HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Hammer - negyedik rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Hammer - negyedik rész Értékeld a témát: -----

#521 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 20. 12:59

mondjuk ugy, hogy nem darabszamrol, hanem eladasi ertekekrol beszel. amiben ugye a winchestertol kezdve a videokartyaig minden benne van..

"Én a veszt-veszt szituációról beszélek. Nem látom, hogy mitől lenne az." jobban atgondolva valoszinuleg nem pontos a megfogalmazasom. arrol beszelek, hogy mindkettonek a piaca a masik altal hatarolodik be (a Xeon 64 bites es RAS bovitesei szalamizzak az Itanium piacot, a CSI nem bevezetese, es hasonloak meg fogjak vissza a Xeon ternyereset). a gond az, hogy a ket hatas nem maximalja a piacbovulesi es beveteli potencialt, hanem a jatek nem nulla osszegu, hanem jelen esetben negativba hajlo. (a piac tobbi szereploje, mint pl. az Opteron szedi el a nyereseget.) tovabba arrol beszelek, hogy mas strategiaval (mondjuk a Xeon feltetel nelkuli szabadonengedesevel es az Itanium bealdozasaval) jobb eredmenyt lehetne elerni. azaz a ketto viszonya kihat a szummara. igy vilagosabb?

Szerkesztette: bogdan 2006. 04. 20. 13:00 -kor

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#522 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 04. 20. 14:36

nincs SGI Opteron gép, az SGI software resellere lesz a Star-P-nek: az opteronra való szoftvert is meg lehet majd tőlük venni.

#523 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 15:39

Idézet: special - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 14:36

nincs SGI Opteron gép, az SGI software resellere lesz a Star-P-nek: az opteronra való szoftvert is meg lehet majd tőlük venni.

Ja, közben írták a fórumon, hogy csak félreírták a hírben és valóban a szoftvert az SGI fogja forgalmazni, de nem lesznek Opteronos szerverek tőlük.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#524 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 15:50

hat akkor RIP SGI. :(
a forum ma:

#525 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 15:56

:)

#526 Felhasználó inaktív   jagodek 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 20. 22:10

egy érdekes cikk a theregisteren, itt még nem láttam

AMD said to be researching 'reverse multi-threading' tech

ez szerintetek mennyire lehet életképes? mert ez ha jól látom  szembe megy a jelenlegi trendnek

#527 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 22:48

már volt róla vita, hogy ennek mi a célja, értelme. bár egyesek itt azt találgatták, hogy ez a PC-software-eket menti meg a multithreadingtől, én ilyet eddig csak mainframe-ben láttam, így én ezt high-end szerver feature-nek gondolom inkább. szerintem brutális logikai overhead kell hozzá, és a skálázódás sem lehet valami rózsás, így szerintem csak a szerverekben éri meg.

#528 Felhasználó inaktív   Haderach 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 08:03

Idézet: special - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 22:48

én ilyet eddig csak mainframe-ben láttam, így én ezt high-end szerver feature-nek gondolom inkább.

Errol tudnal meselni egy kicsit?

#529 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 09:14

lehet rosszul emlékszem valamire, mert mainframe-es referenciát most nem találok, viszont az ilyen virtualizálásnak, amennyire én tudom/gondolom, két haszna lehet:

-- redundancia

vagy

-- teljesítménynövelés

előbbi esetben ugyanazt a számítást tükrözve futtatják több chipen, és az eredményeket mindig összehasonlítják. ilyen redundanciát egy chipen is meg lehet valósítani, és ha eredetileg ez a szándék vele, akkor végülis sosem fog látszódni a szoftverek felé több chipnek.

a másik esetben a mai skalár felépítésű chipeket klaszterizálják egyetlen nagy vektorprocesszorrá, azaz a szoftver egy processzort lát. ez általában a HPC területet izgatja, hiszen a vektorprocik bár gyorsak, drágák, és nem minden kódra alkalmasak.

az ibm-nek utóbbira biztosan van mármegoldása, ez a ViVA, a Virtual Vector Architecture, az ezredforduló óta fejlesztik, a p5 rendszereken már igénybe lehet venni. egyelőre 16 chipet vagy magot lehet így egybefűzni, ha jól tudom. az jó kérdés, hogy ez mennyire szoftveres, és mennyire hardveres megoldás, tippem szerint a power5 esetében ez még szoftveres, és a power6-ról hallani olyat, hogy hardveresen is támogatja majd, tehát nem kell, vagy sokkal kisebb overhead lesz a szoftveres layer.

ilyen technikákkal már a 90-es évek óta próbálkoznak, többek között az alpha design team is publikált erről papírokat, teljesen virtualizált processzorokról, azaz klaszterizált és multi-threadelt. lehetséges, hogy az amd-hez került ex-ADT-sek vitték be ezt a technológiát is, ha lesz ilyen.

akárhogy nézem, ez HPC/high-end szerver feature, nem desktop.

