AMD Hammer - negyedik rész
Elküldve: 2006. 04. 10. 12:42
Idézet: special - Dátum: 2006. ápr. 10., hétfő - 12:29
Gratulálok a cikkhez! Egy kicsit több részletet is elmondhattak volna, de még így is sok újdonságot tudtunk meg.
Tudtál kérdezni is vagy csak prezentáció volt?
Elküldve: 2006. 04. 10. 12:45
>>>Opteron, Cell, Xenon- AMD tech is saving XBOX 360 CPU<<<
Szerkesztette: Asker 2006. 04. 10. 12:47 -kor
Elküldve: 2006. 04. 10. 12:47
Az ilyen cikkekert jarok ide!
Halas koszonet erte!
A masodikat meg varjuk...
--------------------------------
"Those who desire to give up freedom in order to gain security, will not have, nor do they deserve, either one." -- Benjamin Franklin
Kedvenc szamom: 45 5F E1 04 22 CA 29 C4 93 3F 95 05 2B 79 2A B2
Elküldve: 2006. 04. 10. 12:48
Idézet: hvuk - Dátum: 2006. ápr. 10., hétfő - 13:42
Tudtál kérdezni is vagy csak prezentáció volt?
Volt prezi, aztán Q&A, meg utána zaklattam Sondermannt néhány percig, de az egész elég rövid volt. Mindent persze nem tudtam leírni, de szerintem a lényeg megvan, a prezik itt vannak.
Erről beszéltem az AMD-s szervezőkkel, dehát nekik ez egyfajta első lépés volt. Egyrészt a vállalati policy náluk elég kemény, mit lehet elárulni, mit nem. Másrészt nincsenek meg azok az emberek, akik tudják, mit lehet elárulni, mit nem, így időbe, engedélyeztetésbe telik, mire kiképeznek embereket előadásokra, interjújra. Nem véletlen, hogy Sondermann és Nothelfer jött el, ők rendkívül magasan képzett emberek policy szempontjából. Sondermann egyébként egészen közvetlen pasi, Nothelfer viszont teljesen visszahúzódó, kérdezel öt bekezdésnyit, arra mond két mondatot, és az az érzésed, hogy hülye vagy:)
ui: azt elfelejtettem, hogy a legjobb dolgokat két pohár bor után, vacsorakor lehet megtudni.
Szerkesztette: special 2006. 04. 10. 12:59 -kor
Elküldve: 2006. 04. 10. 13:02
Idézet: special - Dátum: 2006. ápr. 10., hétfő - 12:48
legkozelebb vigyel nekik jokis hazai hazi-paleszt :Đ Ilyen esetekre elso osztalyu vallatoszer lehet
--------------------------------
"Those who desire to give up freedom in order to gain security, will not have, nor do they deserve, either one." -- Benjamin Franklin
Kedvenc szamom: 45 5F E1 04 22 CA 29 C4 93 3F 95 05 2B 79 2A B2
Elküldve: 2006. 04. 10. 13:10
gratulálok
Idézet
Lehet olvasta a HWSW-n, hogy megvettek intelék titeket kilóra
Szerkesztette: GI 2006. 04. 10. 13:14 -kor
-ha mondják, hogy SCSI, akkor rávágom, hogy adattárolás
-ha mondják, hogy S/ATA, akkor rávágom, hogy CRC és bad sector
Elküldve: 2006. 04. 10. 14:36
Elküldve: 2006. 04. 10. 14:38
Idézet: special - Dátum: 2006. ápr. 10., hétfő - 12:48
Igen, ezt már máshol is olvastam, más oldalakon is hasonló tapasztalatokról számoltak be. Valahogy megoldódik az emberek nyelve alkohol befolyásoltság hatására.
Szerkesztette: hvuk 2006. 04. 10. 14:38 -kor
Elküldve: 2006. 04. 10. 14:53
Idézet: hvuk - Dátum: 2006. ápr. 10., hétfő - 15:36
ha a második anyagra gondolsz, az még nincs kint, de nem is sokat újdonságot tartalmaz termékoldalról, inkább érdekességek, felfrissítése néhány dolognak.
