSI-t, ha nincs itaniumos chipset ami tamogatna. kesz rohej hogy az itaniumhoz az elso PCi chipset a ColdFusion a Hitachitol jott ki, mert az intel 2002 ota nem tervez/szallit/gyart ilyet. az egyszem hp-t leszamitva nincs rendes itancos chipset. az egyetlen dominans custopmer itanic fronton a HP, aki az altala tervezett es az itanicba injektalt PA-RISC busz minel tovabb valo eletbentartasaban erdekelt es ezzel nevetseges 10.6GByte/secben maximalja a proci teljes savszelet memoria es I/O inkluzive. en ugy erzem, a HP szarvait nehez lesz letorni, 70%-ban ugyanis o adja el az itanicot, szal ha ugy ezem az intel OEM-ezik a HP-nek :D ilyen kondiciok mellett a CSI meglepese kerdeses, egyszeruen relaxalni kene az itanic kompatibilitast, csak ezt nagyon fajo szivvel tenne meg az intel.

no azert ne essunk at a lo tulso oldalara. Ezekkel a lepesekkel hajtek szivargott le a consumer es a midrange biznic vilagaba. Ha a HT-t nezed az teljesen eloremutato volt, a highspeed bondolhatos soros buszokkal. nezdcsak meg a PCIe-t. mamar ott tartunk hogy a sun a niagara/rock-ban nativ PCIe I/O-t ad. a memoria levalasztasa az FSB-rol is hatalmas elonyokkel jart, mert ezeltal az FSB terhelese csokkent. tehat ezek mind szakmailag mind pedig uzeltileg elonyos fejlesztesek voltak, es az adott szegmensben radikalisak is. csak ebbol nem lehet 5 even at megelni, mert az A64/opteron szegmenseben a termek portfolio atlag 2-3 evente erkolcsileg elavul, esmost ezt a fazist eljuk meg...

no igen, csak az a baj hogy ez a barcelona amellett hogy nativ quadcore lenyegileg a teljesitmenyt erinto innovaciot nem tudott felmutatni. mondjuk a clock gatinget, ne becsuljuk le, mert a montectio foxtonjat az intel ugy szurta el, ahogy azt kell, csak vegyuk aztis eszre, hogy a K8 platformnak nem TDP problemai vannak, hanem szamitasi teljesitmenybeli. no jo a nested pages segit a virtualizacion de ez egy olyan dolog ami a volume/commercial szegmensben irrevelans - es sajnos pedig az x86-okkal ebben a szegmensben lehet penzt keresni. felo hogy a K10 az itaniumhoz hasonloan befog szorulni egy niche marketre - es erre mondtam, hogy ebbol az AMD ehenhal.

Szerkesztette: SFIJ 2007. 09. 13. 14:17 -kor

νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2936 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 14:24

Idézet: Zollka - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 13:48

Azért rajtad be lehet rosálni :D Ne is haragudj :D Nálam vízhűtéssel itt van egy Quad 3,2 Ghz-en de ,hogy ezt TE dual socketnél csendesen nem fogod léggel lehűteni azt garantálom....Szal nem vagy Intel hívő de úgy állítod be az Intelt mintha ők most valaki kurva nagyot dobtak volna a Quad Core procijukkal mert még hűvös is és csendes léghűtéssel elmegy... 2 olyan proci 3,33 Ghz-en az agyadat is fel fogja forralni garantálom...Nálam a 10 négyzetméteres szobát 1,35 Volton és 3,2 gigán 2,5 fokkal emelei meg a szoba hőmérsékletét (7/24-ben) és full load SOSEM VOLT 65 fok alatt a legmelegebb mag a LEGJOBB VÍZHŰTÉSSEL! De olvasgass topikokat ,hogy sokan a Quad miatt kényszerülnek tápcserére akik tuningolnak...Szóval egy kicsit reálisabb képet mert így Intel fan-nak tűnsz...

Zollka most oszinten. benegyek a boltba itt a karinthy frigyes uton es veszek egy Q6600-at. De AMD-bol nem kapni meg ilyet. egyebkent a jo intel procik a malayziai gyarban keszulnek, szal nezni kell a sorozatszamot es bezony enmar lattam q6600-at 3.7GHz-en.

Figyu de nem azt mondtuk hogy ez a mainstream, hanem a lenyeg az, hogyha most 65 nanon ki lehet eroltetni belole ennyit, valogatott darabok esetere, akkor az 50nanon tobbmint valoszinu, hogy commercial peldanykent mar mennifog.

#2937 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 16:18

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 14:24

Zollka most oszinten. benegyek a boltba itt a karinthy frigyes uton es veszek egy Q6600-at. De AMD-bol nem kapni meg ilyet. egyebkent a jo intel procik a malayziai gyarban keszulnek, szal nezni kell a sorozatszamot es bezony enmar lattam q6600-at 3.7GHz-en.

Figyu de nem azt mondtuk hogy ez a mainstream, hanem a lenyeg az, hogyha most 65 nanon ki lehet eroltetni belole ennyit, valogatott darabok esetere, akkor az 50nanon tobbmint valoszinu, hogy commercial peldanykent mar mennifog.

