Idézet: szabi - Dátum: 2006. aug. 29., kedd - 11:37
A DVI-ről érdeklődőknek:
Idézet (Racecam)
És végül ismét egy olyan kérdés, amely mindig újra és újra vitákat generál.
Tudnunk kell, hogy TFT LCD monitorok - a technológiából adódóan - digitális módon jelenítik meg a képet. Mivel azonban a régebbi videokártyákon csak analóg, D-SUB kimenet található, ezért a visszafelé való kompatibilitás megőrzése miatt minden monitornak rendelkeznie kell legalább egy analóg, D-SUB bemenettel. (Vagy legalább egy olyan digitális bemenettel, amely analóg jelek átvitelét is lehetővé teszi.) Analóg jelátvitel esetén, ha a monitor csak ilyen analóg, D-SUB bemenettel rendelkezik, akkor a videokártya által eredetileg digitális formában előállított jel, kétszer is átalakításon megy keresztül. Először a videokártyán belül digitálisból analóggá, majd a monitorban analógból digitálissá. Ezek az átalakítások természetesen minőségveszteséggel járnak.
A mai videokártyákon azonban, már kivétel nélkül megtalálható a digitális, DVI kimenet is. Így digitális jelátvitel esetén azoknál a monitoroknál, amelyek DVI bemenettel (is) rendelkezek elkerülhető a kétszeres konverzióból adódó esetleges minőségveszteség. Ebben az esetben a monitoron minden egyes képpont pontosan ott és úgy jelenik meg, ahogyan azt a videokártya előállítja.
Arról, hogy látható-e különbség képminőségben a kétféle jelátvitel között, legalább is megoszlanak a vélemények. Az újabb videokártyákon, a jelátalakítók az úgynevezett. RAMDAC fejlődése miatt, a szemmel látható különbség, nagyon csekély.
Mivel azonban a DVI csatlakozóval felszerelt monitorok drágábbak, mint a csak analóg csatlakozóval rendelkező társaik, ezért mérlegelnünk kell, hogy megéri-e ez nekünk a többlet költséget.
Javaslatunk: Ha megengedhetjük magunknak, akkor feltétlenül DVI csatlakozóval is rendelkező monitort válasszunk.
Üdv
szabi
Köszönöm a reagálást.
Alapvetően az is zavart DVI-nél, hogy bizonyos háttereknél (pl. fekete, vagy sötétszürke) folyamatos, függőleges csíkozást tapasztaltam 1280x1024@75Hz felbontásban. Persze alig észrevehető, csak ha nagyon közelről nézem a képernyőt, akkor látható, amolyan vibrálás-féleség. Olvastam valahol, hogy ez a DVI csatolás sajátossága, és valószínűleg a monitorom nem rossz, hiszen ahogy átraktam analógba, megszűnt ez a hibajelenség.
Ezek szerint jobban járok, ha elfelejtem a DVI-összeköttetést? Vagy egyszerűen rossz a monitorom DVI-kezelése, esetleg a kábel hibás? Vagy tényleg ez egy DVI-TFT sajátosság?
Huhh, mennyi kérdés... Remélem, kapok választ a la előző (thx to szabi)
Szerkesztette: serpenyő 2006. 08. 29. 15:44 -kor
Abit KV7, AMD Sempron 2800+@2200MHz, Titan 8cm FAN@3800RPM+sink, 1024MB PC3200 Samsung DDR@400MHz, Gigabyte GeForce 7600GS 256MB@500/1000MHz, Zalman OP-1 FAN, Samsung 931BF 2ms@75Hz, Samsung SP0822N 80GB HDD 7200RPM PATA133 2MB cache, LG 4167B DVD RW, Creative SB Audigy Platinum, Genius SW-5.1 Surround Home Theater, Genius Netscroll+ Traveler 400DPI mouse, HAMA special pad, Samsung SWT1200 keyboard, QTEC PSU 500W Bigfan, WinXP SP2