Idézet: Michell - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 9:35
Üdv!
A CSI kapcsán azért két apró megjegyzés:
- mikorra is ígérte az Intel az Itanium kapcsán a közös buszt ?
- CSI-t is 2009-re ígérik, most.
szerintem a CSI mar regen keszen van, csak az a baj ugye, hogy hiaba hozod ki a CSI-t, ha nincs itaniumos chipset ami tamogatna. kesz rohej hogy az itaniumhoz az elso PCi chipset a ColdFusion a Hitachitol jott ki, mert az intel 2002 ota nem tervez/szallit/gyart ilyet. az egyszem hp-t leszamitva nincs rendes itancos chipset. az egyetlen dominans custopmer itanic fronton a HP, aki az altala tervezett es az itanicba injektalt PA-RISC busz minel tovabb valo eletbentartasaban erdekelt es ezzel nevetseges 10.6GByte/secben maximalja a proci teljes savszelet memoria es I/O inkluzive. en ugy erzem, a HP szarvait nehez lesz letorni, 70%-ban ugyanis o adja el az itanicot, szal ha ugy ezem az intel OEM-ezik a HP-nek

ilyen kondiciok mellett a CSI meglepese kerdeses, egyszeruen relaxalni kene az itanic kompatibilitast, csak ezt nagyon fajo szivvel tenne meg az intel.
Persze anno a K8 is alapvetően egy K7plus +64bit +HT +IMC összehozása volt (mint azt annó special
fel is hánytorgatta, amire akkor azt válaszoltam, hogy technikailag épp erre volt szükség.)
Most a K10 újitásait én jóval inkább technológiai kényszernek látom mint jövőbemutató lépésnek.
no azert ne essunk at a lo tulso oldalara. Ezekkel a lepesekkel hajtek szivargott le a consumer es a midrange biznic vilagaba. Ha a HT-t nezed az teljesen eloremutato volt, a highspeed bondolhatos soros buszokkal. nezdcsak meg a PCIe-t. mamar ott tartunk hogy a sun a niagara/rock-ban nativ PCIe I/O-t ad. a memoria levalasztasa az FSB-rol is hatalmas elonyokkel jart, mert ezeltal az FSB terhelese csokkent. tehat ezek mind szakmailag mind pedig uzeltileg elonyos fejlesztesek voltak, es az adott szegmensben radikalisak is. csak ebbol nem lehet 5 even at megelni, mert az A64/opteron szegmenseben a termek portfolio atlag 2-3 evente erkolcsileg elavul, esmost ezt a fazist eljuk meg...
A Barcelonának kellett volna egy 2.4GHz indulásnak. A skálázhatóságnál pedig engem erős óvatosságra intenek az A64 65nm - 90nm órajel arányai.)
Ha integerben lenne akkora előnye, mint FP-ben akkor lett volna egy ütős alternativa (mondjuk
amellett, hogy az SSE implementációja is legyen legalább 4%-kal gyorsabb az Intelénél:)
Szerver chipről lévén szó, ahol piacilag szvsz nem a tudományos, tervezési, FP számításigényes
szegmens a meghatározó - a teljesítmény értékelésében.
no igen, csak az a baj hogy ez a barcelona amellett hogy nativ quadcore lenyegileg a teljesitmenyt erinto innovaciot nem tudott felmutatni. mondjuk a clock gatinget, ne becsuljuk le, mert a montectio foxtonjat az intel ugy szurta el, ahogy azt kell, csak vegyuk aztis eszre, hogy a K8 platformnak nem TDP problemai vannak, hanem szamitasi teljesitmenybeli. no jo a nested pages segit a virtualizacion de ez egy olyan dolog ami a volume/commercial szegmensben irrevelans - es sajnos pedig az x86-okkal ebben a szegmensben lehet penzt keresni. felo hogy a K10 az itaniumhoz hasonloan befog szorulni egy niche marketre - es erre mondtam, hogy ebbol az AMD ehenhal.
Szerkesztette: SFIJ 2007. 09. 13. 14:17 -kor