#530 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 10:25

de arra tökéletes hogy rá lehessen biggyeszteni hogy a leggyorsabb processzor...
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#531 Felhasználó inaktív   Haderach 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 11:10

Idézet: special - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 9:14

lehet rosszul emlékszem valamire, mert mainframe-es referenciát most nem találok, viszont az ilyen virtualizálásnak, amennyire én tudom/gondolom, két haszna lehet:

-- redundancia

vagy

-- teljesítménynövelés

előbbi esetben ugyanazt a számítást tükrözve futtatják több chipen, és az eredményeket mindig összehasonlítják. ilyen redundanciát egy chipen is meg lehet valósítani, és ha eredetileg ez a szándék vele, akkor végülis sosem fog látszódni a szoftverek felé több chipnek.

a másik esetben a mai skalár felépítésű chipeket klaszterizálják egyetlen nagy vektorprocesszorrá, azaz a szoftver egy processzort lát. ez általában a HPC területet izgatja, hiszen a vektorprocik bár gyorsak, drágák, és nem minden kódra alkalmasak.

az ibm-nek utóbbira biztosan van mármegoldása, ez a ViVA, a Virtual Vector Architecture, az ezredforduló óta fejlesztik, a p5 rendszereken már igénybe lehet venni. egyelőre 16 chipet vagy magot lehet így egybefűzni, ha jól tudom. az jó kérdés, hogy ez mennyire szoftveres, és mennyire hardveres megoldás, tippem szerint a power5 esetében ez még szoftveres, és a power6-ról hallani olyat, hogy hardveresen is támogatja majd, tehát nem kell, vagy sokkal kisebb overhead lesz a szoftveres layer.

ilyen technikákkal már a 90-es évek óta próbálkoznak, többek között az alpha design team is publikált erről papírokat, teljesen virtualizált processzorokról, azaz klaszterizált és multi-threadelt. lehetséges, hogy az amd-hez került ex-ADT-sek vitték be ezt a technológiát is, ha lesz ilyen.

akárhogy nézem, ez HPC/high-end szerver feature, nem desktop.

nekem ezekbol ugy tunik, hogy az AMD valami joval alacsonyabb szintu megoldason dolgozik... habar az AMD megoldasarol nincs semmi infonk :-/

#532 Felhasználó inaktív   Michell 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 11:38

Idézet: Asker - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 11:21

nahát úgytűnik "felfelé" töretlen lesz  az amd

Én - továbbra is - ott látom pl. az Opteronos szerverek "piaci" problémáját, hogy brand szervereknél szinte csak blade/rack megoldások vannak (HP DL 145, IBM x326 ...)
Nincs gép az entry level szinten, vagy annak közelében ( kb. a Workgroup kategória)
Belépő szinten kínálnak P4 szervert ( IBM x206, HP ML310), avagy duál Xeonokat (x226, ML350).
Szerintem ide kellene legalább két fajta megoldás AMD alapon is - főleg a Dual Core megjelenése óta:
1. Egyprocesszoros  (DC redy) szerver - a P4 és a 2 proc. Xeonok ellen, azok "leváltására".
2. Toronykivitelű két processzoros - pl. a HP ML350, IBM x236 kategóriába.

Egyébként egy rövid "ismerkedés" erejéig volt szerencsém egy 2 proc, DC Opteron szerverhez (1.8 GHz). Ha majd lesz esetleg összehasonlításom Dual Core Xeonról meg több időm, akkor majd kicsit részletesebben is beszámolok róla.

#533 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 11:42

szerk: felreertes..

Szerkesztette: bogdan 2006. 04. 21. 11:44 -kor

a forum ma:

#534 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 12:10

Idézet: Haderach - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 12:10

nekem ezekbol ugy tunik, hogy az AMD valami joval alacsonyabb szintu megoldason dolgozik... habar az AMD megoldasarol nincs semmi infonk :-/

szerintem ennek a hardveres támogatásán dolgoznak. mint mondtam, szerintem egy ilyen magas ILP-t kicsikarni képtelenség elmebeteg bonyolultságú logika nélkül (gondoljunk a mai x86-os processzorok ILP-jére) ezért ha igaz, nekem az alpha-féle kombinált megoldás látszik ésszerűnek: klaszter és MT. ezzel gyakorlatilag egy nagy processor resource poolt hozol létre, amelyet vagy ILP, vagy TLP révén aknázol ki. de az is lehet, hogy simán a HPC piacra gyúrnak rá.

