HWSW Informatikai Kerekasztal: Intim Sarok! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Intim Sarok! Kényes kérdések és komoly válaszok helye Értékeld a témát: -----

#941 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 11. 16:48

Idézet: Ghilette - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 18:13

A másik: 98% egy év alatt az ugye 9,8% tíz év alatt. Minden 7.-10. nő tabletta mellett lenne terhes a statisztika szerint/ már 10-15 évnyi használat után. Hallottam olyan sztorit is, hogy egy nőnek kétszer megjött, miközben már terhes volt.

latom apro gondok vannak az alapmuveltseggel.. ;)

98% egy ev alatt, az 82% tiz ev alatt. (szazalek hatvanyozasa..) azt hiszem gondban leszel, akikor megprobalod megerteni a lakaskolcsonod torlesztoreszletet, vagy a bankbeteted kamatozasat. :D
haviverzes terhesseg alatt? na azt hivjak vetelesnek. viszont azok utan mar nem szokas terhessegrol beszelni. ketszer veteles? na az az orvosi nobeldij!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#942 Felhasználó inaktív   WEbshark 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 11. 17:19

Idézet: !Rooland! - Dátum: 2006. ápr. 11., kedd - 15:59

Na én kérdeznék egy számomra igen fontosat.

Eddig sikerült néhány órát guglizva rájönnöm, hogy nem lettem semmivel sem okosabb és nyugodtabb sem.

Második babánkat várjuk és elmentünk az 1. trimeszteri szűrésre. Megjött a vérvizsgálat eredménye, amely cseppet sem ad okot bizakodásra.

A program által adott kockázati arány 1:68. Az első babánknál ez 1: 10600 volt. Ez durván rossznak tűnik.
A megküldött eredmény szerint a PAPP-A magas, a béta HCG alacsony. Tehát asszem Down gyanú áll fenn.
Nejem 28 éves. Az ultrahang eredmény normális, nyaki ödéma normális, vastagodás nincs.

Kérdéseim:
mi az a PAPP-A?
mi a béta HCG?
Mitől lehetnek ilyen eredmények?
Akkor mennyi is az esélyünk egy beteg babára?
Kérhetjük az amniót, vagy meg kell csinálni a 16 hetes AFP-t is?
Mennyire biztos az aminocentézis eredménye?

Köszi
Rooland

upolom  mert jó kérdés .....

ill én is kérdezem
1:16 közös génállomány esetén mekkora plusz kockázat van  Down sindroóma esetében?

#943 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 11. 18:25

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 11., kedd - 16:48

haviverzes terhesseg alatt? na azt hivjak vetelesnek. viszont azok utan mar nem szokas terhessegrol beszelni. ketszer veteles? na az az orvosi nobeldij!

Nem egy esetről hallottam, amikor a terhesség első 2-3 hónapjában még megjött a lánynak.
Szóval óvatosan azzal a nóbel-osztogatással!

#944 Felhasználó inaktív   EeenasZ 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 11. 19:17

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 11., kedd - 16:48

Igen van ilyen! Az egyik családtagommal fordult elő, hogy havi rendszerességgel megjött neki, pedig már 16-20 hetes kismama volt.

#945 Felhasználó inaktív   Amea 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 11. 19:22

Én is gyógyszer mellett fogantam... kicsivel akaratosabb voltam még a havinál is...
Szal van ilyen. Én vagyok rá a bizonyíték.  ;)
"...vannak csalók és vannak hazugságok. Ezért is lenne fontos minél előbb megalkotni a Nagy Forrásanyag-ReferenciaMátrixot." (by Dex)

#946 Felhasználó inaktív   Chewbacca 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 11. 20:21

Amikor anyámék még nem terveztek engem, akkor csak simán megszakításosan "védekeztek". Erre szoktam mondani hogy bevált, én is itt vagyok :D

Barátnőmnek meg az 5.hónapig megvolt rendszeresen. Amikor már nagyobb lett a pocija akkor volt az hogy nem jött meg. De azért ez durva. Az ember azt hinné hogy minden ok.
Bár anyám azt mondja hogy a menstruációtól függetlenül érzi egy nő ha terhes, ezt higgyem el neki.
"Selmec az Istened, anyád, szeretőd, menyasszonyod, testvéred, mindened, aki bántja ellenséged."

