HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 101
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés IV. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#2041 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 06. 19:32

Idézet: 7of9 - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 20:11

Nagyon jó kép, nem találok hibát benne.

Én igen :)

Kicsit vazar a sötét jobb oldali rész, csináltam derítéssel is; de ez jobban tetszik mint az. Félre is próbáltam hajtani azt a kacsot/ágat is balra, de úgy üresebb lett. Zavar a nyárfaszösz a levélen, de ott nem vettem persze észre :( . Eléggé zajos a kép, de sem PS sem neatimagevel nem tudtam rendesen zajmentesíteni. Valóságban picit jobban áttetszett a levél, de ezen a fényértéken lett a legkontrasztosabb a levél erezete, meg a felhők, így ez maradt.

Nem vagyok vele elégedett, de csináltam rosszabbakat is róla :Đ

Azért köszönöm a kommentezést neked is és gazdinak is :respect:

Szerkesztette: MC Pite 2006. 06. 06. 19:46 -kor

Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#2042 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 19:43

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 18:55

Ha nem hátrébb van, akkor a 3. képből is vágva van, nem? Nézd meg a Sprintert vagy a Corsat. Vagy az épületet...

Aham, jah. El is olvastam.

Teljesen igaz hogy szemléltetés, de ettől elsőre furcsa volt az első kép nekem :respect:

ha van videókamerád, próbáld ki azt a trükköt, hogy elkezdesz valamire ráközelíteni, és közben mész hátra,  úgy, hogy a képkivágás ne változzon - egész meglepő lesz :)
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#2043 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 19:57

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 19:32

Én igen :)

Kicsit vazar a sötét jobb oldali rész, csináltam derítéssel is; de ez jobban tetszik mint az. Félre is próbáltam hajtani azt a kacsot/ágat is balra, de úgy üresebb lett. Zavar a nyárfaszösz a levélen, de ott nem vettem persze észre :( . Eléggé zajos a kép, de sem PS sem neatimagevel nem tudtam rendesen zajmentesíteni. Valóságban picit jobban áttetszett a levél, de ezen a fényértéken lett a legkontrasztosabb a levél erezete, meg a felhők, így ez maradt.

Nem vagyok vele elégedett, de csináltam rosszabbakat is róla :Đ

Azért köszönöm a kommentezést neked is és gazdinak is :respect:

Legalább nem olyan steril.
"Egy macskát mindenre megtaníthatsz, amit ő szeretne csinálni."
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."

#2044 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 20:28

Viszont pozitavan érdekesnek találom a plasztikus változatot :)
Nem biztos hogy más is :think: :confused:

A bal oldali levélen és az égen sokat dob, a nagy levél plasztikus hatású lesz tőle...

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Akik összeszeretnék hasonlítani:
http://mcpite.uw.hu/..._g_tulszurt.jpg
http://mcpite.uw.hu/...o_cseppek_g.jpg

Szerintetek melyik jobb; én a túlszűrt/plasztiku sfle hajlok egyre inkább minél többet nézem...

Szerkesztette: MC Pite 2006. 06. 06. 20:45 -kor

Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?

#2045 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 20:36

Nos, az elmúlt egy-két napban azért nem szóltam az aktuális vitához, mert a szakkönyveket bújtam itthon, meg csináltam egy-két képet, és elő kellett hívatnom - tekintve hogy analóggal fotózom.

Töredelmesen bevallom, tévedtem, sőt, még a tanulmányaimra is rosszul emlékeztem.
Amikor szóba jött az érzékelő méret, képméret, különböző formátumú gépek leképzése, akkor jöttem zavarba, akkor kezdtem igazán utánanézni a dolgoknak, addíg emlékezetből mondtam amit.

