HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés IV. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#2061 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 07. 06:23

Mivel, ahogy látom, a szoba mind a négy falát látjuk. :) Csodára a számítógép se képes.

#2062 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 06:38

Idézet: Targa - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 23:59

Ebben az összerakósdiban tudod mi a poén?
Ahoz, hogy ezt tényleg faszán össze tudd rakni, kell venned egy nagyon profi állványt, egy még profibb állványfejjel, aminek az árából lazán veszel egy Zenit vázat, hozzá egy használt nagylátót, és még marad is lóvéd a munkához szükséges nyersanyagra, kidolgozásra, mindenre, és ofkoz megspórolsz egy csomó időt, amit ha éppen nem ebből élsz, és nem áll meg az "idő pénz" mondat, akkor a családoddal, csajoddal, kutyáddal, söröddel tölthetsz. :)

Szóval, amit megoldhatunk egyszerűen is, azt ne bonyolítsuk feleslegesen. :)

A vitáról meg azt gondolom, hogy nem becsület kérdése. Nem azért vitázunk, hogy becsületről szóljon bármi is, hanem hogy tanuljunk. :)

Nem vok profi, de effelől vannak kételyeim :think: ...
Nagylátó felétek elég húzósak, minél rendesebb, annál keményebben - de gondolom ezt nem kell ecsetelnem. Illetve sokan vannak, akiknek nem fér bele sehogy a költségvetésbe...

Panorámában és a hasonló látószöget preferálom amit szemmel láthatok (vagy annál kicsivel többet maximumk), azok még minimális torzítással jelennek meg és életszerűek, a hatalmas látószögeken és társain kár rágódni, az olyan amilyen, akár géppel, akár obival...
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#2063 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 07:57

Idézet: saen - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 7:15

Hát ez elég girbe-gurba...

Hát ez egy helyről lett fényképezve 3-4 képből. Sem állványt nem tudtam volna felállítani, vagy azzal tölteni az időt, hogy minél jobb képeket kapjak, mert társasággal voltam. Egyébként ez még egy superwide-dal sem ment volna, csak halszemmel, mivel kellett volna a 180 fok.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#2064 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 08:30

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 7:57

Hát ez egy helyről lett fényképezve 3-4 képből. Sem állványt nem tudtam volna felállítani, vagy azzal tölteni az időt, hogy minél jobb képeket kapjak, mert társasággal voltam. Egyébként ez még egy superwide-dal sem ment volna, csak halszemmel, mivel kellett volna a 180 fok.

A különbség csak az, hogy egy nagylátóval mondjuk nem csináltál volna olyan panorámát, amin gyakorlatilag nem látni semmit, hanem csináltál volna három külön képet, amin sokkal közelebb mehettél volna a témához, és ezerszer részletgazdagabb képek lettek volna az eredmények, sokkal több információ lenne a dolgokról, átélhetőbb lenne.

Arról nem is beszélve, hogy perspektivikusan sokkal emberibb, mint egy ilyen körpanoráma, ahol az ember hirtelenjében nem is tudja, hogy most akkor melyik fal hol van, hol vannak a sarkok, satöbbi.

Mindig is úgy gondoltam, hogy az ilyen panorámák csak amolyan "erődemonstrációk", de használati, gyakorlati értékük tulajdonképpen konvergál a nullához, főleg olyankor, amikor pl. épp egy belső teret akarunk bemutatni.
A belső tér hiteles bemutatásához kifejezetten nem jó a panoráma, mert megszűnnek létezni az arányok, a néző nem tudja felfogni, érzékelni azt, hogy honnan hová terjed a szoba, a dolgok mettől-meddig vannak benne, egymáshoz milyen helyzetet, arányokat töltenek be, és így mint "reprezentáció" egy belső térről, alkalmazhatatlan, kezelhetetlen.

Sokkal realisztikusabb hatást kelt, ha csinál az ember egy szobáról két különálló nagylátós képet, és nem összeolvasztja, semmit sem csinál velük, egészen egyszerűen egymás mellé teszi. A T. néző nem hülye, össze fogja kötni az agyában, hogy a két kép ugyanazon szobát ábrázolja, ráadásul úgy, hogy a jobb oldali kép a baloldali nézetből valamennyire jobbrafordulva készült.
És a lényeg az, hogy egy ilyen bemutatót KÖNYEBBEN fog értelmezni, mint egy girbegurba kilapított körbeszobát, könnyebben fogja magát beleélni, beleképzelni, mert még a nagylátó képszéli torzítása is közelebb van az emberi felfogáshoz, mint a panoráma.

