HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Hammer - negyedik rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Hammer - negyedik rész Értékeld a témát: -----

#561 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 15. 23:31

en nem latok lehetetlent. (bar a 3.4-et en sem tartom valoszinunek.) most vannak 2.6-2.8 kornyeken. a 65 nano probatermelese mar lassan be kene fejezodjon, barmikor atallhatnak ra. egy 90->65 nano lepes hany lepcsovel vinne feljebb azonos power envelopon belul? a 2 nem hangzik tulzonak. az 3-3.2 (az utobbi persze a magasabb TDP-ju.) szerintem ez a realis, mint ahogy az ev vegi tomegtermeles is. ennel a 3.4 mar csak picire van, nem lehetetlen, csak nem valoszinu.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#562 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 00:08

Ok, meggyőztél. :D Akkor inkább úgy fogalmazok, hogy 2007 Q1-ben megemelt TDP-vel kiadott Opteronokat elképzelhetőnek tartok én is. A Q4-et továbbra sem érzem reálisnak.

A gond ott van, hogy ha bő fél év múlva 3.4 GHz-es DC procikat tud piacra dobni - mégha kis szériában is - az AMD, akkor 2008 elején 3.8 GHz körüliek várhatóak. Ez azonban nem tűnik valószínűnek. Vagy inkább az lehet, hogy 3.2-3.4 GHz-es quad-core processzorok várhatóak 2008 közepén. De ez azért viccnek kicsit durva lenne, nem? :D

Szerkesztette: hvuk 2006. 05. 16. 00:09 -kor

Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#563 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 00:22

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. máj. 16., kedd - 0:08

Ok, meggyőztél. :D Akkor inkább úgy fogalmazok, hogy 2007 Q1-ben megemelt TDP-vel kiadott Opteronokat elképzelhetőnek tartok én is. A Q4-et továbbra sem érzem reálisnak.

A gond ott van, hogy ha bő fél év múlva 3.4 GHz-es DC procikat tud piacra dobni - mégha kis szériában is - az AMD, akkor 2008 elején 3.8 GHz körüliek várhatóak. Ez azonban nem tűnik valószínűnek. Vagy inkább az lehet, hogy 3.2-3.4 GHz-es quad-core processzorok várhatóak 2008 közepén. De ez azért viccnek kicsit durva lenne, nem? :D

hvuk valszeg az én hülye fejem, de nemlátok itt gondot :D mindazonáltal a higyelmesen nézed az ipart, sokkal inkább a többszálúság felé mozdult el, mint az üveghango pörgő processzorok irányában. az ilyen 4GHz közeli processzorokhoz már komoly memsávszél kell, vagy ezek hiányában batárnagy cache. nagy memsávszélért romló latebncyvel fizetsz, a batárnagy cache, meg a die-t drágítja fölöslegesen meg.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#564 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 11:16

lehet hogy azok K8Lek lesznek...
mivel NGMA a 17 körül csinálja a zupapít  :Đ
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#565 Felhasználó inaktív   Darwin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 11:32

HkEPC-n levő táblázat alapján az év végén-jövő év elején megjelenő 65 nanos procik  legmagasabb órajele 2.4Ghz,de ezek csak szimpla 65 nanos shrinkek lesznek nem ?K8L tudtommal jövő év közepére igérték.

Szerkesztette: Darwin 2006. 05. 16. 11:38 -kor

#566 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 05. 16. 12:17

én úgy gondolom, a kétmagos chipek esetében legfeljebb 3.6-3.8 GHz-es órajel várható a process shrink miatt, adott TDP-n belül, viszont ezt technológiai és marketing okokból 2007 végére, 2008 elejére várnám. a magok duplázása eléggé le fogja lassítani ugye az órajelnövekedést, így a monstre chipek mindig konzervatívabb órajeleken fognak üzemelni, a négymagos chipek kapásból úgy 2.5 gigahertz környékén lesznek szerintem eleinte, és arra sem vennék mérget, hogy a TDP-n nem lazítanak.

Szerkesztette: special 2006. 05. 16. 12:18 -kor

#567 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 14:02

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 23:17

Érdekes pletyka az Inquirer-en: szerintük már 2006-ban meg fog jelenni 65 nanon 3.2 és 3.4 GHz-es dual-core. Számomra ez nagyon nem hangzik hihetőnek, az AMD-nél a új processek igazi kiteljesedéséhez lényegesen több idő kell. Persze volt régebben olyan infó is, hogy a K8-ak a memóóriavezérlő magas feszültségigénye miatt nem tudtak jobban skálázódni, ha tényleg csak ez fogta vissza őket, és a TDP-t is normális szinten tudják tartani, tehát a 65 nano kimondottan jó ebből a szempontból, akkor elvileg elképzelhető. Gyakorlatilag szerintem még így is nulla az esélye ennek a 3.4 GHz-es dual-core-nak. Még akkor is, ha szerintük ez elsősorban Opteront jelent