Elküldve: 2006. 04. 10. 16:24
Alapos, elmelyult es jo cikk. ritka manapsag a HWSWn az ilyen :Đ
What do stars do? They shine.(Yvaine)
Elküldve: 2006. 04. 10. 18:19
Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. Apr. 10., Monday - 16:24
és tegyük hozzá hogy objektív
Elküldve: 2006. 04. 11. 10:07
Idézet: special - Dátum: 2006. ápr. 10., hétfő - 15:30
Jól értem a cikkből, hogy a 2008-ban érkező 2 új architektúra (egy a mobil/desktop, egy pedig a szerver piacra) egyike sem lesz azonos a K8L-el? Kaptatok erről valami megerősítést Prágában?
Erről a két jövendő processzorról egyre több a pletyka. És ez a pletyka egyre inkább ugyanarról szól: a magok fizikai erőforrás megosztásáról. A legújabb infó itt olvasható, ez a kivonatos fordítása ennek a cikknek.
Idézet
Conscient that K8 architecture wouldn't stand up to Intel next one, all of his hope are now based on a new "revolutionary" technology (x86-secret words, not AMD guy) on which AMD is working for its "after K8" architecture. This technology is a sort of anti-Hyperthreading. Where HT tried emulate two CPU where there was only one, this technology would emulate a single vurtual CPU where there are 2 or more physical ones (understand: CPU cores IMO).
A motherboard with two dual core CPUs would be seen by the OS as having only one CPU (4 times more powerful in theory as one of the physical ones).
No need for developpers to take hours on software optimizing for multiple cores, the work will be automaticaly dispatched among different cores. True hardware threading. Said ingeneer wouldn't say more (wanna keep his life in working order lol).
Whatever, we are sure now that AMD is also working on threading technology for its next generation architecture. Also? Because Intel is also working on hardware threading and has talked multiple times about its vision of hardware threading. Next years will be complex for both manufacturers.
Ha igaz a hír és ha az AMD tényleg piacra tudja dobni 2008-ban és beváltja a reményeket, akkor ez a mopbil/desktop piacon nagyon nagyot üthet. Szerintem az egyértelmű, hogy ezt a felépítést a mobil/desktop picra szánják, bár persze ettől még a szerver piacra szánt chip is lehet ilyen. Az érdekessége ennek a megoldásnak, hogy triviálisan új core-t igényel és hasonló megoldásról egyelőre nem tudunk az Intel részéről. A Conroe-ban ilyen nincs és a távlati tervekben sem szerepel tök új core (gondolom 2010 körül debütál az Intel új alapokra helyezett procija).
A nagy dobása ennek a procinak triviálisan az lenne, hogy a párhuzamosítás gondjának egy részét levenné a programozók válláról. Az eléggé jól látható, hogy az asztali gépek szoftvereinek döntő többsége nagyon nehezen fogja tudni kihasználni már a 4 magos processzorok képességeit is, a 8+ magosokról már nem is beszélve. Ha 2 vagy esetleg 4 mag a program szemszögéből csak 1-nek látszana és ugyanakkor 1.5-3x nagyobb teljesítményt nyújtana mint egy mag, akkor az lényegesen jobban használható lenne, mint egy szimpla 4 magos processzor. A szerverprocesszorok esetén ennek hatása nyilván kisebb, ott erre késöbb lesz szükség. 16+ processzor esetén azért már a szerver programok hatékony párhuzamosítása sem nagyon megy (de persze már kisebb processzorszámnál is vannak problémák).
Elküldve: 2006. 04. 11. 12:29
azert barmit ne higyjunk mar el bemondasra csak azert, mert egy szamunkra szimpatikus vallalat terveinek allitjak be.
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2006. 04. 11. 12:45
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 11., kedd - 12:29
azert barmit ne higyjunk mar el bemondasra csak azert, mert egy szamunkra szimpatikus vallalat terveinek allitjak be.
Igazad van szerintem is...Egyébként meg jó lesz ha már valamit csinálnak is a PC-s programozók mert rohadtúl igénytelen nullára optimalizált progikkal jönnek ki nap mint nap,nehogy már minden terhet megint megpróbáljunk levenni a vállukról...Itt az ideje ,hogy picit törjék a fejüket ,hogy is fogják a multi threded alkalmazásokat megírni X magos procikra....
