Idézet: jrpryv - Dátum: 2006. febr. 23., csütörtök - 22:47
"És akik képesek felfogni, hogy ha egy szabályt be kell tartani, az nem azért van, hogy a rend őre és főleg az állam megszedhesse magát a birságokból, hanem hogy mások bizonyos dolgokhoz való joga ne sérüljön."
Ez egy lényeges mondat, ugyanis ott valóban nem erra megy ki a játék, nemlátni kint felejtett korlátozásokat mögöttük trafizó rendőrökkel, ott ennél vmiért fontosabbnak tartják, hogy iskolák környékére helyezzék azokat a trafikat.

Ezt értem.
De ha megtörtént a baj, kíváncsi lennék, mennyi vígaszt adna a gyászban, mennyire lennél toleráns a hasonlóan gondolkodó okozóval szemben, hogy a baleset elkerülhető lett volna, ha nem lenne ott a sok "kint felejtett", "szopatásból direkt kinthagyott" tábla. És csak megszokásból sem vette figyelembe stb. stb. kifogás.....
Akkor ehhez mérten is kéne vezetni és nem másra hárítani a felelősséget.
A kresz nem ismer olyat, hogy:
sebességkorlátozó tábla, de egyéni elbírálás alapján megszeghető.
Az autósok sokszor azzal jönnek (lásd pl. milyen autót érdemes venni topicban téli gumi ps nyári télen),
hogy rajtuk verik el a port, rájuk hárítják a felelősséget stb.
Itt meg mást se hallok, mint hogy mindenért a KRESZ, a közútkezelő, a pénzéhes rendőrség a hibás, egyedül a vétkes sofőr nem.
És végül 1-2 gondolat:
1. Én is felülbírálom néha a szabályokat, de ha ilyen szituban bajt okozok (hála égnek eddig megúsztam), nem másokban keresek hibát, nem azt nézem, hogy ő mit tehetett volna még jobban, hanem elgondolkozok, hogy fasz voltam. És legközelebb ugyanilyen esetben próbálom nem elkövetni ugyanazt a baromságot.
2. Nem azt számolják, mennyit kerültél el a k. nagy rutinoddal, hanem azt jegyzik, mikor haltál bele az elsőbe

, amit nem tudtál kivédeni.
Ha a nejed vétlenül ottmarad, mert nem volt annyira gyakorlott, hogy elkerülje a balesetet, ő is hibás???
3. Mindenki követ(ett) el faszságot és az a mázlija, hogy a többi résztvevő rutinos, így elmarad a végzet. De ha egyszer nem így van, tényleg látatlanban halálra ítélendő a vétkes? (az áldozat családja szemszögéből valószínűleg sokáig igen). Tényleg azonnal meg kell kövezni? Nem lehet, hogy először tapasztalta meg, hogy ez a forgalmi helyzet életveszélyes, csak neki nem volt őrangyala?
Szóval szerintem itt nem minden fekete és fehér.
Nem biztos, hogy az okozó minden esetben megfontolt bűnöző. De azt sem mondom, hogy minden hibás véletlenül, rutintalanságból hibázott.
Viszont azt sem gondolom, hogy általánosítani kéne, hogy minden áldozat rutintalan.
Remélem nem voltam túl kesze-kusza, de végigolvasva az utolsó kb. 50 hsz.-t sokszor felforrt az agyam a végletek véleményét olvasva, de próbáltam egyszerre lereagálni.
Szerkesztette: roo760 2006. 02. 24. 00:20 -kor