Hát nem tudom...Szerintem az a 3,2Ghz simán hihető ez a 2,8-as 90 nanoshoz képest kb. 15%, ha ennyit nem hoz kapásból a 65 nano akkor jobb ha bezár az AMD :D A 3,4Ghz-re meg azt mondom ,hogy azért nem hihető mert felesleges volna...Szal szerintem a 3,2Ghz-es A64 is partyban lesz a Conroe-val..Ha nem akkor lehet lesz 3,4Ghz-es változat, ha még az sem akkor összekapják magukat és lesz 3,6-os kicsivel később (q2),bár kétlem ,hogy egy 3,6-os A64 kell majd a kezdetben megjelenő Conroe-k ellen...Ha opteronból lesz 3,4Ghz-es év végére vagy jövő év elejére akkor a Woodcrest nem fog sok vizet zavarni a növekvő opteron eladások terén, lehet az AMD pont ezt akarja elérni...Főképp ,hogy azért egy 8xx-es 3,4Ghz-es opteron azért szerintem eléggé alázna szinte bármiylen hasonló kategóriás rendszert amik elérhetőek lesznek év végén...

Amire kiváncsi vagyok ,hogy ezek a Chipek milyen TDP-vel fognak büszkélkedni...

#568 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 14:38

Idézet: Zollka - Dátum: 2006. máj. 16., kedd - 15:02

Hát nem tudom...Szerintem az a 3,2Ghz simán hihető ez a 2,8-as 90 nanoshoz képest kb. 15%, ha ennyit nem hoz kapásból a 65 nano akkor jobb ha bezár az AMD :D

Na igen, de ha a 90 nano tapasztalatain általánosítunk, akkor kb. a 65 nano legvégére lenne várható a 3.2 GHz-es DC proci. Mert ugye 130 nanon 2.6 GHz volt a single core határa, míg 90 nanon végül a legvégén jött ki a 3.0 GHz, de ez is csak a szerver piacra. De persze ez a hír a 3.4 GHz-es DC procikról öszhangban van azzal a hírrel, hogy a K8-ak elsősorban a memóriavezérlőjük magas feszültségigénye miatt nem tudtak skálázódni és a DDR-2 ezt megoldja, ergo tudnak skálázódnia  K8-ak. De ettől függetlenül nagyon furcsa azt látni, hogy többeknek (köztük pesszimistáknak is) az a véleménye, hogy a DC procik 3.6-3.8 GHz-en is el fognak rohangálni 65 nanon. Érdekes, hogy most én képviselem a pesszimistább vonalat.

Ja igen, a 3.4 GHz-es procik megindokolják, hogy az AMD miért nem fél. Ha ugyanis órajelben ilyen jól skálázódik a K8, akkor nincs mitől félniük, teljesítményben fefogják venni a versenyt a Conroe-val.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#569 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 14:43

Idézet: Zollka - Dátum: 2006. máj. 16., kedd - 15:02

Hát nem tudom...Szerintem az a 3,2Ghz simán hihető ez a 2,8-as 90 nanoshoz képest kb. 15%, ha ennyit nem hoz kapásból a 65 nano akkor jobb ha bezár az AMD :D A 3,4Ghz-re meg azt mondom ,hogy azért nem hihető mert felesleges volna...Szal szerintem a 3,2Ghz-es A64 is partyban lesz a Conroe-val..Ha nem akkor lehet lesz 3,4Ghz-es változat, ha még az sem akkor összekapják magukat és lesz 3,6-os kicsivel később (q2),bár kétlem ,hogy egy 3,6-os A64 kell majd a kezdetben megjelenő Conroe-k ellen...Ha opteronból lesz 3,4Ghz-es év végére vagy jövő év elejére akkor a Woodcrest nem fog sok vizet zavarni a növekvő opteron eladások terén, lehet az AMD pont ezt akarja elérni...Főképp ,hogy azért egy 8xx-es 3,4Ghz-es opteron azért szerintem eléggé alázna szinte bármiylen hasonló kategóriás rendszert amik elérhetőek lesznek év végén...

Amire kiváncsi vagyok ,hogy ezek a Chipek milyen TDP-vel fognak büszkélkedni...