Elküldve: 2006. 04. 11. 12:47
Idézet
PH!
Elküldve: 2006. 04. 11. 13:03
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 11., kedd - 13:29
Hiába, tudunk mi egyetérteni...
Elküldve: 2006. 04. 11. 14:11
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 11., kedd - 12:29
Túlbecsülöd a programozókat szerintem. A legtöbb program esetében egyáltalán nem könnyű a párhuzamosítás, különösen nem 4+ threadre. A dual processzorok kihasználása még várható a közeljövőben, de ennél több processzoré az elkövetkező 3-4 évben biztosan nem. Pedig 1 év múlva jönnek a 4 magos procik, 3-4 év múlva meg a 8 magosak.
Emlékeim szerint 1-2 napja olvastam arról, hogy az AMD-nek volt ilyen szabadalma. Többek szerint a K10-ben lett volna ilyen magok közötti megosztás, amit most átemeltek az új generációba. Igazából az is lehet, hogy egyszerűbb vagy kicsit más dologról van szó, mint ahogy azt az újságíró értette. Egy dolog biztosnak látszik: az AMd foglalkozott a témával.
Mellesleg azt nem hiszem, hgoy bármelyikőnk is itt olyan szinten állna tudásban, hogy el tudná dönteni, hogy vajon az Itanium Foxton megoldása a bonyolultabb technológia kivitelezés szempontjából vagy az erőforrásmegosztás.
Amit én igazából nem tudunk megérteni az az, hogy vajon hogyan működik. Nem maga a megosztás elsősorban (bár persze az is), hanem az, hogy hol lesz ebből a nyereség. Jól látszik, hogy a hagyományos processzorok körében a 3-4 issue széles processzorok az optimálisak, egy ilyen processzor pedig ennél szélesebb lenne.
Jobban belegondolva, szerintem mellesleg inkább valami olyasmi lehet mögötte, hogy lennének olyan erőforrások, amik dinamikusan lehetnének hozzárendelve az egyes processzorokhoz, azaz azok használhatnák, akiknek éppen szükségük van rá. Itt olyasmire gondolok, hogy lenne a processzorban egy nagyon gyors, de relatíve bonyolult egység (valamiféle koprocesszor-szerűség) amit a 4 mag közösen megosztva használva. Ennek speciális esete egy nagyon erős megosztott FP egység. Ez könnyen elképzelhető és különösebben meglepő nincs benne. Ráadásul összhangban van azzal, hogy a dekstop/mobil processzort az AMD-sek úgy írták le, mint ami előtérbe helyezi a fogyasztást. Ekkor persze a 4 CPU-ban nem lenne FPU, csak a közös, de ez már ugyanaz a megoldás lenne mint ami a Niagarában is van, így nem lenne újdonság.
Érdekesebb elképzelés, hogy esetleg a processzor bizonyos részei közösen vannak kivitelezve és ezek szabadon particionálhatóak. Tehát pl. a fenti példánál maradva, minden processzor rendelkezik bizonyos számú fix FP műveletvégző egységgel, de vannak központi egységek is amiket magához kérhet, így megnövelve az FP műveletvégző képességet. Persze nem feltétlenül csak FP egységekről lehet szó, de szerintem azt a legértelmesebb megosztani (az int egységeket nincs sok értelme). Így ezzel a módszerrel ha egy processzor vonja magához az összes egységet a központból, akkor lényegesen erősebb FPU teljesítménnyel rendelkezne, mint ... na, ezt nem tudom, mondjuk mint a mai FPU teljesítménye.
Viszont jól látszik, hogy egyik általam vázolt esetben sem egy CPU-t kapunk, hanem továbbra is 4 van, csak az egyik ideiglenes lényegesen nagyobb teljesítményű lett mint a többi. Szeritnem ez az a rész amit a cikkíró félreérthetett, itt gondolt arra, hogy csak összességében egy CPU-t lát az egész rendszer. Aztán persez lehet, hogy hatalmasat koppanunk 1-2 év múlva, bár erre azért kicsi az esély.
Szerkesztette: hvuk 2006. 04. 11. 14:14 -kor

Súgó
A téma zárva.