HWSW Informatikai Kerekasztal: Gyorshajtás IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gyorshajtás IV. Értékeld a témát: -----

#681 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 11. 19:58

Idézet: Avicularia - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 20:31

szerintem bizonyos sebesség felett nincs is rásegítés,legalábbis tuti hogy sebességfüggő szervó van egy ilyen kocsiban
a puntómban igaz elektromos szervó van ,de 60 vagy 80 felett kikapcsol az is

De nem a fékszervó. :)
" Ha lelövünk egy embert, azzal bizonyos mértékig tisztázzuk a vele kapcsolatos álláspontunkat."

#682 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 20:59

Idézet: jrpryv - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 18:59

Ez nekem azért erősen bűzlik, hogy őszinte legyek. Beragadt a gázpedál OK, benyomta a féket, de a tengelykapcsoló nem oldott OK (ugyebár automatáról van szó), nem tudta üresbe rakni OK (bár már most ott tartunk, hogy egy sor többszörösen túlbiztosított biztonsági berendezés mondott csődött, de még hihető). Nem értem, hogy miért is ne lehetne leállítani a motort. :think: A kormányzár nemfog bezárni, amíg a kulcs bent van (kivéve, ha az is elromlott :omg:  :Đ ), tény, hogy szervó nélkül beszarás lesz a kormány meg a fék is, de azért autópályán haladt az illető 160-nal (később gyorsult csak fel) és a motorfék továbbra is fog (esetleg utána is meglehet próbálni üresbe rakni és újraindítani, legalábbis logikusabbnak tűnik, mint a rendőrséget tárcsázni....).

Plusz meg ott van a kezifek is, ami ugye nem veszfekezesre lett kitalalva, de azert valamennyire csak lassit, ha sikerul uresbe kivagni a valtot.

Idézet

De a lényeg, ha taposta a féket és üresben sem volt, akkor hogy a retekbe nem fulladt le a motor??? :think:

Dizel, qrvanagy nyomatekkal?

Fek volt a gyengebbik lancszem, mivel leegett.

#683 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:05

Idézet: nyunyu - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 20:59

Plusz meg ott van a kezifek is, ami ugye nem veszfekezesre lett kitalalva, de azert valamennyire csak lassit, ha sikerul uresbe kivagni a valtot.

Mondjuk nagy sebességnél a kézifék lenne az utolsó amit behúznék....
National Organization of Men Against Amazonian Masterhood

#684 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:09

Idézet: nyunyu - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:59

Szimpla fék is fogja a hátsó kereket, de igen azt is belehet rántani, blokkolnia kell a kereket és lefullasztani a motort.

Tök mindegy, hogy milyen teljesítmény hagyja el a féltengelyt, egy ilyen teljesítményű autóra szerelt féknek tudnia kell blokkolni a kereket, minimum lefulladás szintre (5.-6. sebeség, már 30-40-nél is fullad).
" Ha lelövünk egy embert, azzal bizonyos mértékig tisztázzuk a vele kapcsolatos álláspontunkat."

#685 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:10

Idézet: Diablovazze - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 22:05

Mondjuk nagy sebességnél a kézifék lenne az utolsó amit behúznék....

Mondjuk ebben is van valami :) de azért egy egyenes úton elméletileg nem okozhat gondott. :up:

#686 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:19

Idézet: jrpryv - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:10

Mondjuk ebben is van valami :) de azért egy egyenes úton elméletileg nem okozhat gondott. :up:

Jah, egy bácsi is ezt gondolta felénk a 8-as főűton. Két idős ember és egy Trabant minusz.....  :(

#687 Felhasználó inaktív   keton 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:35

Idézet: jrpryv - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:09

Tök mindegy, hogy milyen teljesítmény hagyja el a féltengelyt, egy ilyen teljesítményű autóra szerelt féknek tudnia kell blokkolni a kereket, minimum lefulladás szintre (5.-6. sebeség, már 30-40-nél is fullad).