#535 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 22. 10:08

én már kisigényű lettem. nekem jó lenne a mai legbokább 1utas opteron is, de a TDP-je legyen 1W :D

Szerkesztette: SFIJ 2006. 04. 22. 10:10 -kor

νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#536 Felhasználó inaktív   Haderach 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 17:23

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. ápr. 22., szombat - 10:08

én már kisigényű lettem. nekem jó lenne a mai legbokább 1utas opteron is, de a TDP-je legyen 1W :D

meg ha mar a kis igenyekrol beszelunk adhatnak 1 euroert is nemde? ;)

#537 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 25. 10:16

Idézet: Haderach - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 17:23

meg ha mar a kis igenyekrol beszelunk adhatnak 1 euroert is nemde? ;)

A forint most gyenge abból legyen inkább 1 :D

#538 Felhasználó inaktív   hajsza 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 25. 11:01

Idézet: Zollka - Dátum: 2006. ápr. 25., kedd - 11:16

A forint most gyenge abból legyen inkább 1 :D

Én nagyvonalú lennék, 1 eurót is szívesen adnék érte ;)
Az összetartás olyan erõ, ami hegyeket képes megmozgani. Feltéve, hogy legalább a fele egy irányba tolja. (Idézet egy régi CoV-ból)

#539 Felhasználó inaktív   Atti 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 25. 19:24

2 hír:

Idézet

A HyperTransport Konzorcium bejelentette, hogy elfogadták a szabvány 3.0-s verzióját. Az új specifikáció egyik legszembetűnőbb újdonsága, hogy aggregált (kétirányú) maximális sávszélessége egy 16 bites buszon a HyperTransport 2.0 11,2 GB/s-ához képest mintegy 86 százalékkal, 20,8 GB/s-ra nőtt, míg 32 bitnél eléri a 41,6 GB/s-ot. Ez a korábban legfeljebb 1,4 GHz-es (a gyakorlatban inkább csak 1 GHz-es) órajel növelésének köszönhető, a HT 3.0 ugyanis 1,8, 2,0, 2,4 és 2,6 GHz-es üzemmódokat is ismer, de természetesen kompatibilis a korábbi verziókkal is.
...
Nem friss találmány, de most ugyancsak megújult a bővítmények számára kifejlesztett HTX interfész is. A HTX ugyan nem fogja kiszorítani a PCI-X, PCI Express és más technológiákat, azonban a tervek szerint a jövőben komoly szerepet kaphat olyan nagy sávszélesség-igényű, késleltetésekre érzékeny bővítmények alkalmazásában, mint például az InfiniBand vagy 10 Gigabit Ethernet vezérlők, illetve a processzorok munkáját a legkülönfélébb szolgáltatásokkal segítő koprocesszorok. Az AMD és partnerei a teljesítményt célirányosan növelő koprocesszorokban a jelek szerint nagy lehetőséget szánnak, legyen szó akár HTX foglalatba illeszkedő kártyákról, akár CPU-aljzatba ültethető társchipekről. A HTX a korábbi specifikációhoz hasonlóan 8 vagy 16 bites HT linkeket tartalmazhat, sávszélessége maximum 6,4 GB/s lehet a PCI Expressnél jelentősen kisebb késleltetés mellett.

Turbóra kapcsol a HyperTransport

Kép

Idézet

A kaliforniai Santa Clarában egy kis vállalkozás, a DRC Computer Corporation tegnap bejelentette, hogy elérhető AMD Opteron-alapú rendszerekhez kifejlesztett koprocesszora. A modul szíve egy Xilinx Virtex-4 programozható áramkör, úgynevezett field-programmable gate array (FPGA), amelynek logikája a kívánt feladathoz igazítható.
...
A koprocesszor nem a szokásos bővítősíneken át kommunikál a CPU-val, hanem egy többutas Opteron-alapú rendszer szabadon maradt processzorfoglalatába, -foglalataiba illeszthető, így a HyperTransport kapcsolatnak köszönhetően nagy sávszélességgel és kis késleltetésekkel történik az adatátvitel a koprocesszor és a CPU, illetve a memória között.
...
A DRC100-L60ES és DRC100-L60 jelű modul egyaránt a csaknem 60 ezer logikai cellát tartalmazó Xilinx Virtex-4 LX 60 FPGA köré épül, az előbbi 200 MHz-es, 8 bites HT buszt, az utóbbi 400 MHz órajelű és kétszer ilyen széles HT buszt használ. A harmadik, DRC110-L160 jelű modulon egy 152 ezer cellás LX 160-as FPGA és több (18 helyett 64 MB) SRAM található, a HT busz ugyancsak 400 MHz-es és 16 bites. A két kisebb modul disszipációja 5–20 watt, a legnagyobbé 10–40 watt.

A koprocesszor többféle feladatra is alkalmassá tehető, például támogathatja a biztonságos (valós időben titkosított) hálózati kommunikációt, szimulációkat, renderelést, tömörítést és más alkalmazásokat. Ehhez természetesen arra van szükség, hogy az FPGA-t és a futtatott szoftvereket is megfelelően programozzák, konfigurálják, ezért a DRC fejlesztőplatformokat is kínál partnerei számára, a szoftverek fordításához pedig a Celoxica technológiáját használja fel.

Programozható koprocesszor Opteronok mellé

Kép
WoT nick: Atti77

#540 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 25. 19:50

cifra helyzet lesz itt ha az intel jobb lesz prociban amd meg az egész platformban
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

Téma megosztása:

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.