Hogy milyen TDP ?
Az biztos, hogy az AMD megprobalja leszoritani a fogyasztast.
Ez mar latszik is az uj EE modellek bevezetesevel.
Gondolom ugyanezt a strategiat fogjak folytatni az osszes processzoraiknal is.
Nem veletlenul nyilatkoztak, hogy a mostani egymagos processzorok fogyasztasa akar 37%-al jobb lehet, illetve az ikermagosok fogyasztasa akar 150%-t is csokkenhet.
Egy FX-62 110Wattos fogyasztasat ha lecsokkentik 60-70Watt korulire az mar jo jel a jovore nezve.
My name is penis.
1. Ha leesnél az EGOd-ról, szörnyet halnál az IQd-on.
2. A szó fegyver, de neked még egy csúzlid sincs.

#570 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 14:44

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. May. 16., Tuesday - 14:38

Ja igen, a 3.4 GHz-es procik megindokolják, hogy az AMD miért nem fél. Ha ugyanis órajelben ilyen jól skálázódik a K8, akkor nincs mitől félniük, teljesítményben fefogják venni a versenyt a Conroe-val.

és akkor a K8L-ről nem is beszéltünk..
bár sztem azzal fogják inkább megrakni az NGMA-t mivel ha ebben a komplikált cuccokban igaz az hogy minél nagyobb pipelinehossz annál nagyobb órajel csikarható ki akkor NGMA-nak 14 van míg a Hammernek csak 12...
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#571 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 14:52

Idézet: Jakuza - Dátum: 2006. máj. 16., kedd - 15:43

...az ikermagosok fogyasztasa akar 150%-t is csokkenhet.

....és akkor egy FX 110W felvétel helyett 55 wattot fog betáplálni a hálózatba? :think: :D

Amúgy a pipe hossza önmagában távolról sem elegendő infornmáció, ha az elérhető legmagasabb órajelre akarunk következtetni. Valóban van némi korreláció, de...
Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#572 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 17:52

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. máj. 16., kedd - 14:38

Na igen, de ha a 90 nano tapasztalatain általánosítunk, akkor kb. a 65 nano legvégére lenne várható a 3.2 GHz-es DC proci. Mert ugye 130 nanon 2.6 GHz volt a single core határa, míg 90 nanon végül a legvégén jött ki a 3.0 GHz, de ez is csak a szerver piacra. De persze ez a hír a 3.4 GHz-es DC procikról öszhangban van azzal a hírrel, hogy a K8-ak elsősorban a memóriavezérlőjük magas feszültségigénye miatt nem tudtak skálázódni és a DDR-2 ezt megoldja, ergo tudnak skálázódnia  K8-ak. De ettől függetlenül nagyon furcsa azt látni, hogy többeknek (köztük pesszimistáknak is) az a véleménye, hogy a DC procik 3.6-3.8 GHz-en is el fognak rohangálni 65 nanon. Érdekes, hogy most én képviselem a pesszimistább vonalat.

Szerintem felesleges a 130 nanont a 90-nel keverni...Az AMD ott valaminek az elején volt semmit nem tudtak a SOIról (max azt ,hogy jó)...Most már nagyon nagy tapasztalatuk van benne...Az A64 kiforrott cucc lett ,azért valljuk be elég komplex chip egy P4-hez képest az IMC miatt illetve már akkor volt benne 64 bit mikor az Intel azt sem tudta ők mikor tudják lekoppintani rendesen :D
Szal tapasztalatuk van már és sok mindent meg tudtak oldani ami eddig bökkenő volt...
A 3,4Ghz tuti menni fog nekik...Ha a fos Ht-s P4-ek mennek 3,73-mat akkor az A64-nek is mennie kell annyit SOI-val mégiscsak sokkal ésszerűbb architektura mint a NetBurst és sokkal fejlettebb gyártástechnológia! Ne feldjük az IBM ,hogy reklámozta a SOI-t kezdetben! 20%-kal nagyobb órajel mellett 25%-kal kisebb fogyasztás!!! Persze nehéz megítélni ,hol a jelenlegi A64 architekt vége ,de 3-3,2Ghz-et jósoltak neki , lehet ,hogy SOI-val ez ténylegesen 20%-kal feljebb megy mivel mindenki úgy jósolgatott ,hogy nem igazán tudták SOI-val mire lesznek képesek pontosan...Szerintem 90 nanon is nagyon jók voltak és 65 nanon ha tényleg csak az IMC-vel volt gond akkor lehet az AMD már most röhög a Conroe-n :D Én örülnék ha így lenne mert az Intel felzárkózna egy szinten az AMD picivel még mindig jobb maradna és szépen lassan elérnénk azt ,hogy AMD 30%-on legyen a piaci részesedésben! Nagyon jót tenne a prociáraknak!!!!

#573 Felhasználó inaktív   Darwin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 18:59

Bemutatták a K8L-t.(inq)
Kép

Idézet

First, it has a shared expandable L3 cache, necessary because it is a native quad-core design. The one massive enhancement to the mix is that AMD finally has the ability to independently change core voltages for power savings. They now can also change the north bridge voltage independently of the cores. This is a huge win, we are told voltage differentials and problems with them were one of the main scaling headaches of the K8 core to this point

Next is memory. The new core will support 48-bit addressing and 1GB pages. Cray and SGI will be very happy with this, until they hit that memory wall again. There is also official co-processor support, strongly hinted to be on a HTX card. The key here will be the platform is aware of them vs having to hack them in.