Ezt találtam, ez egyértelműen eldönti a vita egyik részét, nyilvánvalóan bogdan részére:

A tárgytávolság változtatása nélkül különböző gyújtótávolságokkal készített felvételeken a képkivágás és a részletek mérete különböző, de arányuk nem változik. <<<tehát nem lesz különböző a perspektíva - saját megjegyzésem>>>
A teleobjektívval készített felvételeken a kiválasztott rész az egész képmezőt kitölti, éles és szemcsementes. Nagy látószögű objektívot használva több kerül a képmezőbe, a kép közepét elfoglaló, kijelölt rész utólagos kinagyítása eléletlenedő, szemcsés, széteső rajzot ad.

Forrás: Dr. Sevcsik Jenő, Hefelle József - Fényképészet

Tehát a nagylátóval készült kép valóban egy-az-egyben, torzításmentesen, perspektívaváltozás NÉLKÜL tartalmazza az ugyanonnan, tehát a tárgytávolság változása nélkül, telével készített képet.

Ettől függetlenül persze az ilyen módon készített, kivágott képrészlet nem lesz egyenértékű egy telével készített képpel, hiszen jóval gyengébb minőségű, felbontású, részletgazadgságú kép lesz.

A perspektivikus különbség a nagylátó és a tele között akkor fog fellépni, ha az azonos képkivágást a tárgytávolság változtatásával érjük el.
Tehát AZOK lesznek egészen más fotók, ha egy az egyszerűség kedvéért 1x1 méteres területet lefotózunk egy telével teszem azt 100 méterről, és egy nagylátóval 1 méterről úgy, hogy mindkét esetben a képmezőt az adott 1x1méteres terület tölti ki teljesen.

Ez járt az eszemben, ezt verték annyira a fejünkbe annak idején a práterben, ezért mondtam azt, hogy igenis, kőkemény perspektívakülönbség van tele és nagylátó között, és közben eszembe se jutott, hogy úgy érjek el tele képmezőt, hogy kivágok nagylátó képmezőből, mert az pocsék minőséget fog adni.

És épp ez az a probléma, ami miatt nem helyettesíthetjük a normáloptikás képekből összerakott panorámaképpel nagylátóval készült képet, mert ha persze helyben maradunk, akkor egyforma perspektívánk lesz, de a nagylátóval bizisten, hogy nem fogunk egy helyben maradni, hanem hátrébb lépünk (növelük a tárgytávolságot), igyekszünk minél többet bevenni a képkivágásba a beltéri fotónál, vagy épp teszem azt közelebb lépünk, hogy a nagylátó torzításával NAGYOBBNAK láttassuk a közel lévő medencét és így EZT már nem fogjuk tudni helyettesíteni a normáloptikával, ezt a megváltozott tárgytávolsághoz tartozó, nagylátós, széthúzott perspektívát.

Ha nem így lenne, nem használna az épületfotós extrém nagylátószögű optikákat. De használ, mert egyszerűbb hátrébb lépni, mint egymás mellé vagdosni kisebb látószögű fotókat.

Szerkesztette: Targa 2006. 06. 06. 20:40 -kor

#2046 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 20:46

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 20:28

A második már nagyon zajos nekem.
"Egy macskát mindenre megtaníthatsz, amit ő szeretne csinálni."
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."

#2047 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 06. 06. 21:02

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 21:28

Szerintetek melyik jobb; én a túlszűrt/plasztiku sfle hajlok egyre inkább minél többet nézem...

Én megpróbálnám csak az eget zajszűrni, imádom az eredeti változatban a levél mintázatát. Persze ha neked a plasztikos (sic!) levél tetszik, akkor a túlszűrt nyert és kész. :)
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2048 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 21:12

Idézet: Targa - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 21:36

Ha nem így lenne, nem használna az épületfotós extrém nagylátószögű optikákat. De használ, mert egyszerűbb hátrébb lépni, mint egymás mellé vagdosni kisebb látószögű fotókat.