Ugyanezért nem nagyon tud mit kezdeni az egyszeri ember a felfelé fordított halszemoptikás képekkel se, mert nem ahhoz szokott hozzá, hogy a két oldalán lévő torony fekszik, és egymás felé néz, az hülyeség, olyan nincsen is.

Szóval a halszemmel még kezelhetetlenebb, értelmezhetetlenebb, emberidegenebb fotó volna az eredmény, ami még kevésbé éri el a célt, még kevésbé tudja eljuttatni a bemutatnivalót a közönségnek.

Szerkesztette: Targa 2006. 06. 07. 08:31 -kor

#2065 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 08:58

Asszem kár volt felraknom a képet, mert csak félreértelmezik néhányan/sokan.

#2066 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 09:11

butasag! tokeletes demonstracio! nagyon koszonom!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2067 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 09:18

Idézet: Targa - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 8:30

Arról nem is beszélve, hogy perspektivikusan sokkal emberibb, mint egy ilyen körpanoráma, ahol az ember hirtelenjében nem is tudja, hogy most akkor melyik fal hol van, hol vannak a sarkok, satöbbi.
[...]
Szóval a halszemmel még kezelhetetlenebb, értelmezhetetlenebb, emberidegenebb fotó volna az eredmény, ami még kevésbé éri el a célt, még kevésbé tudja eljuttatni a bemutatnivalót a közönségnek.

vonjuk le a kovetkeztetest: tehat nem a kepekbol osszerakott panoramaval, hanem a 180 fokos terszog TERPERSPEKTIVAJAVAL van problemad! ez a kep halszemmel se tetszene neked, de ebbol ugye nem kovetkezik az, hogy lehetetlen kepekbol kitapetazni a kivant objektivet (itt halszem), hanem pont az ellenkezoje, hogy ez igenis lehetseges!

a kepnek egyebkent VAN hibaja (ezt most jotanacskent probalom megfogalmazni, es ennyibol duplan hasznos, hogy felkerult!): ez pedig az, hogy a reszkepek tul nagy latoszogu optikaval keszultek, ami mar torzit. ez a torzitas hozza letre a "girbegurba" effektust. sajnos ehhez nem torzito kepre, ahogy MC Pite irja normal latoszog (ugy 35-50mm) a legjobb.

mellesleg ajanlom MC Pite panoramait. olcso geppel (ha jol ertem), nemi utomunkaval olyan kepet osszedob, hogy a kozepformatumu nagylatoszogesek is megnyalhatjak utana az ujjukat. (lasd Predikaloszek!) semmi torzitas, szep szinek, es ha szepen megkerjuk, akkor a vegeredmeny felbontasat is bizonyara beirja nekunk, sot egy 1:1 croppot is berak, hogy lassuk milyen reszletgazdag! (most bloffolok persze, nem ismerem ezeket, de meg vagyok gyozodve, hogy erdemes lesz megnezni!)

szoval MC Pite, kaphatnank errol ismet egy linket, egy felbontast, es egy 1:1 croppot valami erdekesebb reszletrol? koszonom!
a forum ma:

#2068 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 06. 07. 09:22

Nagylátószöget csak ott érdemes használni ahol van mit bemutatni a nagyobb látószöggel, pld a Velencei Doge palota nagyterme, vagy olyan tájkép amin nagy látószögben van érdekesség és elég "levegős" lesz ettől a kép. Vagy ha nem tudok hátrább menni egy épületnél hogy a lényeges részek benne legyenek. De unos untalan használni modorosság és felesleges.