Hát, ha az ABS-t leszámítjuk, azért megnézném mekkora fék kéne egy másfél tonnás, ~200 lóerős autóra, hogy 200km/h körüli sebességnél a motor ellenében blokkolja a kereket... Az automata meg amúgy sem tud lefulladni. Aztán meg ott van az ABS is, ugye. Ez nem járható út. :)

#688 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:39

Idézet: keton - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:35

Hát, ha az ABS-t leszámítjuk, azért megnézném mekkora fék kéne egy másfél tonnás, ~200 lóerős autóra, hogy 200km/h körüli sebességnél a motor ellenében blokkolja a kereket... Az automata meg amúgy sem tud lefulladni. Aztán meg ott van az ABS is, ugye. Ez nem járható út. :)

Hm, én is tiportam a féket rendesen, amikor szórakozott a tempomat, de max annyit tudtam elérni, hogy nem gyorsult tovább, de lassulni nem igazán akart.....  :eek:

#689 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:43

Idézet: keton - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:35

Az ABS az blokkolásgátló vagy fékezésgátló?  :think:

Fék meg pont akkora kell, amekkorát ráraknak a kocsira, és üzemszerűen lefékezi az autót, a motor ellenében. Mert az automata nem tud lefulladni. A motor.  A tengelykapcsoló meg slippelni fog.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#690 Felhasználó inaktív   Goodman 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:50

Idézet: Diablovazze - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:39

Hm, én is tiportam a féket rendesen, amikor szórakozott a tempomat, de max annyit tudtam elérni, hogy nem gyorsult tovább, de lassulni nem igazán akart.....  :eek:

neked nincs kulon kapcsolo a tempomathoz? nekem van egy kapcsolo a muszerfalon ami aktivalja a rendszert,
plusz a kormanyon a vezerlogombok, amivel memorizalni/visszahivni/novelni lehet a tarolt sebesseget, meg deaktivalni, amit persze fekpedal erintesre is megtesz, de ha a "fokapcsolo"val kikapcsolom azonnal lelovi a szivattyut ami huzza a gazt..

#691 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:53

Idézet: Goodman - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:50

neked nincs kulon kapcsolo a tempomathoz? nekem van egy kapcsolo a muszerfalon ami aktivalja a rendszert,
plusz a kormanyon a vezerlogombok, amivel memorizalni/visszahivni/novelni lehet a tarolt sebesseget, meg deaktivalni, amit persze fekpedal erintesre is megtesz, de ha a "fokapcsolo"val kikapcsolom azonnal lelovi a szivattyut ami huzza a gazt..

Nincs. Legalábbis nem találtam meg. :) Ez Opel :) Van előre tárolt sebességre kapcsolás, gyorsítás és kikapcsolás. Na nekem a gyorsítás bolondult meg. :) Lepadlózta a vasat én meg kapaszkodtam :D Nem reagált a kikapcsra meg semmire. Tapostam a féket, erre sem kapcsolt ki, azt hiszem a végén a gázpedállal csinálhattam valamit, amire kikapcsolt végre. :)

#692 Felhasználó inaktív   keton 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:53

Idézet: Eleanor - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:43

Az ABS az blokkolásgátló vagy fékezésgátló?  :think:

Blokkolásról volt szó. ABS-szel szerelt autó (márpedig egy '98-as BMW minden bizonnyal az) nem fogja blokkolni a kerekeit 200-nál, még ha szépen kéred, akkor sem. :)

Idézet

Fék meg pont akkora kell, amekkorát ráraknak a kocsira, és üzemszerűen lefékezi az autót, a motor ellenében.

A motor ellenében való fékezés mióta üzemszerű?

Idézet

Mert az automata nem tud lefulladni. A motor.  A tengelykapcsoló meg slippelni fog.

Úgy értettem, hogy "automata váltóval felszerelt autó", bocsáss meg! Abban is természetesen a motorra gondoltam, nem pedig például az üléshuzatra, ha valakinek nem lett volna világos! Elnézést!

#693 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 22:03

Idézet: Diablovazze - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 18:21

Én láttam 1200-as Lada. Be is ment vele a fószer a fák kőzé Balatonfüred elött..  :omg:  :D

Már bocsi, de a kormányzár akkor lép működésbe, ha kiveszik a kulcsot, nem akkor ha leveszik a gyújtást, nem?
Gondolkoztál már ma?