The other whopper Chuck dropped was that DDR2 is coming and DDR3 is in the wings when the spec 'settles down'. Old news, FB-DIMMs are the future, right? AMD has said they are supporting them, but the big news is that they are not forcing support. Unlike Intel's approach, Blackford supports only FBD, AMD will let you choose. This seems to strongly suggest that the controller on the later gens will be quite flexible indeed.

Next up is RAS, another area where AMD is sorely lacking. They are addressing the major sore points with support for memory mirroring, data poisoning support, and HT retry. It looks like they are following the IBM roadmap more than the Intel one here.

IPC is also going up in a big way. They are doing the obvious doubling of SSE/FP resources, old news now, but it goes a lot deeper than that. There are a bunch of added instructions, starting with the bit manipulation instructions LZCNT and POPCNT. They also added SSE extensions EXTRQ/INSERTQ and MOVNTSD/MOVNTSS. No word on SSE4 though.

The last bit is much more aggressive prefetch to 'feed the beast'. It has gone from 16B to 32B, an obvious step with the added SSE number crunching power. On top of this, they have out of order loads, and other tweaks to use the available bandwidth in a much more efficient manner.

For those who thought K8L was more or less a tweaked K8, you are wrong. It looks like no part of the core has been left unmolested by the elves working the CAD stations. It looks like AMD will have a credible response to the Intel MCW architecture after all. 2007 will be a fight after all.

Szerkesztette: Darwin 2006. 05. 16. 19:55 -kor

#574 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 19:05

odabasz  :D  :D  elnézést  :)  mondjuk INQ tehát  :think:

Idézet

Next up is RAS, another area where AMD is sorely lacking. It is addressing the major sore points with support for memory mirroring, data poisoning support, and HT retry. It looks like it is following the IBM roadmap more than the Intel one here.
...
IPC is also going up in a big way. It is doing the obvious doubling of SSE/FP resources, old news now, but it goes a lot deeper than that. There are a bunch of added instructions, starting with the bit manipulation instructions LZCNT and POPCNT. It also added SSE extensions EXTRQ/INSERTQ and MOVNTSD/MOVNTSS. No word on SSE4 though.
...
The last bit is much more aggressive prefetch to 'feed the beast'. It has gone from 16B to 32B, an obvious step with the added SSE number crunching power. On top of this, it has out of order loads, and other tweaks to use the available bandwidth in a much more efficient manner.
...
The one massive enhancement to the mix is that AMD finally has the ability to independently change core voltages for power savings.

hoppá most látom hoyg beszerkesztett a kolléga ;) nálam még csak link volt  ;)

Szerkesztette: Asker 2006. 05. 16. 19:11 -kor

#575 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 19:36

Idézet: alvaro - Dátum: 2006. máj. 16., kedd - 15:52

....és akkor egy FX 110W felvétel helyett 55 wattot fog betáplálni a hálózatba? :think: :D

Amúgy a pipe hossza önmagában távolról sem elegendő infornmáció, ha az elérhető legmagasabb órajelre akarunk következtetni. Valóban van némi korreláció, de...

Ezt az AMD-sek nyilatkoztak. Nem en.
Pontosan az FX-62 110Wattos fogyasztasat, ha hinni lehet a nyilatkozatuknak 65Watt-ra csokkentik.
http://www.amd.com/us-en/Corporate/Virtual...~108324,00.html
My name is penis.
1. Ha leesnél az EGOd-ról, szörnyet halnál az IQd-on.
2. A szó fegyver, de neked még egy csúzlid sincs.

#576 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 17. 16:52

Nah elolvastam nem átrohanva.

Idézet

The new core will support 48-bit addressing and 1GB pages.

Vajon ez egy "kisebb" jéghegy az Itanicnak?  :Đ

#577 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 17. 17:50

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

#578 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 17. 18:02

Idézet: Asker - Dátum: 2006. máj. 17., szerda - 17:50

hat ezt a core-t nagyon durvan atterveztek am... :D

#579 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 17. 18:24

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. May. 17., Wednesday - 18:02

hat ezt a core-t nagyon durvan atterveztek am... :D

de hol van a 2nd int unit?  :think:

#580 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 17. 18:43

Idézet: Asker - Dátum: 2006. máj. 17., szerda - 18:24

de hol van a 2nd int unit?  :think:

van 1 tippem, de elesebb kep kene...

Téma megosztása:

• (153 Oldal)