#2069 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 09:30

ja. innen indultunk. mi az uj informacio? ;)
a forum ma:

#2070 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 09:44

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 10:18

vonjuk le a kovetkeztetest: tehat nem a kepekbol osszerakott panoramaval, hanem a 180 fokos terszog TERPERSPEKTIVAJAVAL van problemad! ez a kep halszemmel se tetszene neked, de ebbol ugye nem kovetkezik az, hogy lehetetlen kepekbol kitapetazni a kivant objektivet (itt halszem), hanem pont az ellenkezoje, hogy ez igenis lehetseges!

a kepnek egyebkent VAN hibaja (ezt most jotanacskent probalom megfogalmazni, es ennyibol duplan hasznos, hogy felkerult!): ez pedig az, hogy a reszkepek tul nagy latoszogu optikaval keszultek, ami mar torzit. ez a torzitas hozza letre a "girbegurba" effektust. sajnos ehhez nem torzito kepre, ahogy MC Pite irja normal latoszog (ugy 35-50mm) a legjobb.

FZ30-cal készült, aminek a min. fókusztávolsága 35mm filmekv. Ennyivel is készült. A kép hibás, mert nem igazán figyeltem oda a jó helyezkedésre. Jobb lett volna asszem nem egy pontból lőni, hanem a jobb oldali részt kicsit jobbra állva, a bal oldali kicsit balra állva fényképezni, erre akkor viszont nem figyeltem oda, szóval user error is van benne rendesen :)

#2071 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 13:44

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 9:22

Nagylátószöget csak ott érdemes használni ahol van mit bemutatni a nagyobb látószöggel, pld a Velencei Doge palota nagyterme, vagy olyan tájkép amin nagy látószögben van érdekesség és elég "levegős" lesz ettől a kép. Vagy ha nem tudok hátrább menni egy épületnél hogy a lényeges részek benne legyenek. De unos untalan használni modorosság és felesleges.

Ez csak egy egyéni vélemény.
Robert Capa meg azon a véleményen volt, hogy "Nem lett jó a képed? Nem voltál elég közel!"

Én pl. kifejezetten szeretem a nagylátót, ha modoros, ha nem. Sokkal hatásosabb úgy kiemelni a főtémát, hogy közben nagy térbe helyezed, mint telével körbemosni a hátteret, ofkoz SZERINTEM. Én jobban szeretem ezt a megoldást, szeretek OTT lenni a dolognál, amit fotózok.
Az első extra optikám egy nagytele volt, aztán utána vettem egy 19est, és azóta nem is nagyon volt más optika a gépen. A normáloptikát talán nem is használtam. Ízlések, és pofonok. :)

A jelen belső panorámánál pl. szvsz kifejezetten jobb eredmény lett volna több különálló nagylátóval készült kép, mert így azt látjuk, hogy a falakon beugrókban van valami cókmók, ami színes, meg csicsás, meg TALÁN keleties, de már ezt is nehéz megmondani, főleg azt, hogy mi az. Kanapé? Láda? Egyáltalán valami bútor az, vagy mi a ragya?
Ha csinált volna a kolléga róluk egy-egy közelit egy viszonylag nagylátóval, izgalmas kompozíciókkal, és a képsorozatot összekötötte volna egy brute nagylátóval az egyik sarokból lőve, amin nagyjából rajtavan minden, hogy lehessen tudni, hogy egy helyiségről van szó, szvsz ezerszer hatásosabb lett volna.

#2072 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 15:49

szoval MC Pite, kaphatnank errol ismet egy linket, egy felbontast, es egy 1:1 croppot valami erdekesebb reszletrol? koszonom!

Bár nem vagyok MC Pite, meg nem is szeretem a képeimet mutogatni...  Meg nem is nagylátószöget helyettesítendő készült a kép, nomindegy, de szemléltetésnek alighanem megteszi.

Az eredeti 2600x10350 pixel méretű, vagyis irányonként vmivel több mint tízszer ekkora.  A jobb oldali a spriál felülről hatodik "tekeredésének" közepéről egy 100%-os kivágás.

Kép Kép

#2073 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 15:51

:eek:  :respect:
"Egy macskát mindenre megtaníthatsz, amit ő szeretne csinálni."
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."

#2074 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 18:22

csak osszejott a jo szemleltetes! koszonjuk! :)
a forum ma:

#2075 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 06. 07. 20:45

Igazából nem tudom, miért tetszik. Kezdek az absztraktok felé húzódni, ahogy a cím is mutatja. Gondolkoztam máson, de amint megláttam a témát, csak ez jár az eszemben akkor is, ha a magyar fordítás kissé suta. A híd vonalai a fórummotor kicsinyítése miatt girbe-gurbák, "teljes" méretben olyan, amilyennek szántam.