Az egyszerűséggel kapcsolatban egyetértek, de...  Ahol van elég hely, h nagylátószögű optikával hátrébb lépjen az ember, ott szerintem ahhoz is van hely, h ugyanezt normáloptikával is megtegye (;  Nyilván a hely inkább előbb mint utóbb elfogy, úgyhogy ha még több dolognak kell a képre férnie és nincs idő pepecselni, akkor a nagylátószög a nyerő.

Valamint szerintem egy entrance pupil (mi ennek a magyar neve?) körül forgatott normálobjektívvel készített panorámaképnek ugyanaz lesz a perspektívája, mint egy ugyanonnan készített nagylátószögű optikával készített képnek (ugyanonnan:  ugyanott van az entrance pupil mindkét objektív esetében), de ezen még gondolkozok, mert nem teljesen értek egyet saját magammal (;  Kipróbálni pedig várhatóan csak hétvégén lesz lehetőségem.

#2049 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 21:25

Az eredeti nekem is zajos, viszont én is a részletes erezetet szeretem. Eredetiről a nagylevél ami jó, minden más a szűrtön jobb; majd megpróbálom átműteni PS-el, biztos meg lehet vhogy csinálni... :think:
(Csak az eget szűrni? Próbáltam PS-al hogy csak az eget jelöltem ki, de siralmas eredményt adott - illetve szűrte a leveleket is, de... pff, szal nem tudtam vele jó eredményt csinálni, rosszabb lett mint az eredeti :(
http://mcpite.uw.hu/..._g_ps_zajsz.jpg De ha 1-2-3 lépésben vki kiokosít, vagy dob linket ahol ez megvan, azt nagyon megköszönöm, mert idáig acd see+neat image+photomatix+panorama factoryval elvoltam, ezekben bénább is sokkal a PS mint a direkt progik; de most kénytelen vagyok jobban megismerkedni ezzel hogy ilyeneket is tudjak vele; vagy hogy a 2 kép megfelelő részeit összerakjam. )

#2050 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 21:29

Idézet: szeder - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 21:12

Az egyszerűséggel kapcsolatban egyetértek, de...  Ahol van elég hely, h nagylátószögű optikával hátrébb lépjen az ember, ott szerintem ahhoz is van hely, h ugyanezt normáloptikával is megtegye (;  Nyilván a hely inkább előbb mint utóbb elfogy, úgyhogy ha még több dolognak kell a képre férnie és nincs idő pepecselni, akkor a nagylátószög a nyerő.

Valamint szerintem egy entrance pupil (mi ennek a magyar neve?) körül forgatott normálobjektívvel készített panorámaképnek ugyanaz lesz a perspektívája, mint egy ugyanonnan készített nagylátószögű optikával készített képnek (ugyanonnan:  ugyanott van az entrance pupil mindkét objektív esetében), de ezen még gondolkozok, mert nem teljesen értek egyet saját magammal (;  Kipróbálni pedig várhatóan csak hétvégén lesz lehetőségem.

Mint kiderült, a perspektívája ugyanaz lesz, csak ugye a nagylátós képen sokkal több lesz rajta FELFELÉ és LEFELÉ is.

Tehát meg tudod csinálni azt, hogy odaállsz a medence szélére, és lefotózod az EGÉSZ medencét.
Egy haveromnak van egy 12-es optikája a Bessa R-jéhez. Azzal már vigyázni kell, hogy a lába ne legyen benne a képben. És lehet, hogy egy normáloptikával már nem tudsz annyira távol menni egy beltéri medencétől, hogy benne legyen az egész.

#2051 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 21:33

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 21:28

csak a színzajt szűrd ki, az sokkal zavaróbb, mint a fényerő zaja.

ez a kép _szerintem_ nem tűnik olyan vészesen zajosnak, ha viszont az egész zajt kiszűrtem, az nagyon rosszat tett a haj kinézetének :)

(eredeti állapotában ilyen volt - sokkal nagyobb képből kivágva)

Szerkesztette: qnadam 2006. 06. 06. 21:34 -kor

de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#2052 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 21:42

Idézet: Targa - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 22:29

Mint kiderült, a perspektívája ugyanaz lesz, csak ugye a nagylátós képen sokkal több lesz rajta FELFELÉ és LEFELÉ is.

