HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Hammer - negyedik rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 131
  • 132
  • 133
  • 134
  • 135
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Hammer - negyedik rész Értékeld a témát: -----

#2641 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 03. 22:56

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 22:37

Mert _rosszul_ rekonstruáltad az érvet :)

Ezt mindjárt gondoltam. :D

Idézet

Nézd, az állítás a következő: szerintem _nem_ igaz, hogy a piac döntő részének exponenciálisan nőnek az igényei a threadek számának növelésére.

Nem a threadek számának növelésére, hanem a teljesítményre. És jelenleg teljesítménynövekedés lényegesen csak a threadek számának növeléséből származhat (kivétel Power6 persze).

Idézet

Pont ehhez kellenének a számok. Megnéznénk, hogy amikor még csak 1 magos processzorok voltak, akkor a szervereladások hány százalékát tették ki az 1, 2, 4 több utas szerverek.

Aztán ugyanezt, mikor már elterjedtek a 2 magos processzorok

Aztán amikor a 4 magos processzorok (ez az idei évé végére (főleg a tavalyi Intel-debüt jóvoltából) jövő év elejére bekövetkezik)

Ez jól látszik a különféle IDC jelentésekből. Például ebből:

Idézet

Growth in the x86 server market revved slightly in Q4 2006, growing 7.0% in the quarter to $7.2 billion worldwide, its fastest growth rate in five quarters, but unit shipment growth continued to moderate with growth at 1.1% year over year, to 1.85 million servers as customers continued to consolidate their IT infrastructures, according to IDC.

Magyarán egy év alatt értékben nőttek a szervereladások, de mennyiségben alig, azaz egy szerver ára emelkedett.

E szerint viszont 2004-ről 2005-re jobban nőtt a darabszám mint az érték:

Idézet

The x86 server market continued to experience strong growth, with revenue of $6.8 billion worldwide for the fourth quarter of 2005. Factory revenue for x86 servers grew 6.7%, while unit shipments grew 13.7% to 1.8 million servers.

Magyarán az SC->DC átállás alatt, 2004 Q4-ről 2006 Q4-re értékben az eladások 14.1%-al nőttek, míg darabszámban 15%-al. Ez szerintem erősen arra utal, hogy a szerverek socketszám alapú megoszlása nagy eltérést nem mutathat.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2642 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 23:21

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 22:51

Egyrészt az állításod nem így hangzott, be lett idézve azóta is párszor, kérlek lapozz vissza.
en nem tehetek rola, hogy Te a) nem emlekszel jol; b) nem tudod jol rekonstrualni, hogy en mit mondtam. (csak szolnek, hogy mar a multkor sem sikerult!!)

Idézet

A smithfield 2005. április 18
legyen inkabb majus 26.. de tulajdonkeppen teljesen mindegy. egyik esetben sem egy ev!

Idézet

Ez sem igaz, ugyanis a Nehalem-et eleve olyan architekturának tervezik
es? ettol meg nem lesz konnyebb osszehozni.. a problema pontosan ugyanaz, mint amit az AMD eseteben felhoztal! ugyanugy meg kell oldani a 3 egyseg (a ket mag es a memoriavezerlo) kozotti kommunikaciot valahogy a package-en belul.. en csak ezt jeleztem.

Idézet

8 maggal, hozzá fejlesztett memória-alrenszerrel az x86 szerverpiac nagyon nagy része lefedhető lesz (tényleg, a mindenféle Gartner és egyéb jelentésekben van arra adat, mekkora százalékát teszik ki az x86 szervereladásoknak lebontva az 1, 2, 4 illetve több socketes szerverek?
egy pontot nem egeszen ertek abban, amit itt irsz! miert csak az x86 szerverekrol beszelsz?? ha kijebb tekintesz, akkor maris maskepp latszanak a dolgok, es nem tunik olyan nagy problemanak az, amirol beszelsz. (max az oshulloknek, es a csoppet sem mozgekonyabb Itaniumnak.)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2643 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 23:49

Az első kettővel fölösleges tovább foglalkoznom, merthogy az elsővel kellő terjedelemben megtettem ezt annak idején (azért a saját magad emlékei felfrissítése véget szerintem igazán visszalapozhatnál, de Te tudod... :) ), a másodiknál meg kimerítően válaszoltam most (arról igazán nem tehetek, hogy valamiért ezt nem sikerült dekódolnod :) )

A harmadiknál figyelmesebben meg kéne nézned, miről volt szó: "néhány hónapon belül"!
Azaz a 8 maghoz megfelelő memóriaalredszer sem az Intelnek, sem az AMDnek nem triviális, de természetesen 2008-2009-re meglesznek vele.

