Szia Vertigo!
Bocsi, hogy én is, mint sokan mások téged zavarlak tudatlanságommal, és kérdéseimmel. Mint láttam itt a HWSW fórumán sok fajta hozzászólás, és hozzáállás tapasztalható a Samsung LCD-i iránt.
Nos, én is egy LCD TV vásárlásán kezdtem el törni a fejem, de én is elbizonytalanodtam, és nagy szükségem lenne egy szakértő tanácsaira.
A helyzet, hogy a költségvetésem szűkös sajna, 26-27-es esetén 200E max. 250E-et birok ki, a max. a 32-es amire max. 300E-t tudok szánni, igaz méretben nekem megfelel a 26-27 is, de azért igaz az is, hogy egy 32-es sokkal impozánsabb látvány. És én nem csak a pénzt, az árcímkét szeretném figyelembe venni, hanem a minőséget is.
Láttam, hogy nagyban megy a vita, az T51 az R51 és az M61 között, és hogy te ezek közül az M61-et pártolod jobban. Ekkor merült fel első kérdésem, mi a helyzet az M51-essel? Azt nem igen említette még senki sem.
Bementem egy ElektroPont-ba, és ott ki volt szépen állítva néhány típus, de bekapcsolva, sajna nem mind volt. A 27T51 képe alapból elfogadható, de amint megláttam mellette a 32R51 képét, DNIe teszt módban (felezett képernyő, fele rész DNIe off, fele DNIe On), hát szóhoz se jutottam hirtelen, a 32R51 DNIe on részének képe szerintem messze jobb volt (de legalábbis másabb

), mint a 27T51. Sajna a 26R51 nem volt beüzemelve, se a 26M51.
Sokat nyomoztam az árak után is, és amire eddig jutottam:
(az árak Bruttók, és új, bolti árak)
LE27T51 : 177000 Ft
LE32T51 : 274999 Ft
LE26R51 : 199999 Ft
LE32R51 : 299000 Ft
LE26M51 : 255282 Ft
LE32M61 : 409999 Ft
(esetleg valaki olcsóbban tudna ennél? Főleg M-es típust:) )
Sokat esik szó arról is, hogy ki mire szeretné használni, és hogy ez is nagyban befolyásoló lehet a választásban.
Én pl. –hétköznapi- Tévézésre kevésbé használnám, mintsem inkább DVD-re, és legfőképp, mint számítógép monitor.
PC funkciók közül sokat használnám filmezésre, játékokra, és általános használatra is, átlag napi 4 órát, vagy többet is. Ez a munkám miatt van, pl. tervezés, vagy épp OpenGL programozás, amikhez nagy előny lenne a nagy kijelző, pl. a 26-os.
Mivel a T-s képe kevésbé fogott, meg mintsem az R-s verzió, így a szívem most egy LE26R51 felé húz, bár az M-es széria talán jobb lenne monitornak. Nem tudom, ez itt a baj.
És hogy sokat használom a gépet, még egy kérdés felmerült bennem, amiről sajna eddig sehol sem volt egy szó se

Mégpedig a frissítés és a felbontás fontossága. Mivel anno volt nekem egy öreg rozoga monitorom, ami csak 60 Hz-en ment, ami miatt idővel romlott a látásom, és szemüveges lettem, amitől most nemrég megváltam (nemrég volt a lézeres szemműtétem, így újra, 10 év után, nincs szükségem többé a szemüvegre:) 26 vagyok) és nem szeretnék újra azzá válni.
Ugyebár ha sima monitorról beszélünk, akkor a 75 Hz a min., de inkább 85, ezzel szemben az LCD TV-k mindegyike csak 60 Hz-en viszi az optimálisnak mondott felbontását. Ez mennyire érzékelhető? Vagy épp mennyivel másabb, mint egy direkt monitorhoz képest?
Hosszú kis bevezetőim után szeretnék tanácsot kérni, hogy melyik típus lenne igazán megfelelő számomra, a minőségre és sajna az anyagi helyzetre (is) való tekintettel.
Üdvözlettel egy (még) tanácstalan felhasználójelölt:) Petty
ASUS-A7N8X-E Deluxe / AMD Athlon XP 3200+ Barton / Thermaltake Volcano 12 / 2 x 512 Kingmax Hard-core DDR500 PC4000 / GeXcube Radeon 9600 Pro 256 MB DDR / 2 x Samsung SP1614N 160GB HDD PATA + 1 x Samsung SP2504C 250GB HDD SATA / LG GSA-4160B / Samsung LE26R72B LCDTV/ Logitech Cordless desktop Optical Black / Codegen 6102L + Q-Tec 500 Watt 12CM Fan / T-Online ADSL WLAN 2048/192