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
three yellow stripes / sárga csíkok
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2076 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 08. 08:08

mellesleg ajanlom MC Pite panoramait. olcso geppel (ha jol ertem), nemi utomunkaval olyan kepet osszedob, hogy a kozepformatumu nagylatoszogesek is megnyalhatjak utana az ujjukat. (lasd Predikaloszek!) semmi torzitas, szep szinek, es ha szepen megkerjuk, akkor a vegeredmeny felbontasat is bizonyara beirja nekunk, sot egy 1:1 croppot is berak, hogy lassuk milyen reszletgazdag! (most bloffolok persze, nem ismerem ezeket, de meg vagyok gyozodve, hogy erdemes lesz megnezni!)

Ma olvasom ezt csak melóban, és persze, rakhatok be, remélem otthon is eszembe jut :D
Asszem 5Mpexels állóképekből raktam össze, úgyhogy lehet belőle croploni :) . Azóta már scináltam belőle másik vágást is, majd felrakom... Amúgy igen, kis kompaktom van...
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?

#2077 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 08. 08:14

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 10:44

FZ30-cal készült, aminek a min. fókusztávolsága 35mm filmekv. Ennyivel is készült. A kép hibás, mert nem igazán figyeltem oda a jó helyezkedésre. Jobb lett volna asszem nem egy pontból lőni, hanem a jobb oldali részt kicsit jobbra állva, a bal oldali kicsit balra állva fényképezni, erre akkor viszont nem figyeltem oda, szóval user error is van benne rendesen :)

De ekkora látószögű kép eleve nem comparable egy nagylátós felvételhez, ahhoz egy 2 fekvő képből összerakott panoráma mérhető (akár 2 helyről lőve). Szerintem...

szerk: Látom szeder gyorsabb volt, köszönjük :respect:

#2078 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 08. 08:15

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 21:45

three yellow stripes / sárga csíkok

Ami eléggé zavar, hogy a három oszlop "tökéletes" téglalap, alig van térbeli jellege. (Kipróbáltam lementve és felnagyítva, ott is ugyanez van. Én hengereseknek "ismerem" ezeket az oszlopokat, ha nem azok, akkor nem szóltam.) A másik, hogy a távolabbi lámpa a középső oszlopból "nő ki", egy lépéssel arrébbmenve már tökéletes lenne, a lámpaoszlop eltűnne a szürke lombok előtt, így a középső élénksárga oszlop túlságosan rátereli a figyelmet.

#2079 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 06. 08. 09:28

Idézet: debaj - Dátum: 2006. jún. 8., csütörtök - 9:15

Ami eléggé zavar, hogy a három oszlop "tökéletes" téglalap, alig van térbeli jellege. (Kipróbáltam lementve és felnagyítva, ott is ugyanez van. Én hengereseknek "ismerem" ezeket az oszlopokat, ha nem azok, akkor nem szóltam.) A másik, hogy a távolabbi lámpa a középső oszlopból "nő ki", egy lépéssel arrébbmenve már tökéletes lenne, a lámpaoszlop eltűnne a szürke lombok előtt, így a középső élénksárga oszlop túlságosan rátereli a figyelmet.

Érdekes dolog az (esetleg csavarodott) ízlés, két tudatosan így választott dolgot emeltél ki negatívumként. :)
Az oszlopok az eső előtti kontraszttalan időben valóban csak 2D-s sávoknak látszottak, éppen ezért (és az érdekesen kusza egyéb vonalak) miatt lőttem, és emiatt az a kép címe, ami. A távoli lámpa engem is zavart, és nem tudtam beolvasztani a fába (a tartóoszlopa még világosabb), ezért ültettem lámpatestet a középső oszlopra. A másik (talán jobb) megoldás a kiklónozás.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2080 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 08. 09:30

Bahh, tegnap olyan ideges lettem :reklamacio:

Láttam egy felhőt a szomszéd ház felett, ami teljesen úgy nézett ki, mint egy cápa. Szaladás az erkélyre, állvány gyorsan beüzemel, céloz, lő. Természetesen a gépen semmi sem látszik belőle. Sebaj, rawban fotóztam, majd ráeresztek egy adag zajszűrést, aztán eljátszadozom vele photoshopban, hátha sikerül kihoznom belőle valamit.

Téma megosztása:

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.