Igazából Te most min is vitatkozol? Netán azt kívánod állítani, hogy mondjuk év végére az AMD elő fog rukkolni egy 8 magos multi-chip-package verzióval?

A negyediknél meg nem értem, hogy amit írsz, az hogy kapcsolódik az én mondanivalómhoz.
Azt a kérdést úgy kell megközelíteni, ahogy hvuk tette: eladási adatokkal. Mondjuk én jobban szeretem a _közvetlen_ adatokat, de annyira nem izgat ez a kérdés, hogy eget-földet megmozgassak :)

Szerkesztette: d n . r 2007. 06. 04. 00:17 -kor

#2644 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 04. 08:22

1) valoban, igazad van: en tudom, hogy emlekeim jok es frissek. mar csak az nem vilagos, hogy Te mire gondolsz.. (mar a multkor sem volt az!)
3) a kerdes nem ez, hanem hogy kinek mekkora nehezseget fog okozni, es ebbol kovetkezoen ki tud vele elobb kijonni. (a problema ugye az, hogy tudja-e az Intel tartani a mostani elonyet az AMD-vel szemben, azaz hogy elobb jott ki a multichip verzioval, mint az AMD a nativval.)
4) jol ertem, hogy nem erted, hogy a KERDESEM mikeppen kapcsolodik a mondanivalodhoz? a kerdesem megvalaszolasahoz miert is kellenek az eladasi adatok? (de legyen, adok eladasi adatokat is: az elmult nehany evben a kerdeses ket szegmens nagyjabol parhuzamosan haladt, hol ez, hol az lepett elore, es az aranyuk maradt 50-50% korul. megfelel?)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2645 Felhasználó inaktív   Michell 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 06. 04. 13:31

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 21:37

Megnéznénk, hogy amikor még csak 1 magos processzorok voltak, akkor a szervereladások hány százalékát tették ki az 1, 2, 4 több utas szerverek.
...

Üdv.

Az általam átlátott szegmensben (KKV / 1-2 utas szerverek) nem érzékeltem eltolódást az 1 proc javára.

Leginkább azt látom, hogy ugyanúgy megveszik a 2 socket-es szervereket, csak épp DC processzorral /néha már QC :).
Ebben persze igen sok minden közrejátszik. Pl. bizalmatlanság, tech mánia, az 1 socketes szerverek bővíthetőségének egyéb - pl diszk - korlátai ...
És persze a memória alrendszer áteresztőképessége is.

Természetesen én is azt gondolnám, hogy a 4-8 socketes szerverek darabszám részesedésének vissza kellene esnie, azonban az a bő egy év amióta a DC szerverek elterjedése beindult, az ezen a piacon még túl rövid idő. (Talán a Horus elsűlyedése már ennek a scenáriónak az előjele.)

Mindenesetre az "adatokra" még jócskán kell várni szvsz.

#2646 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 04. 13:42

Idézet: Michell - Dátum: 2007. jún. 4., hétfő - 13:31

Természetesen én is azt gondolnám, hogy a 4-8 socketes szerverek darabszám részesedésének vissza kellene esnie, azonban az a bő egy év amióta a DC szerverek elterjedése beindult, az ezen a piacon még túl rövid idő. (Talán a Horus elsűlyedése már ennek a scenáriónak az előjele.)