#694 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 22:15

Idézet: keton - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 22:35

Hát, ha az ABS-t leszámítjuk, azért megnézném mekkora fék kéne egy másfél tonnás, ~200 lóerős autóra, hogy 200km/h körüli sebességnél a motor ellenében blokkolja a kereket...
Az automata meg amúgy sem tud lefulladni. Aztán meg ott van az ABS is, ugye. Ez nem járható út. :)

Akkor blokkol a kerék, ha a fékerő nagyobb, mint a gumi tapadása, egy x méretű gumival szerelt 1.1 tonnás autó később fog blokkolni, mint ugyanezzel a gumival szerelt 1.5 tonnás autó kereke, mintahogy nagyobb sebeségnél is könyebben blokkol a kerék, mint 20 km/h-s sebeségnél.
Ez így van, de itt egy már meghibásodott  autómatáról van szó, ha működött volna, akkor a fék lenyomásánál bontotta volna a kapcsolatot ("kinyomta volna a kuplungot") és megált volna az autó, ugyanúgy, mint minden normális estben.
Az ABS csak annyit csinál, hogy csúszáshatár fölött tartja a kerekek forgását, de ez biztos, hogy a lefulladási sebeség alatt van.  :up:

#695 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 22:21

Idézet: keton - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:53

A motor ellenében való fékezés mióta üzemszerű?

Aki vezetni tud, a kuplungot csak pont azelőtt nyomja ki fékezéskor, hogy lefulladna a motor. 

A motorfék és közben a fékezés pedig elég üzemszerű állapot.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#696 Felhasználó inaktív   keton 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 22:26

Idézet: jrpryv - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 22:15

Ez így van, de itt egy már meghibásodott  autómatáról van szó, ha működött volna, akkor a fék lenyomásánál bontotta volna a kapcsolatot ("kinyomta volna a kuplungot") és megált volna az autó, ugyanúgy, mint minden normális estben.

Szerintem a kérdéses esetben (már ha megtörtént egyáltalán :) ) az automata váltónak az égvilágon semmi baja nem volt. Fékezésre nem bont az semmiféle kapcsolatot. Tempomatnál ha rálépek a fékre, annyi történik, hogy nem ad gázt többet a gép, mintha sebességben kifuttatnám az autót. Valószínűleg ez nem történt meg. Ráadásul, a baj az, hogy ha a tempomat valóban nem érzékeli a fékezést, akkor a fékhatást emelkedőnek gondolja, és még gázt is ad. :)

#697 Felhasználó inaktív   keton 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 22:30

Idézet: Eleanor - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 22:21

Aki vezetni tud, a kuplungot csak pont azelőtt nyomja ki fékezéskor, hogy lefulladna a motor. 

A motorfék és közben a fékezés pedig elég üzemszerű állapot.

Akkor látom, nem fogalmaztam elég érthetően. Az adott cikkben az autó padlógázzal haladt, annak ellenében értettem a fékezést. A motorfék természetesen egészen más tészta.

#698 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 22:30

Idézet: jrpryv - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 22:15

egy x méretű gumival szerelt 1.1 tonnás autó később fog blokkolni, mint ugyanezzel a gumival szerelt 1.5 tonnás autó kereke,

Nana! A tapadás egyik meghatározó tényezője, a felületeket összenyomó erő nagysága. Tehát a 1.5 tonnás kocsi kereke fog később blokkolni..... :)
A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

#699 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 22:53

Idézet: Lauda - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 23:30

Nana! A tapadás egyik meghatározó tényezője, a felületeket összenyomó erő nagysága. Tehát a 1.5 tonnás kocsi kereke fog később blokkolni..... :)

:omg: Igen, nagyon jól mondod, az egyik meghatározó tényezője, csak a mozgási energia sajnos nagyobb, amit elkell nyelnie. :)

#700 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 23:03

Idézet: jrpryv - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 22:53

:omg: Igen, nagyon jól mondod, az egyik meghatározó tényezője, csak a mozgási energia sajnos nagyobb, amit elkell nyelnie. :)

A mozgási energiának mi köze van a kerekek blokkolásához? semmi. Ha nagyobb a mozgási energia, akkor max hosszabb lesz a fékezett kerekekkel megtett út. Viszont azonos fékerőnél a nagyobb súlyú jármű kereke később fog blokkolni. ;)

Szerkesztette: Lauda 2006. 03. 11. 23:04 -kor

A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.