Idézet: Locutus - Dátum: 2006. febr. 1., szerda - 23:07
Ma este 20:00-kor a gépem dobott egy kéket. IRQ NOT LESS OR EQUAL.
Semmiféle szoftver nem lett telepitve (szinte honapok ota igy ment, atom stabilan a gép). Egy messenger, firefox, és thunderbird futott.
Ujrainditás után fél perccel megint.
Ujrainditás után fél perccel megint.
Kikapcs, besassantottam a gépbe, de nem láttam gondot.
Bekapcs, elindult a raidem ellenőrzése (mint mindig, fagyás utáni xp bootkor), majd kb megint fél perc után kék: de nem a fenti hibával, hanem valami HDD-s hibaüzenettel.
Gondolom mivel folyton lehalt a gép, a raidem is összeszarta magét. Király.
Raid biosból ellenőriztettem a két winyot, semmi bajuk.
Régi 80-as wincsi vissszarak bootnak, régi xp bootol róla. Kis görcsölés után mindent felismert, és azóta is simán megy most.
Beraktam alá a raid drivert, és látom is a raidet, minden adat megvan... mentettem is nagyokat egyből. Jelenleg is ez folyik...
Szerintetek mitől szarhat igy be, egyik percről a másikra? A gép ma is kb 4 órán át ment, a kék előtt.
Ez a régi XP azóta is atom stabilan megy.
Akkor válaszolok magamnak.
Tegnap hazaérvén gondoltam egyet, és átküldtem a raid ellenőrzést mégegyszer a két winyón. Semmi probléma.
Utána fogtam a memtest CD-t, és rázavartam a gépre újra, biztos ami ziher alapon. 30 perc futás után egyszercsak a második passban 10... 15.. 25...44.... 1 óra múlva 258db hibát talált.
A várt és a kapott eredmények ugye egy 8 digitből álló karaktersor, tipikusan CSAK a második digit volt mindenhol elkúrva. (Általában 8 hex helyiértékkel voltak eltolódva, tehát 0 helyett 8, 5 helyett D stb. ERAND, LRAND, Wstirde-6, meg a WINVC teszt is dobott hibákat)
A gép ugye ekkor (gondoltam én) 166fsbn, auton, szinkronban, dualban ment, CL 2.5-ben a ramokkal. Mondom akkor vegyük vissza a proci szorzót alapra, nézzük mit tesz.
Megyek a BIOSba, mit látok: A szorzó, meg minden stimmel, csakhogy, a ramot auto üzemmódban: 100Hz-re rakja, CL2-ben. Hiába állogattam bármit, csak 100Hz, és csak CL2-t tudott a ramnak rakni. BySPD-n is, mintha nem ismerné fel, hogy milyen ram van a gépben, csak 100Hz, és csak CL2.
Fogtam tehát, és átraktam expertre, majd kézzel beállítottam, hogy a ram az FSB 100%-án, tehát 166(333)-on fusson. Ehhez, mint rendesen, be is állította a CL2.5-öt. Ez tehát az üzemmód, amiben ca. 1 évig probléma nélkül ment a gép.
Memtest indít: negyed óra után 1648db hibánál állítottam le.
Biosba vissza, mondom akkor "szimuláljuk neki" a bySPD-t, vagyis 120%, 166FSB->200(400)Mhz ramok. CL3 mint rendesen beállítódott.
1 óra memtest után mindösszesen 7db hiba keletkezett. Na itt hagytam abba tegnap.
Képeket is lőttem a dolgokról, csak egyelőre ugye nemnagyon tudom feltölteni őket
Asszem ha ma hazamentem, először is kivágom az egyik modult, aztán jön az egyenként tesztelgetés a slotokban.
Aztán remélem legalább az egyik használhatónak bizonyul, és akkor már feláll annyira az XP-m, hogy a kibaszott raidet rendbe tudja rakni...