Továbbra sem értem, hogy miből veszitek ezt az ötletet. Egyszerűen nem logikus a dolog. Gondoljátok végig az alábbiakat:

Az 1999-től 2001-ig terjedő két évben az (x86) szerver processzorok órajele kb. 2.5-3-szorozódott. Kb. a teljesítmény is ennyiszeresére nőtt (nagyságrendről van szó, kéretik nem kötözködni). Mégsem gondolta senki azt, hogy emiatt a 2 socketes szerverek piaca visszaesne az 1 socketes szerverek javára. Vagy legalábbis én nem elékszek ilyen véleményre.

Ellenben 2004 és 2006 között az (X86) szerver processzorok órajele csak minimális mértékben nőtt, mondjuk 30%-al. A teljesítmény is kb. ennyivel emelkedett. Viszont kaphatóak lettek DC procik, amiknek az együttes teljesítménye - erősen alkalmazástól függően - 1.6-2.2-szeres teljesítményt tudtak. 3 éves időtartamot nézve pedig a négymagos procik megjelenésével kb. 3-4-szeres sebességnövekedés következett be.

Azaz magyarán régebben és ma is a teljesítménynövekedés kb. ugyanakkora volt ugyanannyi idő alatt (bár mostanában a teljesítménynövekedés ugrásszerű, míg régebben folyamatosabb volt), csak előzőleg a single-thread, míg manapság a multi-thread teljesítmény nőtt meg. Mégis most azt hangoztatjátok, hogy amiatt, hogy most egy socketre több mag jut, a 2-4 socketes szerverek piaca csökkenni fog. Egyszerűen nem látom a kétfajta teljesítménynövekedés mögött azt a különbséget, amiből ez logikusan következne. Különbség persze van köztük: nehezebb a jelenlegi fejlődést kihasználni, ahhoz új elven alapuló programozás kell. Csak éppen ebből nem következne, hogy kevesebb socket elég lenne.

Szerkesztette: hvuk 2007. 06. 04. 13:44 -kor

Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2647 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 04. 17:46

Idézet: hvuk - Dátum: 2007. jún. 4., hétfő - 13:42

Továbbra sem értem, hogy miből veszitek ezt az ötletet. Egyszerűen nem logikus a dolog. Gondoljátok végig az alábbiakat:

Az 1999-től 2001-ig terjedő két évben az (x86) szerver processzorok órajele kb. 2.5-3-szorozódott. Kb. a teljesítmény is ennyiszeresére nőtt (nagyságrendről van szó, kéretik nem kötözködni). Mégsem gondolta senki azt, hogy emiatt a 2 socketes szerverek piaca visszaesne az 1 socketes szerverek javára. Vagy legalábbis én nem elékszek ilyen véleményre.

Ellenben 2004 és 2006 között az (X86) szerver processzorok órajele csak minimális mértékben nőtt, mondjuk 30%-al. A teljesítmény is kb. ennyivel emelkedett. Viszont kaphatóak lettek DC procik, amiknek az együttes teljesítménye - erősen alkalmazástól függően - 1.6-2.2-szeres teljesítményt tudtak. 3 éves időtartamot nézve pedig a négymagos procik megjelenésével kb. 3-4-szeres sebességnövekedés következett be.

Azaz magyarán régebben és ma is a teljesítménynövekedés kb. ugyanakkora volt ugyanannyi idő alatt (bár mostanában a teljesítménynövekedés ugrásszerű, míg régebben folyamatosabb volt), csak előzőleg a single-thread, míg manapság a multi-thread teljesítmény nőtt meg. Mégis most azt hangoztatjátok, hogy amiatt, hogy most egy socketre több mag jut, a 2-4 socketes szerverek piaca csökkenni fog. Egyszerűen nem látom a kétfajta teljesítménynövekedés mögött azt a különbséget, amiből ez logikusan következne. Különbség persze van köztük: nehezebb a jelenlegi fejlődést kihasználni, ahhoz új elven alapuló programozás kell. Csak éppen ebből nem következne, hogy kevesebb socket elég lenne.

Sőt ha nem milti-threaded az alkalmazás akkor meg vehetsz akárhánymagos procit ,semmit sem érsz vele... Ennek ugye ez az oriási hátránya...