#947 Felhasználó inaktív   EeenasZ 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 11. 21:00

Idézet: Chewbacca - Dátum: 2006. ápr. 11., kedd - 20:21

Bár anyám azt mondja hogy a menstruációtól függetlenül érzi egy nő ha terhes, ezt higgyem el neki.

Ha másképp nem is, de az émelygésből, különböző illatoktól, ételektől való hányinger stb.-ből rájöhet az illető. Vagy a 4. hónap körül, amikor már megmozdul a baba.
Az már elég egyértelművé teszi, hogy van valaki a pociban :)

#948 Felhasználó inaktív   Chewbacca 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 11. 21:29

Jah köszi, az elég gáz lenne :D
"Selmec az Istened, anyád, szeretőd, menyasszonyod, testvéred, mindened, aki bántja ellenséged."

#949 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 12:06

Idézet: WEbshark - Dátum: 2006. ápr. 11., kedd - 16:19

upolom  mert jó kérdés .....

ill én is kérdezem
1:16 közös génállomány esetén mekkora plusz kockázat van  Down sindroóma esetében?

nem vagyok orvos, így csak linkelni tudok:

http://www.matud.iif.hu/06mar/10.html
http://www.medical-t...dex.php?cid=102
http://www.examed.hu..._szuleszet.html
http://www.informed.hu/?tPath=/informed_si...92&prk=88256287

remélem valamit ki tudunk sütni belőlük :up:

-C0pp3rM!n3-

#950 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 12:30

Idézet: !Rooland! - Dátum: 2006. ápr. 11., kedd - 16:59

Na én kérdeznék egy számomra igen fontosat.

Köszi, hogy megtisztelsz a bizalmaddal, igyekszem érthetően válaszolni:

Nem derült ki számomra, hogy a jelen terhességet megelőzte-e genetikai szaktanácsadás, illetve az eredmények, ami miatt aggódsz, az csak az első trimeszteri vizsgálatok eredménye lenne-e ?

Általánosságban: ha valakinek a családjában előfordult bármilyen genetikai rendellenesség ( Down syndroma vagy  egyéb), akkor a tervezett terhesség előtt mindenképp a párnak  fel kell keresnie a genetikai szaktanácsadót, hogy  mielőtt családtervezésbe fognak, már előre ki lehessen szűrni az esetleges rendellenességeket a  génvizsgálatok alapján.
Ha nincs terhelő anamnézis (előzmény),  és a gyanú a már bekövetkezett terhesség során merül fel, akkor is van lehetőség  azonnali genetikai vizsgálatokra, sőt, már  az első szűrések eredménye is mérvadó lehet -  jelen esetben nálatok-
Amennyiben a vizsgálatok  kóros eltérést igazolnak, további genetikai vizsgálatokra küldik a kismamát, s amennyiben  megerősítést nyer bármiféle rendellenesség, a párnak joga van dönteni a születendő gyermeke sorsáról. Ezt nevezik indokolt esetnek, ha a szülők úgy döntenek, hogy nem vállalják a kockázatot. Viszont a felelősség  a szülőket terheli, mind a megelőzésben , mind pedig a döntésben.

A genetikai vizsgálat mellett a legértékesebb szűrő vizsgálat az  UH (ultrahang), mellyel egyre több rendellenesség szűrhető ki, többek között  a magzati nyaki bőrredő vizsgálata is ( ez a Down syndrománál bír nagy jelentőséggel) –erre utaló eredmény esetében  ilyenkor szoktak a továbbiakban  amniocentézist végezni (chorionbiopszia is történik), amely a végső, de legbiztosabb eredményt adja. De ez csakis indokolt esetben végzendő,  mert csekély kockázata ennek is van. !!! 
Indokolt esetek : a kimutathatóan  megvastagodott nyaki bőrredő vizsgálati eredménye, magas anyai életkor, anyai vérszérum eltérések,  ill. ha olyan teratogén (környezeti) ártalom éri a kismamát, ami ezt szükségessé teszi ( ionizáló sugárártalom,  vegyszer, traumák stb).

Ezeken kívül a szérumfehérjék és hormonok  is jelentős diagnosztikai értékkel bírnak, ezért szükséges az AFP vizsgálat, azonkívül a  béta hCG, ill. ösztrogének meghatározása.