Többsoros panoráma esetén ez sem gond.

szerk.:  cserébe még több pepecselés (;

Szerkesztette: szeder 2006. 06. 06. 21:44 -kor

#2053 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 21:53

Idézet: szeder - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 21:42

Többsoros panoráma esetén ez sem gond.

szerk.:  cserébe még több pepecselés (;

A pepecselés idő, az idő pedig pénz!

Amennyit elszarakodik az ember, annyi idő alatt még három munkát megcsinál, és pénzt keres vele.

#2054 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 22:19

igenam, de ahogy kiderult, hogy a kivagott kozepso resz kevesebb informaciot tartalmaz, ugy mondjuk 9 keppol osszerakott 3x3-as panorama, vagy, ha meg valoszerubbek akarunk lenni, hiszen a panorama legtobbszor igen hosszu teglalap mondjuk 9x1 vagy egy 5x2, 10x annyi informaciot fog tartalmazni!! mondjuk egy dslr 6Mpixelje helyett 60-at. azert az nem olyan rossz vasar, meg ha kisse sok macera is.

azaz a helyes modszer, ahogy sikerult rajonnunk: onnan, ahonnan a szeleslatoszoguvel fenykepeznenk "leparkettazni" a latomezot. nem lepni sehova, mert mas lesz a perspektiva! raadasul az extrem latoszogek legtobbszor torzitanak, mig egy ilyen nem fog!! (a rektolinearis optikak iszonyatos arban vannak bizonyos latoszog felett..)

es koszonom a becsuletes vitat! :)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2055 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 22:48

Idézet: Targa - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 22:53

A pepecselés idő, az idő pedig pénz!

Amennyit elszarakodik az ember, annyi idő alatt még három munkát megcsinál, és pénzt keres vele.

Persze, ez így van.

De emlékezz vissza, h honnan indult ki ez az egész.  Vkinek ajánlottak egy munkát, aki nem rendelkezik a megfelelő felszereléssel, mivel nem ebből él és nem is szándékozik ebből élni (ha jól sejtem).  Adva van a feladat, és adottak a peremfeltételek is.  Szegény ember vízzel főz tipikus esete.  Hosszú távon nyilván a rendes nagylátószög a kifizetődőbb, főleg figyelmbevéve h ha sok esetben kell a látószög miatt panorámát csinálni és tényleg csak gyufásdoboz méretű képek lesznek majd belőlük, akkor egy életre megutálja az egészet (;

Ha ebből élnék, nekem is ott figyelne némi ultranagylátószög a táskában...  De szerencsére ez nem így van, úgyhogy megengedhetem magamnak azt a luxust, h csakis és kizárólag a saját szórakoztatásomra nyomjam meg az exponálógombot (;  Innen nézve viszont engem elsősorban nem az érdekelt, h mi a célszerű és praktikus.

#2056 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 22:59

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 22:19

igenam, de ahogy kiderult, hogy a kivagott kozepso resz kevesebb informaciot tartalmaz, ugy mondjuk 9 keppol osszerakott 3x3-as panorama, vagy, ha meg valoszerubbek akarunk lenni, hiszen a panorama legtobbszor igen hosszu teglalap mondjuk 9x1 vagy egy 5x2, 10x annyi informaciot fog tartalmazni!! mondjuk egy dslr 6Mpixelje helyett 60-at. azert az nem olyan rossz vasar, meg ha kisse sok macera is.

azaz a helyes modszer, ahogy sikerult rajonnunk: onnan, ahonnan a szeleslatoszoguvel fenykepeznenk "leparkettazni" a latomezot. nem lepni sehova, mert mas lesz a perspektiva! raadasul az extrem latoszogek legtobbszor torzitanak, mig egy ilyen nem fog!! (a rektolinearis optikak iszonyatos arban vannak bizonyos latoszog felett..)