#2648 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 04. 22:36

Idézet: hvuk - Dátum: 2007. jún. 4., hétfő - 14:42

3 éves időtartamot nézve pedig a négymagos procik megjelenésével kb. 3-4-szeres sebességnövekedés következett be.

Ahonnan kiindultunk, az az a _hipotetikus_ helyzet, hogy mondjuk 2007H4-2008H1ben az AMD összerak egy 8 magos szerverprocesszort. Erre írta 'special' a partnerek meg a piac reagálását.
Szóval 07H2ben 4 magos K10, aztán rá fél-háromnegyed évre meg 8 magos (most tételezzük fel, merthogy a példa erről szól, hogy tecnikailag jól és hatékonyan sikerül). Ez azt jelentené ebben a _hipotetikus_ helyzetben, hogy háromnegyed év alatt kb. 3-4 szeresére nő az egy socketre jutó teljesítmény! Hol tapasztaltál-e bármikor is ilyet az x86 piacon a múltban?
Mert én maximum egyetlen hasonló példát tudnék erre mondani, méghozzá a tavalyi évet, mikor a teljesen vicces Paxwille-t felváltva (ami az adott alaplapban alig tudott többet a single core Nocona-nál!) jött 06H1ben a Demsey+Bensley, aztán H2ben a Woodcrest+Bensley, majd H3ban a Clowertown+Bensley. Itt még hipotézisre sincs szükség, rád bízom a megfelelő tesztek felkutatását, mekkora is volt a teljesítménynövekmény különféle alkalmazásokban.
És szó sincs itt 3 éves időtartalmról, éppenhogy erről a megszaladásról beszéltünk!

#2649 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 06. 04. 22:36

na, hát csak nem hagyhatom ki, hogy pont én ne okoskodjak bele.

szóval a kérdés lényegében úgy szól, hogy az IT, most konkrétan a processzor teljesítménye emelkedik-e magasabb ütemben, vagy az igények? hvukkal egyetértek abban, hogy a magszám ugyanúgy a teljesítmény emelésének egy módja, mint az órajel, csak ugye mivel minden mag egy processzor, ezért könnyebben von az ember párhuzamot a többutas rendszerekkel -- és hát úgy tűnik, sokkal hatékonyabb módja is a teljesítmény növelésének sok párhuzamosított, a memória késleltetése által korlátos workload alatt.

én a kérdést nem tudom megválaszolni általánosságban, az bizonyos, hogy van olyan cég, amelynek az igényei egyértelműen gyorsabban nőnek, mint a processzorok fejlődési üteme, és van rengeteg olyan is, amelyé nem. hogy viszont mi a somma, azt nem látom. (olyan ez kicsit, mint a GDP, mely sommázza a gazdaságot, de ugye az egyes szereplők dinamikája szerteágazó, vannak, akiknek recesszióban is jobban megy, vannak, akik konjuktúrában is éhen halnak. remélem ezzel bekerültem a hülye példák csarnokába).

annyit viszont érzékelek, vagy inkább tudok, hogy a Dell vár, sőt látni vél némi lefelé irányuló konszolidációt piaci léptékben, vagyis a kétutas rendszerek növekvő dominanciáját az egy és négyutasokkal szemben, vagyis ezt tartják a sweet spotnak, főként a négymagos procikkal. a Dell as of today a talán a legnagyobb QC szállító, hacsak a HP valamivel meg nem előzi, de mindenesetre a termékmixében a legnagyobb arányúnak mondja a Clovertown arányát (egészen konkrétan minden 4. Dell szerver Clovertownnal szerelt).

ez nem azt jelenti, hogy a négyutasok eltűnnek, viszont a felhergelt, ún. konszolidációs/virtualizációs edition kétutasok jelentősen kannibalizálhatják azt. ezek a gépek a négyutasokhoz hasonló memória és I/O kapacitásokat, sőt közeledő RAS-t kapnak a jövőben, mert igény van rá, és kikényszeríti a verseny. (érdekes az is, hogy az entry level integrityk RAS-képességeit mennyire felturbózta a HP).

