Hvuk, ha ezt nem adod fel, egy életre elveszíted a jogot arra, hogy ezentúl bárkit is elfogultsággal vádolj...
Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 5., hétfő - 2:10
Figyu, soha nem processzor mérsz, hanem mindig rendszert. Mégpedig úgy, hogy két azonos szegmensbe pozícionált rendszert hasonlítunk össze. Ez nagyon fontos. Na most, van egy olyan szegmens, hogy high-end desktop gamer szegmens. Ide tartozó gépekbe már a procik annyiba kerülnek, mit egy átlagos gép grafikuskártyástul, monitorostul. Na, ha kijön a 4x4 (illetve annak az ahhoz tartozó egyenlőre ismeretlen nevű processzor) és a Conroe XE, akkor ők ebben a szegmensben fognak egymással harcolni (persze a normál FX is itt lesz, meg az P4 EE is, de ez most mindegy). Mivel a két processzor (Conroe XE és Athlon FX 4x4) ugyanabba a szegmensbe van pozícionálva, ezért korrekt a rájuk épülő rendszereket összehasonlítani. És azt mondhatjuk, hogy az AMD megoldása (nem processzora, megoldása!) jobb, mint az Intelé. Más kérdés, hogy ez a megoldás 2 processzort tartlamaz. És? Ha ennek a Conroe XE-vel szemben nincs költségvonzata *(vagy bármilyen más vonzata), akkor kit érdekel?
Mondok mást. Az AMD ugye előbb jött ki a szerver piacon a DC procijával, mint az Intel. Kutya nem törődött vele, hogy abban 2-szer annyi mag van, lazán összehasonlították az SC Xeonokkal. Teljesen helyesen. ** Ugyanez igaz fordítva is persze, ha mondjuk majd esetleg előbb jön ki az Intel QC procija.
Még egy dolog, hogy megfontold: ezt a processzort az AMD ilyen spéci alaplapokba szánja. Az is elképzelhető, hogy más alaplapokban (normál egy socketes alaplapokban) nem is fog működni (bár persze építhető ilyen, de minek). Tehát ennél a procinál a normál eset az, ha 2 van belőle egy rendszerben.
Upd: BTW, sehol nem mondtam, hogy az AMD porcesszora erősebb lenne. *** Teljesne triviális, hogy mivel egy duál-socketes alaplapba szánt prociról van szó, így mindig egyszerre 2 ilyen procit (pontosabban a belőle épített rendszert) kell összehasonlítani más termékekkel.
* Nem értem, hogy tud akár már csak felmerülni is Benned, hogy ez nem lesz sokkal-de-sokkal drágább, mint egy Conroe. Az ok nagyon prózai: ha nem így lenne, onnantól jóformán senki nem akarna duál Opteron-t venni. Ez lenne az évezred legjobb vétele! (illetve inkább egy hihetetlen paperlaunch, mivel ha más nem is, de a teljes CAD és CG szektor ilyet akarna magának, csak persze sehol nem lehetne kapni....)
** Ugye föltűnt, hogy a single core és a dual core processzor egyaránt _processzor_? Így ott volt értelme a rendszereken kívül a processzorokról is állítást tenni.
HA az AMD gyorsan kijött volna egy QC megoldással és azt hozza le a high end gamer piacra, egy árva szót se szóltam volna! Csak éppen nem ez történt (és ez semmiképpen sem történhetett volna, lévén az AMD a viszonylag szűkös gyártókapacitása miatt az ilyen dolgoknál mindig a szerver/ws piac élvez abszolut prioritást, egyébként nagyon helyesen)
BTW, az az állítás is értelmes volt, hogy a hagyomásos duál socket single core szervereket/workstaion-ök helyét átveszi a single socket dual core rendszer.
Így _esetleg_ itt meg az lenne értelmes, hogy a high end gamer szférában teret nyernek a duál socket megoldások. Csak akkor nehogymá' úgy legyen beállítva, hogy ennek a kategóriának egyetlen tagja van, mégpedig a 4x4...
Ugyanis ott tolonganak még az eddigi Xeonok (legalább jó "olcsók" lesznek - relatíve) meg az Opteronok és Woodcrestek (ezek ketten meg nem lesznek olcsók, viszont gyorsak...

)
Mint már mondottam, ha lesz ilyen rendszer, akkor az AMD egyvalamit mondhat el: "én vagyok a leggyorsabb, de kizárólag többszálú játékok futtatásában, és ha dual Woodcrest-et nem szabad indítani"
(és természetesen xbox360/PS3 sem indulhat, de hát azok legalább nem is PC-k)
*** Ugye látod, hogy épp emiatt, mert ilyet nem mondhatsz (persze a marketingesek lehet, hogy megpróbálkoznak vele) máris milyen drámai módon csökkent az egész dolog reklámértéke az AMD-re nézve?
(egyébként annyit ráadásul mondtál, hogy ugyan az csúsztatás lenne, de azért még elmegy...

)
- - - - - - - -
Egyébként én valószínűsítem, hogy ez a rendszer komponensenként nem is lesz kapható, csak teljes konfigurációként, videokártyákkal együtt (esetleg a user választhat, hogy ATI vagy nV) így logikusan annyira heroinárba fog kerülni (eleve a videokártyák miatt) hogy föl se tűnik, hogy a lap+2 db proci is ugyanannyiba kerül (ha nem drágább), mint egy duál Opteron. De legalább nem kannibalizálja az Opteron piacát (és amúgy is, összeraknak belőle 1000 darabot, amit azok a nagyon gazdag, de roppant tájékozatlan emberek fognak megvenni, akik nem tudják, hogy amit extra áron vettek, abban semi-de-semmi extra nincs, ugyanis személyreszabva (értsd: proci órajele, VGA gyártója, típusan darabszáma), RAM mennyisége, stb, stb) _bárki_ megveheti magának Opteronból. Vagy akár Woodcrestből.
Aztán esetleg fizetett hirdetés formájában lehet nyomatni egész oldalas brossúrában, hogy "mi vagyunk a legjobbak" (persze a fenti kategóriadefiníció értelemszerűen _nem_ lesz melléírva

) és ennyi.
És basszus, ezzel is eltöltöttünk vagy egy tucat hozzászólást... elképesztő....