A szűrések alkalmával ezeket a vizsgálatokat (AFP, hCG, nyaki bőrredő, stb.)  automatikusan elvégzik , mert ezek alapvető vizsgálatok és hozzátaroznak a terhes gondozáshoz,  minden egyéb kérés nélkül. Amennyiben a legcsekélyebb eltérést látják, azonnal további vizsgálatokra kerül sor. Ha még ezek  után is további gyanú merül fel, akkor kerül sor  az amniocentézisre, ami megbízhatóan kimutatja a fennálló helyzetet.  Ezek után, az eredmények birtokában el lehet dönteni, hogy kiviselésre kerüljön -e a terhesség.

AFP vizsgálat: (alfa fetoprotein) anyai vérszérumból történik – velőcső záródási rendellenesség kizárására

AFP+ösztriol+hCG vizsgálat: anyai vérszérumból történik- Down syndroma szűrésére alkalmazzuk (ennek a 3 értéknek a viszonyításából lehet  arányok  alapján kiszámítani)

Amniocentézis: UH ellenőrzés mellett a hasfalon át a placenta sérülésének elkerülésével vékony tűvel magzatvizet szívunk le  kromoszóma ill. DNS vizsgálat céljából!!(12-14.terhességi hét után végzendő)

Chorionboholy (sejtminta vétel) :  genetikai vizsgálatra küldik az így nyert sejteket

Javaslom a további kivizsgálást, de nem saját szakállra, hanem orvosi utasításra, mert az eredményeket csakis orvos értékelheti, laikusoknak nem ajánlott, mert  a számok mellett van egy sor olyan tényező, amit az orvos lát, de a laikus nem. Ezért eredményeket csak puszta számok alapján nem lehet értékelni, mert ezek mindig valamihez viszonyított értékek. Ezért lenne nagy felelőtlenség tőlem bármilyen eredményt is közölni számok alapján, ezt csak az összes lelet birtokában teheti meg csak és kizárólag a kezelőorvos, aki ismer minden előzményt.
Szóval addig, amíg biztosan nincsenek a kezedben az eredmények az összes leletről, fölösleges aggódni és a kismamát is ennek kitenni, meg kell várni minden  eredményt, és utána, ha ez nem kedvező, még mindig el lehet dönteni, hogy mi legyen!!!

Remélem, valamennyire tudtam segíteni.

A terhesség további viseléséhez jó egészséget kívánok babának, mamának, s nem utolsósorban a papának sok sok türelmet, megértést és szeretetet.  :)

#951 Felhasználó inaktív   WEbshark 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 16:20

Idézet: EeenasZ - Dátum: 2006. ápr. 11., kedd - 21:00

Ha másképp nem is, de az émelygésből, különböző illatoktól, ételektől való hányinger stb.-ből rájöhet az illető. Vagy a 4. hónap körül, amikor már megmozdul a baba.
Az már elég egyértelművé teszi, hogy van valaki a pociban :)

Émelygek hányingerem is van mégsem vagyok terhes....

viccen kívül: a nők nagy része hamar levágja, hogy baba van :)

#952 Felhasználó inaktív   Exemplary 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 18:02

Idézet: WEbshark - Dátum: 2006. ápr. 12., szerda - 16:20

Émelygek hányingerem is van mégsem vagyok terhes....

viccen kívül: a nők nagy része hamar levágja, hogy baba van :)

Ez az az érzés amit mi férfiak jó eséllyel még jó ideig nem fogunk átérezni...

(de sose lehet tudni mikor lesz valóság ami anno a Junior című filmben volt...)  :p
A karcmester! - MENTSD MEG ADATAIDAT! - Karcos, sérült CD, DVD lemez javítása akár 1 napos határidővel!
"Nem csupán a saját agyamat használom, hanem az összes kölcsönvehetőt is"
"Dolgozó, adófizető állampolgár vagyok. Én mikor leszek Hungarikum?"

#953 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 13. 18:29

Idézet: Chewbacca - Dátum: 2006. ápr. 11., kedd - 21:21

Amikor anyámék még nem terveztek engem, akkor csak simán megszakításosan "védekeztek". Erre szoktam mondani hogy bevált, én is itt vagyok :D

Barátnőmnek meg az 5.hónapig megvolt rendszeresen. Amikor már nagyobb lett a pocija akkor volt az hogy nem jött meg. De azért ez durva. Az ember azt hinné hogy minden ok.

sztem a menses 'állagából', hosszából elég jól lehet látni hogy mi a helyzet... egyébként meg egy terhességi teszt nem árt 2-3 havonta.
"A lélek úgy teljes ha testtelen.           
A test akkor egész ha meztelen."   