A legjobb ES példányok amiket csillagászati áron adnak a fórumokon azok mennek 3,6-ot léggel stabilan 7/24-ben minimum 1,4 volton... Amiket így láttam azok is nagy fordulatú ventikkel, polírozott IHS-es proci stb... Ez mainstream? A francokat...A reaálitás? Ahogy elnézem a fórumokon a Quadok olyan 3,1-3,2 Ghz-ig bírják max alapfeszen, ezek a legjobb páldányok...Efölött nagyon keményen feszt kell emelni...Megjegyzem ,hogy egy 3,6-os 1,35 Voltos proci is 165 wattos TDP(megjegyzem figyelem a Quadokat de ilyen procit még nem láttam ami 1,4 volt alatt tudta volna ezt az órajelet)... Na és ez egy böszme király proci a tuningosok között is.. Ezt sosem kapod meg boltban ,hogy bemész és leveszed a polcról...100 prociból leválogatsz 1-2 ilyet...A több ugyan ezt 1,4 volton talán tudju fogja...Magyarul 180 wattos TDP... Már csak le kell hűteni 2 ilyen procit...Csendes léghűtéssel? Még vízzel sem lesz az olyan csendes...

Sok ember úgy érzem tényleg azt hiszi a Core 2 simán elbírna még menni 3,6 gigáig 65 nanon is... SOHA! Jó pár Quadot láttam és látom mik mennek arany árban amik ezt az órajelet tudják... 1,4 Volt és 3,6 Ghz... 180 watttos fogyasztás... Ez a realitás... Ébresztő... Manjd talán 45 nanon lehet 3,6 giga...De az sem mostanság lesz az előzetes teszteket látva... A mostani Core 2 45 nanos ES procik is 3,6 környékén már kegyetlen feszeket igényelnek....Ami jó lesz az Intelnek 45 nanon az a nagyobb kess és kisebb gyártási költségek...De ilyen 3,6 fölötti órajelekre senki se számítson...

#2938 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 16:20

Idézet: special - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 14:11

peeeersze :D csak aztan lehet hogy jobb architekturalisan c2c, de ne feledjuk. megeltuk mar azt, a AM2-es A64-ek eseteben hogy egy szarul megtervezett $L2-vel benyomtak egy brutal bottlenecket az architekturaba...
egy processzor egy komplex joszag. lehetnek a VE-k c2c jobbak ha az infrstruktura meg vacak. amugymeg persze ez a jobb c2c kijelentes arra alapoz, hogy az ngma jelenleg a GTL+ busz miatt erosen bottleneckes. szal ha ittlesz a CSI az nagyon odabaszhat az AMD-nek...

#2939 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 16:24

Idézet: hvuk - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 14:28

Ha meg a 4 mag együttes teljesítményét mérjük, akkor clock-to-clock szerintem jobb a Barcelona.

te ezparadoxon, azt azert ugye erzed.  4 mag esetere egy jol elosztott tobbszalu algoritmust perceptalsz es ittmar nagyon sokminden bejatszik, pl a cache-ek az I/O savszelesseg, a context kezelo, TLB hatekonysaga, lockolas, cache koherencia. ez egy nagyon sokparameteres fuggoseg amibol kiragadni a VE clockjat - haaaa ize eleg abszurd :)

#2940 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 16:29

Idézet: Zollka - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 17:18

A legjobb ES példányok amiket csillagászati áron adnak a fórumokon azok mennek 3,6-ot léggel stabilan 7/24-ben minimum 1,4 volton... Amiket így láttam azok is nagy fordulatú ventikkel, polírozott IHS-es proci stb... Ez mainstream? A francokat...A reaálitás? Ahogy elnézem a fórumokon a Quadok olyan 3,1-3,2 Ghz-ig bírják max alapfeszen, ezek a legjobb páldányok...Efölött nagyon keményen feszt kell emelni...Megjegyzem ,hogy egy 3,6-os 1,35 Voltos proci is 165 wattos TDP(megjegyzem figyelem a Quadokat de ilyen procit még nem láttam ami 1,4 volt alatt tudta volna ezt az órajelet)... Na és ez egy böszme király proci a tuningosok között is.. Ezt sosem kapod meg boltban ,hogy bemész és leveszed a polcról...100 prociból leválogatsz 1-2 ilyet...A több ugyan ezt 1,4 volton talán tudju fogja...Magyarul 180 wattos TDP... Már csak le kell hűteni 2 ilyen procit...Csendes léghűtéssel? Még vízzel sem lesz az olyan csendes...

Sok ember úgy érzem tényleg azt hiszi a Core 2 simán elbírna még menni 3,6 gigáig 65 nanon is... SOHA! Jó pár Quadot láttam és látom mik mennek arany árban amik ezt az órajelet tudják... 1,4 Volt és 3,6 Ghz... 180 watttos fogyasztás... Ez a realitás... Ébresztő... Manjd talán 45 nanon lehet 3,6 giga...De az sem mostanság lesz az előzetes teszteket látva... A mostani Core 2 45 nanos ES procik is 3,6 környékén már kegyetlen feszeket igényelnek....Ami jó lesz az Intelnek 45 nanon az a nagyobb kess és kisebb gyártási költségek...De ilyen 3,6 fölötti órajelekre senki se számítson...

jesszusom ertsd mar meg, hogy a jelen eredmenyek azt mutatjak, hogy 50 nanon tiszta sor lesz a 3.5G. mit nem ertesz ezen? nem azt mondtam, hogy jelenleg. jelenleg 3-3.2G a plafon.  :smoker: de telleg lattam 3.7G-n futo kvadot.

Szerkesztette: SFIJ 2007. 09. 13. 16:29 -kor

Téma megosztása:

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 145
  • 146
  • 147
  • 148
  • 149