es koszonom a becsuletes vitat! :)

Ebben az összerakósdiban tudod mi a poén?
Ahoz, hogy ezt tényleg faszán össze tudd rakni, kell venned egy nagyon profi állványt, egy még profibb állványfejjel, aminek az árából lazán veszel egy Zenit vázat, hozzá egy használt nagylátót, és még marad is lóvéd a munkához szükséges nyersanyagra, kidolgozásra, mindenre, és ofkoz megspórolsz egy csomó időt, amit ha éppen nem ebből élsz, és nem áll meg az "idő pénz" mondat, akkor a családoddal, csajoddal, kutyáddal, söröddel tölthetsz. :)

Szóval, amit megoldhatunk egyszerűen is, azt ne bonyolítsuk feleslegesen. :)

A vitáról meg azt gondolom, hogy nem becsület kérdése. Nem azért vitázunk, hogy becsületről szóljon bármi is, hanem hogy tanuljunk. :)

#2057 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 23:00

Idézet: szeder - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 22:48

Persze, ez így van.

De emlékezz vissza, h honnan indult ki ez az egész.  Vkinek ajánlottak egy munkát, aki nem rendelkezik a megfelelő felszereléssel, mivel nem ebből él és nem is szándékozik ebből élni (ha jól sejtem).  Adva van a feladat, és adottak a peremfeltételek is.  Szegény ember vízzel főz tipikus esete.  Hosszú távon nyilván a rendes nagylátószög a kifizetődőbb, főleg figyelmbevéve h ha sok esetben kell a látószög miatt panorámát csinálni és tényleg csak gyufásdoboz méretű képek lesznek majd belőlük, akkor egy életre megutálja az egészet (;

Ha ebből élnék, nekem is ott figyelne némi ultranagylátószög a táskában...  De szerencsére ez nem így van, úgyhogy megengedhetem magamnak azt a luxust, h csakis és kizárólag a saját szórakoztatásomra nyomjam meg az exponálógombot (;  Innen nézve viszont engem elsősorban nem az érdekelt, h mi a célszerű és praktikus.

Rövid távon is. Még a digicshez is lehet kapni nagylátó-feltétet, a megspórolt időt pedig el lehet sörözni, húst sütni a kertben, ha éppen nem akarunk pénzt keresni az idővel. :)

#2058 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 23:18

Idézet: Targa - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 22:59

Ahoz, hogy ezt tényleg faszán össze tudd rakni, kell venned egy nagyon profi állványt...

ha tudnad, hogy a modern szamitastechnika milyen csodakra kepes!! ;) ugy visszatorzitja, korrigalja a kepeket, hogy eleg ha kezbol korbelovod a terepet, oszt a program tapetaz neked akar gombnyomasra.. McPite majd mesel neked errol, mert o szenved azzal, hogy egyik program sem eleg megfelelo az o magas izlesenek.. :)

a modern szappantartok meg meg olyan funkciokkal is rendelkeznek, hogy az lcd-n mutatjak a panorama elozo kepenek szelet, hogy jol tudd igazitani! majd kitorlik a feneked. :)

(a vitaban meg, hogy is mondjam, eleg ritka allaspontot kepviselsz. de en egyetertek, es orulok neki!)

a digitalishoz elotetlencse meg torzitani fog, meg minden baja lesz. a tapetazott meg szep lesz, nem torzitott, es nagy felbontasu! van annak igensok elonye, hidd el. es nem is olyan nagy macera, ha valaki megtanulja.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2059 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 04:08

Panorama kép szűk szobában, kézből lőve, a vitához:
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#2060 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 06:15

Hát ez elég girbe-gurba...

Téma megosztása:

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 101
  • 102