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#954 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 13. 18:37

Idézet: WhiteHunter - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 11:19

ezzel manipulálni súlyos felelőtlenség!!!

van olyan fogamzásgátló tabletta ami a 'használati utasításban' javasolja ezt a megoldást egy kimaradt szem esetén...  :think: ezzel mi a helyzet tényleg megbízható?

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#955 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 13. 19:04

Idézet: Boba - Dátum: 2006. ápr. 11., kedd - 9:13

(Najo, ez szemetseg... de nem utalok semmit se jobban, ha a kozelemben egy no menstrual es emiatt hasznalhatatlan, es meg az en napom is elrontja... kicsit nyers megfogalmazas, de ez van. Elje tul egymaga... )

jaja, én láttam már menstruáló pasit is (gyk. hisztis). meg láttam már olyat is hogy eg ypasi utólag verte a fejét a falba, hogy miért nem figyelt jobban oda a párjára, talán nem hagyta volna el (gyk. nem menstruációs hisztinek tulajdonította volna a nő panaszait, hanem meghallgatta volna)  :omg: nade, élje túl egymaga...

Szerkesztette: blabla* 2006. 04. 13. 19:14 -kor

#956 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 15. 10:42

Idézet: blabla* - Dátum: 2006. ápr. 13., csütörtök - 19:37

van olyan fogamzásgátló tabletta ami a 'használati utasításban' javasolja ezt a megoldást egy kimaradt szem esetén...  :think: ezzel mi a helyzet tényleg megbízható?

Ha a véletlenül előfordul, hogy kimaradt egy szem tabletta, a lehető legrövidebb időn belül, de mindenképp 72 órán belül pótolni kell!!, különben megszakad a folytonosság, azaz a védelem már nem nem 100%-os biztonságot ad, s növeli a teherbe esés kockázatát.
Ha több, mint 72 óra kimarad, akkor is folytatni kell tovább  a tabletta szedést (különben megvonásos  vérzés jelentkezik, s bekavar a menstruáció menetébe), de mellette  más védekezési módszert is kell alkalmazni (gumióvszer, megszakított közösülés stb.) - mivel  a védelem már nem megbízható.

A következő periódus viszont már folytatható a megszokott menetrend szerint !

#957 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 15. 10:56

Idézet

Hello! Úgy látom hogy elég bennfentes vagy a témában. Kiváncsi lennék a véleményedre a Roaccutannal kapcsolatban. Előre is nagyon köszi ha megosztod velem!

Roacuttan tabletta :
Aknés panaszokra szokták kúraszerűen alkalmazni.
Tudomásom szerint, nincs magzatkárosító hatása, de mint minden gyógyszernél- ennél is kell egy bizonyos idő, mire kiürül a szervezetből, és semmiképp nem árt 2-3 hónapot várni a terhesség vállalásával.
Az pedig, hogy károsítja a petesejt állományt, nem igaz, nyugodtan lehet babát vállalni !!!

#958 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 15. 11:28

Idézet: WhiteHunter - Dátum: 2006. ápr. 15., szombat - 11:42

...a lehető legrövidebb időn belül, de mindenképp 72 órán belül

A teljességhez hozzátartozik, hogy vannak olyan  tabletták, ahol a limtált idő,  kihagyás esetén  36 óra !!! tehát ezen belül kell pótolni  az elmúlasztott  tabletta bevételt.

Mindig el kell olvasni a mellékelt használati utasítást, mert ezen rajta van a limitált idő is!!!

#959 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 15. 11:38

Idézet: WhiteHunter - Dátum: 2006. ápr. 15., szombat - 10:42

de mellette  más védekezési módszert is kell alkalmazni (gumióvszer, megszakított közösülés stb.) - mivel  a védelem már nem megbízható.

Komolyan mondod, hogy a megszakított közösülés elfogadható védelmet ad? :eek:

#960 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 15. 11:43

Önmagában NEM !!!
Olvasd el kérlek, amit írtam figyelmesen, úgy más értelmet nyer!!!!

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.