végeredményben mégiscsak azt kell mondjam, hogy én azt látom, a jellemző foglalatszám olvad, a "nagygépek" terén is a látszólag közepes méretű, ámde masszív feldolgozási teljesítmény (8xRock, 8-16 Tukwilla, 8-16 Power6), brutális memóriaméreteket és I/O kapacitást tömörítő gépeké a jövő, melyek ára viszont így az eget veri.

de azt is érzem, hogy egyre kevésbé releváns ez a mutató, akár technikailag is, ahogyan elmosódik a határ az önálló fizikai szerver és az SMP gépek egy partíciója között (cella-alapú felépítés, vagy blade+high-speed interconnect) talán az elsőre sokkal inkább semmitmondó ár alapján való szegmentálásnak lesz hosszú távon csak értelme.

talán az a jó kérdés, hogy a tipikus üzleti workloadok szempontjából mekkora lesz az ideális system image mérete? particionálhatóak és klaszterizálhatóak-e a workloadok hatékonyan?

a skálázódást igénylő környezetbe valamiért úgy gondolom, hogy a Hitachi BladeSymphony előremutató (nem azért, mert Itanium), mely blade formátumban bővíthető, tetszőlegesen scale-out vagy scale-up rendszer, vagyis már elmossa a határokat a kis és nagy konfigok között.

#2650 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 04. 23:30

nagyon tetszik a kamaszlányos bugyinedvesedés a 8magos cpuktól, csak léccike ne feledjétek a következőket:
2 core: dual channel DDR mem sávszélesség /12 GByte/s/
4 core: dual channel DDR2 mem sávszélesség, de jobb lenne az FBD /25 GByte/s/
8 core: dual channel Rambus XDR /50 GByte/s/ - De! 1 Gbyte felett egekben a latency!
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2651 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 04. 23:40

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 5., kedd - 0:30

csak léccike ne feledjétek a következőket:

Hát én pl. ilyeneket írkáltam:

Idézet

Szerverpiacon meg vissza kell emlékezni a dual core Paxwille-Xeonok gyászos szereplésére. Kiváló példa, hogy mennyire értelmetlen kihozni valamit megfelelő memóraalrendszer nélkül

Idézet

Akár 4+4, akár natív 8 magról van szó, ott nagyon komoly memóriaalrendszer-beli fejlesztéseket kell majdeszközölni. Az Intel részéről már csepegnek is az infók, lásd pl. az előbb linkelt hwsw-hírben az utalásokat.

Úgy néz ki, mintha elfeledkeztem volna a nehézségekről? :)

De remélem nem azt gondolod, hogy 2008-2009re erre nem lesz megoldás. Én amúgy sokkal inkább egy négycsatornás memóriavezérlőre fogadnék (lásd pl. Rock)

#2652 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 05. 02:21

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. jún. 4., hétfő - 23:40

Hát én pl. ilyeneket írkáltam:

Úgy néz ki, mintha elfeledkeztem volna a nehézségekről? :)

De remélem nem azt gondolod, hogy 2008-2009re erre nem lesz megoldás. Én amúgy sokkal inkább egy négycsatornás memóriavezérlőre fogadnék (lásd pl. Rock)

a 4 csatornás memovezérlő a legegyszerűbb megoldás és a legköltséghatékonyabb... Ergo biztos ezt fogják meglépni...

#2653 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 05. 07:37

Idézet: Zollka - Dátum: 2007. jún. 5., kedd - 2:21

a 4 csatornás memovezérlő a legegyszerűbb megoldás és a legköltséghatékonyabb... Ergo biztos ezt fogják meglépni...

hát persze :D csatornánként 165 kivezetés, 2 csatornára 330, 4-re 660. vagyis az extra 2 csatorna növeli a lábszámot 33%-kal. és ugye az alaplapon újabb 330 kanóc elhelyezése, zavarszűrés, hullámimepdanica, azonos jelúthosszak. a standard 4 layeres nyákból azonnal 5 vagy 6 réteges lesz, gyakorlatilag duplázódo nyák költségek mellett. szal nyugodtan Lhiheted, olcsóbb az XDR :D

#2654 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 06. 05. 08:18

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 5., kedd - 8:37

hát persze :D csatornánként 165 kivezetés, 2 csatornára 330, 4-re 660. vagyis az extra 2 csatorna növeli a lábszámot 33%-kal. és ugye az alaplapon újabb 330 kanóc elhelyezése, zavarszűrés, hullámimepdanica, azonos jelúthosszak. a standard 4 layeres nyákból azonnal 5 vagy 6 réteges lesz, gyakorlatilag duplázódo nyák költségek mellett. szal nyugodtan Lhiheted, olcsóbb az XDR :D

ezért fognak valószínűleg tudathasadásos módon áttérni FB DIMM-re a szervereknél, melyet most bashel rendesen. az AMD egyik legbájosabb PR fogása az elmúlt évben, hogy hát ő mindig jókor tér át az új memóriára, mikor itt az ideje. :)  vagyis mikor az Intel volumene leszorította már az árakat, és költségbeli okokból kénytelen már áttervezni a processzorában a memóriavezérlőt.

#2655 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 05. 09:21

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. jún. 4., hétfő - 22:36

Ahonnan kiindultunk, az az a _hipotetikus_ helyzet, hogy mondjuk 2007H4-2008H1ben az AMD összerak egy 8 magos szerverprocesszort. Erre írta 'special' a partnerek meg a piac reagálását.

Ha erre vonatkozott, akkor azzal egyetértek. De mondjuk számomra nem volt triviális. Viszont cserébe jót vitáztunk a semmin. :)

#2656 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 05. 09:33

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 5., kedd - 7:37

Az AMD esetén ez csak 27% lenne. :D

A DDR3 még bőven elég 8 magos processzorokhoz. Persze annak is megvan a maga a nyavaja, de lényegesen kevesebb mint a Rambus-nak. Hogy mi lesz utánna, az még elég homályos, de addig még van kb. 4 évünk.

Amúgy meg egyáltalán nem biztos, hogy a megoldás pont az lesz, mint amire gondolunk. Én el tudok képzelni olyan megoldást is, hogy egy kisebb, de azért relatíve nagy méretű memóriát "közel" helyeznek el a CPU-hoz, ezáltal a sávszélességet sokszorozva (itt gondolok pl. az Intel által preferált "emeletes" felépítésű chipekre), a memória nagyobb része viszont a mostani "távolságra" van továbbra is a CPU-tól. Erre persze fel kellene készíteni az oprendszereket is, akik a lassabb memóriát egyfajta újabb virtuális memóriaként használnák (amennyire ez lehetséges és megoldható, hiszen ennek hatékonysága nyilván terhelés függő). Mondjuk a memória 1/4-ede lehetne "közel" és a maradék 75% meg "távol".

#2657 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 05. 09:42

Idézet: special - Dátum: 2007. jún. 5., kedd - 8:18

ezért fognak valószínűleg tudathasadásos módon áttérni FB DIMM-re a szervereknél, melyet most bashel rendesen. az AMD egyik legbájosabb PR fogása az elmúlt évben, hogy hát ő mindig jókor tér át az új memóriára, mikor itt az ideje. :)  vagyis mikor az Intel volumene leszorította már az árakat, és költségbeli okokból kénytelen már áttervezni a processzorában a memóriavezérlőt.

Azzal azért tényleg nehéz vitatkozni, hogy ez neked mint vevőnek nem okoz hátrányt, ellenben előnyt igen. Lásd pl. a 939->AM2 váltást: azonos teljesítményt nyújtott, az egyetlen előnye az olcsóbb memória volt, így aztán tényleg az égvilágon semmi értelme nem lett volna korábban áttérni, sőt kimondottan hátrányos lett volna, hiszen növelte volna a konfigurációk végfelhasználói árát.

Más kérdés, hogy az Intel konfigurációknál teljesítményelőny is jelentkezett, bár szerintem ennek mértéke nem volt túl magas. Viszont az Intel piaci és pénzügyi erőfölényéből adódóan ráterhelhette a fogyasztókra a DDR2 memóriák kezdeti lényegesen magasabb költségét ama kis teljesítmény növekedés megszerzése céljából. Ha neked mint végfelhasználónak minden egyes plusz százaléknyi teljesítményre szükséged van, akkor számodra az Intel eme lépése jó és hasznos, ellenben ha nem ilyen user vagy (felhasználók 95%), akkor számodra ez káros volt. Persze az igaz, hogy ha senki nem kezdte volna el DDR2-vel szerelni a gépét, akkor soha nem estek volna le az árak. :)

#2658 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 05. 13:05

Idézet: hvuk - Dátum: 2007. jún. 5., kedd - 9:33

Az AMD esetén ez csak 27% lenne. :D

A DDR3 még bőven elég 8 magos processzorokhoz. Persze annak is megvan a maga a nyavaja, de lényegesen kevesebb mint a Rambus-nak. Hogy mi lesz utánna, az még elég homályos, de addig még van kb. 4 évünk.

Amúgy meg egyáltalán nem biztos, hogy a megoldás pont az lesz, mint amire gondolunk. Én el tudok képzelni olyan megoldást is, hogy egy kisebb, de azért relatíve nagy méretű memóriát "közel" helyeznek el a CPU-hoz, ezáltal a sávszélességet sokszorozva (itt gondolok pl. az Intel által preferált "emeletes" felépítésű chipekre), a memória nagyobb része viszont a mostani "távolságra" van továbbra is a CPU-tól. Erre persze fel kellene készíteni az oprendszereket is, akik a lassabb memóriát egyfajta újabb virtuális memóriaként használnák (amennyire ez lehetséges és megoldható, hiszen ennek hatékonysága nyilván terhelés függő). Mondjuk a memória 1/4-ede lehetne "közel" és a maradék 75% meg "távol".

nem, a DDR3 nem eleg, oda bizony XDR kell, masrezt meg DDR3 IMC-rol sem lattam verebeket csiripelni, csak FBDsrol. A DD3 semminemu elonnyel nem rendelkezik egyebkent az XDR-hez kepest, raadasul meg dragabb is :D

persze berakhatnak meg 16-24mByte sokutas asszociativ L3$-t is a CPU-ba a 8 core melle a la itanium, vagy off-chip A'la Power. Mindegyik hihetetlen draga.

Szerintem az lesz, hogy FBD es bazinagy offchip L3$

#2659 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 05. 13:07

Idézet: hvuk - Dátum: 2007. jún. 5., kedd - 9:42

Azzal azért tényleg nehéz vitatkozni, hogy ez neked mint vevőnek nem okoz hátrányt, ellenben előnyt igen. Lásd pl. a 939->AM2 váltást: azonos teljesítményt nyújtott, az egyetlen előnye az olcsóbb memória volt, így aztán tényleg az égvilágon semmi értelme nem lett volna korábban áttérni, sőt kimondottan hátrányos lett volna, hiszen növelte volna a konfigurációk végfelhasználói árát.

meg persze a 20%-kal alacsonyabb teljesitmeny is, hacsak nem a legdragabb DDr2-800-as memoriatipust hasznaltad. Azmeg meg mais dragabb, mint a DDR.

Szerkesztette: SFIJ 2007. 06. 05. 13:08 -kor

#2660 Felhasználó inaktív   Darwin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 05. 13:13

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 5., kedd - 14:05

nem, a DDR3 nem eleg, oda bizony XDR kell, masrezt meg DDR3 IMC-rol sem lattam verebeket csiripelni, csak FBDsrol. A DD3 semminemu elonnyel nem rendelkezik egyebkent az XDR-hez kepest, raadasul meg dragabb is :D

persze berakhatnak meg 16-24mByte sokutas asszociativ L3$-t is a CPU-ba a 8 core melle a la itanium, vagy off-chip A'la Power. Mindegyik hihetetlen draga.

Szerintem az lesz, hogy FBD es bazinagy offchip L3$

Nehalem's IMC  ;)  de szerintem ezt tuti linkeltem már egyszer a Xeonos topikba.

Téma megosztása:

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 131
  • 132
  • 133
  • 134
  • 135
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.